De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 72 - Week 15 : van 10 tot 16 april 2005


ONTROEREND AFSCHEID VAN BABY ZONDER NAAM


Onder de aanwezigen in de kerk waren er veel moeders met kleine kinderen.

Tien dagen nadat in de Maldegemse vuilniswagen in de Radestraat het lijkje van een pas geboren jongentje is ontdekt blijven de speurders met veel onbeantwoorde vragen zitten.

Nadat het lijkje na de autopsie was vrijgegeven kwam het terug naar Maldegem en moest er voor de begrafenis van de baby zonder naam gezorgd worden. Omdat er geen familie bekend is namen het Maldegems gemeentebestuur en het OCMW de organisatie en de kosten van de uitvaart op zich. Meer dan driehonderd mensen woonden dinsdag de eredienst in de Sint-Barbarakerk bij. Onder de aanwezigen waren er veel jonge moeders met kinderen.

Omdat er geen familie van de baby gekend is bleef de eerste rij stoelen in de kerk onbezet. In zijn homilie stelde deken De Paepe dat dit jonge lichaam in de ogen van God minstens even belangrijk was als de man die afgelopen vrijdag onder massale belangstelling in Rome begraven werd. In tegenstelling met andere begravingen in Maldegem verliet nu niemand de kerk voor het einde van de eredienst. Nadat iedereen met een roos afscheid had genomen van de baby, begeleidde een delegatie van het College van burgemeester en schepenen de baby naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof.


ZONE 30 OP DE KRUIPUIT

Om de veiligheid van de schoolgaande jeugd te verhogen moet overal in de omgeving van scholen Zone 30 ingevoerd worden. Die eis wordt reeds jaren door ouderverenigingen en socio-culturele verenigingen geformuleerd. De politiek heeft nu gevolg gegeven aan die eis. De realisatie van de Zone 30 in de omgeving van scholen is een bevoegdheid van de overheid die de straat beheert waarin de school gelegen is. In Maldegem en de deelgemeenten liggen alle scholen langs gemeentewegen.

In de raadszitting van maart heeft de gemeenteraad reeds de invoering van de Zone 30 in het centrum goedgekeurd. Burgemeester Johan De Roo kondigde aan dat in een volgende zitting de invoering van Zone 30 in de omgeving van de scholen die niet in het centrum gevestigd zijn geregeld wordt. Omdat sommige scholen gevestigd zijn in straten waar ook buiten de schooluren veel doorgaand verkeer is vroeg de VLD oppositie om op die plaatsen de regeling enkel in te voeren in een periode van kort voor het begin en na het einde van de school. Omdat er aanvankelijk voor een dergelijke regeling geen wettelijk kader bestond werd dat voorstel afgewezen.

GEEN DEELTIJDSE ZONE 30
De deeltijdse zone 30 was ook gevraagd voor omgeving van de gemeenteschool op de Kruipuit. Het college van burgemeester en schepenen had begrip voor die vraag maar wees op de wettelijke onmogelijkheid. Nu is die wettelijke mogelijkheid er wel maar het college is niet van plan om in zijn voorstel van Zone 30 voor de Kruipuit voor een deeltijdse regeling te kiezen. Uit een reactie van schepen van infrastructuur Wille konden we opmaken dat de aanwezigheid van de verkeersdrempel ter hoogte van de school het snel rijden er onmogelijk maakt. Het is volgens hem dan ook niet nodig om daar extra signalisatie te plaatsen die sneller rijden, in bepaalde perioden van dag en nacht, toelaat.

OP ZONNE-ENERGIE
Een deeltijdse regeling zou er wel in zitten voor het schooltje op het Vossenhol. Toen schepen Wille de deeltijdse regeling op de Kruipuit bestudeerde had hij een naar een eenvoudige methode van aangeven van de regeling gezocht. Hij en zijn diensten hebben een systeem gevonden die de signalisatie op zonne-energie laat werken. Het is een dure installatie maar de schepen wil, tijdens de bespreking van de invoering van de Zone 30 in de omgeving van de scholen buiten het centrum, het systeem aan de raadsleden voorleggen.


MARATHONGAAIBOLDERS GUL VOOR DE VIERKLAVER

Op 19 en 20 februari werd in de zaal De Poermolen in Donk de zesde gaaibol-marathon georganiseerd. Voor de vijfde maal werd het een marathon over 24 uren. Voor alle uren hadden de gaaibolders een uitdager gevonden. Vorige week zondag waren de marathongaaibolders en hun medewerkers te gast in de Adegemse afdeling van de VZW De Vierklaver.

