De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 79 - Week 22 : van 29 mei tot 4 juni 2005


(VOORLOPIG) GEEN AANSPREEKPUNT
VOOR DE POLITIE IN ADEGEM

De mogelijke aankoop van de eigendom De Lille om er de nieuwe thuisbasis van de Maldegemse politie van te maken heeft verschillende reacties losgeweekt. De oppositie is tegen de verhuis van de politie uit het centrum. Willy Boulez (VLD) gaat nog een stap verder. Hij wil niet alleen dat de Politie in het centrum blijft, hij wil ook dat er een aanspreekpunt voor de politie (wijkagent) komt in Adegem. Dat kantoor moet volgens de heer Boulez niet alle dagen open zijn maar wel een aantal uren op vaste dagen. Het Adegems oppositielid stelde die vraag tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad.

Burgemeester De Roo liet het over aan CD&V raadslid Antoon Pauwels, gewezen rijkswachtcommandant van de brigade Maldegem, om op die vraag te reageren. Volgens de heer Pauwels werd nog voor de eenmaking van de politie een dergelijk project uitgetest. De wijkagent zat gedurende een aantal vaste uren in een kantoor. Er kwam volgens het CD&V raadslid bijna geen kat over de vloer. Het project dan ook afgevoerd.

MEER TUSSEN DE MENSEN
Er is geen aanspreekpunt nodig maar de agenten -en in de eerste plaats de wijkagenten- moeten meer onder de mensen komen. Daarom is raadslid Pauwels er voorstander van om de wijkagenten meer te voet of per fiets de baan op te sturen. Nu zijn ze met de wagen of me de brommer. Met de wagen zijn ze te snel voorbij en met de brommer zien de mensen het gezicht van de wijkagent niet omdat die een helm op heeft. Het CD&V raadslid is er van overtuigd dat de wijkagenten meer beter contact zullen hebben met de mensen van hun wijk als zij meer aanspreekbaar zijn in de wijk dan dat zij in een bureau zitten.

Hoofdcommissaris Franky Mervielde schrijft het voorstel van de oppositie niet af. Dat zijn wijkagenten te weinig aanspreekbaar zijn betwijfelt de hoofdcommissaris. Voor de eenmaking van de politie en de rijkswacht waren er vier wijkagenten en die leverden goed werk. Nu zijn er zes en wordt de mogelijkheid overwogen om nog een zevende wijkagent aan de het kader toe te voegen. Die wijkagenten doen nu in tegenstelling met vroeger geen andere interventies meer. Zij concentreren zich nu volledig op het onthaal en op hun wijkwerking.

PRAKTISCH ONMOGELIJK
Een aanspreekpunt op hun wijk is volgens hoofdcommissaris om praktische redenen niet mogelijk. Als de politie onder een dak zit en de technische infrastructuur volledig op punt staat is het project met aanspreekpunten te overwegen met de heer Mervielde. Hij is het wel met het CD&V raadslid eens dat wijkagenten als de weersomstandigheden het toelaten beter met de fiets door hij wijk rijden. Hij merkte nog op dat bij alle activiteiten die er in een wijk gebeuren de wijkagent als eerste bij het handhaven van de orde ingezet worden.


KOEKOEKSLAAN MAG HOPEN OP MEER RUST

De mensen die in de jaren tachtig in de verkaveling Malecote een perceel grond kochten, gingen volgens de verkavelingsovereenkomst in een residentiële wijk wonen. Er wachtte hen een oase van rust. Die rust werd verstoord toen de bedrijven die achter de verkaveling gevestigd waren niet langer een in- en uitrit via de Oude Weg hadden, maar via de verkaveling Malecote naar de N9 reden. De rust was gedaan. Zware vrachtwagen reden zowel overdag als 's morgens vroeg en 's avonds laat door de verkaveling. Op straat spelen voor de kinderen zat er niet meer in.

KLACHT
De inwoners van de verkaveling bleven niet bij de pakken zitten. Zij verzamelden de klachten van de bewoners en maakten een afspraak met toenmalig burgemeester Jean Rotsart de Hertaing. Die toonde begrip voor de klachten en beloofde naar een oplossing te zoeken. De eerste klachten dateren van april 1989. We zijn ondertussen 16 jaar later en de toestand in de Koekoeklaan en aanpalende straten is er niet op verbeterd. De vrachtwagens rijden nog steeds door de verkaveling en de inwoners klagen er nog steeds over de te zware vrachtwagens die over hun straten rijden en hun verkaveling onveilig maken.

ONMACHT
Zowel toenmalig burgemeester Rotsart de Hertaing als huidig burgemeester Johan de Roo hebben in de loop der jaren geprobeerd om een oplossing te vinden voor het probleem. Zij stonden -en staan- onmachtig tegen de huidige wetgeving. De gemeente wil voor de bedrijven achter de verkaveling een nieuwe uitweg creëren op het perceel grond dat recht tegenover het Militair Canadees kerkhof is gelegen. Die gronden verwerven is een helse opdracht omdat een deel van de eigenaars zich in het buitenland bevinden. Daarbij komt nog dat het perceel op het gewestplan in de Parkzone ligt. Ook het Ministerie van Infrastructuur stond tot voor kort niet te springen om nog een extra kruispunt op de N9 bij te creëren.

