De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 85 - Week 28 : van 10 tot 16 juli 2005


PASTOOR D'HOOGHE GAAT NIET OP RUST

De afgelopen weken gonst het van de geruchten omtrent de nabije toekomst van de Adegemse pastoor Adrien D'hooghe. Volgens de ene bron zou de pastoor Adegem verlaten omdat hij ergens anders in het bisdom als deken wordt aangesteld. Volgens een andere bron zou de Adegemse pastoor om gezondheidsredenen (tijdelijk) op rust gaan en zou hij niet vervangen worden.

De enige die opheldering in deze geruchtenstroom kan brengen is de pastoor zelf. Ook hij heeft die geruchten opgevangen en vraagt zich af waar de persoon die als eerste die nonsens verspreid heeft zijn informatie vandaan heeft. Dat hij om een of andere reden Adegem tijdelijk of definitief zou verlaten is volgens hem volledig uit de lucht gegrepen.

Voor zover hij weet is hij door het bisdom nog niet aangezocht om hoofd te worden van een dekenij. Hij voegt er wel aan toe dat hij -in het geval hij daarvoor zou geroepen worden door het bisdom- aan die oproep gevolg zou geven. Hij ontkent niet dat de afgelopen jaren het werk in het bisdom door de omstandigheden herverdeeld werd en er daardoor voor iedere priester werk bij is gekomen.

Nu ook nog medepastoor Joos Maldegem verlaat en vermoedelijk niet vervangen wordt zullen de priesters van de dekenij zijn werk er bij moeten nemen. Om die reden kwamen zij onlangs nog samen. Pastoor D'hooghe voelt zichzelf niet oververmoeid en denkt er bijgevolg ook niet aan om tijdelijk of definitief op rust te gaan. Hij blijft verder pastoor van Adegem en neemt ook een groot deel van de herderlijke taken in Kleit voor zijn rekening.

Mocht er een moment komen dat hij zijn parochie om de een of andere leden moet verlaten dan zal hij zijn parochianen daar onmiddellijk van op de hoogte brengen zodat er geen valse geruchten meer verspreid moeten worden


OOK UITGEBREID SPAARBEKKEN ZOU
MINI-ZONDVLOED NIET TEGENHOUDEN

Het was zondagavond iets voor 22 u toen in onze regio de honden, die onweer vlugger voelen aankomen dan mensen, onrustig werden. Korte tijd later begon, eerst in West en later in Oost Vlaanderen, de minizondvloed. Regen, bliksem en donder hielden aan tot maandag voormiddag. Op sommige plaatsen in onze streek vielen vijf emmers water per vierkante meter. Dat is meer dan er normaal in juli en een groot deel van augustus samen valt.

Bij het Maldegemse brandweerkorps kwamen snel de eerste telefoontjes in verband met wateroverlast binnen. Met drie ploegen op de baan en een ploeg stand-by om in geval van brand onmiddellijk te kunnen uitrukken gingen brandweercommandant Alex Van Suyt en zijn manschappen de wateroverlast te lijf. Het heeft tot maandagavond geduurd voor de laatste ploeg terug in de kazerne was.

Het ergst getroffen was de omgeving van Baaikensede en enkele bedrijven in het centrum van Kleit. In Maldegem waren het de hoeve van Rys en de Buurtstraat die onder water kwamen te staan. Ook in Adegem werd het verkeer op sommige plaatsen -het Industrieterrein, de Molenstraat en de Hillestraat- moeilijk of onmogelijk In de Kleine Warmestraat werd een koe doodgebliksemd en in de Oude Weg bij de familie Veirman-Driessens liepen de woning en het meubilair eveneens zware waterschade op.

RAMPENFONDS
Burgemeester Johan de Roo roept de mensen die door de weersomstandigheden van 29 juni en van 3 en 4 juli schade hebben opgelopen op om zoveel als mogelijk bewijsstukken te verzamelen. Die kunnen als bewijsmiddel gebruikt worden als die weersomstandigheden als ramp worden erkend.

