De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 73 - Week 16 : van 17 tot 23 april 2005


MARCEL VAN VOOREN IS NIET MEER


Op zondag 10 april is op 70 jarige leeftijd MarcelVan Vooren in het Elisabeth Ziekenhuis in Sijsele overleden. Zijn familie en vele vrienden zullen hem erg missen.

Samen met zijn familie namen honderden mensen, zaterdagvoormiddag in de Sint Barbarakerk, afscheid van Marcel Van Vooren. Door zijn sociale ingesteldheid was Marcel een van de gekendste personen van Maldegem en Adegem. Hij was in de eerste plaats echtgenoot, vader en grootvader. Professioneel heeft hij samen met zijn echtgenote Denise een groothandel in vlees opgebouwd. Hij schuwde het werk niet maar genoot ook van het leven. Gedurende meerdere bestuursperioden maakte hij deel uit van de Raad van het OCMW. Zijn grootste hobby was het paard in al zijn facetten. Het was niet toevallig Marcel die de stuwende kracht was achter de organisatie van de Dag van het Paard. Alvorens erevoorzitter te worden heeft hij jaren aan het hoofd gestaan van Ruiterij ter Heule. Veel verenigingen heeft hij op een of andere manier geholpen bij het organiseren van activiteiten. Hij was ook die man die als er ergens problemen waren voor verzoening zorgde. Toen zijn lichaam hem enkele jaren terug verwittigde dat hij het leven kalmer moest aanpakken heeft hij dat geprobeerd. Zijn drang om mensen en verenigingen te helpen kon hij echter niet onderdrukken. Tot op het moment dat hij aan zijn laatste strijd begon heeft in het belang van de gemeenschap gehandeld. Maldegem, Adegem en veel liefhebbers van paarden en de paardensport zullen hem missen.


Begeleid door familie en vrienden bracht een vierspan Marcel naar zijn laatste rustplaats.


FAMILIE COOPMAN WINT VELDSLAG


In Onderdijke 19 blijft men er ondanks de uitspraak van de Bestendige Deputatie rustig bij. Met het verkrijgen van de milieuvergunning heeft de familie Coopman een veldslag gewonnen. Het einde van de procedureslag is echter nog niet in zicht.

Als het van de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen afhangt dan mogen de familie Coopman en Eco Flanders in Onderdijke 19 een mestverwerkingsbedrijf opstarten. Die beslissing werd woensdagnamiddag genomen. Dat betekent niet dat de komende weken de werken aan de bouw van de installatie kunnen beginnen.

De familie Coopman was tevreden toen zij mondeling van het nieuws op de hoogte werden gesteld. Zij willen wachten tot zij de beslissing ook op papier hebben vooraleer hun plannen voor de toekomst naar buiten te brengen.

Het dossier van het mestverwerkingsbedrijf begon rond de vakantieperiode vorig jaar. De familie Coopman diende een bouwaanvraag in voor de bouw van een installatie voor opwekking van Bio-energie. In de volksmond wordt het een mestverwerkingsbedrijf genoemd. Nadat de juiste toedracht van de bouwaanvraag bij de inwoners van Onderdijke was doorgedrongen begonnen voor de familie Coopman en Ecofarm de problemen. Er werd een actie comité tegen de inplanting van de het bedrijf opgericht. Op een eerste bijeenkomst in de zaal Buiten de wereld bleek het verzet tegen de komst van het bedrijf groot. De tegenstanders kregen ook de steun van alle oppositiefracties uit de gemeenteraad. De CD&V meerderheid was ook tegen maar wachtte op een reactie van het college van burgemeester en Schepenen alvorens hun standpunt openbaar te maken. Dat college raadde de familie Coopman aan om samen met de aanvraag voor de bouwvergunning ook de milieuvergunning aan te vragen. Die wordt afgeleverd door de Bestenige Deputatie.


Tijdens de hoorzitting in november en na de negatieve adviezen waren de tegenstanders er van overtuigd dat de milieuvergunning zou geweigerd worden. Hun teleurstelling is met geen woorden te beschrijven.

