De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 81 - Week 24 : van 12 tot 18 juni 2005


PRIL GELUK EINDIGDE OP HEULENDONK

Sedert kort vormden Rik Van Den Abeele (35 jaar) en Carline Van Parys (34 jaar) een gelukkig koppel. Een ongeval in Heulendonk heeft aan dat geluk abrupt een einde gemaakt. Vorige week zondag omstreeks 22 uur reden Rik en Carline uit de richting van den Appelboom naar hun woning op in de Nijverheidslaan. Ter hoogte van Heulendonk sloeg het noodlot toe.

Wie van beiden achter het stuur zat kon het onderzoek niet meer uitwijzen. Vast staat dat de chauffeur om een of andere reden de controle over het stuur verloor waardoor de auto aan het slingeren ging.

Pogingen om de wagen terug op het goede spoor te krijgen hielpen niet meer. De wagen sloeg te pletter tegen een boom. Zowel Rik al Carline werden uit de tot schroot herleide wagen geslingerd.

Pogingen om Rik te reanimeren leverden niets op. Caroline kon nog wel gereanimeerd worden maar overleed kort daarop toch aan de opgelopen verwondingen. Zaterdag namen familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk afscheid van het jonge koppel. Rik had drie kinderen en Carline had een kind.


ON4CWM IS VOORAL BIJ CANADEZEN EN AMERIKANEN ERG IN TREK


Het begon met een klein zendertje en een losse antenne. Nu
hebben de Vrienden Zendamateurs van het Canada Museum
een volwaardige zendkamer en een kraan van een zendmast.

Het is vijf jaar geleden dat Marie Jeanne De Clerck uit de Heirweg in Maldegem als voorzitter van de Brugse Zendamateurs voor haar leden een bezoek organiseerde aan het Canadamuseum van de familie Van Landschoot in Adegem. Het gezelschap was tijdens het bezoek vooral onder de indruk van de verschillende zenders uit WO II die in het museum een plaats hadden gekregen.

Het idee om af en toe van uit het Canadamuseum in de ether te gaan was geboren. Ook Gilbert Van Landschoot was, als conservator van het museum, gewonnen voor die idee. Nog voor het bezoek ten einde was bleef het niet alleen meer bij af en toe uitzendingen verzorgen van uit het Canadamuseum, maar was er al sprake van een eigen vereniging.

De Vrienden Zendamateurs van het Canadamuseum gingen voor het eerst in september, ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid, van uit hun thuisbasis op Heulendonk in de ether.

EERSTE LUSTRUM
Het begon allemaal met een klein zendertje en een losse antenne. De vereniging heeft zich de afgelopen vijf jaar flink opgewerkt en beschikt nu over een goed uitgeruste zendkamer en een antenne die verbinding over de ganse wereld mogelijk maakt.

Vorige week vierde de vereniging haar eerste lustrum en kreeg vrienden uit verschillende hoeken van Vlaanderen en Brabant over de vloer. Ook enkel Bulgaarse zendamateurs die in Brussel waren zakten naar het Canadamuseum af. Er werden die dag ook veel contacten gelegd met verschillende vrienden uit alle hoeken van de wereld.

De vereniging kreeg als callname ON4CWM (Canadian War Museum). Iedereen die voor het eerst met OCWM in contact komt krijgt een speciaal voor de vereniging ontworpen diploma. In de afgelopen vijf jaar vonden reeds meer dan 15000 zendamateurs de weg naar ON4CWM.

BLIJVENDE VRIENDEN
Vooral Canadezen en Amerikanen laten regelmatig van zich horen. ON4CWM wordt zo druk bezocht dat er, van zodra de knop wordt opengedraaid, minstens twee mensen nodig zijn om alle aanmelding te registreren en te contacteren. Onder dat groot aantal contacten zijn er een aantal die in de loop der jaren tot blijvende vriendschappen zijn uitgegroeid. Zo zijn er de twee Canadese Oudstrijders die nog steeds met de zender van hun oorlogsschip regelmatig contact hebben met ON4CWM.

