De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 80 - Week 23 : van 5 tot 11 juni 2005


DE NIEUWE PATATJES ZIJN ER!

Adegem mag dan wel de naam hebben buiten de wereld te liggen, de nieuwe patatjes zijn er zo vroeg als binnen de wereld en ze smaken er minstens even lekker... Dat konden ze vorige week reeds proeven bij Marnix van adegem.net, die de eerste nieuwe patatjes van eigen kweek op tafel zette.


DE PAPAVER TESTTE EVACUATIEPLAN

Toen we dinsdagnamiddag door Adegem-Dorp reden stonden de directie, leerkrachten en leerlingen van De Papaver op het kerkplein. Hier en daar zagen wij leerkrachten met papieren in de handen. Zij waren duidelijk aan het controleren of de leerlingen wiens namen op hun lijst stonden ook aanwezig waren.

Voor zover we konden vaststellen stond er geen gezamenlijke wandeling of een uitstap per autocar op het programma... Het was wel duidelijk dat de kinderen genoten van dat halfuurtje extra in de zon. Wat er wel aan de hand was werd duidelijk toen we directeur Jozef Ginneberge tegen het lijf liepen. Het ging om een brandalarmoefening. "Volgens de voorschriften moet de school tweemaal per jaar het brandalarm uittesten. Eenmaal gaat het om een aangekondigde oefening. Van de tweede oefening zijn slechts een paar mensen op voorhand verwittigd" legde de directeur ons uit.

De oefening werd zo goed geheimgehouden dat zelfs wij niet verwittigd werden. Over het resultaat was de directeur van De Papaver wel tevreden. De evacuatie van de school verliep, ook bij de kleuters, bijzonder vlot. Het kerkplein is niet de enige uitwijkmogelijkheid voor de kinderen, mocht er in een van de lokalen van de school brand uitbreken. Mocht de brand ontstaan in een van de lokalen van de noordelijke vleugel van de school kunnen de leerlingen via de dienstweg van het OCMW uitwijken naar de terreinen achter het OCMW gebouw. In geval van brand in andere vleugels zijn zowel het kerkplein als de parking van den Hoogen Pad uitwijkmogelijkheden.


DE AANNEMER HIELD WOORD


Nu er weer gewerkt wordt aan het fietspad werd er ook opnieuw eenrichtingverkeer ingevoerd op
de weg tussen de Kruipuit en Oostwinkel. "Als de werken niet opnieuw om een of andere reden
stilgelegd worden en het kruispunt afgewerkt wordt, is er over enkele dagen weer normaal
verkeer mogelijk in dat deel van de Kruipuit" klinkt het optimistisch bij de inwoners...

Het geduld van de inwoners van de Kruipuit werd beloond en schepen van infrastructuur en aannemer Vuylsteke hebben woord gehouden: eind mei werden zoals beloofd de werken aan het fietspad tussen Oostwinkel en het kruispunt met de weg naar Ursel hervat.

Op een informatievergadering begin mei hadden de inwoners van dat deel van de Kruipuit hun kritiek -zowel op de schepen van Infrastructuur Noël Wille als op de aannemer Vuylsteke- niet gespaard. Zij namen het niet dat de werken die in oktober vorig jaar gestart waren en 90 dagen zouden duren eind november werden stilgelegd. Van de officiële reden van de stopzetting (te natte bedding) geloofden de inwoners geen fluit. Zelfs toen zowel de schepen van Infrastructuur en de aannemer beloofden dat er voor het einde van de maand verder zou gewerkt worden geloofden de inwoners hen niet meer. Pas toen ze vorige de arbeiders op de werf zagen verschijnen waren ze er van overtuigd dat er verder gewerkt werd.


Toen beroepsmilitair Christophe Van Mechelen vrijdagavond in de gietende
regen thuis kwam moest hij eerst een geïmproviseerde oprit naar zijn garage
aanleggen voordat hij zijn auto kon stallen.

De tevredenheid over de hervatting van de werkzaamheden heeft niet lang geduurd. Het fietspad is gegoten maar het gedeelte tussen de rijweg en het fietspad is nog niet aangelegd en ook het deel tussen het fietspad en de huizen ligt er nog onafgewerkt bij.