ONBEGRIJPELIJK
Na de verplichte hoorzitting leverde het College van burgemeester en schepenen tot grote tevredenheid van de tegenstanders een negatief advies af. Toen ook de provinciale milieucommissie een negatief advies aan de Bestendige Deputatie overmaakte dachten de tegenstanders dat de milieuvergunning zou geweigerd worden. De beslissing bleef uit en langzaam maar zeker groeide de onzekerheid en twijfel bij de inwoners van Onderdijke en omgeving. Woensdagavond vernamen zij via via wat zij gevreesd hadden. " Het is onbegrijpelijk dat de Deputatie tegen de belangrijke adviezen in de milieuvergunning aflevert. Ik heb de werken aan de bouw van mijn nieuw huis in Onderdijke stopgezet en ik zal ze niet hervatten als het mestverwerkingsbedrijf er komt" reageerde notaris Dauwe ontgoocheld. Ook bij de andere tegenstanders van de mestverwerkingsbedrijf was de ontgoocheling groot. Burgemeester Johan De Roo begrijpt er evenmin iets van. Alhoewel de gemeente officieel nog niet in kennis gesteld is van de aflevering van de vergunning zal het college het dossier in de volgende bijeenkomst van het college bespreken. Hij begrijpt ook niet dat in de opgelegde voorwaarden een van de toevoerroutes van de grondstoffen de Gentweg is. "Hoe kunnen ze langs een eenvaksbaantje zware vrachtwagens sturen" vraagt de burgemeester zich af.

BEROEP
Met de aflevering van de milieuvergunning is voor de familie Coopman en Eco Flanders de kous nog lang niet af. De milieuvergunning is van weinig waarde als de bezitters ervan geen bouwvergunning hebben voor de bouw van de nodige infrastructuur. Die bouwvergunning werd door de gemeente geweigerd. De familie Coopman heeft nog tot 13 mei om tegen die beslissing in beroep te gaan bij de Provincie Oost Vlaanderen. Als dat beroep behandeld wordt wil burgemeester De Roo door de bestendige Deputatie gehoord worden.

Niet alleen de familie Coopman start een beroepsprocedure. Ook het actiecomité stelt een dossier samen om in beroep te gaan bij Minister van Milieu Peeters. Net als dat Comité overweegt ook het college van burgemeester en schepenen om in beroep te gaan. Dat beroep kan over 90 dagen afgehandeld zijn.

OPSCHORTEND OF NIET
Mocht het actiecomité ook daar bot vangen dan rest hen en de gemeente alleen nog de Raad van State. Dat stelt het comité voorproblemen. Als enkel zij in beroep gaan bij de Raad van Staat dan werkt dat beroep niet opschortend. Dan mogen de familie Coopman en Eco Flanders tijdens de duur van het beroep hun werkzaamheden verder zetten en als de bouw van de infrastructuur klaar is beginnen met de productie van Bio-energie en droge mestverbeteraars. Als een Openbare Overheid zoals de gemeente in beroep gaat dan werkt dat beroep wel opschortend en moeten alle werkzaamheden tot het einde van de procedure stilgelegd worden. " Wij hebben in dat verband reed contact opgenomen met burgemeester De Roo. Hij heeft ons verzekerd dat als het van hem afhangt de gemeente alle wettelijke middelen zal uitputten om te voorkomen dat het mestverwerkingsbedrijf er komt.

Mocht Minister Peeters De Vergunning weigeren dan kunnen ook de familie Coopman en Eco Flanders hun gelijk proberen te halen bij de Raad van State.


CEREMONIEBEDRIJF BORGONJON
ZET EERSTE STAP NAAR VERNIEUWING

Met de heropening van zijn winkel heeft het ceremoniebedrijf Johan Borgonjon de eerste stap gezet in de aangekondigde vernieuwing. Terwijl de procedures in beroep voor de bouw en milieuvergunningen liepen heeft de heer Borgonjon De bovenverdieping van de winkel tot woon - en administratieruimte omgebouwd. De winkel zelf heeft ook een grondige gedaante verwisseling ondergaan. De kille kleuren van het plafond en muren werden vervangen door kleuren de warmte en sereniteit uitstralen. Ook het assortiment van urnes en andere asdragers (ringen broches enz.) is net als de kist - en grafversiering is vernieuwd en uitgebreid.

De volgende stap is de bouw van het funerarium. De heer Borgonjon hoopt deze nieuwe service voor het einde van dit jaar aan de bevolking te kunnen aanbieden.


WEINIG OUDERLIJKE BELANGSTELLING
VOOR MEGA EN DIENST DRUGPREVENTIE

Omdat de jeugd op steeds jongere leeftijd met drugs in contact komen richt de drugpreventie zich ook steeds meer op jongeren. Dat is ook een van de redenen waarom in Maldegem en andere steden en gemeenten jaren geleden gestart werd met MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord). De tien lessen worden gegeven aan de leerlingen van het 6de leerjaar. Vier van die lessen worden door wijkagent Eric Vandijcke, de man die MEGA op maat van de Maldegemse scholieren schreef, gegeven de overige lessen worden door de leerkrachten zelf gegeven. Op het einde van de lessenreeks wordt een rookvrije en alcoholvrije fuif georganiseerd in de Redekiel. Het is ook de bedoeling van de initiatiefnemers om de ouders van de kinderen bij MEGA te betrekken. Aanvankelijk moesten de ouders enkel de brochure die de kinderen krijgen bij het begin van de lessenreeks tekenen. Natuurlijk werd er gehoopt dat de ouders de brochure doorbladerden.

