De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 95 - Week 38 : van 18 tot 24 september 2005


ZOON VERMOORDT VADER
OM GEWEIGERDE FERRARI

In Maldegem en Adegem was donderdag iedereen met verstomming geslagen toen het nieuws bekend raakte dat dokter Omer Baute 's nachts omstreeks 2 u om het leven gebracht was door zijn oudste zoon. Het was Radio2 Oost Vlaanderen die in zijn nieuwsflash van 6u30 als eerste melding maakte van de moord op de gekende Maldegemse huisarts die sedert 1986 voorzitter is van CD&V Maldegem.

De avond voor de moord had Omer Baute als voorzitter nog en vergadering van de Maldegemse CD&V afdeling geleid. Nadat hij na de vergadering nog enkele huisbezoeken had afgelegd ging hij naar huis. Daar kwam het tot een hoogoplopende ruzie met zijn 26 jarige nog thuiswonende zoon. Onderwerp van de ruzie zou de weigering van de dokter om voor de zoon een Ferrari te kopen.

Bij de zoon die in het verleden nog in behandeling is geweest sloegen de stoppen door. Met een mes bracht hij zijn vader om het leven. Zijn moeder die door de ruzie naar de kamer was gekomen waar vader en zoon zich bevonden zag er haar zoon en haar zieltogende man. Zij belde de politie, die de zoon kon aanhouden. Vrijdag werd door de onderzoeksrechter een psychiater aangesteld om vast te kunnen stellen of de dader onder aanhoudingsmandaat geplaatst wordt of in een instelling wordt opgenomen.

Dokter Baute die een gekend en gerespecteerd huisarts was wordt zaterdag om 10 u in de Sint Barbarakerk in Maldegem begraven.


TWEEMAAL GOUD VOOR ANTOINE PAUWELS

Ook nadat hij een punt heeft gezet achter zijn loopbaan bij de rijkswacht is Antoine Pauwels op sportief vlak een bezige bij gebleven. Hij traint niet alleen de jeugd bij ACME, maar begeleidt ook nog socio-culturele verenigingen op hun zomerfietstochten en is bij de Masters +65 ook nog actief in de atletiek.

Vorige week zondag verscheen hij in Luik op het nationaal kampioenschap. Hij had de minimum tijden gelopen om te mogen deelnemen aan de 220 en de 400 m. 's Avonds keerde hij met twee gouden medailles terug. Net als vorig jaar haalde het Maldegems gemeenteraadslid met Adegemse roots op twee disciplines de nationale titel binnen.


IS UW HUISNUMMER DUIDELIJK ZICHTBAAR ?

Bij de politie komen steeds meer klachten van dokters van wacht en andere hulpdiensten dat het moeilijk is om bij een oproep het juiste adres te vinden .Daardoor gaat veel kostbare tijd verloren. De dokters en de hulpdiensten klagen er over dat op veel woningen de huisnummers niet of onvoldoende leesbaar zijn van op de openbare weg.

De dokters en de hulpdiensten hebben vorig jaar met die klacht reeds bij het college van burgemeester en schepenen aangeklopt. Dat leidde tot de stemming van een politiereglement dat aangeeft dat op alle woningen en bedrijfsgebouwen het huisnummer zodanig moet aangebracht worden dat het goed leesbaar is van op de openbare weg. Als het gebouw te ver van de openbare weg staat moet het huisnummer aan de toegang van de eigendom of de oprit worden aangebracht.

CONTROLE
Dat politiereglement is zowel via de pers als via het gemeentelijk informatieblad -dat in ieder huis gratis bedeeld wordt- bekendgemaakt. Toch is er na meer dan een jaar aan de toestand weinig of niets veranderd. Daarom is de tijd aangebroken om op te treden.

De politie zal in de toekomst bij huisbezoeken, vakantietoezicht of andere interventie nagaan of het huisnummer op de juiste plaats is aangebracht en of het voldoende zichtbaar is van op de openbare weg. Is dat niet het geval, dan zal de politie een PV van waarschuwing uitschrijven

De eigenaar of huurder van het de woning of het gebouwen krijgen dan een maand de tijd om het nodige te doen. Na een maand komt de politie het huisnummer opnieuw controleren. Voldoet dit nog steeds niet aan de in het politiereglement opgelegde voorwaarden dan wordt het PV van waarschuwing overgemaakt aan het parket en kan er een boete volgen.


CANADEZEN EN POLEN HERDENKEN SAMEN HUN OORLOGSHELDEN


Poolse straatmuzikanten zorgden voor Poolse folklore tijdens de eerste gezamenlijke herdenkingsplechtigheid. Burgemeester De Roo had voor de gelegenheid ook enkele woorden Pools ingestudeerd.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er in Adegem op het Canadees Militair kerkhof een gezamenlijke plechtigheid georganiseerd ter ere van de Canadese en Poolse soldaten die tijdens WO II bij de bevrijding van onze regio sneuvelden. Burgemeester Johan De Roo sprak in zijn toespraak over een historische gebeurtenis. "De soldaten uit beide landen hebben schouder aan schouder gestreden voor onze bevrijding. Nu herdenking wij hen, samen met vertegenwoordigers van de beide landen" klonk het plechtig.

Hij voegde er meteen aan toe dat de samenvoeging er gekomen is op initiatief van de gemeente Maldegem maar in overleg met de officiële vertegenwoordigers van beide landen in ons land. Zowel de vertegenwoordiger van de Canadese Ambassade als die van de Poolse ambassade dankten de burgemeester voor het genomen initiatief. Net als de oud-strijders en de jeugd brachten ook zij hulde aan de vele jonge soldaten uit Polen en Canada die hun leven gaven voor onze vrijheid. De plechtigheid in Adegem zien zij als een oproep voor een duurzame vrede in de wereld.