OPLOSSING
Sedert vorige week wordt er gewerkt aan een nieuw scenario voor het oplossen van de problemen van de inwoners van de verkaveling Malecote. De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorbereiding van een Bijzonder Plan van Aanleg en eventueel een wijzing van het Ruimtelijk Structuurplan. Alle gemeenteraadsleden zijn het er over eens dat die pistes moeten uitgeprobeerd worden. Als het BPA -of in het 2de scenario de wijziging van het Ruimtelijk structuurplan- er komt, dan krijgt het perceel grond tegenover het Canadees Kerkhof geheel of gedeeltelijk een nieuwe bestemming. Maldegem kiest voor een gedeeltelijke nieuwe bestemming. Het achterste gedeelte van de grond zou ambachtzone worden en het voorste gedeelte zou park en parkeerzone kunnen woorden. In het midden van het perceel zou dan een straat komen die als aan- en afvoerroute voor de bedrijven kan fungeren.

Vorige week woensdag werd een eerste van vele te zetten stappen in de goede richting gezet.

Het zal nog wel enkele jaren duren voor de procedure voor de bestemmingswijziging door de administratieve molen geraakt en er op het veld aan de oplossing kan gewerkt worden. Deze week wordt een delegatie van de Verkaveling Malecote bij burgemeester De Roo in zijn kabinet verwacht. Daar zullen zij meer uitleg krijgen over de plannen en bedoelingen van de gemeente.


EERSTE COMMUNICANTJES IN DE KIJKER

Vorige week zondagvoormiddag waren alle ogen gericht op de 22 leerlingen van de klas van juffrouw Lieve. Zij mochten voor het eerst in aanwezigheid van hun ouders en familie de communie ontvangen in de Sint Adrianuskerk. Na deze plechtige gebeurtenis werden de eerste communicantjes met hun familie door de directie en de leerkrachten van de Papaver uitgenodigd voor een drankje en een hapje in de feestzaal.


PROVINCIE KON MILIEUVERGUNNING NIET WEIGEREN

Zijn werkbezoek aan Maldegem was volgens gouverneur André Denys het beste van al de werkbezoeken die hij sedert zijn aanstelling als gouverneur heeft afgelegd. "Er werd door geen van de beide partijen naar de mond gepraat en werd geen enkel heet hangijzer uit de weg gegaan" stelde de gouverneur tijdens zijn babbel met de pers na zijn werkbezoek aan Maldegem.

Alhoewel het officieel niet als gespreksonderwerp ingeschreven stond kwam tijdens het overleg ook de aflevering van de milieuvergunning voor het mestverwerkingsbedrijf aan de orde. Volgens de gouverneur had de Bestendige Deputatie na een objectief onderzoek en op basis van de binnengekomen adviezen geen enkele reden om de aangevraagde milieuvergunning te weigeren.

Volgens de gouverneur was zelfs het advies van de provinciale milieucommissie positief. Die verklaring staat wel pal tegenover de verklaring die wij in het verleden zowel van het actiecomité van Onderdijke als van het college van burgemeester en schepenen kregen. Volgens de Gouverneur moet het bedrijf aanzien worden als een mestverwerkingsbedrijf en niet als een afvalverwerkend bedrijf. De inplanting in de landbouwzone kan volgens de gouverneur dan ook geen enkel bezwaar zijn.

Hij heeft begrip voor het standpunt van de gemeente en het actiecomité en begrijpt dat zij tegen de aflevering van de milieuvergunning in beroep gingen. Over enkele weken wordt de beslissing van minister Peeters verwacht. Na die beslissing is er nog enkel beroep bij de Raad van State mogelijk.


GAAIBOLDERS HULDIGDEN WINNAARS SPERMALIEBOLLING

Tijdens het weekend van 16, 17 en 18 april werd de jaarlijkse Spermaliebolling georganiseerd. Dat is een bolling waarin de bolders wel voor de eer maar minder voor de prijzen spelen. Het grootste deel van de prijzen werd tijdens de prijsuitreiking aan de inrichters terug gegeven.

Dat geld zal samen met de opbrengst en de sponsoring voor de bolling gebruikt worden om de sociale leefgemeenschap van Spermalie later op het jaar een aangename rondrit in Maldegem te bezorgen. De Adegemse gaaibolders speelden maar een figurantenrol in deze bolling. Bij de mannen ging de overwinning naar Gino De Deyne. Mieke Millecam was de beste bij de vrouwen. De trofees bij de jeugd gingen naar Jorinde Van Hoecke en Gwen Meneve.


GEMEENTESCHOOL IN FEEST

Net voor het begin van de poefwerken organiseerde de gemeenteschool op de Kruipuit haar jaarlijkse schoolfeest. Alles stond in het teken van het circus. Iedere school had een act ingestudeerd. De ouders, grootouders en familie genoten van het optreden van de kinderen. Voor en na het optreden konden ze een kijkje nemen in de klassen waar de kinderen hun wijsheid opdoen.


EERSTE MEMORIAL RUDY LANDUYT


Meer dan 100 paarden waren ingeschreven voor de eerste
Memorial Rudy Landuyt. Ook de publieke belangstelling lag hoog.


Net als de paarden speelden ook honden een belangrijke rol in het leven van
Rudy Landuyt. Ook voor hen was er dan ook een rol weg gelegd in de memorial.


OLDTIMERS IN DE KIJKER

Voor de achtste maal organiseerde Walter Verstringhe, die sedert kort in de Albert De Kesellaan woont, samen met de West Vlaamse Oldtimerclub een rondrit in onze streek. De Jeep van Alex Clyncke was een van de blikvangers, maar zeker niet de oudste van alle deelnemende wagens...

 


Home
Home
 
Made in France