De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 76 - Week 19 : van 8 tot 14 mei 2005


HET WITTE HUIS VERKOCHT


Het Witte Huis op het Kruispunt van de N9 is niet langer eigendom van
Adriaan Van Landschoot. Het statige gebouw dat na verbouwing negen
lofts zal huisvesten werd verkocht aan de firma Palm Tree Invests uit
het Mechelse.

In 1976 en 1977 haalde Adegem de nationale en internationale pers met de nieuwbouw van Adriaan Van Landschoot. Het gebouw langs de N9 werd omschreven als een kopie van het Witte Huis in Washington. Het trok, en trekt nu nog, de aandacht van de meeste automobilisten die er voorbijrijden. Er was al enige tijd sprake van dat de heer Van Landschoot, die ooit de ambitie had om burgemeester van Maldegem te worden, Het Witte Huis wou verkopen. Hij heeft er zowel op familiaal als op professioneel vlak successen en tegenslagen gekend. Enkele jaren terug besloten Adriaan en zijn echtgenote om Adegem te verlaten. Het was toen ook dat voor het eerst de geruchten over de mogelijke verkoop de kop opstaken. Hij ruilde Adegem voor Lovendegem en heeft zich nu in zijn nieuwe woonst langs de Leie in Baarle-Drongen gesetteld.

Verbouwen en verkopen
Om een gebouw te verkopen zijn er twee partijen nodig die overeenkomen over de prijs. Dat lukte blijkbaar niet. Omdat het Witte Huis niet verkocht raakte gooide de heer van Landschoot het over een andere commerciële boeg. Hij zou het eerst verbouwen in negen moderne lofts en die daarna afzonderlijk verkopen. Enkele maanden geleden gingen de verbouwingen van start. Er werd daarvoor ook onderhandeld met een firma uit Mechelen. Die had aanvankelijke dezelfde toekomstplannen voor het gebouw als de heer Van Landschoot zelf.

Toen die firma andere plannen voor het gebouw kreeg sprongen de onderhandelingen af. Uiteindelijk werd de draad opnieuw opgenomen maar werd er in de nieuwe onderhandelingen gesproken over de verkoop van de het Witte Huis. Omdat hij van de firma Pal Tree Invests de prijs kreeg die hij berekend had als hij de lofts afzonderlijk zou verkopen heeft de heer Van Landschoot het Witte Huis en de erbij horende 3000 m² grond en bloc verkocht. Hij blijft nog wel eigenaar van de 1700 m² grond die aan het Witte Huis palen. Met die gronden heeft Adriaan Van Landschoot voor de nabije toekomst verkavelingsplannen.


EERSTE COMMUNICANTJES IN DE KIJKER

Voor de leerlingen van jufrouw Conny was het vorige week zondag de grote dag. Samen met hun ouders, grootouders, meter en Peter trokken ze naar de Sint Adrianuskerk om er voor het eerst de communie te ontvangen. Na deze voor de kinderen belangrijke gebeurtenis werden zij en hun familie door de schooldirectie van De Papaver voor een hapje en een drankje in de feestzaal uitgenodigd. Alhoewel de kinderen het een prachtige eucharistieviering vonden en genoten van de extra aandacht die ze kregen vonden zij het toch jammer dat hun juf er op deze belangrijke dag niet kon bij zijn.


AUTOWIJDING ONDER EEN STRALENDE ZON


Tussen 10u30 en 12u passeerden op Onze Lieve Heer Hemelvaart ruim
700 voertuigen voorbij de wijdende pastoor Adrien Dhooghe op Den Hoeke.

De afgelopen weken waren de borden voor de jaarlijkse autowijding op 5 mei op verschillende plaatsen in het Meetjesland en over de grens met West Vlaanderen te zien. Ook voor de 41ste autowijding was er ruime belangstelling. De weermakers hadden een grijze dag voorspeld maar toen voorzitter Marijn Baute en de andere leden van het Comité van Onze Lieve Vrouw van de Weg een laatste controleronde deden scheen de zon. Ze zou blijven schijnen tot de laatste deelnemers aan de autowijding voorbij pastoor Dhooghe waren gepasseerd. Op het lijstje van de vaste teller van dienst stonden toen meer dan 700 streepjes. Dat is geen nieuw record maar toch zeker een aantal om trots op te zijn.


Alle leden van het Comité hadden op onze Lieve Heer Hemelvaart hun taak.
Na de wijding van de auto's en voor de eerste aankondigingsborden werden
opgehaald, was er tijd voor een drankje en een hapje.

