De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 83 - Week 26 : van 26 juni tot 2 juli 2005


DEFEKTE LIFT VERANDERT KAPEL IN SLAAPZAAL


Het bestuur en het personeel van het OCMW doet er alles aan om de ongemakken die de defekte lift met zich meebrengt tot een minimum te beperken. De kapel waar wekelijks op zaterdag een mis wordt gelezen, werd tijdelijk tot slaapzaal omgebouwd.

In de vermoedelijk heetste dagen van 2005 moet het personeel van het Elisabeth Rusthuis alles wat van of naar de eerste of tweede verdieping moet via de trap nar boven of beneden sleuren. Dat was de kleinste zorg voor de directie en het personeel. Hun eerste bekommernis ging uit naar de ongemakken die bewoners van die verdiepingen ondergingen nu de lift tijdelijk buiten gebruik is. Donderdag 17 juni begaf de lift het.

De firma die de nu stokoude lift destijds heeft geleverd bestaat niet meer en ook de motor die de lift in beweging hield wordt niet meer gemaakt. Daarom moet er in Italië speciaal een wisselstuk voor de lift van het Adegemse rusthuis gefabriceerd worden. Omdat het een paar weken kan duren voor de lift hersteld is, en gezien de weersomstandigheden, besloot het bestuur van het OCMW de mensen die op de eerste en tweede verdieping wonen de kans te geven om tijdelijk naar het gelijkvloers te verhuizen.

Acht mensen gaven te kennen dat zij liever tijdelijk naar beneden verhuisden dan ganse dagen boven te moeten blijven. "Veel alternatieven om beneden extra slaapgelegenheden te creëren waren er niet. Daarom werd besloten om de kapel en de sacristie te ontruimen" legde Marleen Van den Bussche, voorzitter van het OCMW, uit.

In de kapel slapen nu vijf dames en in de sacristie vind een man tijdelijk nachtrust. Zij hebben nu, tijdens de hittegolf, de koelste slaapkamers van het ganse rusthuis. Ook in de ontmoetingszaal en de linnenkamer werd een hoekje vrijgemaakt om als slaapvertrek te worden ingericht.

AANGEKONDIGDE PANNE
Het rusthuis moet nog ongeveer twee jaar dienst doen, dan kunnen de Adegemse residenten naar het nieuwe rusthuis in Maldegem verhuizen en zal het Elisabeth rusthuis vermoedelijk met de grond gelijk gemaakt worden. Het OCMW is dan ook niet meer van plan om nog grote investeringen aan en in het gebouw te doen. Het zal volgens de voorzitter in het belang van de residenten, tot de laatste minuut optimaal onderhouden worden.

Dat de lift het begaf kwam volgens de OCMW voorzitter niet onverwachts. "Tijdens de laatste controle van de lift werden wij voor een op til zijnde panne gewaarschuwd. De technieker kon het tijdsstip van de panne niet bepalen maar hij was er wel zeker dat de panne er vroeg of laat aan kwam. Het is daarom dat wij toen, weken voor de lift het begaf, het wisselstuk reeds bestelden" deed de voorzitter haar verhaal verder. Iedereen in het rusthuis hoopt dat het wisselstuk nog deze week in Adegem aankomt zodat de problemen voor het begin van juli achter de rug zijn.

HULP EN MEDEWERKING
Van zodra de panne zich voordeed heeft het OCMW een evacuatiestoel aangekocht om mensen die zich niet meer of moeilijk kunnen verplaatsen toch de mogelijkheid te bieden om naar beneden en boven te geraken. Voor het extra werk dat er door de defecte lift bijkwam deed -en doet- het OCMW beroep op vrijwilligers. Dat zijn in de eerste plaats asielzoekers die door het OCMW worden opgevangen en ook bij andere gelegenheden reeds een handje toestaken. Toen het OCMW de beslissing tot vrijwillige evacuatie overwoog werd contact opgenomen met de Thuiszorgwinkel van de Christelijke mutualiteit. Die dienst stelde onmiddellijk een tiental bedden en ander materiaal ter beschikking. Door de hulp van de vrijwilligers en de logistieke steun van de thuiszorgwinkel kunnen de ongemakken voor de residenten tot een minimum beperkt worden.

