De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 86 - Week 29 : van 17 tot 23 juli 2005


CANADESE EN POOLSE PLECHTIGHEID OP EEN DAG

Wat vorig jaar nog als een gerucht werd afgedaan is nu officieel: vanaf dit jaar is er in november geen herdenking meer voor de Poolse soldaten die tijdens WO II sneuvelden en op het Canadees kerkhof in Adegem begraven liggen. De plechtigheid van november wordt ingepast in de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid die in september ter ere van de Canadese soldaten die in Adegem begraven liggen, wordt georganiseerd. Die beslissing werd genomen door het Maldegemse college van burgemeester en schepenen, na overleg met de officiële delegaties van zowel Canada als Polen.

Ook al komen er slechts een paar tientallen Adegemnaren naar de jaarlijkse plechtigheden in september en november, toch is Adegem trots op zijn Canadees Militair kerkhof. Het is na al die jaren nog altijd een van de drukst bezochte plaatsen van Adegem.

Kort na WOII werd het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan aangelegd. Ook de eerste herdenkingsplechtigheid in september liet niet lang op zich wachten De plechtigheid in september heeft een vaste plaats op de activiteitenkalender. Die plechtigheid wordt bijgewoond door een vertegenwoordiger van de koning, een officiële Canadese delegatie, delegaties van gemeente- en stadsbesturen uit België en Nederland en tientallen vaderlandslievende verenigingen. Ook de jeugd neemt jaarlijks aan de plechtigheid deel.

Sedert 1952 worden ook de Poolse soldaten die op het Canadees kerkhof begraven liggen herdacht. Tot voor enkele jaren waren er in november zelfs twee herdenkingsplechtigheden op dezelfde dag. De officiële Poolse delegatie kwam in de voormiddag en de Vrije Polen herdachten 's namiddags hun in Adegem begraven landgenoten. De gewijzigde politieke situatie in Polen en de overtuigingskracht van toenmalig burgemeester Jean Rotsart de Hertaing hebben er voor gezorgd dat twee plechtigheden samensmolten.

TOTAAL VERSCHILLEND
Wie de beide plechtigheden bijwoont weet dat die een totaal verschillend karakter hebben. De plechtigheid in september is er een met veel pracht en praal, toespraken en een indrukwekkende bloemenhulde. De Poolse plechtigheid heeft een veel intiemer karakter. Behalve een korte plechtigheid aan het centraal monument speelt de plechtigheid zich in eerste instantie af in de Sint Adrianuskerk in Adegem-Dorp en daarna aan de graven van de Poolse soldaten.. Ook de receptie na de plechtigheid in het Maldegemse gemeentehuis heeft met het optreden van de Poolse dansgroep een veel intiemer karakter.

Adegemnaren en ook ere burgemeester Jean Rotsart de Hertaing begrijpen niet dat de twee totaal verschillende plechtigheden worden samengevoegd. Zij vrezen dat de in België wonende Polen die jaarlijks in november naar Adegem komen zich niet zullen kunnen vinden in de stijve, strak getimede plechtigheid van september en langzaam maar zeker zullen afhaken. De Plaatselijke vaderlandslievende verengingen van hun kant vrezen dat ook de verschillende herdenkingsplechtigheden die zij jaarlijks organiseren in de toekomst zullen samengevoegd worden.


VEEL VOLK MAAR TE WEINIG KRAMEN OP DE AVONDMARKT

Het kermisbestuur doet ieder jaar zijn best om op dinsdagavond een aantrekkelijke avondmarkt te programmeren. Alhoewel het aantal echte marktkramers die op de avondmarkt afkomen tot een absoluut laagtepunt is gedaald, blijft het publiek in grote getale naar de avondmarkt komen. De straatanimatie zorgt er voor dat het publiek tijdens zijn wandeling door het centrum ook nog eens kan lachen.


KLACHTEN TEGEN KINDER-SPEELWAPENS

Tijdens de kermisdagen liepen in Adegem een aantal kinderen, sommige jonger dan 6 jaar, met revolvers rond waarmee bolletjes kunnen afgeschoten worden. Zij hadden dat gewonnen aan een van de kramen van de kermis. Volgens de kinderen mochten ze het schiettuig wel niet uit het plastiek halen aan het kraam. Een kort onderzoek in de regio leerde ons dat die kinder-schiettuigen niet alleen op de kermissen maar ook in sommige groothandelszaken te koop zijn.

Een aantal kinderen vindt het heerlijk om met die bolletjes te kunnen schieten naar alles wat beweegt. Volledig ongevaarlijk zijn die afgevuurde bolletjes dan ook weer niet. Een paar kinderen kregen een van die bolletjes in hun gezicht en dat deed behoorlijk pijn. Een dergelijk bolletje in je oog krijgen kan voor ernstige oogletsels zorgen. Twee personen legden bij de politie klacht neer tegen het gebruik van de volgens hen gevaarlijke speltuigen. Een van de personen die klacht neerlegde is een volwassen persoon die tijdens zijn werk door kinderen werd beschoten.


MIDDELEEUWSE FEESTMARKT MAG TERUGKOMEN


Naast de leden van het Adegemse Volkstheater waren er toch nog enkele Adegemnaren die zich afgelopen zondagnamiddag in Middeleeuwse klederdracht hadden uitgedost om mee op te stappen in de stoet.

