De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 93 - Week 36 : van 3 tot 10 september 2005


EEN WEEKEIND ZONDER COMPUTER


Ook al ziet hij soms het leven graag in een liter wijn of bier schijnen,
als wij hem nodig hebben staat onze Geert altijd klaar om in te springen.
Een weekend rust zal hem goed doen.

Er zijn van die mensen waarvan we ons afvragen waar zij de energie blijven halen om alles te doen wat ze doen en ondanks die overvolle agenda er ook nog vrolijk kunnen bijlopen. Ik moest terwijl ik aan de voorbereiding van week 36 begon, en bij het genieten van mijn verjaardaghapje denken aan onze Geert De Baets die voor het eerst in 93 weekends niet zal meewerken aan DE WEEK VAN POL VEIRMAN.

De afgelopen 92 weken heeft hij zich ieder weekend, soms voor of na een avondje uit, gebogen over mijn teksten en mijn foto' s die hem, na controle en bewerking door David werden bezorgd.

Met "de gazette is klaar" laat hij ons iedere zondag weten dat wij op onze site terecht kunnen voor een nieuwe aflevering van ons wekelijks portie nieuws van en over Adegem. Samen met Marnix Van de Kerckhove en David Storm is hij de grote bezieler van www.adegem.net.

Alhoewel Geert in Frankrijk, en de anderen in Adegem elkaar zelden zien en de meeste contacten via e-mail verlopen, is de ploeg van www.adegem.net een stel vrienden die op elkaar kunnen rekenen. Geert steekt nog meer dan de anderen het grootste deel van zijn vrije tijd in onze website. Net als de andere leden van de groep doet hij dit volledig gratis.

Het weekeindje, op een plaats waar ze volgens Geert nog nooit van een computer gehoord hebben, heeft hij dubbel en dik verdiend. Ik hoop dat hij zich eens goed uitleeft op het feest. Mocht u aan de lay-out van deze week verandering merken dan komt dat door de inbreng van David. Hij neemt even de rol van Geert over.


TERUG NAAR SCHOOL


Ook in De Papaver is het nieuw schooljaar begonnen.
De bel rinkelde donderdag voor de eerste maal in twee maanden.
De kinderen gingen zoals vorig schooljaar samen in de rij om dan op
het teken van de juf naar hun nieuwe klas te stappen.

Eind juni stonden de scholieren en de leerkrachten voor een vakantie die wel eindeloos leek. Donderdag was het voor de leerlingen uit met de pret, voor de leerkrachten en de directie was de voorbereiding van het nieuw schooljaar zelfs al een paar weken vroeger begonnen. In de Papapver werd van de vakantiemaanden gebruik gemaakt om één van de kleuterklassen opnieuw in te richten. In de andere klassen werden waar nodig aanpassingswerken uitgevoerd.


Het gaat goed met de gemeenteschool op de Kruipuit. Voor het eerst in jaren zijn er opnieuw 3 voltijdse kleuterklassen en zijn er 22 kinderen in het eerste leerjaar. De school kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Ook in de gemeenteschool op de Kruipuit werden er tijdens de vakantiemaanden bij het begin van het nieuwe schooljaar hadden de dakgoten nog een laagje verf nodig. De kinderen stoorden zich niet aan de werken.

Er staan nog belangrijke werken op het programma voor de gemeenteschool. De speelplaats werd opgemeten en er mogen plannen gemaakt worden om de speelplaats, die het dichts bij de openbare weg ligt, opnieuw aan te leggen. Voor dit jaar is er voor die werken geen geld meer voorzien.

Als de plannen tijdig klaar zijn kunnen de werken nog worden opgenomen in de begroting voor 2006 en kunnen ze tijdens de vakantie van volgend schooljaar worden uitgevoerd. De Schepenen van infrastructuur heeft de directie de leerkrachten en de ouderraad inspraak beloofd bij het opmaken van de plannen.


NIEUW FIETSPAD EN RIJVAKKEN VOOR DE KRUIPUIT

Er is opnieuw eenrichtingverkeer op de kruipuit op het gedeelte richting Oostwinkel. Dit keer mag enkel het verkeer komende uit Oostwinkel dat gedeelte van de Kruipuit gebruiken. Het eenrichtingverkeer is nodig om de aannemer in staat te stellen het fietspad langs de rechterzijde van de Kruipuit aan te leggen. Eind september zouden de werken achter de rug zijn.

Ook aan het eerste deel van de Kruipuit wordt er gewerkt. Er worden op de rijweg van Adegem richting gemeenteschool enkele betonvakken vervangen. Het verkeer moet er tijdelijk op een vak en wordt geregeld door verkeerslichten. De werken waren volgens schepen wil gepland voor juli en augustus. De weersomstandigheden hebben er voor gezorgd dat de verkeershinder door de werken nog enkele dagen in september zal aanhouden.


MARIA SESELLE COMBINEERT GEDICHTEN MET FOTO'S


Aan enkele Adegemse vrienden legt Poëzieschrijfster Maria Sesselle
het verband tussen één van haar gedichten en de foto' s uit.

De gemeente Maldegem, de Cultuurdienst en de Gezinsbond Adegem pakken dit jaar uit met een literair najaar.

In dat project staan enkele tentoonstellingen, aperitieflezingen en een hulde van schrijver Guido Van Heulendonck. Het Literaire najaar werd geopend met een tentoonstelling van gedichten en foto' s van Maria Sesselle. De Adegemse dichteres heeft reeds verschillende dichtbundels uitgegeven en prijzen gewonnen.