GEEN KLACHTEN
Het personeel en de vrijwilligers doen er alles aan om de ongemakken die de defekte lift met zich meebrengen voor de residenten zo klein als mogelijk te houden. Dat wordt door de bewoners van het rusthuis ook gewaardeerd. Zelfs op de bewonersraad kwam er geen enkele klacht over de lippen. De residenten hebben vooral waardering en bewondering voor de extra inspanningen die het personeel en de vrijwilligers tijdens de hittegolf voor hen leveren. Als er dan wel een klacht opduikt, dan komt die van een of ander familielid. Toen wij een van die klagers vroegen welke oplossing hij aan het probleem zou geven bleven de lippen op elkaar.


TEVREDEN OVER NIEUW FIETSPAD


Sedert een paar weken kan er tussen Oostwinkel en de Kruipuit op een nieuw fietspad gereden worden.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad maar het fietspad tussen de Kruispuit ligt er. De bewoners hebben met lede ogen moeten toezien hoe de werkzaamheden eind november vorig jaar werden stilgelegd en pas in mei van die jaar werden hervat. Er was zelfs een heftige informatievergadering nodig om de schot in de zaak te krijgen. Nadat het fietspad was aangelegd was er nog enige tijd wrevel over het ontbreken van de opritten en op niet opvullen van de strook tussen het fietspad en de rijweg voor de auto's. Ook die problemen zijn nu achter de rug.

Zijn de inwoners van de Kruipuit niet tevreden over de manier waarop de werken werden uitgevoerd, over het eindresultaat hoor je hen niet klagen. Groenten en Fruit Francine is tevreden dat haar klanten opnieuw vlot bij de zaak kunnen komen. Van de schepen van infrastructuur kregen de inwoners te horen dat het fietspad aan de overkant van de straat na het bouwverlof wordt aangepakt. Zij hopen dat die werken sneller uitgevoerd worden dan de vorige.


JONGE LANDBOUWERS PROTESTEREN TEGEN OEFENTERREIN

Aangemoedigd door het college van burgemeester en schepenen hebben een aantal jonge landbouwers de komst van minister Peeters aangegrepen om hun stem te laten horen tegen de mogelijke aanleg van een permanent oefenterrein in de Omgeving van Celie. In hun brief aan de minister klagen zij de aanslag op de landbouwgrond aan. Zij gaven hem ook een kopie van de het negatief advies dat het college van burgemeester en schepenen gaf over het permanent oefenterrein.

De minister beloofde de zaak met de bevoegde minister te bespreken. Het college heeft er de jonge landbouwers wel niet bij verteld dat het negatief advies er pas gekomen is toen hen duidelijk werd dat hun plannen voor het nieuw industrieterrein naast het oefenterrein geen goedkeuring zouden krijgen.


VLAGT ADEGEM?

Het Davidsfonds wil dat de mensen ter gelegenheid van de Vlaamse Nationale feestdag massaal de Vlaamse Leeuw laten wapperen. Het Adegemse bestuur biedt de Adegemnaren de gelegenheid om tegen een democratische prijs een Vlaamse leeuw (1,50 x 1,15) aan te schaffen. Wie de vlag voor 27 juni bestelt krijgt deze nog voor de start van de zomervakantie geleverd.


TEVEEL VEEGWERK VOOR BORSTELMACHINE

De gemeente Maldegem heeft zich in de kosten gestoken. Om de voetpaden en greppels te kuisen heeft de gemeente een borstelmachine aangekocht. De laatste dagen heeft de machine nauwelijks stilgestaan. Volgens burgemeester Johan De Roo is er te veel werk voor de machine. Naar aanleiding van de officiële opening van het gerenoveerde centrum riep de burgemeester alle inwoners op om trots te zijn op hun gemeente en ze proper te houden. Het is volgens de burgemeester onvoorstelbaar hoeveel troep er langs de openbare weg achtergelaten wordt. Zouden de mensen die vuiligheid overal achterlaten dat thuis ook doen?


WEGDEK BEGEEFT ONDER DE WARMTE

Ook buiten de wereld was het afgelopen week drukkend warm; de temperaturen liepen zo hoog op dat op het Staalijzer en in de Kerselaar het betonnen wegdek barstte. Een snelle ingreep van de technische dienst zorgde er voor dat er tengevolge van de opstuwing van het wegdek geen ongevallen gebeurden.