Volgens Minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael bestaat er weinig twijfel over dat de mini zondvloed als ramp zal erkend worden. Mensen die vragen hebben over het samenstellen van hun dossier voor het rampenfonds kunnen met de gemeentelijke administratie contact opnemen.


GEZINSBOND VIERT 80STE VERJAARDAG

Met een gezellig samenzijn en een optreden van Line-dancers vierde de Adegemse afdeling van de Gezinsbond in den Hoogen Pad zijn 80ste verjaardag. Ook de verjaardagtaart ontbrak niet op het feest.

Nog tot 4 september kan er deelgenomen worden aan de fotozoektocht. De afstand van de zoektocht bedraagt ongeveer 25 km en kan te voet, met de fiets of per wagen worden afgelegd. Niemand is verplicht om de zoektocht in één rit af te werken. Deelnemingsformulieren kunnen tegen €3,50 worden bekomen bij de het bestuur van de Gezinsbond en bij verschillende Adegemse zelfstandigen.


MET HET DAVIDSFONDS NAAR ENSOR, BOSCH EN VAN DYCK

Momenteel loopt in Bozar -het vroegere Paleis voor Schone Kunsten in Brussel- een tentoonstelling met werken van Van Dyck, Bosch en Ensor. DF Adegem en Maldegem biedt zijn leden de mogelijkheid om op donderdag 28 juli gezamenlijk de tentoonstelling te bezoeken.

Er wordt om 8 u verzameld aan het Zwembad in de Gidsenlaan. Van daar gaat het in groep met eigen vervoer naar het station van Aalter. Daar wordt de trein genomen naar Brussel. Vijfenzestigplussers gebruiken hun omni-pas. Voor de andere deelnemers zoekt het DF bestuur naar de voordeligste reisformule.. Voor informatie en of inschrijving kan contact opgenomen worden met Georges De Vogelaere op het nummer 050 71 16 42.


KINDEREN OPENDEN KERMIS

Ook dit jaar waren het de kinderen die de zomerkermis openden. Met meer dan 150 waren zij vrijdagnamiddag verzameld in den Hoogen Pad. Daar werden ze opgewacht door Poppenkast Pedrolino. Zowel tijdens de pauze als na de voorstelling zorgde het kermisbestuur voor een drankje voor de kinderen.


SUBSIDIEERT MALDEGEM FUIVEN IN EEN TENT?

Nu burgemeester Johan De Roo tijdens de raadszitting van juni duidelijk heeft gesteld dat de brandweer niet verhuist naar het industrieterrein, zal de huidige brandweerkazerne in de Bloemestraat, tot grote opluchting van de omwonenden, niet tot fuifzaal worden omgebouwd. Die omwonenden hadden, ondanks dat er nog geen officiële plannen voor de ombouw bestonden, reeds een petitie tegen een fuifzaal in de buurt laten rondgaan.

Terwijl de Maldegemse SP.A afdeling de vraag naar een fuifzaal herhaalt denken andere politieke families aan een tussenoplossing. Volgens Valerie Taeldeman komt er, nu er opnieuw geen concrete plannen of ideeën meer zijn voor de bouw van een fuifzaal (polyvalente ruimte) weldra een voorstel van de CD&V fractie om, totdat de gemeenteraad met de plannen voor een fuifzaal naar buiten komt, het bestaande subsidiereglement te wijzigen. Die wijziging zou het de gemeente mogelijk maken om Jeugdbewegingen die een fuif in een tent organiseren een extra subsidie van € 250 toe te kennen.

Het CD&V raadslid motiveert het voorstel door te verwijzen naar de mogelijkheid die de jeugdbewegingen die in gemeentelijke lokalen ondergebracht zijn hebben om in hun lokaal een fuif te organiseren. Zij verwijst ook naar andere socio-culturele verenigingen die mits zij lid zijn van een erkende adviesraad tegen speciale voorwaarden gebruik kunnen maken van gemeentelijke infrastructuur.


