De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 78 - Week 21 : van 22 tot 28 mei 2005


ADEGEM WIL EEN POSTPUNT

Op 28 november 2003 sloot, ondanks het protest van de plaatselijke bevolking, het Adegems postkantoor langs de N9 voorgoed zijn deuren. Zelfs voor een gewone postzegel of aangetekende zending moeten de inwoners van het dorp buiten de wereld nu naar Eeklo of Maldegem.

Toen in november van vorig jaar De Post in Mechelen, Lier en Namen uitpakte met zijn experiment van Postpunten -winkels of financiële instellingen met een aantal diensten die normaal in een postkantoor worden aangeboden- dacht Jason Van Landschoot dat dit een ideaal alternatief was voor het verdwenen Adegemse postkantoor. Hij vond in Adegem enkele handelszaken die bereid waren om in het testproject van de Post te stappen.

Hij nam contact op met de directie van de Post maar kreeg nooit, alhoewel hem dat zelfs telefonisch beloofd was, een antwoord op zijn vragen. Ondertussen is de testperiode met de postpunten in februari van dit jaar afgesloten en werden, gezien de positieve resultaten bij alle betrokken partijen, reeds enkele nieuwe postpunten in gebruik genomen.

De heer Van Landschoot heeft tot op heden nog altijd geen nieuws ontvangen van de directie van de Post. Daarom heeft hij volksvertegenwoordiger Guido De Padt onder de arm genomen. Die heeft op 4 mei een parlementaire vraag gesteld aan de minister van overheidsbedrijven over het in gebruik nemen van Postpunten in het algemeen en over de situatie van Adegem in het bijzonder. In Adegem kijken ze met belangstelling uit naar het antwoord van de minister.


DRIE REDENEN OM TE FEESTEN


Bestuur, spelers en medewerkers van KVK Adegem werden in het kader van de viering
van de vijftigste verjaardag van de club, ontvangen in het gemeentehuis in Maldegem.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de -toen nog VK, nu KVK noemende- Adegemse Voetbalklub, kondigde voorzitter Wille aan dat de vijftigste verjaardag op een speciale manier zou gevierd worden. De club kreeg ondertussen de toestemming om te titel "Koninkljike" aan zijn naam toe te voegen. De verjaardag van club kreeg nog meer kleur en glans door de goede sportieve resultaten die de club in het seizoen 2004-2005 neerzette. Het eerste elftal was vijf weken voor het einde van de competitie reeds zeker van de titel en ook de beloften haalden de titel binnen.

Een werkgroep binnen het bestuur bereidde de feestelijkheden, die in drie fases worden opgesplitst, voor. De eerste fase van die feestelijkheden kreeg vorige week reeds zijn beslag. Het bestuur, de trainers, de spelers werden op het gemeentehuis in Maldegem ontvangen.

Burgemeester De Roo vond het in zijn toespraak typisch voor de mentaliteit binnen de Adegemse club, dat het bestuur ook zijn vrijwillige medewerkers mee bij de ontvangst in het gemeentehuis betrok. Dat bewijst dat het bestuur de inbreng van iedereen die bij de club betrokken is naar waarde schat. De burgemeester hoopt die vrijwilligers ook terug te kunnen ontmoeten tijdens de jaarlijkse avond van de vrijwilligers. Die samenvalt met "Al onder de Rock van Maldegem".


Burgemeester De Roo en Luc Van Landschoot, voorzitter van de Sportraad,
overhandigden een aandenken aan de kapiteins van de kampioenenploegen

Succes-seizoen
De burgemeester had niet alleen lof voor de medewerkers, hij blikte ook terug op het sportieve successen die VK Adegem vorig seizoen boekte. Er was teleurstelling bij de degradatie, maar die maakte volgens de burgemeester snel plaats voor vastberadenheid en de wil om zijn plaats in tweede provinciale te heroveren. Niet alleen de ploeg maar ook het bestuur werd herschikt en er kwam in vergelijking met vorig seizoen ook meer discipline in de ploeg.

