De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 91 - Week 34 : van 21 tot 27 augustus 2005


NA DE REGEN KWAM DE ZONDVLOED


Dit is geen beeld van Venetië maar een zicht op Adegem Dorp zaterdag
namiddag omstreeks 16 uur. Met dank aan Steffi Versprille voor de foto...

Nadat ze vrijdag een aantal fikse buien te verwerken kregen hoopten ook de Adegemnaren dat de weermannen en weervrouwen gelijk zouden krijgen toen ze voor zaterdag meer opklaringen en minder buien aankondigden. Het is jammer genoeg anders uitgedraaid. De 97 jarige Hilda Sierens, die reeds gans haar leven in Adegem woont, was zaterdagavond formeel: "Ik heb in mijn leven al veel meegemaakt maar een overstroming als deze is er in Adegem nog nooit geweest".

Het was omstreeks 14 u toen bij ons de eerste meldingen van wateroverlast binnenliepen. Het duurde niet lang of fase 2 van het rampenplan werd afgekondigd. Dan is het de burgemeester die de hulpacties coördineert. In de Ringbaan werden de deksels van de rioleringen door het wassende water omhoog gestuwd. Ook op het Vliegplein in de lange bocht (waar de gemeente voor de verkeersveiligheid witte stippellijnen heeft getrokken) steeg het water zo hoog dat alle verkeer onmogelijk was


Slechts enkele chauffeurs waagden zich zaterdagnamiddag nog door de Ringbaan.
Dat was het begin van nog meer wateroverlast op het industrieterrein.

In de Bloemestraat bij de brandweer regende het niet alleen oude wijven, het regende ook oproepen om hulp uit alle hoeken van de gemeente. Aanvankelijk kwamen de meeste telefoontjes uit Adegem. Op den Hoeke liep het water in de huizen en ook een gedeelte van de Kallestraat was voor alle verkeer afgesloten. Het duurde niet lang of ook de Hillestraat werd afgesloten. Het verwijderen van de deksels van de riolering en van de collectoren bracht enig soelaas maar dat was niet voldoende om verkeer door de Hillestraat te laten.


Bij Wilfried De Clercq in de Hillestraat liepen zowel de woning als de serres onder water.
De bloemen en planten dreven op het water.

De koetsen met de jonge trouwers zijn veilig in de kerk geraakt. Voor de mensen die van op de Hoeke naar de kerk wilden was het door het water lopen om de trouwers te bewonderen. Onderdijke heeft in het verleden meermaals te kampen gehad met wateroverlast. Ook zaterdag bleef het water maar stijgen. Het duurde dan ook niet lang of de weg werd voor het verkeer afgesloten.

Niet alleen in het centrum en in het zuiden van Adegem had men te kampen met wateroverlast. Ook op het industrieterrein bleef het water maar wassen. In verschillende bedrijven liep het water in de werk- en opslagplaatsen binnen.


Op het rondpunt ter hoogte van de Krommewege steeg het water zo snel dat nog
voor 15 uur enkel mono-volumewagens en vrachtwagens voorbij het rondpunt konden.

Zowel bij de brandweer, de politie als bij het gemeentepersoneel was het alle hens aan dek geblazen om hulp te bieden. Tot in de nacht werd er gewerkt om de mensen uit de nood te helpen. Naast de oproepen uit Adegem kwamen er ook steeds meer meldingen van overstromingen in Maldegem (Buurtstraat en Gentsesteenweg) en vooral in Kleit met de Kleitkalseide, Baaikensede en de Urselweg als belangrijkste plaatsen, binnen.

Van David Storm, die gewapend met de camera enkele beelden voor ons schoot, vernamen we dat er volgens zijn pluviometer in minder dan 20 uren maar liefst 130 liter water per vierkante meter was gevallen. (Bekijk hier de complete fotoreportage van David).


In de Molenstraat steeg het water zo snel dat wie nog vlug naar het centrum om boodschappen ging
slechts met moeite terug naar huis kon komen. In de loop van de namiddag werd het gedeelte van
de Molenstraat dat uitgeeft op de Spanjaardshoek afgesloten voor het verkeer.

Er waren gelukkig ook nog mensen die behalve van de regen geen last hadden van wateroverlast. Daarvoor moesten we wel in de noord- en de oostkant van Adegem zijn. Ook in Middelburg was de afwatering naar de kreek voldoende om het water op te vangen.


NIET SCOREN OP DE RUG VAN DE ADEGEMNAREN !

Toen eind 2003 bekend raakte dat Adegem zijn postkantoor langs de N9 zou verliezen hebben wij ons daar met vereende krachten tegen verzet. Het verzet heeft niet mogen baten. Ook de lokale politici hebben acties ondernomen om de sluiting te voorkomen of een alternatief voor het bestaande kantoor te vinden. Het werd snel duidelijk dat de politici wel het zelfde doel nastreefden, maar toch cavalier seul speelden...

Vorig jaar pakte de Post uit met een project rond Postpunten. Dat zijn plaatsen in leefkernen waar er geen postkantoor is, waar de inwoners voor bepaalde transacties met de Post terecht kunnen. Het was Jason Van Landschoot die in onze gemeente het eerste weet had van het proefproject. Hij nam contact op met de directie van De Post om ook in Adegem een dergelijk Postpunt te krijgen. Hij heeft op zijn e-mails nooit antwoord gekregen. Het is jammer dat hij door omstandigheden die e-mail correspondentie niet heeft kunnen bewaren.