Aan Gaby Van Landschoot, directeur van De Vierklaver, overhandigden de gaaibolders een cheque van € 2500 De gaaibolders verzekerden de bewoners van De Vierklaver dat er ook in 2006 een gaaibol-marathon komt waarvan de opbrengst aan de werking van de VZW zal geschonken worden.


CREA-NAMIDDAG BIJ DE GEZINSBOND

De gezinsbond zet niet alleen de mannen aan de kookpot: tijdens de Crea-namiddag verhuisden de kinderen tijdelijk naar de keuken van het parochiaal centrum om er paaseitjes te maken. Op het einde van de Crea-namiddag mochten zij die eitjes opeten.


Bij het opstellen van zijn jaarprogramma houdt de Gezinsbond er rekening mee dat de vereniging zich richt tot gezinnen met kinderen. Zij zorgen er dan ook voor dat er in het luik ontspanning van hun jaarprogramma activiteiten zitten zich niet alleen op het gezin in zijn geheel maar ook speciaal op de mannen, vrouwen en kinderen richten. De activiteiten voor de kinderen worden niet uitsluitend tijdens de vakantieperiodes gepland. In het najaar van 2004 trok de Adegemse Gezinsbond er driemaal met de kinderen op uit om een toen pas verschenen boek te promoten. Tijdens de paasvakantie had de werkgroep Ontspanning binnen de Gezinsbond een Crea-namiddag op het programma gezet.


Naast kokkerellen stond ook bloempotten schilderen op het programma.
Sommige kinderen beschilderden meer dan de bloempotten.

Een dertigtal kinderen ui het kleuter en lager onderwijs verzamelden omstreeks 13u30 aan de ingang van het parochiaal centrum. In het parochiaal centrum stonden bestuursleden van de Gezinsbond klaar om de kinderen een gezellige creatieve namiddag te bezorgen. Toen ze een paar uren later naar huis vertrokken hadden ze zowel met hun handen als met hun geest gewerkt.

VROEGE VOGELS
Voor zijn volgende activiteit richt de werkgroep ontspanning zich op een iets ouder publiek. Op zondag 17 april staat een ochtendwandeling aan zee op het programma. Om 6u30 wordt er verzamelen geblazen aan de kerk in Adegem. Vandaar gaat het met eigen vervoer richting kust. Na een wandeling van ongeveer twee uur in de gezonde zeelucht is het tijd voor een uitgebreid ontbijt. Wie wil meewandelen kan contact opnemen met Leo Notteboom op het nummer 050-71.40.91


VVA ONTVING MUZIKALE VRIENDEN


Hun optreden in Adegem was voor de Muziekvereniging Veronica Zuidzande een
ideale gelegenheid om hun pas verschenen CD "Veronica at the Movies" te promoten.

Naast het opluisteren van officiële herdenkingsplechtigheden en andere feestelijkheden zijn de Verenigde Vrienden Adegem bij het groot publiek vooral bekend voor hun jaarlijkse prachtconcert dat zij in den Hoogen Pad organiseren. In de loop der jaren heeft VVA ook buiten de eigen gemeentegrenzen veel vrienden gemaakt.

Wie vorige week zondag namiddag naar den Hoogen Pad afzakte om er alleen de muzikale kwaliteiten van de VVA te bewonderen die had zich misrekend. Op het concert dat VVA op 3 april organiseerde bood het zijn publiek meer dan een eigen optreden. De Adegemse Fanfare had voor de gelegenheid haar Nederlandse muzikale vrienden van de Muziekvereniging Zuidzande en The Flemish Caledonian Pipes en Drums uit Gent naar den Hoogen Pad uitgenodigd.


Bij de The Flemish Caledonian Pipes en Drums Gent was
Diederik De Jaeger een van de opgemerkte Pipers.

Het waren de Pipes en Drums die het talrijk opgekomen publiek muzikaal verwelkomden. In de loop van het concert speelden zij zich met nog enkele kortere optredens in de kijker. Het eerste deel van het programma bezetten de muzikanten van VVA het podium. Zij lieten nogmaals horen dat zij van verschillende muzikale markten thuis zijn. Na de pauze maakte Veronica Zuidzande haar opwachting op het podium.