INTIEME SFEER WEG
Het programma van de plechtigheid werd aangepast, zodat er aandacht werd besteed aan de offers die zowel de Polen als de Canadezen in WO II gebracht hebben. Iedereen vond het een mooie plechtigheid met een indrukwekkende bloemenhulde. Toch was het niet te ontkennen dat de intieme sfeer die voorheen op de jaarlijkse Poolse plechtigheid heerste op deze gezamenlijke plechtigheid niet terug te vinden was. Dat kon ook niet door het grote aantal officiële sprekers die tijdens de plechtigheid aan het woord moesten komen.


NIEUWE SPORTHAL MOET SPANNING TUSSEN
ZAALSPORTPLOEGEN WEGNEMEN


Uit het grondplan van het Maurice De Waelestadion is duidelijk op te maken dat daar nog voldoende ruimte is om een nieuwe sporthal in te planten.

Het ziet er naar uit dat het Maldegems gemeentebestuur de komende jaren minder in nieuwe wegen en infrastructuur dan in accommodatie voor cultuur en sport zal steken. Nadat burgemeester De Roo en OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche 14 dagen terug de toekomstplannen voor het rusthuis in Maldegem hadden toegelicht was het afgelopen woensdag namiddag de beurt aan schepen Wille om samen met burgemeester De Roo de bouw van een nieuwe sporthal aan te kondigen.

Dat er een te kort is aan een sporthal, daar is iedereen het over eens. Er zijn momenteel ploegen die niet kunnen trainen omdat er geen uren meer vrij zijn in een van de twee gemeentelijke sporthallen. Niet-competitieve ploegen of particulieren kunnen nu onmogelijk de sporthal afhuren om een uurtje te sporten. Alle avonduren worden door de sportclubs ingenomen. Het moet volgens de beide heren een multifunctionele sporthal worden die de spanningen tussen de zaalsportploegen weg moet nemen. Nu duiken er regelmatig problemen op bij de verdeling van de uren in de sporthal in de Bloemenstraat. In de nieuwe sporthal van 48x34x9m zouden basketbal, volleybal en minivoetbal op het zelfde moment kunnen treinen zonder elkaar te storen.

MOGELIJKHEDEN
Als het alleen om de bouw van de sporthal met ruimte voor de Sportdienst gaat, dan zou de gemeente als bouwheer optreden of het project in beheer geven. De beheerder zou dan instaan voor de realisatie van het gebouw op gemeentegrond. De gemeente zou door het betalen van een leasingbedrag gedurende een aantal jaren eigenaar worden van het gebouw. De gemeente denkt ook een publiek-private samenwerking (PPS).

Dan zou er naast de sporthal nog sportieve accommodatie zoals een fitnesscentrum of een tennishal bijkomen. Die accommodatie zou dan door de private investeerders worden uitgebaat. De sporthal waarvoor de gemeente verantwoordelijk blijft kan zo gebouwd worden dat zij op de scheiding komt met de gronden in privé-bezit, waarop de bijkomende accommodatie zou gebouwd worden.

SNEL BESLISSEN
De gemeente heeft voor de nieuwe sporthal en de bijkomende gemeentelijke accommodatie € 2.500.000 over. Er zal advies gevraagd worden aan de Sportraad. Het college van burgemeester en schepenen verwacht dat advies begin oktober. Het is hun bedoeling de intentie om een nieuwe sporthal te bouwen, net als de verbouwing van het rusthuis, in de raadszitting van de oktober aan de raadsleden ter goedkeuring voor te leggen.

Op een datum voor de bouw van de sporthal willen noch de burgemeester noch de schepen van Sport zich vastpinnen. Of na de bouw van de sporthal de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat een nieuwe bestemming krijgt staat nog niet vast.


SWITCHBACK MEMORIAL MARCH VAN WATERVLIET NAAR ADEGEM

Voor de Derde Switchback Memorial March werd een wandeltocht uitgestippeld van Watervliet naar het Canadamuseum in Adegem. Er werd een ommetje gemaakt via Nederland. Op verschillende plaatsen werd door de officiële delegatie een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Ook aan de Sherman tank op Balgerhoeke hield het gezelschap halt om hulde te brengen aan de gesneuvelde bevrijders.


GERARD HEYNDRICKX ZIT RAAD VOOR
ONTWIKKELINGSSAMENWERKING VOOR

In november van vorig jaar riep burgemeester Johan de Roo een werkgroep samen die de oprichting van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking moest voorbereiden. Vorig jaar werden de statuten door de gemeenteraad goedgekeurd De raad zette zich meteen in voor de Tsunami slachtoffers in Azië. Tijdens zijn eerste Algemene vergadering koos de Raad een dagelijks bestuur. Gerard Heyndrickx werd als eerste voorzitter van de Raad verkozen. Hij wordt in het dagelijks bestuur bijgestaan door Sylvia Boddez (ondervoorzitter) en Willy Cauwels (penningmeester). Voor de secretariaatswerking stelt de gemeente Heidi Van Deynse ter beschikking van de raad.


TWEEDEHANDS BEURS IN DEN HOOGEN PAD

Zondag 2 oktober organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond een tweedehands beurs in den Hoogen Pad. Leden van de Gezinsbond kunnen er hun baby- en kinderkledij, babymateriaal, speelgoed en fietsen te koop aanbieden. Wie een koopje wil doen kan in den Hoogen Pad terecht tussen 13u30 en 16 u. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Denise De Spiegeleire, Ringbaan 7a Adegem. Telefoon: 050 71 99 73.

 


Home
Home
 
Made in France