Uit de gesprekken die we met enkele van de deelnemers aan de autowijding hadden, konden we opmaken dat de deelnemers ook dit jaar uit Oost, West en Zeeuws Vlaanderen afkomstig waren. Aan de wijding van hun auto of motorrijtuig hielden zij een herinnering over.

Toen de autowijding begon stonden de wagens tot eind het Oosteindeken, tot voorbij Heulendonk en een gedeelte van de Verbranden Bos. Een aangepaste wegaanduiding en begeleiding van de politie zorgden ervoor dat ook de 41ste wijding zonder verkeersproblemen verliep.


MEIMAAND IN HET ELISABETH RUSTHUIS

In de OCMW rusthuizen van Adegem en Maldegem gaat de Meimaand (Mariamaand) niet onopgemerkt voorbij. In het verleden werd in de maand een uitstap naar de Grot in Kleit georganiseerd. Omdat steeds minder residenten om gezondheidsredenen aan die uitstap kunnen deelnemen opteerde het animatieteam van de rusthuizen om in de rusthuizen zelf een activiteit te organiseren. Vorige week dinsdagnamiddag was het Maldegems KAV koor te gast in het rusthuis in Adegem. Naast de Maria-liederen stonden er die namiddag ook nog lekkere wafels op het menu.


OOK VOETBALLERS HADDEN LAST VAN DE STOOMTREIN

Vorige week kregen wij negatieve reacties binnen van de mensen die in Adegem langs de route wonen. Zij klaagden er over dat zij met de start van het nieuwe seizoen van de VZW Stoomcentrum last hadden van rook, stank en lawaai van de voorbijrijdende treinen. De opening van het seizoen valt samen met het jaarlijkse Stoomfestival. Tijdens dat weekend rijden er meer treinen dan normaal tussen Maldegem en Eeklo.

De omwonenden waren echter niet de enigen bij wie de voorbijrijdende trein kwaad bloed zette. Het terrein van VK Adegem paalt aan de spoorweg. Daar werd vorig weekend gevoetbald.. "De stank en het lawaai willen wij er nog bij nemen maar als de trein passeerde dan hing er een zwarte rook over het terrein die op de adem pakte. Daarbij kwam nog dat het gras van de spoorwegbedding in brand schoot!" Klonk het bij leden van VK Adegem.

"Wij hebben respect voor eenieders hobby maar wij verwachten dan ook dat zij voor onze hobby respect hebben" voegden zij er nog aan toe. Als de problemen zich ook buiten het stoomfestival blijven voordoen, dan zullen de reacties en klachten niet uitblijven.


HERDENKINGSPLECHTIGHEID

Zaterdagnamiddag werden in Adegem de Grenadiers, Carabiniers en soldaten van het 7de Jagers te Voet die sneuvelden tijdens WO II herdacht. Zowel aan het monument van de Grenadiers, de gedenkstenen aan de Sint Adrianuskerk als aan de gedenksteen aan de brug van Raverschoot werd met gebed en bloemen hulde gebracht aan alle oorlogsslachtoffers.


JEUGD ONTDEKT VOLKSSPORTEN

Omdat de jeugd steeds minder afweet van de traditionele volkssporten en die volkssporten daardoor dreigen te verdwijnen, pakt de Maldegemse Gaaibolvereniging op maandag 15 mei (Pinkstermaandag) uit met een Vierkamp van traditionele volkssporten. Aan die vierkamp, die doorgaat tussen 10u en 12u en tussen 13u30 en 17u30, kunnen jongeren tussen 7 en 16 jaar deelnemen.

De deelnemers worden in vier categorieën, volgens leeftijd en geslacht opgesplitst. Voor de beste van iedere categorie staat er een trofee te wachten. In de Spothal Van Cauteren wacht de deelnemers een partijtje gaaibollen en een wedstrijd curvebowls. Op het sportterrein Maldegem aan het chalet Borussia (inrit Gidsenlaan) liggen de krulbollen en de pijlen en bogen op de deelnemers te wachten. Inschrijven kan bij de gemeentelijke Sportdienst in de Gidsenlaan. In het inschrijvingsgeld is naast de verzekering ook een drankje begrepen.