Wij bezorgden hem de naam en het telefoonnummer van de heer Lens, persverantwoordelijke van De Post. Die man heeft ons in het verleden steeds snel en correct te woord gestaan en geholpen. Naar wij van de heer Van Landschoot vernamen had hij nog geen nieuws ontvangen van de heer Lens. Ondertussen is hij er wel in geslaagd om over de Postpunten in het algemeen en de vestiging van een postpunt in Adegem een parlementaire vraag te laten stellen. Wij wachten op het antwoord op die vraag.

TEVEEL KOKS
Tijdens een persbabbel met burgemeester Johan de Roo kwam de mogelijke inplanting van een postpunt eveneens ter sprake. Daaruit leerden we dat het college van burgemeester en schepenen eveneens contact heeft opgenomen met de directie van de Post. Zij hebben gevraagd om de mogelijkheid van het inplanten van een of meerdere postpunten in Maldegem en zijn deelgemeenten te overwegen.

Er waren maar een paar telefoontjes nodig om er achter te komen dat de beide initiatieven -die elkaars steun verdienen- genomen werden zonder dat de initiatiefnemers daarover met elkaar enig voorafgaand contact hadden. Het is dan ook niet abnormaal dat men bij de Post denkt dat ze in Maldegem van elkaar niets afweten.

Wij hebben er als inwoner van Adegem niets op tegen dat politici proberen te scoren. Dat mag echter niet gebeuren op de rug van de Adegemnaren en zeker niet als zulks de mogelijke vestiging van een postcontact in gevaar kan brengen. In plaats van elkaar vliegen af te pakken zou het voor Adegem veel beter zijn dat de politici -van welke strekking ze ook zijn- de krachten bundelen en samen initiatieven nemen naar de directie van de Post toe.


SPAANDER KERMIS HIELD HET VOLKS

Op de Spaander zijn ze al bekomen van hun kermis. Het werd opnieuw een volks feest. Het kermisgebeuren werd op maandagnamiddag met de voeten onder de kermistafel afgesloten. Nadat de innerlijke mens versterkt was mochten de aanwezigen hun stem uitbrengen op de kandidaten die zich voor de verkiezing van Miss en Mister Spaanderkermis hadden ingeschreven. Zowel Katrien Verstraete bij de vrouwen als Dirk De Schepper bij de mannen wonnen met glans de verkiezing. Op de aanstelling van het prinsenpaar werd een stevige pint gedronken.


MET DE JEUGD NAAR WAALWIJK

Na het bezoek van vorige week aan Sporting Lokeren stond er vorige week vrijdag voor de oudere deelnemers aan het voetbalkamp dat door de Sportdienst werd georganiseerd een bezoek aan Waalwijk op het programma. Voordat het gezelschap een bezoek bracht aan het stadion van RKC waar ze Maarten Martens, Jochen Janssens en Ben De Ceulaer ontmoetten, kregen ze eerst een rondleiding in de accommodatie van Willem II, eveneens een ploeg uit de Nederlanse Eredivisie.

In de namiddag werd er nog een wedstrijd gespeeld tegen de jeugd van WSC Waalwijk. De officiële delegatie kreeg een rondleiding van voorzitter Elings. Die gaf hen een inzicht in het leiden van een vereniging met 900 leden. De voorzitter is trots op zijn voetbalvereniging die bijna honderd jaar bestaat. Hij is er ook trots op dat het bestuur NEE durft zeggen tegen projecten of aankopen die hun budget overstijgen.


TEST IN DE REGEN

Zondag 28 augustus staat de zevende editie van Maldegem Wandelt, Fietst en Proeft op het programma. De sportievelingen hebben keuze uit verschillende afstanden. Wie houdt van de natuur of van de geschiedenis van Maldegem, kan opteren voor een wandeling die daar aandacht aan besteedt. Op de speelweide kan het publiek de innerlijke mens verwennen en genieten van de animatie.

Omdat de werkgroep die de dag voorbereidt zelf niet aan de manifestatie kan deelnemen, rijden zij een weekje eerder een van de aangeboden fietstochten. Vol goede moed verzamelden zij afgelopen zaterdag op de parking van het Sint Anna zwembad. Omdat het bleef regenen besloten een aantal leden van de werkgroep om voor een alternatief voor de fiets te kiezen. De stoere binken echter trotseerden regen en wind om de tocht toch per fiets af te leggen. Voor informatie over Maldegem Wandelt, Fietst en Proeft kan contact opgenomen worden met de Dienst Toerisme of met het secretariaat van de burgemeester.


BELANGRIJKE WIJZIGINGEN IN DE VERKEERSSITUATIE IN MALDEGEM

Net voor het begin van het nieuwe schooljaar zijn er enkele belangrijke wijzigingen is de verkeersregeling in Maldegem. In het Schouwburgplein werd het "Uitgezonderd Plaatselijk Verkeer" opgeheven. In gans het centrum werd de voorrang van rechts regeling opgeheven en de Zone 30 ingevoerd. De Noordstraat, Stationsstraat, Gentsesteenweg, Markstraat en Westeindestraat verliezen hun statuut van voorrangsweg. In de Gentsesteenweg mag er nergens sneller dan 50 km per uur gereden worden. Het wordt vooral voor de automobilisten even uitkijken en aanpassen geblazen.

 


Home
Home
 
Made in France