Voor de tentoonstelling in de bibliotheek aan het Schouwburg plein koos Maria voor een speciale combinatie. De afgelopen maanden liepen wij haar regelmatig, gewapend met een fotocamera, in Adegem en andere leefkernen van Maldegem tegen het lijf. Vrijdagavond zagen wij het resultaat van haar jacht op de foto' s.

INSPIRATIE
Voor Maria Sesselle moet poëzie niet moeilijk of ingewikkeld zijn. Haar eigen leven, haar familie, haar omgeving en de dagdagelijkse dingen zijn voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Uit de honderden foto' s van mensen, gebouwen, dieren en de natuur heeft Maria een selectie gemaakt en gecombineerd met gedichten.

Met haar initiatief wil zij de poëzie dichter de mensen brengen. Het is een niet alledaagse maar toch geslaagde combinatie. De gedichten en foto's zijn nog tot en met 31 oktober, tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bezichtigen. Daarna gaat de tentoonstelling op tournee door de Maldegemse leefkernen. Of de tentoonstelling daarna ook nog naar de 12 andere gemeenten trekt die aangesloten zijn bij COMEET staat nog niet vast.


MALDEGEMSE JACHTHAVEN LIGT IN ADEGEM


Sedert maart 2005 heeft Maldegem zijn eigen jachthaven in Adegem.
Ook al is de jachthaven nog niet zo goed gekend bij de plaatselijke bevolking
en bij de liefhebbers van watersporten, de Maldegemse jachthaven is wel
gekend, en ondanks haar nog jong bestaan geliefd.

Omdat ze zich niet konden vinden in het beleid dat door het bestuur van de Jachthaven Eeklo gevoerd werd besloten een aantal leden zich af te scheuren en te starten met een nieuwe club.

Er zijn andere steden en gemeenten die meerdere jachtclubs op hun grondgebied hebben en die in de beste verstandhouding leven. In Eeklo was er volgens voorzitter Robert Frodure slechts plaats voor één jachtclub. Wie die beslissing genomen heeft wil hij niet over uitwijden. Omdat de ene kant van het van Schipdonkkanaal tot het grondgebied Eeklo behoort, en het andere kant tot Maldegem-Adegem, was het voor de voorzitter en zijn Havenmeester Rudy Verbiest best dat er stappen gezet werden om de nieuwe club langs de vaartkant op het grondgebied Maldegem ter hoogte van Berlaars te vestigen.

Er volgde een onderhoud met het college van burgemeester en schepenen en kort daarop was Jachthavenclub Maldegem een feit. De club treedt als VZW naar buiten en heeft reeds een vijftigtal leden. In korte tijd werd een aanlegsteiger van 156 m aangelegd. Het is de bedoeling om de lengte van de steiger te verdubbelen. Dat kan nog wel eventjes duren. Bij de nieuwe club gebeurt alles met eigen middelen en eigen mankracht. Wij willen een club zijn waar iedereen zich thuis voelt en ieder lid weet hoe de club reilt en zeilt.


Zaterdagmiddag meerden een twintig tal boten van de VVW Gent aan bij Jachthavenclub Maldegem.

ACTIVITEITEN
Die club is lid van een andere federatie maar het zijn vrienden met een zelfde hobby. Als club nodigt Jachtclub Maldegem andere clubs naar hun jachthaven uit en vaart ook zelf in groep naar bevriende clubs. Dat de club in zijn nog jong bestaan toch al enige bekendheid heeft zowel in binnen als buitenland blijkt uit de boten die de afgelopen maanden aanmeerden. Er waren er bij uit Engeland, Duitsland, de Scandinavische landen .

Momenteel wappert er zelfs een vlag van de USA in de haven. De boot en de bemanning zijn afkomstig uit Texas. Vorige week had de club kinderen van Tjernobiel die hun vakantie in België doorbrengen voor een dagje uitgenodigd. Ondanks de zondvloed kon het grootste deel van het programma worden afgewerkt. Voorzitter Frodure zegt dat de club in de toekomst nog zal groeien en dat hij ook in Maldegem zal ingeburgerd worden.

Clubs of particulieren die op bezoek komen die kunnen van hun kort verblijf in Maldegem gebruik maken om enkele bezienswaardigheden in Adegem en Maldegem bekijken. Wie meer wil weten over de club en zijn werking kan surfen naar www.nieuwendorpe.tk


GEHOORZAAMHEIDSTEST BIJ HOND EN MEESTER

Een paar honderd hondenliefhebbers waren zaterdag te gast bij Hond en Meester in de Ambachtenlaan voor de jaarlijkse wedstrijd gehoorzaamheid. Naargelang hun opleiding schreven de eigenaars hun viervoeter in voor het eerste, tweede of derde programma. Een jury legt de honden in iedere reeks een aantal proeven op. Zij zien er op toe hoe goed de hond de bevelen van zijn baasje opvolgt. De meester heeft enkel zijn stem om de hond zijn bevelen te laten opvolgen. Het dier tijdens het uitvoeren van een oefening een tik geven mag niet.


CANADESE EN POOLSE PLECHTIGHEID

Zondag 11 september wordt op het Canadees Militair Kerkhof hulde gebracht aan de slachtoffers uit WO II.

Voor het eerst worden de plechtigheden ter ere van de Canadese gesneuvelde soldaten (2de zondag van september), en de Poolse gesneuvelden ( eerste zondag na 1 november) samengevoegd. Wie de plechtigheid wil bijwonen die wordt voor 9u45 verwacht op het Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Door de samenvoeging van de twee plechtigheden wordt het programma van de herdenkingsplechtigheid aangepast.

 


Home
Home