"Wij kunnen begrijpen dat ze niet onmiddellijk nadat zij het fietspad hebben gegoten beginnen met het aanleggen van de tussenstroken. Zij moeten er dan wel voor zorgen dat de mensen op hun oprit of in hun garage kunnen" klinkt het bij de inwoners van de Kruipuit.

"Toen ik vrijdagavond thuis kwam en via het eenrichtingverkeer bij mijn woning kwam stelde ik vast dat het fietspad was aangelegd maar dat er geen maatregelen getroffen waren om ons toe te laten onze auto in onze garage te rijden. Omdat dat deel van de Kruipuit door de werken voorlopig een eenvaksbaan is, kon ik onmogelijk mijn auto op de openbare weg achterlaten. Ik heb dan in de gietende regen een geïmproviseerde oprit aangelegd met materiaal van de aannemer, dat ik hier in de onmiddellijke omgeving vond" vertelde ons beroepsmilitair Christophe Van Mechelen.

"Als wij zien op welke manier de aannemer hier te werk is gegaan en als wij die vergelijken met de manier waarop de werken in het centrum van Maldegem zijn aangepakt, kunnen wij niet anders dan vaststellen dat de gemeente -en vooral wij!- tegenslag hebben gehad met de keuze van de aannemer" besluiten de inwoners van de Kruipuit hun bedenkingen. Zij houden hun hart reeds vast voor het moment dat de aannemer met de werken aan het fietspad aan de overkant van de straat begint...


FEEST MEE EN WIN EEN BALLONVAART

Vrijdagavond 24 juni is Maldegem in feeststemming: alle inwoners van de gemeente en van de deelgemeenten zijn uitgenodigd op het volksfeest dat ter gelegenheid van de officiële opening van de gerenoveerde straten van het centrum wordt georganiseerd. De feestelijkheden beginnen om 19 uur. Op drie plaatsen (Karrewegel, Kapelaanstraat en Stationsplein) start een stoet met muziek en een reus richting Marktplein. Daar wordt door de gemeente en de plaatselijke middenstand een receptie aan de inwoners aangeboden.

Vanaf 20 uur is er in verschillende straten van het centrum animatie. In het Sint Annapark worden omstreeks 20 uur de namen bekend gemaakt van de acht mensen die dezelfde avond nog een vlucht met de warme lucht ballon mogen maken. Wie kans wil maken op een van die ballonvaarten, surft naar www.maldegem.be, waar een deelnemingsformulier kan ingevuld worden. Wie niet over een computer beschikt kan ook bij de dienst onthaal in het gemeentehuis een deelnemingsformulier aanvragen.

Nu de werken aan de straten van het centrum achter de rug zijn denkt de gemeente aan werken in de Noordstraat. Op een informatievergadering werden de inwoners de toekomstmogelijkheden van hun straat uitgelegd. Zij kregen reeds de kans om mondeling te reageren. Zij krijgen nu nog 14 dagen de tijd om schriftelijk te reageren of om voorstellen te doen. Er kan echter door de gemeente niets aan de Noordstraat veranderd worden voordat zij eigenaar is van die straat. Tot nader order is de Noordstraat nog altijd eigendom van het Vlaams Gewest. Er wordt wel onderhandeld over de overname van de straat door de gemeente.


MEGAFUIF ZONDER ALCOHOL OF TABAK


Ook dit jaar genoten de jongeren van het zesde leerjaar met volle teugen van hun MEGA fuif.
Initiatiefnemer -Inspecteur en wijkagent Eric Vandyck- had handen te kort om al de jonge gasten te begroeten. Voor hen is hij niet alleen de man van de wet maar ook een vriend en vertrouwensman geworden.

Ook dit jaar hebben de leerlingen van het 6de leerjaar van alle onderwijsinstellingen in Maldegem en de deelgemeenten met veel aandacht de 10 lessen in het kader van het MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord) gevolgd. Het initiatief is overgewaaid uit Amerika en werd in Maldegem herwerkt door Eric Vandyck toen hij deel uitmaakte van de rijkswachtbrigade Maldegem.

