De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 92 - Week 35 : van 28 augustus tot 3 september 2005


ASIELZOEKERS IN PLAATS VAN PELZEN

Het Maldegemse OCMW heeft niet alleen plannen om over een paar jaar zijn rusthuis-site in het centrum van Adegem te verlaten en er enkel nog een antenne over te houden, ze heeft ook plannen om op een andere plaats in Adegem enkele van haar diensten onder te brengen. Dat nieuws werd ons bevestig door voorzitter Marleen Van den Bussche. Om dat project te realiseren was het OCMW bestuur opzoek naar een geschikte locatie. Die hebben ze nu blijkbaar op de Staatsbaan gevonden.

Voor het venster van Pelzen Notteboom-Gnneberge hing al geruime tijd het bord dat het gebouw te koop was. Nu heeft het OCMW met de eigenaars een compromis voor de aankoop van het gebouw ondertekend. Alhoewel het nog niet door de Raad van bestuur van het OCMW bestuur gestemd is zou het toch de bedoeling zijn om een deel huis en de winkel in het kader van LOI (Lokaal Opvang Initiatief) om te bouwen tot verblijfplaatsen voor asielzoekers.

SPREIDING
Momenteel is het grootste deel van de asielzoekers die in het kader van LOI aan Maldegem werden toegewezen geconcentreerd in het Centrum van Maldegem. Dat is volgens de OCMW voorzitter nooit de bedoeling geweest. Er waren echter geen locaties voorhanden om een spreiding door te voeren. Om dat de huur van het huis in de Deken de Fonteynestraat niet verlengd wordt was het OCMW verplicht om uit te kijken naar een alternatief voor de asielzoekers die daar momenteel zijn ondergebracht. Met de aankoop van het gebouw aan de stoplichten in Adegem heeft het OCMW een alternatief en tegelijk ook de mogelijkheid om de spreiding door te voeren.

"Het is zeker niet de bedoeling van het OCMW om het ganse gebouw voor te behouden voor LOI. Welke andere diensten en functies in het huis zullen komen zal door de Raad van bestuur van h OCMW worden uitgemaakt" benadrukte voorzitter Van den Bussche Zij ziet het als een mogelijke en uitstekende plaats om een filiaal van de nieuwe strijkdienst die door het OCMW in Maldegem is gestart onder te brengen. Ze wil niet op de feiten vooruitlopen en het bestuur de kans geven zijn rol in het dossier te spelen.


VEILIG TERUG NAAR SCHOOL


Om er nog een extra de aandacht van de automobilisten op te trekken dat op 1 september de scholen opnieuw hun poorten openen werden op de invalswegen van onze gemeenten spandoeken opgehangen. Die moeten er hen toe aanzetten voorzichtiger te rijden langs de straten waar scholieren fietsen of rijden.

De laatste maanden van vorig schooljaar spitste de aandacht van de politie zich vooral toe op het parkeergedrag van de automobilisten in de omgeving van de scholen. Er werd ook een campagne opgezet om ook in het centrum het dragen van de gordel zowel door de chauffeur als de passagiers te bevorderen.

Ook dit jaar wordt de veiligheid van de schoolgaande jeugd een van de actiepunten van de lokale Politie Maldegem. Tijdens de vakantiemaanden zijn er een aantal maatregelen van kracht geworden die de verkeersveiligheid moeten verhogen. Zo is de maximumsnelheid in de omgeving van alle scholen nu tot 30 km per uur teruggebracht. Het aantal kinderen achteraan in de auto mag niet hoger zijn dan het aantal veiligheidsgordels die op de achterbanken voorzien zijn.

De politie zal tijdens het begin van het nieuwe schooljaar niet alleen extra aandacht hebben voor deze nieuwe reglementen. Ook het rijgedrag van automobilisten maar ook dat van de fietsers zal zowel in het centrum als op de routes die door veel kinderen van en naar school gevolgd worden extra aandacht krijgen. Net als in het verleden zal de politie ook bij het begin en het einde van een schooldag in de omgeving van de school aanwezig zijn.


BAMBOEOOGST DREEF OP HET WATER


Omdat de riolering "Beek 4.33" het water van de zondvloed niet kon slikken kwam een deel
van de Hillestraat onder water te staan. Het zwaarst getroffen werd Wilfried De Clerck, wiens
woning en serres rondom in het water stonden. De schade loopt in de tienduizenden euro.

De zondvloed is voorbij, het laatste woord over zijn gevolgen is echter nog lang niet gevallen. Politiekers proberen er hier en daar garen uit te spinnen terwijl de mensen die schade hebben opgelopen de dringendste herstellingswerken uitvoeren en alles verzamelen om een schadeclaim voor de verzekering en/of het rampenfonds op te maken.

Voor Wilfried De Clerck is het jammer genoeg niet de eerste maal dat hij met dit soort problemen geconfronteerd wordt. In de jaren tachtig, voordat het Algemeen rioleringsplan in uitvoering kwam en de collectoren werden gestoken, waren enkele uren zware regen voldoende om de beek 4.33 te laten kolken en de bloemenkwekerij van Wilfried en zijn echtgenote in de problemen te brengen.

