De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 75 - Week 18 : van 1 tot 7 mei 2005


41ste AUTOWIJDING


Het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Weg op den Hoeke kwam er
onder impuls van Louis Savat.
Aanvankelijk stond het beeld in het midden van het kruispunt.
Om verkeerstechnische redenen verhuisde het naar het voetpad.
Aan het Beeld worden jaarlijks op Hemelvaartdag auto's gewijd.

Het was in het jaar 1964 -er was toen nog geen sprake van de fusie der gemeenten- dat in Adegem in de Dorpsstraat de eerste autowijding werd georganiseerd. Bezieler achter dat initiatief was Louis Savat. Hij was ook de man die de belangstelling voor de Maria-verering op den Hoeke levendig hield. Tot voor enkele jaren werd er in de meimaand nog dagelijks een rozenkrans gebeden aan het beeld van Maria op den Hoeke...

Het verwonderde niemand dat de autowijding reeds in haar eerste levensjaren naar den Hoeke verhuisde : Louis Savat, de eerste voorzitter van het Comité van Onze Lieve Vrouw van de Weg, maakte van de autowijding op Onze Lieve Hemelvaart een erezaak. Om gezondheidsredenen gaf hij de fakkel door aan Walter Borgonjon. Een jaar voor zijn overlijden vroeg Walter op zijn beurt aan Marijn Baute om zijn taak als voorzitter over te nemen.

Blijvend succes
De autowijding trok het eerste jaar vooral automobilisten uit Adegem aan. Een jaar later kwamen ook auto' s van buiten de gemeente op Hemelvaartdag naar Adegem. Het succes van de autowijding is ook na 41 jaar gebleven. Ieder jaar, ook bij minder gunstige weersomstandigheden, komen op de voormiddag van Onze Lieve Heer Hemelvaart honderden automobilisten uit Oost en West Vlaanderen naar de Hoeke om hun auto te laten wijden.

Er zijn mensen die 40 herinneringen van de jaarlijkse autowijding thuis hebben. Vroeger was de bijdrage aan de autowijding vrijwillig, nu wordt om de kosten van de herinnering en het onderhoud van de het Mariabeeld te kunnen betalen een bijdrage van € 3 gevraagd.

Op donderdag 5 mei zal het in de voormiddag druk zijn in de omgeving van den Hoeke: honderden automobilisten zullen er aanschuiven om hun auto te laten wijden.


DE GEMEENTESCHOOL COMPOSTEERT


Nadat men in het kader van MOS in de klassen en op de speelplaats containers
had geïnstalleerd werd vorige week vrijdag in de gemeenteschool op de
Kruipuit een compostvat in gebruik genomen.

Het enthousiasme van de leerlingen van de Gemeenteschool op de Kruipuit is groot. De school heeft, nadat ze het Milieuzorg Op School (MOS) manifest heeft ondertekend, in het belang van het milieu op school al enkele blijvende maatregelen genomen. Er werden op verschillende plaatsen (klaslokalen, speelplaats en bergruimtes) containers geplaatst zodat er selectief kan gerecycleerd worden.

Iedere klas heeft een MOS verantwoordelijke die er moet over waken dat alle MOS richtlijnen door iedereen worden nageleefd. Vrijdagnamiddag kreeg de school het bezoek van Luc Blanckaert. Hij kwam niet zoals gewoonlijk zijn kleinkind ophalen maar wel in zijn hoedanigheid van gemeentelijk Compostmeester. De school had de gemeentelijke Milieudienst laten weten dat zij in het kader van MOS zou composteren. De gemeente stelt de school een compostvat ter beschikking.

Aandachtig publiek
Nog voordat de compostmeester zijn uitleg kon geven werd naast de containerklassen het AFVALSTRAATJE geopend. Dat wordt het mini-containerpark van de school. Alvorens het eerste materiaal dat de compostmeester had meegebracht in het compostvat te deponeren kregen de kinderen een korte les in composteren. Compostmeester Luc legde hen uit wat er allemaal in het compostvat mag gedaan worden en hoe dat afval tot compost wordt veranderd.

De kinderen waren een aandachtig publiek en bestookten de compostmeester met vragen. Vanaf nu heeft de school haar eigen compostvat en werd juf Petra als verantwoordelijke voor het compostvat aangesteld. Het is wel de bedoeling dat de kinderen helpen bij het composteren. Om te zien dat alles volgens het boekje verloopt zal Compostmeester Luc regelmatig het compostvat controleren


ALARM IN DEN HOOGEN PAD

Vorige week, in de nacht van zaterdag op zondag, werden de mensen in het centrum van Adegem uit hun slaap gehaald door nachtlawaai. De ene kant van het centrum had last van de muziek van de Apostelfeesten en de ander kant werd omstreeks 2 uur wakker gehouden door het alarm van den Hoogen Pad.

De politie, die door buren van het Cultureel centrum gewaarschuwd werd, vond aan den Hoogen Pad geen sporen van inbraak. Zij vermoeden dat het alarm door een technisch defect in werking is gesteld. De verantwoordelijke voor de gebouwen van de gemeente werd verwittigd maar de uitbaatster van de cafetaria van den Hoogen Pad moest het voorval via de kranten vernemen.

De accommodatie van zaalvoetbalploeg Adingha heeft de laatste maanden ook reeds enkele malen het bezoek gekregen van vandalen. Veel waardevols kunnen zij er niet komen halen. De verantwoordelijken van de verenigingen hebben al lang geleerd dat zij geen spullen van enige waarde in hun lokalen mogen achterlaten. Zij zitten na ieder bezoek van vandalen wel met de herstellingskosten opgezadeld.