KVK ADEGEM VOL VERTROUWEN NAAR TWEEDE PROVINCIALE


Met een nieuwe trainer, een trainersassistent en vier nieuwe spelers ziet
KVK Adegem zijn terugkeer in tweede provinciale A met vertrouwen tegemoet

Nadat het van tweede naar derde provinciale degradeerde onderging VK Adegem een gedaanteverwisseling. Het bestuur werd geherstructureerd en er kwam een nieuwe trainer. Met die nieuwe (oude bekende) kwam er opnieuw discipline in de ploeg. Het resultaat was een competitie waarin VK met kop en schouders boven de andere ploegen uitsteeg en weken voor het einde van de competitie de titel kon vieren. Vorige week donderdag begon op papier de voorbereiding voor het nieuwe seizoen.

Trainer De Waele die vorig seizoen met VK kampioen speelde wist kort na nieuwjaar reeds dat hij de ploeg niet naar tweede provinciale zou vergezellen. Hij wordt opgevolgd door speler-trainer Jo Cappelle. Nadat hij met zijn Heizeldiploma reeds een aantal jaren jeugdploegen klaarstoomde voor de toekomst begint Jo nu aan het grote werk. Hij laat zich als trainer bijstaan door Kristof Harri uit Oostkamp.

Niet alleen trainer De Waele verlaat VKA -dat ondertussen 'Koninklijke' aan zijn naam heeft mogen toevoegen. Ook kapitein Steven Landuyt hangt de shoes aan de haak. Nico Cornelis vertrekt naar Zeveren en Steven Cornelis verdedigt volgend seizoen de kleuren van Hansbeke. Nico de Paepe vond onderdak bij FC Zelzate en Nicky Van De Velde speelt in de toekomst bij Balgerhoeke. Ook Kevin Blomme en Nicolas Bol hebben te kennen gegeven dat zij het bij KVK niet meer zien zitten en andere oorden opzoeken..

Voor de terugkeer naar tweede Provinciale A heeft KVKA zich versterkt met Steven De Baets, Bart De Smet, Steven Sikaet en Alexander Van Kerschaever. Tijdens de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen liet voorzitter Noël Wille er geen twijfel over bestaan: hij wil met zijn ploeg in tweede provinciale blijven. Hij predikte --net als bij de start van het vorig seizoen- discipline. Hij maakte met de trainer een afspraak dat ook de eigen jeugd dit jaar een kans krijgt. Het is aan de jongeren om te bewijzen dat zij die kans waard zijn.

Op 21 juli worden de spelers op de eerste training verwacht. Boslopen komen er onder de nieuwe trainer niet. Wel kregen de spelers het lijstje voor hun individuele training mee. Als zij op de eerste groepstraining komen zullen zij conditioneel al een stuk van de weg hebben afgelegd. De trainer wil voor de competitie een tiental oefenwedstrijden spelen. Op 31 juli staat er reeds een eerst thuiswedstrijd in het kader van de Beker van België op het programma. De volgende wedstrijd in het kader van de beker van Oost Vlaanderen tegen Ursel is voorzien voor 7 augustus op voorwaarde dat er geen van beide ploegen verder gaat in de Beker van België. Op 4 september begint de competitie.


GESLAAGD VOLKSFEEST

Vorige week vrijdag werd het gerenoveerde centrum van Maldegem officieel geopend met een volksfeest. Een van de stuwende krachten achter dat feest -waarop meer dan 1500 mensen afkwamen- was Mario Thys. Hij heeft er met zijn collega's zelfstandigen van het centrum en de gemeente voor gezorgd dat het op het volksfeest niet ontbrak aan spijs en drank. Niet minder dan 20 warme beenhespen werden versneden en tussen bijna 3000 broodjes gelegd. Een veertigtal vaten bier en een grote voorraad frisdrank zorgden er voor dat niemand dorst had. Als toetje was er de ijscrème van Crème Julia...


ANIROMA KLEURWEDSTRIJD

In het kader van Adegem kermis organiseert Vastgoedkantoor Aniroma een grote kleurwedstrijd voor de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar van de Papaver.
Deelnemingsformulieren zijn te verkrijgen in de school. De prijswinnaars kunnen op zondag tussen 9 uur 30 en 12 uur 30 hun prijs afhalen in het kantoor van ANIROMA, Adegem Dorp 5. 1

 


Home
Home
 
Made in France