De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 74 - Week 17 : van 24 tot 30 april 2005


DE PAPAVER ZET DE HELM OP


Als klassen van de Papaver er in de toekomst met de fiets op uittrekken
zullen zij goed gezien worden in het verkeer. Na de aankoop van Hesjes
kocht de school uit Adegem-Dorp nu ook 50 helmen aan.

Om de veiligheid van hun leerlingen in het verkeer te verhogen werken de scholen van Maldegem en Adegem nauw samen met de lokale politie. De Papaver doet er alles aan om de veiligheid van haar leerlingen zowel op school als in de onmiddellijk schoolomgeving optimaal te houden. Ook als klassen op stap of op reis gaan wordt er gewaakt over de veiligheid van de leerlingen. Nog voor Rotary Maldegem met de actie fluoriserende hesjes uitpakte had de Adegemse school reeds enkel hesjes aangekocht om die te gebruikten als klassen er op uittrokken. Sedert een paar jaar wordt ook de helm voor fietsende kinderen gepromoot. Ook daarop speelt de Papaver positief in. In overleg met de cel verkeer van het Oudercomité werd besloten om over te gaan tot de aankoop van 50 helmen voor de scholieren. Die helmen blijven eigendom van de school en blijven ook in de school. Iedere helm is voor zien van een nummer. Als straks leerlingen op zee- bos- of landklas gaan gaat de fiets mee. Alle kinderen krijgen dan een Hesje en een helm. De helm wordt op maat van iedere leerling afgesteld. Gedurende de ganse periode dat de buitenschoolse klas dragen zij dezelfde helm. Eens terug in de vertrouwde klaslokalen verhuizen de helmen naar de voorraadkast.


TWEEDE FIETSENCONTROLE


Ook bij de tweede fietsencontrole in dit schooljaar bleken veel fietsen niet volledig in orde. De school vraagt de ouders om de fietsen binnen een redelijke termijn volledig in orde te brengen.

Het is niet voldoende dat kinderen die op zee- bos- of landklas gaan uitgerust zijn met hesjes en helmen ook hun fiets moet in orde zijn. Net voor de winter deed de politie zijn jaarlijkse fietsencontrole in de scholen. Alle scholieren van wie de fiets niet volledig in orde was kregen een folder mee naar huis waarop stond aangeduid welke gebreken de fiets van zoon of dochter vertoonde. Het was toen aan de ouders om de fietsen zelf te herstellen of de deskundige hulp van een fietsenmaker in te roepen. In tegenstelling met vroeger zijn de kinderen niet meer verplicht om hun herstelde fiets ter controle bij de politie aan te bieden. De politie houdt af en toe langs de openbare weg controle. Wie als fietser tegenslag heeft en bij een controle zijn fiets is niet volledig in orde is loopt de kans om een PV met financiële gevolgen te krijgen.

Om na te gaan of de fietsen van de scholieren op de vooravond van de buitenschoolse klassen volledig in orde zijn werd in de Papaver een tweede fietsencontrole georganiseerd. De plaatselijke politie, het oudercomité en grootouders verleenden hun medewerking aan die controle. Leerlingen die probleemloos door de controle raakten die mochten een sticker kiezen. Scholieren wiens fiets een of meer mankementen vertoonden kregen opnieuw een folder meer waarop de gebreken aan de fiets zijn aangeduid. Van de ouders wordt verwacht dat de fietsen binnen de kortste keren volledig in orde zijn. "Zij moeten dat niet doen voor ons of voor de politie maar wel in het belang van de veiligheid van hun eigen kind" verdedigde directeur Ginneberge de tweede fietscontrole in een schooljaar.


VOGELWIJK IS ZWAAR VERKEER KOTSBEU


Het laden en lossen van onderdelen van een reuzenkraan zorgde voor enige verkeershinder langs de N9. Voor de inwoners van de Koekoeklaan en omgeving is vooral het zwaar verkeer dat door en langs de verkaveling naar ondermeer het bedrijf dat die kragen bouwt een doorn in het oog.

Het bedrijf Indusign, gelokaliseerd op de vroegere site Vandekerckhove, evenwijdig met de N9, maakt ondermeer voor onze normen reuzenkranen. De onderdelen van die mastodonten worden in Adegem gemaakt en per onderdeel naar de verschepingshaven gebracht. Daar worden ze geassambleerd en getest vooraleer ze naar hun eindbestemming vertrekken. Moet er aan de constructie nog iets gewijzigd worden dan komen ze nog eens terug naar Adegem. Eind mei vertrekt er een van die kranen van uit het Nederlandse Vlissingen naar Amerika.

De uitweg van het bedrijf naar de N9 loopt via de verkaveling met vogelnamen. Vrijdagnamiddag moesten de inwoners van de verkaveling met lede ogen toezien hoe een van hun straten voor uren voor het verkeer werd afgesloten omdat onderdelen van de kraan geladen en gelost moesten worden. Dat was slechts een van hun grieven. Dat er voor het laden en lossen tijdelijk hinder ontstaat vinden zij nog niet zo erg. Met enige politiebegeleiding werd die hinder tot een minimum beperkt. De inwoners van de verkaveling vragen al jaren aan de gemeente er voor te zorgen dat zwaar verkeer niet meer via hun straten naar de bedrijven moet rijden.

