De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 89 - Week 32 : van 7 tot 13 augustus 2005


EERSTE GORDEL-AKTIE GOED VOOR 75 BEKEURINGEN

In samenwerking met het BIVV organiseerde de Politiezone Maldegem op zaterdag 30 juli haar eerste gordelactie. Tussen 10u30 en 18u30 werden op vijf verschillende plaatsen in de gemeente controles uitgevoerd op het dragen van de gordel, de snelheid en het alcoholgebruik. Na afloop was de politie tevreden over de actie. Niet omdat zij veel PV's had kunnen uitschrijven maar omdat in 80% van de gecontroleerde wagens iedereen in de gordel geklikt zat en omdat er geen enkele chauffeur werd betrapt op het rijden onder invloed.

Naast de 75 bekeuringen voor het niet-dragen van de gordel werden er ook nog 21 PV's opgemaakt voor overdreven snelheid. Eén persoon reed met een vervallen verzekering en kreeg twee werkdagen de tijd om de zaak in orde te brengen en één bestuurster was op weg zonder identiteitspapieren of rijbewijs. Zij kreeg de gelegenheid om haar document thuis op te halen.

Zoals eerder aangekondigd blijft het niet bij deze een grote actie. De gordelactie loopt nog tot 28 augustus. In die periode zullen nog controles uitgevoerd worden zowel langs de drukke wegen buiten het centrum als in het centrum.

De politie maakte er de automobilisten tijdens de controle op attent dat er vanaf 1 september maar zoveel personen in de auto mogen zitten als er gordels zijn.


LAATSTE EUCHARISTIEVIERING OP ZATERDAG IN ELISABETHRUSTHUIS

Nu er in Maldegem een medepastoor minder is moet het parochiaal werk onder de overige geestelijken van het dekenaat verdeeld worden. Daardoor drongen er zich om praktische redenen een aantal wijzigingen in de misvieringen in Adegem en Maldegem. De grootste wijziging voor Adegem is het verdwijnen van de wekelijkse mis op zaterdagnamiddag in het Elisabeth rusthuis.

Omdat Adegems pastoor Adrien Dhooghe vanaf 15 augustus om 17 uur voorgaat in de misviering in Kleit kan hij onmogelijk op hetzelfde moment in het rusthuis in Adegem een mis opdragen. In de toekomst wordt er wel een eucharistieviering georganiseerd de zondag voormiddag om 8u30.

Voorlopig verandert er in de misviering in de St. Adrianuskerk niets. Er zal wel een wijziging komen op zaterdag bij de invoering van het winteruur. In het verleden begon tijdens de periode van het winteruur de mis om 17u30. Omdat de pastoor op dat moment nog in Kleit zal zijn zal er naar een ander aanvangsuur worden gezocht.


INFORMATIE OVER SCHADECLAIMS NA NATUURRAMP

Ook in Maldegem en de deelgemeenten hebben veel gezinnen in juni en juli schade opgelopen ten gevolgde de regen en hagelbuien. Nadat het de inwoners in het verleden reeds heeft aangeraden om in verband met de opgelopen schade een dossier aan te leggen dat mogelijks kan gebruikt worden bij het indienen van een schadeclaim bij het rampenfonds heeft de het college van burgemeester en schepenen Rudy De Saer aangesteld om mensen te helpen bij het samenstellen van hun dossier en het opmaken van hun schadeclaim.

Rudy De Saer is tijdens de kantooruren te bereiken op de Gemeentelijke technische dienst in de Bloemestraat. Wie met zijn vragen rechtstreeks naar het Ministerie wil trekken die kan dat via het nummer 0800-94113.


ONVERGETELIJKE VAKANTIE VOOR KANSARME ROEMEENSE JONGEREN


De VZW VLA-ROM organiseerde in den Hoogen Pad een verbroedering tussen de Roemeense jongeren en hun gastgezinnen. Naast een gezellige maaltijd stond er vooral veel ontspanning op het programma.

Toen het communistisch regime in Roemenië op zijn laatste benen liep werden er zowel in België al in andere Europese landen initiatieven genomen om de Roemeense bevolking te helpen. Verschillende steden en gemeenten adopteerden een gemeente of dorp. Ook Maldegem liet zich daarin niet onbetuigd en ontfermde zich over Macaresti, een dorpje tegen de Russische grens. Niet alleen de gemeente, ook organisaties boden hulp aan de Roemeense bevolking.