De laatste jaren wordt er voor de ouders een informatieavond georganiseerd. Tot en met vorig jaar kwamen de ouders massaal op deze infoavond af. Dit jaar was de belangstelling ondermaats. Ook de top van de gemeente en politie was dit jaar niet op de afspraak.

Sedert twee jaar heeft de gemeente ook een eigenwerkgroep drugpreventie. Sedert dit jaar werkt Maldegem ook samen met de Dienst Drugpreventie Aalter – Knesselare. De infoavond was voor de Dienst een uitstekende gelegenheid om zichzelf voor te stellen. De ouders die zich wel de moeite hadden getroost om naar den Hoogen Pad af te zakken weten nu waar ze zich kunnen wenden als zij vragen heen omtrent drug of als ze vrezen dat hun zoon of dochter in contact is gekomen met drugs.


De ouders kregen de gelegenheid om enkele soorten drugs van dicht bij te bekijken. Kijken mocht, aankomen niet.

SAMEN
Alvorens de aanwezigen enkele soorten drugs te zien kregen gaf Eric Vandijcke een overzicht van de lessen die gegeven worden. In tegenstelling met de kinderen kregen de kinderen wel meer informatie over illegale drugs. Eric gaf een overzicht van de meest bij ons voorkomende drugs Naast de naam en beschrijving gaf hij ook hun oorsprong en de manier waarop ze gebruikt worden. Hij stond ook stil bij de uiterlijke tekenen die druggebruikers vertonen en welke de gevolgen zijn van druggebruik en drugverslaving Meermaals onderstreepte hij dat de kinderen voorbereiden op de overstap naar het leven waarin de kans dat zij in contact komen met drugs groter wordt niet alleen de taak is van de politie en de school maar ook en niet in geringe mate van de ouders. Hij is er zich van bewust dat het voorouders niet makkelijk is om vast te stellen dat hun zoon of dochter drugs gebruikt. Daarom is het volgens de heer Vandijcke belangrijk dat ouders weten bij wie ze met hun vragen en of problemen kunnen aankloppen. Op het einde van de avond nodigde Eric alle ouders uit op de rook en alcoholvrije fuif in de Redekiel.


EXTRA VOORDEEL VOOR –26 JARIGEN

In het kader van het Feest van de Folk heeft Het Programmatiecomité van den Hoogen Pad in samenwerking met de Gezinsbond op zaterdag 23 april Donder in ' t Hooi en Bal des Boiteaux naar het cultureel centrum uitgenodigd. Om het optreden voor de jongeren nog aantrekkelijker te maken geeft de gezinsbond naast het gunsttarief van den Hoogen Pad nog eens &euro: 1 korting op de toegangsprijs. Die kaarten kunnen besteld worden bij Piet Blomme op het nummer 050-71.43.57 of via piet.blommeadegem.net. De kaarten zullen op 23 april aan de ingang klaarliggen.


VK ADEGEM SPEELT NIET VOOR PAASHAAS

Vorige week stond het derby tussen FC Kleit en Adegem op het programma. VK is reeds enkele weken zeker van de titel en de promotie en FC Kleit is nog steeds in de running voor de tweede plaats die mogelijk recht geeft op promotie. Wie dacht dat VK voor paashaas zou spelen en de buren uit Kleit de punten cadeau zou doen was verkeerd. De kampioenenploeg toonde zijn waar gelaat en won met 1-3. Voor Kleit blijft het vechten voor de tweede plaats.


BROEKELKEN EN WALEWEG
GEDEELTELIJK ONDER DE SMURRIE

Dinsdagmiddag werd het kruispunt van 't Broekelken en de Waleweg bedekt met een laag gier. Een landbouwer uit de Warmestraat voelde bij het nemen van de bocht zijn aalton wegschuiven en kantelen. Zij kwam terecht in het een voortuintje. Gelukkig was er op dat moment niemand aan het werk in het tuintje. De gevolgen hadden veel erger kunnen zijn. Enkele hulpvaardige handen zorgden voor de opkuis van de straat. Schepen Boudewijn De Schepper zorgde er voor dat de aalton terug op haar normale positie kwam.

 


Home
Home