FRIDAY NIGHT BLASTERS HULDIGEN WIM LASOEN

Met hun open repetitie in de oude Kliniek van dr. De Lille openden The Friday Night Blasters Big Band de WAK (Week van de Amateur-Kunsten). Voor het bestuur en de muzikanten was de open repetitie een ideale gelegenheid om de eenjarige samenwerking met hun dirigent te vieren. Voorzitter van Hecke overhandigde dirigent Wim Lasoen een geschenk. Voor Secretaris Peter Van Hecke heeft de Big Band na enkele moeilijke jaren opnieuw de wind in de zeilen. De aanvragen om optreden komen vlot binnen en de samenwerking tussen dirigent en muzikanten is ideaal. Dat was ook te zien en te horen tijdens de druk bijgewoonde open repetitie.


POLITIE VERHUIST ZEKER NAAR GEBOUWEN DE MEYER


De CD&V meerderheid zette samen met het Vlaams Blok het licht op groen voor
de aankoop van een deel van de eigendon De Lille (vroegere gebouwen De Meyer)
in de Industrielaan. Na de aanpassingswerking verhuist de politie van het centrum
en de Brugse Steenweg naar de Industrielaan.

Eind januari 2005 vingen wij de eerste geruchten op over onderhandelingen die gevoerd werden tussen het college van burgemeester en schepenen en de familie De Lille over de aankoop van gebouwen en terreinen in de Industrielaan waar vroeger de firma de Meyer gevestigd was. Omdat ontkennen geen zin meer had kwam het college met het dossier naar buiten. Vorige maand werd aan de gemeenteraad voorgesteld om in een eerste fase een deel van de eigendom te kopen.

Het gebouw wordt in het voorstel van het college het nieuwe onderkomen van de Maldegemse politie. Dat de politie, die nu verspreid zit over het Sint Annakasteel en de Brugse Steenweg, onder één dak moet komen, daar zijn alle fracties het over eens. Over de plaats wààr het nieuwe commissariaat moet komen, verschillen meerderheid en oppositie (behalve VB) echter grondig van mening.

Geen lange termijn visie
Zowel VLD als Groen! verwijten de CD&V meerderheid geen lange termijn visie te hebben. Vorig jaar besliste de meerderheid nog om nieuwe gebouwen op te trekken naast de bestaande rijkswachtkazerne om daar de politie in onder te brengen. Volgens Willy Boulez werd de opdracht gegeven aan een projectontwikkelaar om het plan te realiseren. Nu stapt het college van die piste af en koopt ze een deel van de eigendom De Lille.

Bij de oppositie twijfelt men er niet aan dat op korte of middellange termijn ook het tweede deel van de eigendom zal aangekocht worden. Diezelfde oppositie vreest dat Dexia -die als projectontwikkelaar zou optreden- schadevergoeding zal eisen voor het verbreken van het contract. De oppositie pakte ook uit met een tweede voorbeeld van gebrek aan lange termijn visie. De meerderheid besliste vorig jaar om zijn voorkooprecht op de gebouwen van de firma Qurtz Indoor Wood te laten gelden. Nu stapt zij daarvan af omdat zij niet overeenkomen over de prijs.

Prijskaartje
Het gebouw van de familie De Lille is 40 jaar oud en in zijn huidige staat zeker niet geschikt om als politiekantoor dienst te doen. Daarom zullen er veel aanpassingswerken moeten uitgevoerd worden. De oppositie had het er bij het bespreken van het dossier moeilijk mee dat het college van burgemeester en schepenen nagelaten had om twee belangrijke documenten in de bundel te steken:

Er was het advies van de brandweer, waaruit blijkt dat die geen vragende partij is om naar de Industrielaan te verhuizen. Daarnaast ontbrak in de bundel ook het haalbaarheidsattest dat door een studiebureau was opgemaakt. In dat document wordt opgesomd welke aanpassingswerken er zeker zullen moeten uitgevoerd worden om het gebouw voor de politie gebruiksklaar te krijgen. In de bundel is ook nog geen rekening gehouden met de specifieke eisen die door de politie en het ministerie worden gesteld...

Toen de oppositiepartijen naar het totale prijskaartje (aankoop én aanpassingswerken) vroegen moest het college het antwoord schuldig blijven. De oppositie moest het stellen met de uitleg "Als wij het vroegere rijkswachtgebouw en de bijhorende gronden verkopen en dat bedrag aftrekken van het prijskaartje dan zal dat resultaat beter zijn dan de kosten die we zouden maken als wij de huidige rijkswachtkazerne aanpassen en daarnaast nieuwe gebouwen optrekken"... Over de verhuis van het brandweerkorps wordt er voorlopig niet gesproken.

 


Home
Home