Een van die organisaties is de VZW VLA-ROM. Jacques Braet en zijn echtgenote zijn de stuwende krachten achter de VZW. Van bij het begin van haar hulpverlening heeft de VZW zich niet toegespitst op een gemeente of dorp maar op instellingen die instaan voor kansarme kinderen. De schrijnende beelden die de verantwoordelijken van de VZW bij hun eerste bezoeken aan Roemenië te zien kregen staan voor eeuwig in hun hart gegrift.

Werd er aanvankelijk gezorgd voor het transport van hulpgoederen naar Roemenië, dan ging de VZW vrij snel over naar een tweede vorm van hulpverlening. Zij zocht -en vond- in Vlaanderen mensen bereid om een aantal kansarme Roemeentjes een onbezorgde vakantie te bezorgen. Dit jaar mochten meer dan vijftig Roemeense jongeren op vakantie naar Vlaanderen. Voor sommige is het niet de eerste maal dat zij bij een familie in Adegem, Maldegem of ergens anders in Vlaanderen te gast zijn. Zowel voor hen als hun gastgezinnen is het ieder jaar opnieuw een prettig weerzien.

WAT IS ER GEBLEVEN?
De VZW doet nog regelmatig oproepen voor hulp aan de kansarme vriendjes uit Roemenië. Zij weten dat de hulp die zij bieden een druppel op een hete plaat is. Maar met de hulp die zij bieden maken zij toch voor een aantal mensen het leven aantrekkelijker. Van de andere organisaties in onze gemeente die destijds gestart zijn met hulp voor Roemenië horen we weinig of niets meer. Ook over het gemeentelijk initiatief wordt er geen nieuws meer verspreid.

Wij weten wel dat er nog enkele inwoners uit onze gemeente contact hebben met Macaresti en er ook ieder jaar nog een paar weken op werkbezoek gaan. De gemeentelijke hulp aan Macaresti staat op een zeer laag pitje. Is Maldegem zijn adoptiedorp vergeten of heeft het dorp geen hulp meer nodig?


VOETBALKAMP EINDIGT IN LOKEREN

Ook dit jaar organiseerde de gemeentelijke sportdienst met succes verschillende sportkampen. Voor bijna alle kampen moeste de inschrijvingen door de ruime belangstelling die er voor bestond vroegtijdig worden afgesloten. Maandag 8 augustus start het eerste de twee voetbalkampen voor jonge voetballers. Dat kamp wordt volgende week vrijdag afgesloten met een daguitstap naar de accommodatie van Sporting Lokeren.

De jonge voetballertjes krijgen er niet alleen een rondleiding in de accommodatie en uitleg over de werking van de ploeg er wordt ook onderhandeld over het spelen van een wedstrijd in Lokeren.


RAILFEESTEN

Nadat ze bij het begin van het seizoen wat problemen hadden met het soort kolen die ze als brandstof voor hun stoomlocomotieven gebruiken, draait het nu bij de VZW Stoomcentrum als een goed geoliede machine. Het weekend van 13-14-15 augustus staan de raildagen op het programma. Langs de spoorlijn n Adegem moet men komend weekend niet opschrikken als men meer rookpluimen dan tijdens andere weekends ziet opstijgen langs de spoorweg. De raildagen zijn een van de topdagen van de VZW. Naast de ritten op het normaal en smalspoor zijn er in en rond het Stoomcentrum zelf nog bezienswaardigheden over stoommachines en modelbouw.


OP ZOEK NAAR EEN KUNSTWERK VAN EEN VLAAMSE KUNSTENAAR

De gemeente Knesselare wil zijn gemeentehuis opsmukken met een kunstwerk. Van schepen van Cultuur Freddy Tanghe vernamen we dat het kunstwerk dat door de gemeente zal worden aangekocht een plaats in het gemeentehuis krijgt waar het door iedereen zal gezien worden. Kunstenaars uit Vlaanderen die menen dat een van hun kunstwerken een plaats verdient in het gemeentehuis van Knesselare kunnen nog tot 15 augustus contact opnemen met de schepen van Cultuur of de Dienst Cultuur in het gemeentehuis.

 


Home
Home
 
Made in France