De resultaten lieten niet lang op zich wachten. Na enkele weken stond VK alleen aan de leiding en bouwde zijn voorsprong tot maximum 17 punten uit. De beloftenploeg die werd gestimuleerd door de resultaten van het eerste elftal draaide ook het ganse seizoen mee aan de kop van de rangschikking om uiteindelijk tegen Bassevelde zekerheid te krijgen over de titel.

Er waren niet alleen gemeentelijke lovende woorden voor de sportieve successen. De club werd ook geprezen voor de inspanning die geleverd wordt voor de opleiding van de jeugd en de oprichting van de damesploeg die hoopt na een seizoen van oefenwedstrijden volgend seizoen in competitie te kunnen uitkomen.


Bij KVK is iedere schakel in het raderwerk van de club belangrijk.
Daarom mochten ook de ouwe getrouwen niet ontbreken bij de ontvangst in het gemeentehuis.

Grote familie
De burgemeester verzekerde de clubverantwoordelijken dat KVK, net als de andere sportclubs in de gemeente, ook in de toekomst op de financiële en logistieke steun van de gemeente kan rekenen. Hij vergeleek de Adegemse voetbalploeg met een grote, gezellige familie. Dat de Adegemse club geregeld beroep doet op het gemeentelijk sportinvesteringsfonds bewijst volgend de burgemeester dat de club ook zelf investeert in de accommodatie van de club.

Dat voorzitter Wille en zijn club zelden beroep doen op logistieke steun van de gemeente bewijst dat er in die club steeds mensen bereid gevonden worden om als het nodig is de handen uit de mouwen te steken. Voorzitter Wille, die toevallig ook nog schepen van Sport is, heeft de ploeg in korte tijd weer op het goede spoor weten te zetten. Dat kan hij niet alleen, achter hem staat een goed gestructureerd bestuur en een groep medewerkers die er zijn als ze nodig zijn.

De trainers en spelers moeten de inspanningen van al die mensen zoals vorig seizoen met sportieve successen belonen.


KVK ADEGEM HEEFT NIEUW EMBLEEM

In het kader van de vijftigste verjaardag van de Voetbalklub ging het bestuur op zoek naar een nieuw embleem. Uit de ideeën van de 14 vooral jongeren die op de oproep reageerden werd het ontwerp van Louise Verstringhe uit Sint Laureins als het nieuwe embleem van KVK Adegem gekozen. Dat embleem zal volgend seizoen op alle truitjes van KVK en op de briefwisseling van de club te zien zijn.


COLLEGE BOERT VERDER

Alhoewel de twee grootste oppositiepartijen klacht hebben neergelegd tegen twee beslissingen van de gemeenteraad van april met betrekking tot de aankoop van de eigendom De Lille en de verkoop van de vroegere rijkswachtkazerne en bijhorende gronden in de Brugse Steenweg, werkt het college van burgemeester en schepenen onverstoord verder aan het dossier.

Tijdens de raadszitting van mei wordt de principiële goedkeuring gevraagd voor de eerste fase, de aankoop van de eigendom De Lille in de Industrielaan. Volgens schepen van financiën Remi De Jaeger is er tijdens de raadszitting van mei geen stemming geweest over de aankoop van de eigendom De Lille. Er werd volgens de schepen op verzoek van de oppositie enkel gestemd over het aanstellen van een notaris voor de opstelling van een verkoopscompromis dat later nog ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden.


STOOMCENTRUM UIT DE PROBLEMEN

Doordat zij verplicht waren om hun locomotieven op te stoken met andere kolen dan dat ze gewend zijn veroorzaakte de VZW Stoomcentrum de afgelopen weken meer rook en roetuitstoot dan vroeger, dit tot ongenoegen van de mensen die langs de route wonen.

