De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 87 - Week 30 : van 24 tot 30 juli 2005


ZONDER UITLEG...

Tijdens zijn toespraak, ter gelegenheid van de nationale feestdag op 21 juli in het park Wallyn, bevestigde burgemeester Johan De Roo nog eens dat er vanaf dit jaar op het Militair Canadees Kerkhof slechts één herdenkingsplechtigheid ter ere van de Canadese en Poolse soldaten wordt georganiseerd. Die plechtigheid gaat door op zondag 11 september. Door wie en om welke redenen de plechtigheden van september en november samengevoegd werden zegde de burgemeester er niet bij.


GEEN GEBREK AAN KINDEREN OF BEGELEIDERS


Voor wie zelfs bij zomers weer geen zin heeft om binnen te spelen heeft de Adegemse speelpleinwerking een binnenprogramma.

Behalve de eerste dagen van juli hebben de kinderen nog geen redenen gehad om te sakkeren op de weergoden. Zij konden iedere dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat buiten spelen. Ook dit jaar wordt in de Zandloper 's namiddags een speelpleinwerking georganiseerd. Op het afgesloten terrein bij de Zandloper kunnen de kinderen ongehinderd en veilig spelen. Door de monitoren worden ook uitstappen en zwempartijen georganiseerd. De belangstelling bij de kinderen voor de speelpleinwerking ligt hoog. Gemiddeld melden zich een tachtigtal kinderen aan voor een namiddag speelplezier. Er was een namiddag waar de monitoren 105 kinderen op het speelplein kregen.


Voor iedere leeftijdsgroep hebben de monitoren gezelschapspelletjes achter de hand. Op zakdoekje leggen zijn er verschillende varianten.

MONITOREN
Toen de speelpleinwerking in haar kinderschoenen stond werd de begeleiding door ouders en verantwoordelijken van jeugdbewegingen verzorgd. De gemeente heeft de organisatie van de speelpleinwerking naar zich toe getrokken. Vanaf dat moment wordt er gewerkt met monitoren die over een diploma beschikken. Wie het diploma van monitor in de loop van het jaar wil behalen kan op een financiële tussenkomst van de jeugdraad rekenen voor de onkosten die het volgen van de cursus met zich meebrengen.

Er waren jaren dat de gemeente tot op de eerste dag van de speelpleinwerking op zoek was naar monitoren. Jongeren worden geen monitor om er financieel beter van de te worden. De vergoeding die zij ontvangen is niet te vergelijken met wat door vakantiejobbers kan verdiend worden in een bedrijf of in de horeca aan de kust.

Vic Blomme, de verantwoordelijke voor de speelpleinwerking in Adegem, heeft dit jaar geen te kort aan monitoren. Voor de gemiddeld tachtig kinderen die naar het speelplein op de Zandakkers komen kan hij rekenen op twaalf monitoren. De speelpleinwerking loopt nog tot eind augustus en wordt zoals ieder jaar feestelijk afgesloten.


DRUKKE DAGEN VOOR HET ALTERNATIEF CONTAINERPARK


Er was de afgelopen dagen regelmatig filevorming aan de in en uitrit van het containerpark.
Ondanks de drukte ging het er op het containerpark nog altijd gemoedelijk aan toe.

De plaats in de Steenhouwerslaan waar de mensen vroeger hun afval kwijtraakten is nu een open vlakte. De voorbereidingswerken voor de aanleg van het nieuwe containerpark zijn in volle gang. Verwacht wordt dat tegen eind dit jaar het vernieuwde en uitgebreide containerpark in gebruik zal genomen worden. Op het nieuwe containerpark zal er ook voor het aanvoeren van bepaalde soorten afval een bijdrage moeten betaald worden.

Aan het reglement voor het nieuwe containerpark wordt nog gewekt. Zowel de burgemeester als de schepen van milieu hebben al verschillende malen verzekerd dat wie een normale hoeveelheid afval aanvoert en geen grote hoeveelheden tuinafval of afval van verbouwingen aanvoert ook op het nieuwe containerpark zonder extra kosten zal terecht kunnen.

MINDER DRUK
Met het begin van het bouwverlof was het behoorlijk druk op en rond het containerpark. Veel mensen werken voor ze echt van hun vakantie genieten in de tuin of doen de grote kuis. Omdat ze wisten dat rond de nationale feestdag het containerpark voor enkele dagen dicht gaat voerden ze nog snel hun afval naar de Steenhouwerslaan.

Volgens Rudy De Smet is het wel druk en is er filevorming omdat het huidig containerpark door de aanwezigheid van een gebouw op het terrein minder groot is dan het vorige. Toch is het volgens hem minder druk dan vorig jaar. Hij is er van overtuigd dat de sensibiliseringscampagnes van de milieudienst en de compostmeesters hun vruchten afwerpen.

Rudy rekent dat tijdens de drukste periodes nog altijd rond de 1500 auto's per week naar het containerpark komen. De aangevoerde hoeveelheid afval die ze meebrengen is lager omdat steeds meer mensen recycleren en composteren. Zij zijn al aan het oefenen voor het moment waarop het nieuwe containerpark open gaat er voor bepaalde soorten zoals tuinafval moet betaald worden.