THERESE VAN VOOREN HOUDT
ADEGEMSE GAAIBOL-EER HOOG


Net als vorig jaar was de Damesploeg van Moerhuize de beste ploeg tijdens het
Belgisch kampioenschap Gaaibollen op het houten gaaibard. Ook dit jaar maakte
Thérèse Van Vooren uit de Molenstraat deel uit van de kampioenenploeg, die verder
bestond uit Ann De Sloovere, Dorine Longueville, Isabelle Cockhuyt en Brigitte Cretel.

Vrijdagavond 1 juli werd in de feesttent op 't Kruisken de start gegeven van het Nationaal Kampioenschap gaaibollen op het houten gaaibard. Zondagavond omstreeks 20 u viel met de barrage voor de individuele titel van Belgisch kampioen bij de dames het doek over het Nationaal Kampioenschap.

Vijfhonderd gaaibolders uit vooral Oost en West Vlaanderen hadden gestreden voor de individuele titels en de titels per ploeg. De Kruiskesbolders, de inrichtende ploeg en een van de grote favorieten voor de titel per ploeg bij de mannen, kon zijn favorietenrol niet waarmaken.

Met 115 punten op een maximum van 150 werden de Pallietervrienden uit Kaprijke de nieuwe kampioen per ploeg. Bij de vrouwen kon de ploeg uit Moerhuize haar rol van favoriet wel waarmaken. Met hun 95 punten waren zij de beste van het gezelschap.

Bij de jeugd ging de titel met 99 punten naar Komen en Gaan Donk. Individuele titels waren er voor Jurgen Devendt (26 punten) en Dieter Boecquaert (22 punten) bij de mannen, Maria de Splenter (25 punten) en Talia Devendt (20 punten) bij de vrouwen.


ROMMELMARKT ONDER EEN STRALENDE ZON

Sedert het Adegemse kermiscomité een rommelmarkt aan zijn programma heeft toegevoegd, heeft het nog maar zelden op de medewerking van de weergoden kunnen rekenen. Het aantal deelnemers bleef dan ook meestal onder de verwachtingen, omdat zelfs een deel van hen die ingeschreven hadden niet kwamen opdagen en ook het publiek wegbleef door de weersomstandigheden. Dit jaar hebben de weergoden zich van hun beste zijde getoond. Reeds in de voormiddag scheen de zon en die bleef tot zaterdagavond de laatste deelnemer vertrokken was. Er was de ganse dag veel volk in het centrum.


KETELLAPPERS THUIS IN ZAAL DE KESEL

Vrijdagavond organiseerde schaakclub De Ketellappers een wedstrijd in het kader van de 11 juliviering. Een veertigtal schakers uit Oost en West Vlaanderen schreven zich voor het Gulden Sporentornooi in. De wedstrijd kaderde ook in het zomertornooi van de schaakclub. Nog tot en met eind augustus wordt er iedere vrijdagavond vanaf 20 u geschaakt in zaal De Kesel in Adegem-Dorp (boven de gemeentelijke kinderopvang).

Voor het opmaken van de eindrangschikking worden de vijf beste prestaties van iedere deelnemer bij elkaar geteld. Voor de dagprijs heeft de club een eigen systeem. Niet de eerste vijf of tien mogen een prijs kiezen maar wel de nummers, 1-5-10-15.20.25 enz. Secretaris Martens, die reeds jaren mee instaat voor de organisatie, heeft vastgesteld dat na het tornooi alle deelnemers minstens eenmaal voorbij de tafel met de dagprijzen mochten passeren. Dat zou volgens hem niet geval zijn mochten de prijzen in de gewone volgorde van de rangschikking verdeeld zijn.


FESTIVAL IN HET PARK

Zondag 17 juli organiseert De Redekiel zijn vierde Festival in het Park. Vanaf 14 u wordt het publiek in park Wallyn verwacht voor muziek en animatie voor jong en oud. Net zoals de vorige drie festivals kan het publiek ook dit jaar gratis van de muziek en de animatie genieten. Op de affiche staan Ochestre International du Vetex, The Dunlop Devels, Wrong 'em Boyo, Super Sans Plomb en Najanonky.

 


Home
Home
 
Made in France