Volgens Jason Van Landschoot, voorzitter van de VZW, zijn de problemen inmiddels van de baan. De kolen die vroeger gebruikt werden kunnen opnieuw geleverd worden.. "Alhoewel de kolen 50% duurder zijn dan vroeger hebben wij onmiddellijk een voorraad besteld" voegde Secretaris - Penningmeester Rik De Gruyter aan de verklaring van de voorzitter toe.


SFEER VAN MONTMARTRE OP DE MALDEGEMSE MARKT

Tientallen kunstenaars lieten vorige week zondag hun kunstwerken en hun artistieke talenten bewonderen op en rond het Maldegemse Marktplein. Honderden mensen zakten zondag naar het centrum van Maldegem om er de sfeer van Montmartre te proeven. Zij troffen er ondermeer de Adegemse kunstschilder Willy Van De Velde aan.

Willy -die in het verleden bekendheid verwierf met zijn schilderen op dakpannen- bewees nu dat ook nagelkoppen geschikt zijn om als achtergrond van een schilderij te dienen. Het gebruikte penseel moet wel iets fijner zijn en een vergrootglas is een niet onbelangrijk hulpmiddel tijdens het schilderen.


VIERKAMP AFGELAST BIJ GEBREK AAN BELANGSTELLING

Op pinkstermaandag stond voor de jongeren van Maldegem en de deelgemeenten een vierkamp van traditionele volkssporten op het programma. De vrijdag voor de vierkamp werd het initiatief afgeblazen omdat er slechts één jongen was ingeschreven.

De initiatiefnemers (de gemeentelijke Sportdienst en de Maldegemse Gaaibolverenigingen), vragen zich af wat zij moeten doen om bij de jeugd de belangstelling voor de volkssporten op te wekken.

Bij de ouders van de jongeren horen wij echter een heel ander geluid. Zij kregen pas op vrijdag de folders in handen die in de scholen werden uitgedeeld. Daardoor was het onmogelijk om hun kinderen nog tijdig in te schrijven.

Omdat in laatste instantie ook nog een van de locaties van een van de volksspelen afhaakte werden ook de affiches pas de laatste dagen uitgehangen. De initiatiefnemers zijn van plan om later op het jaar nog eens een poging te ondernemen om jongeren naar een vierkamp van volkssporten te krijgen.


EERSTE MEMORIAL RUDY LANDUYT

In november 2004 namen familie en vrienden afscheid van de 51 jarige mensen- en dierenvriend Rudy Landuyt. Familie en vrienden van Rudy organiseren op zaterdag 28 mei de eerste Memorial Rudy Landuyt.

Omdat vooral paarden en honden een belangrijke rol speelden in het leven van Rudy krijgen die dieren ook een belangrijke rol in de Memorial. Plaats van gebeuren: de terreinen aan den Hoogen Pad. Op zaterdag 28 mei vanaf 9 uur start daar een show en een keuring van pony's. In de namiddag is er ook een demonstratie dressuurrijden en kan het publiek genieten van een demonstratie met een vierspan.

Voor jongeren staan er zaterdagnamiddag ook ritjes met pony's op het programma. De hondenclub "Hond en Meester" geeft zondag ook enkele demonstraties met hun lievelingsdieren. De Memorial wordt afgesloten met een barbecue.


OOK HONDEN VOELEN ZICH THUIS
OP HET INDUSTRIETERREIN

Het industrieterrein is niet alleen de vestigingsplaats van bedrijven: ook de vereniging "Hond en Meester" heeft er in de Ambachtenlaan zijn thuishaven. De club telt 180 leden, waarvan er een twintigtal regelmatig deelnemen aan regionale, provinciale en nationale wedstrijden. Op woensdag en vrijdag wordt er door de baasjes met hun honden getraind op gehoorzaamheid en agility.

Als er tijdens het weekend geen wedstrijden zijn worden er op zaterdag op het industrieterrein clubwedstrijden georganiseerd. Zolang het terrein waarop ze trainen niet ingenomen wordt door de industrie kunnen de leden van Hond en Meester daar hun honden trainen...

 


Home
Home
 
Made in France