Voor het kermisbestuur was het een opsteker dat het AVT ter gelegenheid van de Zomerkermis met een eigen initiatief naar buiten kwam. Na de Bladelinfeesten het eerste weekend van juli kregen we vorige week zondag namiddag de eerste Middeleeuwse feestmarkt in Adegem. Kort na de middag verschenen de eerste AVT-leden in hun Middeleeuwse outfit op de speelplaats van de vroegere jongensschool.

Het was voor het AVT uitkijken in welke mate de Adegemse bevolking gevolg gaf aan hun oproep om mee op te stappen in de stoet. Die stond als opener van de feestmarkt op het programma. Zoals steeds hebben de meeste Adegemnaren de kat uit de boom gekeken en gekeken of zij die wel opstapten in de stoet zich niet belachelijk maakten. Niemand heeft zich belachelijk gemaakt en de stoet, alhoewel niet zo groot, was toch meer dan het bekijken waard. Vooral de muzikale begeleiding scoorde hoog.


Tijdens de feestmarkt zorgde het AVT ervoor dat het publiek zich kostelijk amuseerde. De wagenspelen zijn slechts een van de vele kwaliteiten van het AVT.

Wagenspelen
Na een wandeling door het centrum ging het opnieuw naar de speelplaats van de jongensschool. Met de stoet kwam ook een grote schare publiek naar de speelplaats. Die kregen nog eens extra de gelegenheid om de deelnemers aan de stoet te bekijken alvorens zich voor het podium te installeren.. Met een frisse pint of een ander fris drankje genoot het publiek van de wagenspelen die door het Adegemse Volkstheater werden gebracht. Het publiek genoot zowel van de wagenspelen als van de frisse dranken.

Als het van het publiek afhangt dan komt er volgend jaar beslist een tweede Middeleeuwse feestmarkt. Voor een aantal onder hen zou het nog beter in de kermissfeer gepast hebben mochten de wagenspelen in het dorp ter hoogte van de bibliotheek zijn opgevoerd. Daar werden in een ver verleden ook de zangcrochets georganiseerd.


LATTENLOPEN KWAM TRAAG OP GANG

Net als vorig jaar kwamen de deelnemers aan de lattenkoers maar traag naar de inschrijvingstafel aan de Schoolstraat. Het waren de leden van de Speelpleinwerking en schepen De Schepper die het goede voorbeeld gaven. Zij leverden onmiddellijk na hun start ook het bewijs dat lattenlopen moeilijker is dan het er uit ziet. Er startten in totaal dertien ploegen. Slechts een daarvan had zich verkleed.


LENNY EN DE WESPEN GAVEN KLEUR AAN DE 11 JULIVIERING

Nadat de cultuurraad in samenwerking met het gemeentebestuur ter gelegenheid van de 11 juliviering een wedstrijd voor amateur fotografen organiseerde ging het dit jaar op zoek naar de beste dichters onder de Maldegemnaren of mensen met Maldegemse roots.

Iedere deelnemer mocht maximum drie gedichten insturen. Een van de gedichten moest Hout als thema hebben. De jury moest uit 41 gedichten de winnaars kiezen. Na een geslaagd optreden van Lenny en de Wespen was het Piet Blomme die de namen van de winnaars bekend maakte. Bij de deelnemers waren er twee eerste prijzen. Die gingen naar Maria Sesselle en Erwin Goethals. Bij de jeugd was de eerste prijs voor Jordy Van Poucke. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Berthe Steyaert, Megan Debbaut en Alix en Nikkie Steyaert. Voor alle deelnemers was er ook nog een gedichtenbundel van Bart Moeyaert.


GROTE PRIJS MARCEL STEYAERT

Traditioneel organiseert de vinkenmaatschappij Ons Genoegen de zondag van Adegemkermis de Grote Prijs Marcel Steyaert. Voor die wedstrijd stonden 35 vinken in de rij. Gedurende een uur floten zij de sieskewiets dat het een lieve lust was om te horen. Daarna werden in 't Spaanderken de resultaten vergeleken. Terwijl de vink David na het fluiten van maar liefst 539 geldige liedjes in 1 uur zat te bekomen van de geleverde inspanning mocht baasje William Craeye de trofee van de overwinning in ontvangst nemen.


KBG HOBBYCLUB IN DE KIJKER

Gedurende twaalf maanden komen de leden van de KBG hobbyclub wekelijks bijeen om allerlei zaken te maken. Zij kunnen daarbij rekenen op deskundige begeleiding. Ieder jaar tijdens de zomerkermis stelt de Hobbyclub de in de loop van de voorbije 12 maanden gemaakte stukken ten toon in het parochiaal centrum. Alle stukken waren te koop of te winnen in een tombola.


SENIOREN GENOTEN VAN MARLEEN EN LEON

Maandagnamiddag was het de beurt aan de senioren om in den Hoogen Pad de voeten onder de feesttafel te steken. Zij genoten van de optreden van Marleen en Leon die niet alleen een goede stem heeft maar ook nog een goed verteller bleek te zijn.


KRISTOF KRUL KERMIST ZICH NE VELO

Dinsdagavond liep er in den Osschaert op initiatief van den Osschaert en fietsenhandelaar Van Vooren een speciale actie. Wie zijn drankjes betaalde kon zijn gedronken consumpties op een drinkkaart invullen en in een doos stoppen. Vrijdagavond werd een van die kaarten door een onschuldige kinderhand uit de doos gehaald. Het was de kaart van Kristof Stul die tevoorschijn kwam. Hij houdt aan zijn bezoek aan den Osschaert een fiets over.

 


Home
Home
 
Made in France