Dat zelfs de genomen maatregelen geen oplossing voor alle problemen zijn werd vorige week zaterdag duidelijk. In enkele uren stond een deel van Hillestraat onder water en Wilfried beleefde opnieuw de ellende uit de tachtiger jaren. In een paar uren tijd zag hij zijn gekloonde Chinese bamboes en zijn pas geplante viooltjes door het water vernietigd worden. Uit ervaring weet hij dat hij ook nu, ondanks de nauwkeurigheid waarmee hij zijn dossier voor het rampenfonds samenstelt, onvoldoende vergoed zal worden voor de geleden schade.

In de Hillestraat wordt vooral de Provincie met de vinger gewezen. Beek 4.33 valt onder haar beheer en die beek wordt voor de inwoners van de Hillestraat niet of onvoldoende onderhouden.

POTPOLDER
Met die kritiek staan de inwoners van de Hillestraat niet alleen. Ook in Maldegem heeft men zijn bedenkingen over het onderhoud van de waterlopen door de Provincie. Er werden in het verleden duidelijke afspraken gemaakt met de diensten van waterbeheer van de Provincie, maar die afspraken werden niet nagekomen. Samen met de burgemeesters van de andere gemeenten die door de zondvloed werden getroffen zal er contact worden opgenomen met het provinciebestuur om een aantal maatregelen te nemen die rampen van dergelijke omvang moeten voorkomen.

De zondvloed van vorige week zaterdag heeft volgens burgemeester Johan de Roo en schepen De Jaeger ook aangetoond dat zelfs met spaarbekkens het probleem niet volledig kan opgelost worden. Toen het idee van het tweede spaarbekken gelanceerd werd lanceerde burgemeester De Roo ook het idee om een potbolder als bufferzone in de omgeving van de grens van Kleit en Adegem aan te leggen. De hogere overheid is daarop toen niet ingegaan.

Die potpolder zou bij hevige regenval onder water komen te staan, waardoor er minder water onmiddellijk naar het centrum van Kleit zou lopen. Voor schepen De Jaeger is de tijd rijp om dat voorstel opnieuw ter tafel te brengen.


ODIEL SESSELLE WINT CENTEA-TROFEE

Een van onze betere krulbolders is Odiel Sesselle. Aan zijn lange lijst van overwinningen en ereplaatsen heeft hij nu de Centea-trofee toegevoegd. Die trofee is de hoofdprijs in een regelmatigheids-criterium dat door de Vlaamse Krulbolbond over 9 bollingen op vier verschillende locaties wordt uitgesmeerd. Tijdens die negen bollingen verzamelde "den Bolder van 't Blekkersgat" de meeste punten. Bij de vrouwen was de titel voor Paula Derycke. Tijdens de Galabolling waarop de trofee werd uitgereikt sneuvelde Odiel, die een betrouwbare opgaander is, nog voor de finale.


DE NIEUWE TANDEM VAN DE MEVR. COURTMANSSCHOOL

Voor de leerlingen die op 1 september naar de Mevrouw Courtmansschool trekken wacht er niet alleen een nieuw schooljaar maar ook twee nieuwe directeurs. Paul Fransoo, die tot eind vorig schooljaar aan het hoofd stond van de Reynaert campus in Tielt, heeft de algemene leiding over de Mevr. Courtmansschool. Daniel Deyne, die tot het einde van vorig schooljaar nog voor de klas stond in de Mevr. Courtmanslaan, wordt er nu hoofd van de Middenschool.

De nieuwe directeurs zijn geen onbekenden voor elkaar: Paul Fransoo heeft als kind les gevolgd in de Mevr. Courtmansschool en er later ook les gegeven. Uit een eerste gesprek met de nieuwe tandem van de school konden we opmaken dat er in het belang van de kinderen en de school een grondige reorganisatie komt.


ALGEMENE VOORRANG VAN RECHTS

Omdat nog niet iedereen er rekening mee houdt dat er in het centrum van Maldegem een algemene voorrang van rechts-regeling van kracht is heeft de gemeente op alle invalswegen naar het centrum grote borden geplaatst die er de weggebruikers aan herinneren dat zij op alle kruispunt met dat verkeersreglement rekening moeten houden.


AAN DE VOORAVOND VAN EEN NIEUW VOETBALSEIZOEN


Voor KVK Adegem wordt het een bijzonder belangrijk voetbalseizoen.
De ploeg viert zijn vijftigste verjaardag en de meisjesploeg treedt voor
het eerst aan in de officiële competitie.

Na zijn degradatie heeft KVK Adegem zijn verblijf in derde provinciale tot één jaar kunnen beperken. Met een straat voor haalde het vorig seizoen de titel binnen. De Adegemse ploeg hoopt dat het met bijna zijn volledige kern van vorig jaar en een aantal versterkingen zijn terugkeer in tweede provinciale zonder problemen kan doorstaan.

JEUGD EN MEISJES
Bij KVK Adegem is niet alleen de eerste ploeg belangrijk. Wie de jeugd heeft, heeft ook de toekomst. Daarom wordt er in Adegem ook degelijk werk gemaakt van jeugdopleiding. Een team van trainers en begeleiders zorgen er voor dat de jonge voetballertjes niet alleen aan sport doen, maar ook nog plezier beleven aan hun gezonde hobby.

Sedert vorig seizoen heeft Adegem ook een meisjesploeg. Nadat zij vorig seizoen enkele oefenwedstrijden speelden komen zij dit jaar voor het eerst uit ineen officiële competitie. Sportieve meisjes die willen voetballen zijn nog steeds welkom bij KVK Adegem...

 


Home
Home
 
Made in France