De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 71 - Week 14 : van 3 tot 9 april 2005


BABYLIJKJE IN VUILNISWAGEN

Terwijl ze de vuilnis ophaalden in de Radestraat ontdekten de mannen van de vuilnisophaaldienst, ter hoogte van het kruispunt van de Radestraat met 't Broekelken, in de laadbak van hun vuilniswagen het lijk van een pasgeboren baby. Het ging om het lichaam van een pasgeboren jongentje. Zij parkeerden de wagen op de oprit van een inwoner van de Radestraat en verwittigden politie en parket.

Het kind zat in een plastiekzak die in een vuilniszak van de gemeente Maldegem was gestopt. Bij het samenpersen van de zakken in de laadbak zijn de beide zakken gescheurd waardoor het lijkje door de mensen van de vuilnisdienst werd opgemerkt. Bij een eerste onderzoek van de dokter vielen geen uiterlijke tekenen van geweld op. Uit de autopsie die later werd uitgevoerd bleek dat het kind gezond ter wereld was gekomen. In gerechtskringen wordt dan ook van kindermoord gesproken.

Een onderzoek van de inhoud van de vuilniszak waarin het levenloos lichaampje werd gevonden bracht de speurders bij de een vrouw die niets met de zaak te maken heeft. Ze had wel de gewoonte om haar vuilnis in vuilniszakken van andere mensen te steken. Onderzoek zou ondertussen uitgewezen hebben dat het lijkje in een vuilniszak zat die niet in de Radestraat maar in de Gentweg was opgepikt. De speurders hebben momenteel veel vragen maar weinig antwoorden. Ook het eerste burenonderzoek leverde weinig gegevens op om het onderzoek vooruit te helpen.


DUIVELTJES VK ADEGEM DERDE OP KSK PAASTORNOOI

Meer dan 20 duiveltjesploegen uit Vlaanderen en een paar van over de Nederlandse grens namen deel aan het Paastornooi van KSK Maldegem, dat voor de eerste maal de titel van Trofee Patrick Vandersteene (overleden hoofdsponsor van KSK) droeg. Ook de jongste voetballertjes van VK Adegem scheven zich voor het tornooi in. Na een spannende wedstrijd om de derde en vierde plaats mocht de kapitein van VK Adegem de trofee verbonden aan de derde plaats in ontvangst nemen.


TREKT OCMW ZICH TERUG UIT ADEGEM?

Als in 2007 het nieuw OCMW rusthuis in Maldegem klaar is zullen de 120 residenten van de rusthuizen in Adegem en Maldegem naar het nieuwe gebouw verhuizen. Zij zullen er veel meer comfort en privacy hebben. De ingebruikname van het nieuwe rusthuis zal gevolgen hebben voor de bestaande rusthuizen. Reeds in 1993 stond het vast dat er geen overheidsgeld meer kon vrijgemaakt worden voor renovatie van de beide rusthuizen. Vragen bij de voorzitter en het bestuur van het OCMW die over de nieuwe bestemming van de rusthuizen gingen leverden tot nog toe weinig concrete antwoorden op.

Omdat wij in de herfst van vorig jaar geruchten hadden opgevangen dat een bouwprojectontwikkelaar belangstelling had voor een deel van de OCMW gronden naast en achter het Adegemse rusthuis vroegen wij voorzitter Marleen Van den Bussche of het OCMW gronden aan de projectontwikkelaar zou verkopen. Van verkoop kon volgens de voorzitter geen sprake van zijn omdat het OCMW zelf plannen had om in het kader van de bejaardenzorg iets op te zetten in Adegem. Groot was dan ook onze verbazing toen wij vorige week net voor de eerste spadensteek van het nieuwe rusthuis voorzitter Van den Bussche hoorden zeggen dat het OCMW zelf geen plannen voor verbouwingen of nieuwbouw in Adegem heeft.


Het Elisabeth rusthuis stond zaterdag te schitteren in de zon.
Over enkele jaren is het rusthuis, net als de erbij horende gebouwen, rijp voor de sloop.
Wat er in de plaats komt is nog niet duidelijk.

NIEUWE VISIE
Meer vragen over de toekomst van de OCMW-site in Adegem stootten op een ontwijkend antwoord. Ook op de receptie die na de eerste spadensteek in Maldegem volgde was er over de nieuwe bestemming weinig of geen nieuws te rapen. Wel hoorden we van verschillende zijden dat het OCMW voor zijn site in Adegem een nieuwe visie had. Meer wou niemand daarover kwijt. Een paar telefoontjes deden ons uiteindelijk bij het rust- en verzorgingstehuis Morgenster in Sijsele belanden.

Daar kregen wij de bevestiging dat er sedert enkele maanden onderhandelingen gevoerd worden tussen het OCMW van Maldegem enerzijds en Morgenster en de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij anderzijds. Dirk Dhondt, algemeen directeur van de VZW Morgenster, bevestigde ons dat de Morgenster plannen heeft om in Sijsele uit te breiden en daarnaast ook plannen heeft in Maldegem iets op te bouwen.

In Adegem zou het zich niet beperken tot alleen een rusthuis. Hij verwacht dat de beslissing van het Maldegemse OCMW om al dan niet zijn site te verkopen aan de VZW en de Volkshaard binnen enkele weken zal vallen. Uit goede bron vernamen wij dat in de raad van bestuur van het OCMW de principebeslissing reeds genomen werd.

