De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 77 - Week 20 : van 15 tot 21 mei 2005


SCHANDALIG WAT ZE ONS AANDOEN!


Dat verkeersbord staat er al maanden niets te doen.
Aan de overkant van de weg ligt er al maanden geen fietspad meer.
De werken aan het fietspad werden op 28 november 2004 stopgezet.

De inwoners van de Kruipuit zijn niet te spreken over de manier waarop de heraanleg van hun fietspad in het gedeelte van de Kruipuit tussen Oostwinkel en het kruispunt met de baan naar Ursel wordt aangepakt. Op de informatievergadering die dinsdagavond in de gemeenteschool van de Kruipuit werd georganiseerd spaarden zij hun kritiek niet op schepen van Openbare Werken Wille, de aannemer en de ontwerper.

Hun ongenoegen groeide nog toen schepen Wille laconiek aankondigde dat hij niet veel tijd had omdat hij het voetbal op TV wou zien. De inwoners van de Kruipuit voelen zich in de steek gelaten. " Als wij uitleg vragen worden wij van het kastje naar de muur gestuurd" klinkt het gefrustreerd bij de mensen die al maanden op een opengebroken fietspad kijken.

Uitbreiding van de werken
Vorig jaar besliste de gemeenteraad om de slechte stukken in het fietspad te vervangen. Toen bij het begin van de werken bleek dat het fietspad over zijn ganse lengte in een slechtere staat was dan aanvankelijk gedacht werd besloten om voor een prijsje het volledig fietspad te vervangen en ook het kruispunt met de baan naar Ursel aan te pakken. Die meerwerken zouden zowel volgens de aannemer als de schepen van Openbare Werken niet veel extra tijd in beslag nemen.

Op de Kruipuit hoopten ze dan ook dat kort voor of na de jaarwisseling over het nieuw fietspad te kunnen rijden. Jason Van Landschoot waarschuwde bij de toewijzing van de werken dat de gemeente om moeilijkheden vroeg. "Die aannemer die we de werken laten uitvoeren is dezelfde die geklungeld heeft in de Kallestraat" merkte de heer Van Landschoot toen op.

Die kritiek werd toen door het college van de tafel geveegd. "'t Is dezelfde aannemer die in de Kallestraat aan het werk was" waren de eerste woorden van de mensen van de Kruipuit toen wij vorige week een kijkje gingen nemen naar de werken. De werken lagen er nog bij zoals wij ze na ons vorig bezoek in februari verlaten hadden.. De bedding van het fietspad lag nog altijd klaar om gegoten te worden.

Vroege en lange winterstop
Het begon al slecht met de werken die door de maatschappijen van de nutsvoorzieningen moesten uitgevoerd worden. Die begonnen volgens de schepen en de aannemer meer dan een maand later dan voorzien. Daardoor ging er kostbare tijd verloren.

Eind november 2004 was de bedding van het fietspad klaar. Iedereen op de Kruipuit verwachtte dan ook dat er nog voor de jaarwisseling zou gegoten worden. Waarom er toen en nu nog altijd niet werd gegoten tasten de mensen in het duister. Toen in hun straat ook het eenrichtingverkeer dat tijdens de werken was ingevoerd werd opgeheven vreesden ze op de Kruipuit het ergste. Er volgde een vroege en vooral lange winterstop.

Te nat naast droge grachten
Het ongenoegen bij de inwoners groeide nog toen het kruispunt wel werd geasfalteerd maar het fietspad onaangeroerd bleef. Officieel heet het dat volgens de uitgevoerde testen de bedding van het fietspad te nat was. Een reden waarover de inwoners van de Kruipuit hun twijfels hebben.

Om hun twijfels kracht bij te zetten troonden ze ons mee naar de gracht naast het fietspad. Zij stapten er in en van water in de gracht was geen sprake. "Als de bedding nu al te nat is zonder dat het regent dan zal er in de toekomst als het eenmaal per week regent nooit kunnen gegoten worden en blijven wij met een open fietspad liggen" trokken de mensen van de Kruipuit de logica verder.


De manier waarop de aannemer de werken aanpakt kan volgens de inwoners van
de Kruipuit niet door de beugel. Een man van 93 jaar kan door de uitgravingen en
de onderbrekingen van de werken al maanden niet meer uit zijn huis.

Nog meer klachten
De inwoners van de Kruipuit zijn niet alleen boos omdat de werken zolang stil liggen. Zij hebben ook problemen met de manier waarop de aannemer de werken heeft aangepakt. " Hij heeft er niet alleen voor gezorgd dat de enige handelaar in de straat een deel van zijn cliënteel niet meer over de vloer krijgt maar door zijn lompe manier van werken heeft hij er ook voor gezorgd dat een 93 jarige man bijna niet meer uit zijn huis kan" werpen enkele inwoners op.