"Die baantjes zijn niet geschikt voor tien en meer tonners. De verkaveling Malecote werd destijds als een residentiële verkaveling aangelegd. Met al dat zwaar verkeer is er van dat residentiële niet veel meer overgeschoten" klinkt het bij de inwoners van de Koekoeklaan en omgeving.

ONMACHTIG
Het dossier dat de inwoners over de problemen in hun straten hebben aangelegd is minsten 50 cm dik maar een oplossing is nog lang niet in zicht. Een delegatie van de inwoners heeft reeds meerdere gesprekken gehad met het college van burgemeester en schepenen. "Wij kunnen op begrip van het college rekenen maar daar hebben we niets aan" verwoordt Luc Sierens de teleurstelling van de inwoners van de verkaveling. Het college wil de gronden naast de verkaveling verwerven en daar een straat door trekken zodat het verkeer van de bedrijven niet langer via de verkaveling naar de N9 kan. Dat dossier sleept al jaren aan omdat het bedoelde stuk grond volgens het gewestplan in de parkzone ligt en er bijgevolg geen nieuwe wegen kunnen worden aangelegd. Bruggen en Wegen is volgens het de burgemeester ook niet te vinden om nog een extra kruispunt op de N9 in Adegem aan te leggen. Dat begrijpen de inwoners van de verkaveling niet. De groothandelszaken die zich in de handelskilometer in de nabijheid van het kruispunt Martens hebben gevestigd kregen wel zonder veel problemen een ruimte in en uitrit op de N9.

Voor de inwoners van de verkaveling zit er niet veel anders op dan de ongemakken te ondergaan. Zij zien ook geen heil in het nieuw profiel van de N9. Ook in dat profiel is er niets voorzien dat hen van hun problemen kan verlossen.


BUURTBEWONERS GAAN IN DE TEGENAANVAL

De ontgoocheling over de aflevering van de milieuvergunning voor het mesterverwerkingsbedrijf door de bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen heeft bij de inwoners van Onderdijke en omgeving plaats gemaakt voor meer vastberadenheid. Zij zijn vast van plan om alle wettelijke middelen uit te putten om te voorkomen dat het mestverwerkingsbedrijf er komt. Om zich optimaal te kunnen verdedigen heeft werd het actiecomité uitgebreid met enkele specialisten op verschillende domeinen. Op die manier wil het actiecomité zich beter wapenen als het zijn verzet tegen het bedrijf moet verdedigen. Zij maken zich sterk dat de Bestendige Deputatie zich tweemaal zal bedenken voor het in beroep, de door de gemeente geweigerde bouwvergunning, zal goedkeuren. De beslissing van de gemeente is immers gebaseerd op het negatief van de gemachtigde ambtenaar van Stedebouw

De actiegroep onderstreept dat zij niet gekant zijn tegen het biomethanisatieproces op voorwaarde dat het bedrijf zich vestigt op de plaats ( industrieterrein) waar het thuis hoort. Het bedrijf heeft volgens het actiecomité niets met landbouw te maken. Volgens de provinciale Milieucommissie kan het bedrijf zelfs aanzien afvalverwerkingsbedrijf.

Het staat vast de het actiecomité in beroep gaat bij minister Peeters. Het comité is er van overtuigd dat ook het college van burgemeester en schepenen. In beroep zal gaan. Mocht het comité ook daar ongelijk krijgen dan blijft er nog de Raad van State over.


M O S GROEIT EN BLOEIT IN DE KRUIPUIT


De gemeenteschool op de Kruipuit neemt het voortouw in de MOS werking. Om zich de leerkrachten en leerlingen nu en in de toekomst aan het belang van MOS te herinneren werd een MOS Lindeboom geplant.

Net als andere scholen van Groot Maldegem ondertekende ook de Gemeenteschool op de Kruipuit de MOS ( Milieuzorg Op School) intentieverklaring. De school op de Kruipuit neemt die intentieverklaring ernstig. Voor het resterende gedeelte van het schooljaar wordt er in het kader van MOS rond afval gewerkt. Op verschillende plaatsen in de school worden containers geplaatst zodat het afval gescheiden kan gerecycleerd worden. Er is ook een grote regenton geplaatst. Daardoor kan in de toekomst hemelwater gebruikt worden voor ondermeer het weken van penselen en verfpotjes. Het ganse lerarenkorps, de onderhoudsploeg en de leerlingen hebben een verklaring ondertekend waarin zij beloven mee te werken aan de initiatieven die in het kader van MOS genomen worden. In iedere klas werd een MOS verantwoordelijke aangesteld die er moet voor zorgen dat de MOS normen door de leerlingen van zijn klas worden toegepast. Om de leerlingen nu en in de toekomst aan het belang van MOS te herinneren werd in de het centraal grasplein een MOS Lindeboom gepland. De volgende stap in het kader van MOS is de aanleg van een afvalstraatje


KATASTROOF IN DEN HOOGEN PAD

Zaterdag 30 april viert het ACW Rerum Novarum. De afdeling Groot Maldegem heeft voor die gelegenheid de groep Katastroof naar den Hoogen Pad uitgenodigd. De groep ontstond in 1979 en zou aanvankelijk na een optreden weer verdwijnen. Het succes voor het optreden was zo groot dat de groep nog enkele optredens aannam en 28 jaar later brengen ze nog altijd volk en kleinkunst. Het optreden begint om 20 u. Kaarten kosten €7,00 in voorverkoop en € 9 aan de ingang. De opbrengst van het optreden wordt geschonken aan Wereldsolidariteit.