PAALTJES HOUDEN AUTOMOBILISTEN OP HET RECHTE PAD


Door de komst van de paaltjes op de hoek van de Barbarastraat is het voor de automobilisten die richting Adegem moeten gedaan met het afsnijden van de bocht.

Hoe de in- en uitrit van en naar het industrieterrein ter hoogte van de El Patio er in de new look van de N9 zal uitzien staat nog niet vast. De kans dat er een rond punt komt is volgens ingewijden zeer groot. Anderen zeggen dat er ook voor verkeerslichten kan geopteerd worden. Een derde bron zegt dat nog alle mogelijkheden open zijn.

Vast staat dat het nu vooral op de spitsuren bijzonder moeilijk is om van het industrieterrein via de Barbarastraat de N9 richting Maldegem op te rijden of over te steken.. Er werden in de Barbarastraat ter hoogte van het kruispunt witte lijnen en vakken gearceerd waardoor de auto's komende uit die straat om het even welke richting ze uit moeten in de file moeten blijven. Voor de meeste automobilisten die richting Adegem moeten was de verleiding te groot om over de gearceerde vakken te rijden en zo sneller de N9 op te kunnen. Dat ze daarbij de automobilist die de N9 over moet of richting Maldegem moet het zicht ontnemen op het verkeer dat uit de richting Adegem kom dat kon hen blijkbaar geen moer schelen.

PAALTJES
Veel automobilisten die hun zicht op het verkeer belemmerd zagen hebben gevloekt en tegen verschillende mensen zowel op de gemeente als op hoger niveau hun ongenoegen over de verkeerssituatie geuit. Ze hebben veel geduld moeten oefenen, maar de Dienst Infrastructuur heeft net voor de Nationale feestdag ingegrepen. Wat op 17 juli nog wel kon , aan de Barbarastraat de bocht afsnijden richting Adegem, was op 20 juli onmogelijk. Een tiental paaltjes zorgen er voor dat ook de automobilisten die richting Adegem moeten mooi in de file moeten aanschuiven...


21 JULI FIETSTOCHT EINDIGDE IN DEN HOOGEN PAD

Ook dit jaar namen meer dan 200 sportieve inwoners van Maldegem en de deelgemeenten deel aan de fietstocht die ter gelegenheid van de Nationale feestdag werd georganiseerd. De 35 km lange tocht startte aan het Gemeentehuis in Maldegem en eindigde met een maaltijd in den Hoogen Pad in Adegem.

Ook de jeugd nam aan de fietstocht deel. Na het eten speelden zij liever buiten dan in de zaal en konden zij genieten van een optreden van een gelegenheidsduo. Naast de korte bezoekjes van de politie was hun aanwezigheid in de omgeving van den Hoogen Pad een sociale controle op de meer dan 200 fietsen die er tijdelijk gestald stonden.


TWEE WERELDKAMPIOENSCHAPPEN VOOR DE PRIJS VAN EEN


In Adegem en in Ursel werd op de Nationale Feestdag gestreden voor de titel van wereldkampioen krulbol per ploeg loten voor maats.

Het waren André Trenson en zijn vrienden die bijna 50 jaar geleden het eerste wereldkampioenschap krulvol loten voor maats in Adegem organiseerden. De werkgroep rond André had meteen ook het alleenrecht om dat wereldkampioenschap jaarlijks in te richten. Toen de Vlaamse Krulbolbond werd opgericht was André een van de stuwende krachten achter die bond en werd het wereldkampioenschap door de VKB georganiseerd.

Alles verliep vlot tot er een scheuring in de VKB kwam en André Trenson en zijn maatschappij samen met nog enkele andere maatschappijen zich afscheurden en de Belgische Bolsportenverening (BBV) oprichten. Beide bonden beriepen er zich na de scheuring op, het recht te hebben om het wereldkampioenschap te organiseren. Een poging tot verzoening tussen de twee bonden van burgemeester Johan De Roo mondde uit in een ordinaire scheldpartij. Sinds dat jaar worden er nu op 21 juli twee wereldkampioenschappen georganiseerd. Wie wereldkampioen wil worden moet kiezen of hij of zij dat in het André Trensonstadion in Adegem of bij de VKB op de sportterreinen in Ursel wil doen.

IN HET ZAND
Zowel in Adegem als in Ursel startte het wereldkampioenschap in zandbanen. Daar hadden vooral de opgaanders problemen mee. Weinig zelfs ervaren opgaanders slaagden er in om in de onmiddellijke omgeving van de 'stake' te komen. In Adegem, waar er bij de mannen 215 inschrijvingen werden opgetekend, werd omstreeks 20u30 het zand gedeeltelijk door een fikse bui geblust.

In Ursel vielen er enkel tijdens de finale omstreeks 22u30 enkele druppels regen. Wie er in Adegem wereldkampioen werd kunnen wij niet meegeven. Alhoewel de organisatoren ons verzekerd hadden dat zij ons zoals de vorige jaren telefonisch zouden verwittigen wanneer de finale zou beginnen hebben wij na ons bezoek aan het stadion in de namiddag niets meer van hen gehoord.

 


Home
Home
 
Made in France