Zij verwijzen ook naar de opslag van materiaal van de aannemer op parkeerplaatsen die normaal door dokters en andere mensen die instaan voor verzorging worden ingenomen. Zij gaan niet akkoord met de stelling van schepen Wille dat het om een probleem tussen de aannemer en de ontwerper gaat. "Er was en er is te weinig toezicht op de werken. Hij is schepen van de gemeente Maldegem. Van hem wordt verwacht dat hij opkomt voor de belangen van de bevolking en dit is hier niet of toch zeker onvoldoende gebeurd" klonk het boos tijdens de vergadering.

Dat de aannemer voor het gieten van het fietspad met een onderaannemer werkt maakt de rekening van de inwoners niet. Hij moet er voor zorgen dat de bedding goed is en dat er gegoten wordt van zodra de bedding klaar is. Dat ze al zes maanden te nat is om te gieten gelooft, volgens de inwoners van de Kruipuit, geen kat

Oplossing in de maak
Zowel de schepen als de vertegenwoordiger van de aannemers wrongen zich in alle mogelijke bochten om de kritiek van de mensen te pareren maar de antwoorden die de mensen wilden horen kregen ze naar eigen zeggen niet.

Zij kregen op het einde van de bijeenkomst wel de belofte dat de werken op het einde van deze maand of begin volgende maand zullen verder gezet worden. Iemand die al zes maanden wacht op de voortzetting van de werken gelooft degelijke beloften pas als hij de werkmannen op de werf ziet verschijnen.


JUISTE INFORMATIE IS VAN LEVENSBELANG

Vorige week vrijdag werd in de Heirweg in Maldegem Donk fietster C.V.W. aangereden door een automobilist die vluchtmisdrijf pleegde. Gelukkig voor het slachtoffer had een persoon die haar net was voorbijgereden het ongeval gehoord. Samen met de mensen die in de omgeving van de plaats van het ongeval wonen bekommerde hij zich om het slachtoffer.

Bij het oproepen van de hulpdiensten vond er een communicatiestoornis plaats. In plaats van als plaats van ongeval de Heirweg op te geven vermelde de beller -vermoedelijk door de zenuwen of de paniek- Antwerpse Heirweg.

De Centrale 100 van Brugge nam contact op met Maldegem. Daar kregen zij te horen dat de Antwerpse Heirweg niet op het grondgebied Maldegem maar in Groot Damme ligt. De telefonist van dienst in Maldegem voegde er wel aan toe dat in geval de 100 Brugge zijn ambulances bezet waren Maldegem zou uitrukken. Dat was echter niet nodig.

Vanuit Brugge vertrok een ziekenwagen richting Sijsele. Daar vond hij in de Antwerpse Heirweg geen slachtoffer van een ongeval. Er waren enkele telefoontjes om de ziekenwagen pas na 43 minuten bij de het slachtoffer in Maldegem te krijgen. Het slachtoffer dat ondanks haar zware verwondingen steeds bij et bewustzijn was gebleven had er echtgenoot met haar GSM verwittigd. Hij zat meer dan een half uur bij zijn echtgenote die hij gezien haar verwondingen niet kon en mocht verplaatsen. Hij zelf verwittigde de hulpdiensten over de juiste plaats van het ongeval.

Via de spoeddienst van Sijsele belandde het slachtoffer in het AZ Brugge. Gezien het groot bloedverlies door inwendige bloeding en het lang uitblijven van hulp was haar toestand kritiek. Bij het onderzoek werd vastgesteld dat het bekken van C.V.W. op vier plaatsen gebroken is. Zij is reeds geopereerd. Er wachten er maanden van revalidatie.

Zowel Alex van Suyt, commandant van de Maldegemse brandweer, als luitenant Martens van de Brugse brandweer bevestigden ons dat het niet de eerste maal is dat door het geven van onjuiste informatie in verband met de locatie van de plaats waar hulp moet geboden worden slachtoffers in de problemen komen.


SENIORENNAMIDDAG IN DEN HOOGEN PAD

Den Hoogen Pad was vorige week dinsdag uitverkocht voor de jaarlijkse seniorennamiddag. Met haar wervelend optreden bewees Jacky Lafon dat ze veel meer is dan de actrice uit "Familie".

Voor Clown Rocky was het de tweede maal in enkele maanden tijd dat hij te gast was in den Hoogen Pad. De eerste maal bracht hij op een ludieke manier de schoolkinderen de zorg voor het milieu bij. Nu bezorgde hij de senioren met gekende en minder gekende liedjes en met veel humor de senioren een gezellige namiddag.


ZWARTE ROOK EN STANK ZIJN VAN VOORBIJGAANDE AARD

Zowel de gemeentelijke Milieudienst als de verantwoordelijke van de VZW Stoomcentrum hadden geen weet van de klachten die een aantal mensen uitten naar aanleiding van het Stoomfestival van 30 april en 1 mei en de volgende weekends. Zij vinden het dan ook jammer dat de mistevredenen bij ons hun nood kwamen klagen.