Alle scholen schaarden zich net als het gemeentebestuur achter het project, dat ook door Rotaryclub Maldegem financieel ondersteund wordt. Tijdens die tiendelige lessenreeks wordt met de kinderen niet alleen van gedachten gewisseld over legale en illegale drugs en medicamenten, maar ook over stress, pesten op school en veilig en onveilig surfen op internet. Het is een traditie dat de MEGA lessenreeks afgesloten wordt met een fuif in de Redekiel.

Meer dan tweehonderd leerlingen van het 6de leerjaar uit alle scholen van Maldegem en de deelgemeenten zakten vrijdagavond omstreeks 18 uur af naar de Redekiel in de Noordstraat om er aan de fuif -waar geen alcohol geschonken werd en niet mocht gerookt worden- deel te nemen. Voor het organiseren van die fuif kon de initiatiefnemer rekenen op de medewerking van collega's van de lokale Politie Maldegem.


MILIEUDAG EN WEEKEND VAN DE COMPOSTMEESTERS

Wie een beter inzicht wil krijgen in de inspanning die de gemeente en zijn diensten levert om Maldegem milieuvriendelijker te maken, die neemt deel aan de milieudag en het weekend van de Compostmeesters, dat door de gemeentelijke Milieudienst en de compostmeesters op zaterdag 11 en zondag 12 juni wordt georganiseerd.

Zaterdag begint de milieudag om 9 uur 30 met een open vergadering van de Milieuraad in de vergaderzaal van de Dienst Infrastructuur in de Bloemestraat. Om 10 uur 30 wordt een bezoek gebracht aan het gemeentelijk natuurdomein in de Brugse Steenweg. Een uur later worden de deelnemers aan de milieudag verwacht op het natuurdomein en de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie "de Oude Vesting" in Middelburg. Daar wordt hen door de gemeente een picknick aangeboden.

Om 14 uur wordt het gezelschap verwacht bij de compostmeesters in het paviljoen in het Sint Annapark, in de hoek naast de parking van het zwembad. De verplaatsingen worden gemaakt met eigen vervoer. Zondag zet compostmeester Patrick Savat in de Azalealaan 12 in Maldegem tussen 13 uur 30 en 16 uur 30 zijn deuren open voor mensen die zelf composteren en recycleren of die plannen hebben om dit te doen.


VOETBAL EN ANDERE SPORTKAMPEN

Ook dit jaar organiseert de Gemeentelijke Sportdienst in de maand augustus twee voetbalkampen. Van 8 tot en met 12 augustus wordt het eerste kamp georganiseerd voor jongeren van het 1ste en 2de jaar van het secundair onderwijs. Deelnemen kost € 80. Het sportkamp wordt afgesloten met een bezoek aan Sporting Lokeren.

Van 16 tot en met 19 augustus wordt een sportkamp voor de leerlingen van het derde en vierde jaar van het secundair onderwijs georganiseerd. Deelnemen aan dat sportkamp kost € 90. De laatste dag van het sportkamp staat een bezoek aan de Nederlandse ploegen RKC Waalwijk en Willem II op het programma. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Frederik Staelens, op de gemeentelijke Sportdienst in de Gidsenlaan.

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus worden er nog meer sport en gecombineerde sportkampen georganiseerd. Ook voor informatie over en inschrijving voor een of meer van die kampen kan contact opgenomen worden met de sportdienst.


DIPLOMA' S VOOR ROOKVIJE KLASSEN

De tijden zijn veel veranderd. Vroeger kregen scholieren straf als ze binnen of buiten de schoolmuren betrapt werden met een sigaret. Nu worden leerlingen beloond als zij hun belofte houden om gedurende zes maanden niet te roken.

Het eerste en tweede jaar van de Middenschool nemen al voor het derde jaar deel dat dit initiatief, dat door LOGO wordt opgezet. Vorige week werden de meer dan honderd leerlingen -op een totaal van 120- die met succes aan het project deelnamen, door burgemeester Johan De Roo in het gemeentehuis ontvangen om er hun diploma van "rookvrije klas" in ontvangst te nemen. Met die acties hopen logo en de leerkrachten jongeren van het roken af te houden.

 


Home
Home
 
Made in France