De Nederlanders hadden niet lang nodig om het publiek van hun muzikale kwaliteiten te overtuigen. In hun programma namen zij ook enkele stukken op die zij op de CD "Veronica at the Movies" spelen. Een betere promotie voor hun pas verschenen CD konden zij zich niet wensen. Het einde van het concert was nog niet het einde van de muzikale verbroedering in den Hoogen Pad.


VERTREK MET EEN DAG UITGESTELD

Het Maldegemse Comité KOTK organiseert op 17 april een sneukeltoer. Inschrijven voor dit initiatief kan nog tot 12 april bij de leden van het comité. Het was de bedoeling om tijdens die sneukeltoer Jonas Vandermeersch uit te wuiven bij zijn start aan zijn zes maanden durende fietstocht, die hem tot in Noordkaap moet brengen. Jonas eindigt zijn fietstocht op 15 oktober in den Hoogen Pad tijdens de slotmanifestatie van Kom Op Tegen Kanker.

Omdat er op 17 april geen boot vertrekt naar Hull is Jonas verplicht om zijn vertrek met een dag uit te stellen. Hij vertrekt op maandag 18 april. Wie Jonas wil uitwuiven zorgt er voor dat hij of zij die dag voor 11 uur met de wielercel op de markt in Maldegem aanwezig is.


FEEST VAN DE FOLK IN DEN HOOGEN PAD

Wie houdt van folkmuziek die heeft op zaterdag 23 april om 20 u afspraak in den Hoogen Pad. Daar treden achtereenvolgens Bal des Boîteux en Donker in 't Hooi op. Twee groepen die uitblinken door hun eigenzinnige folk. Kaarten voor dit optreden zijn te bestellen bij het secretariaat van den Hoogen Pad.


START TO RUN

Volgens mensen die bezorgd zijn om onze gezondheid bewegen wij veel te weinig. De meeste mensen ploffen na hun dagtaak in hun zetel en komen er niet meer uit. Om iets aan uw conditie te doen hebben CM FIT en ACME Maldegem de handen in elkaar geslagen. Zij pakken opnieuw uit met een actie "Start to Run". Iedereen kan volgens hen zonder problemen 5 km tegen een eigen tempo lopen.

Sporten gaat beter in groep dan alleen. Daarom starten CM FIT en ACME op dinsdag 12 april met de eerste training in het kader van Start to Run. De training begint om 18 u. Wie zich op dinsdag niet kan vrijmaken krijgt ook op donderdag om 18 u en op zaterdag om 10 u de gelegenheid om iets te doen zijn of haar conditie. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat iedereen na zijn trainingsperiode zijn 5 km kan lopen. Voor meer informatie kan gebeld worden met het nummer 050-71.67.46 of met 050-71.38368


MOEILIJKE START VAN NIEUW WIELERSEIZOEN

Het gaat Michiel Van Aelbroeck bij het begin van het nieuw wielerseizoen niet voor de wind. Nadat hij eerder forfait moest geven voor de Grote Prijs van Waregem en de Triptique des Monts et Chateaux zal hij ook niet aan de start verschijnen van het Circuit des Ardennes. Dat heeft hij te danken aan een val tijdens een wedstrijd in Affligem. Kniepijnen zorgden er voor dat Michiel verplichte rust moest nemen. Die verplichte rust komt met de Ronde Van Vlaanderen en Luik - Bastenaken - Luik in het vooruitzicht erg ongelegen. Michiel hoopt, in het vooruitzicht van die klassiekers, woensdag te kunnen starten in Picardië.


BARBECUE DE WERELD ROND

In de Elckerlijc stelden Peter Declercq en Filip De Sutter hun boek "Barbecue De Wereld Rond" voor. Met dat boek is Peter -die met zijn team in 2003 wereldkampioen barbecuen werd- niet aan zijn proefstuk toe. Voor patissier Filip De Sutter leidde de samenwerking met Peter wél tot de uitgave van zijn eerste boek. Filip toont met zijn recepten voor desserten aan dat ook lekkere desserten op de barbecue bereid kunnen worden In hun boek maken de kok en de patissier een culinaire wereldreis en bewijzen zij dat een barbecue ongekende culinaire mogelijkheden biedt. Alle in het boek opgenomen gerechten zijn door iedereen makkelijk te bereiden.

 


Home
Home