Sjeik Nasser van Koeweit was, net als de burgemeester van Kaifan, al een vriend van de Brugsche Zendamateurs en die vriendschap is ook mee verhuisd naar Adegem, waar hij reeds te gast was. Vorig jaar was hij een van de sponsors voor de speciale diploma's die ter gelegenheid van de 60 jaar bevrijding werden uitgereikt.

TOEKOMST
Voor zendamateurs is hun zender hun grootste venster op de wereld. Voor het leggen van contacten maken zij ook gebruik van de mogelijkheden die het internet hen bied. Voorzitter Marie Jeanne ontkent niet dat sedert het chatten via internet opgang heeft gemaakt het aantal jongeren dat de rangen van de zendamateurs komt vervoegen in dalende lijn gaat.

Chatten is makkelijker, niet zo duur en men moet er ook geen examen voor afleggen, wat wel moet voor het verkrijgen van een vergunning als zendamateur. Het zijn nu vooral jongeren die handig zijn en veel belangstelling hebben voor techniek die hun weg naar de zendapparatuur vinden. Toch is Marie Jeanne De Clerck er van overtuigd dat er in de wereld altijd plaats en nood zal zijn aan zendamateurs.


IEDEREEN WEET NU ZIJN PLAATS

Bij het openbaar onderzoek ter gelegenheid van de aanvraag voor de milieuvergunning voor een funerarium op den Hoeke werd door de tegenstanders van het funerarium vooral op de gevaarlijke verkeerssituatie op den Hoeke gewezen. De milieuvergunning is ondertussen in beroep door de Bestendige Deputatie van Oost-Vlaanderen goedgekeurd. Om meer duidelijkheid te verschaffen in de verkeerssituatie heeft de gemeente in de Hillestraat in de onmiddellijke omgeving van den Hoeke over een afstand van enkele tientallen meter lijnen getrokken die de rijvakken duidelijk aanduiden.

Bij de cel veiligheid waren eveneens reeds enkele malen problemen aan het kruispunt van de Barbarastraat en het Vliegplein aangekaart. Te veel wagens namen, ongeacht welke richting ze uit moesten, onverantwoord de binnenbocht. Dat leidde tot gevaarlijke situaties en zelfs tot enkele ongevallen met stoffelijke schade.

Om de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs duidelijk aan te duiden hoe zij de bocht moeten nemen werd in het midden van de het Vliegplein een onderbroken witte lijn getrokken. Die geeft niet alleen duidelijkheid over het nemen van het kruispunt maar maakt ook vooral 's avonds en 's nachts de lange bocht op het Vliegplein een stuk veiliger als de chauffeurs binnen hun rijvak blijven.


MALDEGEMS VOLKSFEEST IS ADEGEMS IDEE


De gerenoveerde straten van Maldegem centrum worden geopend met een volksfeest. De
man achter dat idee is Adegemnaar Mario Thys. Zijn voorstel kan rekenen op medewerking
van het grootste deel van de middenstanders van het centrum en de gemeente.

Openbare werken zorgen er altijd en overal voor dat zelfstandigen die in een straat wonen waar er werken worden uitgevoerd hun omzet zien dalen. Als die werken, zoals in het centrum van Maldegem, in fazen worden uitgevoerd wordt de pil een beetje verzacht maar de ongemakken blijven.

Ondanks alles zijn de mensen van het centrum tevreden. De aannemer heeft goed en snel werk geleverd. Vroeger dan het vooropgestelde tijdsschema voorzag zijn de werken reeds afgerond. In plaats van met Maldegem kermis het gerenoveerde centrum te openen, wapperen de feestvlaggen reeds op vrijdag 24 juni. De burgemeester liet reeds eerder verstaan dat iedereen op dat feest welkom is. Hoe het praktisch moet uitgewerkt worden liet hij aan een werkgroep over.

Het idee om met alle middenstanders van het centrum de handen in elkaar te slaan en een volksfeest te organiseren komt van Mario Thys, de man die een slagerij in de Boudewijn Lippenstraat heeft en een paar jaar terug de kermis van de Kasseide in Adegem nieuw leven in blies.