Alhoewel niemand het luidop zegt denken mensen die regelmatig in en in de omgeving van den Hoogen Pad vertoeven dat een aantal jongeren die regelmatig tot in de late avond in de omgeving en in het bosje naast den Hoogen Pad en het kerkhof rondhangen er voor iets tussen zitten.


CANADESE VETERANEN BEZOCHTEN GESNEUVELDE WAPENBROEDERS

Op hun reis door Europa brachten vorige week donderdagnamiddag Canadese veteranen uit WO II en weduwen van in onze regio gesneuvelde Canadese soldaten een bezoek aan het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Zij werden er bij hu aankomst begroet door leden van Adegemse en Maldegemse vaderlandslievende verenigingen. Na de kennismaking en een korte plechtigheid aan het centraal monument namen de Canadese gasten de tijd om de graven van gesneuvelde wapenbroeders te bezoeken.


NIET IEDEREEN WUIFT NAAR DE STOOMTREIN

Het weekend van 30 april en 1 mei is dit jaar de start van het seizoen voor de VZW Stoomcentrum. Dat nieuwe seizoen begint traditioneel met het Stoomfestival: eigen mastodonten en locomotieven uit Engeland trekken de wagons van Maldegem naar Eeklo en terug.

Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het Stoomcentrum. Het kleinste aantal bezoekers komt uit de eigen gemeente. Vooral de mensen die langs "de Route" wonen hebben het moeilijk met de stoomtrein die aan hun achtertuin passeert.

"Wij worden niet alleen opgeschrikt door de stoomfluiten die regelmatig weerklinken, maar is ook nog de rook en de stank die wij er, telkens er een trein passeert, moeten bijnemen" klinkt het bij een aantal mensen langs de route.

Zij weten wel dat zij tegen de ritten weinig kunnen ondernemen: de VZW Stoomcentrum heeft alle nodige vergunningen voor het onderhouden van de toeristische ritten en alle gebruikte machines zijn technisch volledig in orde...


OOK DE BELOFTEN VAN VK ADEGEM ZIJN KAMPIOEN

Vorig weekend stond er voor de beloften van VK Adegem een belangrijke wedstrijd op het programma: zaterdagnamiddag moesten zij het opnemen tegen Bassevelde. Winnen betekende dat de ploeg met nog één wedstrijd te spelen zeker was van de titel.

Het liep aanvankelijk niet zoals ze bij VK Adegem wilden. Ze scoorden wel drie maal maar de bezoekers uit Bassevelde deden het even goed. Het is pas in het laatste vijftien minuten dat VK Adegem het verschil kon maken.

Met nog vier doelpunten zorgden de spelers toch nog voor een ruime overwinning en een verdiende titel. Over 14 dagen worden beide kampioenenploegen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van VK Adegem op het gemeentehuis ontvangen.


KRIS SIERENS KAMPIOEN VAN VLAANDEREN
CARLOS DE BESTE IN BRIQUE

Twee seizoenen terug leek Kris Sierens na een nieuwe kwetsuur verloren voor de motorsport. Na een lange herstelperiode haalden de sportkriebels de bovenhand en kroop Kris voor enkele wedstrijden opnieuw op de motor. Ook dit jaar zal hij tijdens een aantal wedstrijden achter de starthekkens staan.

Vorige week stond hij bij de 250cc-piloten van de VLB aan de start in Sint Pieters Kapelle. Er waren in die categorie niet alleen punten voor het kampioenschap te verdienen, ook de titel van kampioen van Vlaanderen stond op het spel.

In de eerste reeks werd hij zesde. In de tweede reeks -na een betere start dan in de eerste, en zonder gebroken spaken in zin voorwiel- eindigde Krist tweede, en in de eindstand werd hij vierde. Omdat hij de eerste piloot uit de provincie was werd hij meteen ook kampioen van Vlaanderen.

Terwijl zoon Kris kampioen werd in Sint Pieters Kapelle, startte vader Carlos bij de Vrijetijdsrijders in Brique. Nadat hij zowel de eerste als tweede reeks op overtuigende wijze had gewonnen mocht hij ook de trofee van de dagprijs in ontvangst nemen.


CELIA BOGAERT SANT IN EIGEN LAND

Alle zitjes in den Hoogen Pad waren vrijdagavond ingenomen toen het doek opging voor de première van "Call Girl", de One Woman Show van Celia Bogaert. Onder het publiek heel wat bekenden uit de wereld van het toneel en de soapseries, waarin Celia in het verleden reeds te zien was.

Het was voor Celia niet alleen een première van een show, het was voor haar ook de eerste maal dat zij in haar eentje het gewicht van een volledige show moest dragen.

Gedurende de ruim twee uur durende show heeft de artieste uit Maldegem met haar zang, dans en acteertalent bewezen dat zij een allrounder is. Dat het publiek genoot bewees het met zijn daverend applaus, zowel bij de pauze als op het einde van de show.


KUNSTSCHILDER WILLY VAN DE VELDE
STELT ZIJN ATELIER OPEN

Ter gelegenheid van de WAK (week van de Amateur - Kunsten) stelt de Adegemse kustschilder niet alleen een aantal van zijn werken ten toon in de oude kliniek van dr. De Lille op het Canadezenplein in Maldegem.

Nog tot en met zondag 8 mei stelt de Adegemse kunstschilder ook de deuren van zijn atelier "Hof de Daken" in de Prins Boudewijnlaan 21 in Adegem open. Het publiek is er welkom tussen 10 en 12 en tussen 14 en 18 uur.

 


Home
Home