Bij Milieuambtenaar Cedric Depuydt was nog geen enkele klacht binnen gekomen. Hij was er wel zoals het protocol-akkoord dat tussen de VZW stoomcentrum en de mensen uit de buurt werd afgesloten door de verantwoordelijken van de VZW van op de hoogte gebracht dat er problemen waren met de levering van de juiste kolen voor de stoomlocomotieven.

"Om de problemen van rook- en geurhinder zo klein mogelijk te houden hebben zij de kleine voorraad goede kolen vooral gebruikt voor het opstoken van de locomotieven. Het stoken langs het traject tussen Maldegem en Eeklo gebeurde met kolen van mindere kwaliteit" legde de milieuambtenaar ons uit.

Zijn verklaring werd bevestigd door Jason Van Landschoot, woordvoerder van de VZW Stoomcentrum. "Wij bestellen de Russische kolen samen met andere verenigingen. Het is jammer, maar de bestelde kolen konden nog niet geleverd worden. Daardoor waren wij genoodzaakt om tijdens het Stoomfestival, en tot de nieuwe levering goede kolen binnenkomt, gebruik te maken van kolen van mindere kwaliteit. Wij hopen dat de levering de eerstkomende dagen geschiedt. Problemen met de mensen die langs de spoorweg wonen is het laatste wat wij willen" benadrukt Jason van Landschoot.

Zijn visie wordt bijgetreden door Rik De Guyter, secretaris-penningmeester van de VZW. "Sedert wij vijf jaar terug het protocol-akkoord met de buurt ondertekend hebben zijn wij er in geslaagd de problemen tot grote uitzonderingen te beperken. Wij dringen er bij de mensen op aan om als er zich problemen voordoen met ons contact op te nemen zodat die problemen verholpen kunnen worden. Wat er nu gebeurt hebben wij zelf niet in de hand maar wij proberen de hinder tot een minimum te beperken en hopen dat de bestelde kolen vandaag liever nog dan morgen geleverd worden" besloot de heer De Gruyter het gesprek.


NIEUWE COMBI'S VOOR DE POLITIE

Vrijdagnamiddag werden aan het Sint Annakasteel twee nieuwe combi' s afgeleverd. Goed nieuws voor de grootste politiemannen van de Lokale Politie Maldegem. Ook zij zullen in de nieuwe combi' s met verlengde chassis voldoende ruimte hebben om te zitten.

De twee combi' s komen in vervangingen van een combi van de politie en een van de vroegere rijkswacht. Wat er met de afgeschreven voertuigen zal gebeuren staat nog niet vast.


OPPOSITIE LEGT KLACHT NEER

Vorige week maakten wij melding van de mogelijke aankoop van de eigendom van de familie De Lille (vroegere gebouwen De Meyer) in de Industrielaan. Zowel VLD als Groen! waren niet te spreken over het ontbreken van belangrijke stukken in het dossier. Beide fracties hebben besloten om tegen de genomen beslissing beroep aan te tekenen bij de gouverneur.

Als het ontbreken van die stukken de enige argumenten zijn van het beroep dan zal de vernietiging van de genomen beslissing slechts enkele maanden vertraging van het dossier opleveren. Het dossier zal eens de beslissing vernietigd is opnieuw door de meerderheid op de agenda geplaatst worden en in het dossier zullen dan wellicht ook alle stukken zitten.

Het college twijfelt er zelfs aan of de klacht ontvankelijk is. "Er werd na de bespreking van het punt niet gestemd over de aankoop van het gebouw of een deel ervan maar over het aanstellen van een notaris die een verkoopcompromis moet opmaken. Dat document moet dan ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd" reageerde schepen De Jaeger.


EEDAFLEGGINGEN BIJ DE POLITIE

Sedert begin dit jaar maakt Pascal Cocquyt deel uit van de Maldegemse politie. Hij wordt ingezet in de interventiedienst met specialisatie verkeer.

Carine De Meyere (Secretariaat), Carine Van de Velde (secretariaat) en Robby Dumon (Verantwoordelijke personeel) slaagden in hun statutariseringsexamen. Om hun positie binnen het korps te officialiseren legden de vier leden van het korps de eed af in het kabinet van burgemeester De Roo en in aanwezigheid van hoofdcommissaris Franky Mervielde.


GEZINSBOND VIERT VADER EN GAAT
NAAR DE MOMORIAL IVO VAN DAMME

Zondag 12 juni vieren we vader. De Adegemse afdeling van de Gezinsbond organiseert voor de vaders en hun gezin een speciaal ontbijt in het parochiaal centrum. Belangstellenden kunnen tot 20 mei inschrijven bij Denise De Spiegeleire, Ringbaan 7a Adegem of bij Dorine de Vlieger, Moerwege 8b Adegem.

Sportliefhebbers die op 26 augustus de Memorial Ivo Van Dame in het Koning Boudewijnstadion willen bijwonen kunnen dat samen met de gezinsbond doen. Die zorgt voor vervoer en kaarten. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Karel De Roo, Spanjaardshoek 30 a Adegem. Tel: 050 71 46 70.

 


Home
Home