LEERKRACHTEN EN LEERLINGEN
BETOGEN TEGEN BESPARINGEN

Omdat zij vrezen dat de door minister Vandenbroucke aangekondigde maatregelen in Maldegem en in Andere steden en gemeenten ban zal kosten in het secundair onderwijs kwamen vorige week de directie, leerkrachten en leerlingen op straat. In stilte trokken zij door het centrum van Maldegem.


CALL GIRL

Vrijdag 29 april stond in den Hoogen Pad Effe Bitchen geprogrammeerd. Door de onbeschikbaarheid van de een van de acteurs wordt dit optreden vetvangen door CALL GIRL. Celia Bogaert -die ook in Effe Bitchen te zien zou geweest zijn- staat vrijdagavond nu alleen op het podium. Zij laat haar publiek even kijken in het hoofd van een vrouw die een oude relatie van zich aflegt en op zoek gaat naar de nieuwe eeuwigdurende relatie. Celia heeft West Vlaamse roots maar is woonachtig in Maldegem. Met Effe Bitchen en Call Girl is Celia niet aan haar proefstuk toe. Naast een aantal theaterstukken was zij ook reeds enkele malen als gastactrice te zien in Vlaamse soap-series. Voor haar is het de eerste maal dat ze in den Hoogen Pad op het podium staat. De voorstelling begint om 20u30. Kaarten zijn te bestellen op het secretariaat van den Hoogen Pad.


ZIE GINDS KOMT DE STOOMTREIN UIT MALDGEM WEER AAN

Tijdens het weekend van 30 april start bij de VZW Stoomcentrum het nieuw seizoen. Dat gebeurt al jaar met een stoomfestival. Twee eigen stoomlocomotieven en vier mastodonten uit Engeland stelen op het festival de show. Wie een mooi plaatsje wil schieten die stelt zich best op in de omgeving van de historisch geklasseerde ijzeren brug, op de scheiding van Adegem en Balgerhoeke. In en rond het stoommuseum zelf zijn er nog andere toepassing van de stoommachine te bewonderen. Zowel op zaterdag als zondagnamiddag wordt er voor de nodige randanimatie gezorgd. Op de stoombeurs kunnen de liefhebbers te recht voor informatie over alles wat met stoom en stoommachines te maken heeft. Tijdens de maanden Juni en juli is het stoomcentrum iedere dag behalve op dinsdag open. De trein rijdt iedere zon en feestdag tussen Maldegem en Eeklo. Naast de stoomtrein is er ook nog het smalspoor dat de stoomliefhebbers richting Donk voert. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het stoomcentrum via of via het nummer 050-71.68.52.


KAMPIOEN VERLIEST TEGEN SINT LAUREINS

Uitgerekend de speler die vroeger de kleuren van VK Adegem verdedigde deed vorige week zondag de kampioenenploeg de das om. Hij scoorde maar liefst driemaal tegen zijn ex ploeg. Er was voor deze derby veel volk naar het terrein van VK Adegem afgezakt De bezoekers begonnen het sterkst aan de partij en kenden reeds na 9 minuten via Accoe succes. Ook bij het begin van de tweede helft waren de bezoekers die reeds de 0-2 op het bord hadden de gevaarlijkste ploeg. Het werd 0-3 voor Adegem een eerste maal een vuist kon maken. De 1-3 stond nauwelijks op het bord of Accoe zorgde voor de 1-4. In het slotkwartier liet de kampioenenploeg zijn echte voetbalgelaat zien. De bezoekers slikten een vijftal gele en een rode kaart. Verder dan 3-4 kwamen ze niet meer. Na de wedstrijd werd er stevig sportief verbroederd in de kantine...


JONAS VANDERMEERSCH VERTROK IN DE REGEN

Met een dag vertraging op het oorspronkelijke schema vertrok Jonas Vandermeersch afgelopen maandag voor een zes maanden lange fietstocht die hem tot in Noordkaap zal brengen. Jonas verscheen goed getraind aan de start? Hij gaf welk toe dat hij de laatste weken regelmatig gezondigd had tegen zijn sportdieet. Onder een druilerige regen en begeleid door een 20 tal vrienden en sympathisanten vertrok Jonas uit Maldegem. Zijn eerste halte was Zeebrugge waar hij inscheepte voor Schotland. Die overtocht verliep niet vlekkeloos want Jonas werd zeeziek. Tijdens de slotmanifestatie van Kom Op tegen Kanker op zaterdag 15 oktober wordt Jonas terug in den Hoogen Pad verwacht.

 


Home
Home