BELONEN EN AANMOEDIGEN
"Toen ik over mijn voorstel sprak met enkele collega's middenstanders, waren er een aantal die hun neus ophaalden en stelden dat er niet onmiddellijk winst inzat. Daarin hebben zij wel gelijk, maar zij denken verkeerd. Wij moeten dat feest niet organiseren omdat wij er onmiddellijk iets zouden aan verdienen, maar omdat we blij zijn dat de werken zo snel achter de rug zijn.

Met de gratis spijs en drank gedurende een paar uur willen wij onze klanten danken die ondanks de werken zijn blijven komen. Wij willen tevens de klanten die door de werken achterbleven aanmoedigen om hun inkopen terug in het centrum te doen" verduidelijkte Mario zijn voorstel.

De gemeente staat in voor het officiële gedeelte van de opening. Voor de kosten van spijs en drank en de bediening op het marktplein staan de zelfstandigen in. Er wordt overigens niet alleen voor spijs en drank maar ook voor straatanimatie gezorgd.

Mario hoopt dat zijn idee een succes wordt en in een later stadium kan herhaald worden. Hij denkt daarbij aan een uitbreiding van het programma van Maldegem Wandelt, Fietst en Proeft.


SALOMON MET DE VOETEN IN HET SCHUIM

Wie Salomon -het standbeeld op de Markt in Maldegem- een voetbad heeft gegeven kon nog niet worden uitgemaakt. Zeker is dat zondagmorgen het schuim uit de fontein vloog. In de loop van de nacht hadden enkele onverlaten het blijkbaar nodig gevonden om detergent in de fontein te kieperen. De pret was voor de onverlaten, de kosten voor het opruimen van de markt en het spoelen van de leiding voor de belastingbetalers...


HET MULTICULTUREEL FESTIVAL MAG GROEIEN


Niet de vredespijp maar de waterpijp werd aangestoken op het eerste Multicultureel festival

Het OCMW heeft momenteel de zorg over 36 asielzoekers. De verantwoordelijken voor de opvang en begeleiding van deze mensen proberen hen te laten integreren in de Maldegemse gemeenschap. Dat lukt bij de een al beter dan bij de ander, en ook bij de eigen bevolking staat de een al meer dan de ander open voor de integratie van asielzoekers.

Om de contacten tussen de verschillende culturen op een minder officiële manier te laten verlopen pakte het OCMW vorige week vrijdag uit met zijn eerste multicultureel festival. Zij kon voor de organisatie van het festival rekenen op de medewerking van de asielzoekers, op verenigingen die zich inzetten voor een multiculturele samenleving en op mensen van eigen bodem.


Naast het oog en het oor werd ook de innerlijke mens niet vergeten op het Multicultureel festival.

BANG VOOR SUCCES
Een paar honderd Maldegemnaren zakten vrijdagavond vanaf 18 uur af naar de Lazarusbron, die voor de gelegenheid verkeersvrij werd gehouden. Op verschillende plaatsen waren standjes opgericht waar de mensen konden proven van spijs en drank uit verschillende culturen. Dat bij mensen niet alleen de liefde maar ook de integratie door de maag gaat was vrijdagavond duidelijk.

Niet alleen de innerlijke mens stond centraal bij het Multicultureel festival. Op diverse plaatsen in de Lazarusbron werd gemusiceerd, gezongen gedanst. Hoe later op de avond hoe meer mensen zich waagden aan oosterse en Afrikaanse dansen. Zowel de voorzitter van het OCMW als de asielzoekers keken er naar en zagen dat het goed was.

Zij waren wel een beetje bezorgd dat er te veel volk op het eerste festival zou afkomen. Alle hapjes waren door de asielzoekers zelf gemaakt. Zij vreesden dat zij bij het eerste initiatief waarbij ze betrokken werden niet voldoende eten zouden hebben. Er was vrijdagavond echter niets te kort en te horen aan de reactie van OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche is het initiatief voor herhaling vatbaar.

 


Home
Home
 
Made in France