NIET VOLLEDIG WEG
Door de site over te dragen aan Morgenster en de Volkshaard zou het OCMW uit Adegem vertrekken. Het zou wel de bedoeling zijn om in de overeenkomst een clausule te voorzien waardoor het OCMW van Maldegem in het verzorgingscentrum een eigen dienstencentrum zou mogen onderbrengen. Daardoor zou het OCMW toch nog voeling houden met de site. De thuiszorg waarvoor het OCMW voor Adegemse bevolking instaat zal wel behouden blijven.

MET DE GROND GELIJK
Algemeen directeur Dhondt laat er geen twijfel over bestaan dat als Morgenster met een afdeling naar Adegem komt het in samenwerking met de Volkshaard om nieuwbouw gaat. De bestaande gebouwen worden met de grond gelijkgemaakt. Het zou niet alleen om een rust- en verzorgingstehuis gaan. Hoeveel bedden er in het te bouwen RVT zullen komen kon de heer Dhondt nog niet zeggen.

Naast het RVT voorziet het project in de bouw van een dertigtal aanleunflats die functioneel verbonden zijn met het woon- en zorgcentrum. Daarbij zouden ook nog bijna evenveel sociale woningen voor bejaarden komen. Omdat project te realiseren is het wel noodzakelijk dat het OCMW niet alleen het huidig rusthuis en de grond er omheen verkoopt, maar ook de aanpalende percelen die in de woonuitbreidingszone liggen.

TE SNEL
Alhoewel alle strekkingen binnen het bestuur zich in een dergelijk project kunnen vinden zijn er toch een aantal mensen die vinden dat het dossier te snel wordt afgehandeld. Zij vinden het voorstel van Morgenster en Volkshaard mooi mar zijn van oordeel dat het OCMW zijn voelhorens moet uitsteken om na te gaan of er nog geen andere instellingen zij die met even goede en misschien nog betere voorstellen voor de dag komen.


VOOR DE LICHTEN OP HET TIJDELIJK CONTAINERPARK


Het op - en afrijden van het tijdelijk containerpark wordt, omdat de in en uitrit
te smal is om met twee wagens elkaar te kruisen, met verkeerslichten geregeld.

De komende maanden moeten de inwoners van Maldegem en de deelgemeenten met hun afval naar het tijdelijk containerpark, dat net als het officieel containerpark in de Steenhouwerslaan ligt. Omdat de in- en uitrit niet breed is wordt het op- en afrijden geregeld door verkeerslichten. Dat heeft voor gevolg dat er op het containerpark en in de Steenhouwerslaan af en toe korte of langere files staan. De werken zullen vermoedelijk een zestal maanden duren. Alhoewel het tijdelijke containerpark er door het gebouw dat er middenin opstaat kleiner toont dan het originele zou het volgens mensen die het volledig hebben afgewandeld groter zijn. Dat wordt ook bevestigd door Rudy De Smet, de verantwoordelijke van het containerpark.


Voor de mensen is het nog even zoeken om hun draai te vinden op het tijdelijke containerpark.
Rudy en zijn collega's staan klaar om iedereen die het nodig heeft de juiste plaats te wijzen om
zijn afval te dumpen.

Het tijdelijke containerpark is nog maar een drietal dagen open maar toch loopt het volgens Rudy bijzonder vlot. De mensen hebben zich in minder dan geen tijd aangepast. Zij houden bij het in- en uitrijden rekening met de stand van de lichten en volgen op het containerpark de uitgestippelde route. Het gaat er volgens Rudy zo gezellig en ongedwongen aan toe als op het officiële containerpark.


CARLOS SIERENS WINT PAASTROFEE

De Adegemse motorcrosser uit de Verbranden Bos zet zijn reeks van goede prestaties verder. Voor de eerste manche van de Paastrofee had de piloot van 't Zeepaardjes Motorcross team afspraak in Sint Kuis Winkel. Alhoewel hij bij de vrijetijdsrijders noch in de eerste noch in de tweede reeks een goede start had wist hij in beide reeksen na een spannende achtervolging beslag te leggen op de eerste plaats.

Voor de tweede manche op Paasmaandag verhuisden de motorcrossers naar het Nederlandse Axel. Een zandige ondergrond is zeker niet de favoriete ondergrond van de Adegemse piloot. De goede resultaten in de eerste manche van de Paastrofee gaven hem echter voldoende zelfvertrouwen om zichzelf in Axel te overtreffen.. Met een tweede plaats in de eerste en een derde plaats in de derde reeks zorgde hij ervoor dat de Paastrofee naar Adegem verhuisde.


ROCK MALDEGEM ZOEKT TALENT VAN EIGEN BODEM

Vijf jaar geleden werd op initiatief van het Comité voor Initiatief de eerste "Al Onder de Rock Van Maldegem" georganiseerd. Het was de bedoeling om talent van eigen bodem een podium en een professionele begeleidingsgroep te geven. Het initiatief werd een succes en is dit jaar op 25 juni aan zijn vijfde editie toe. De organisatoren zijn nog op zoek naar talent van eigen bodem dat wil optreden en bereid is om ook deel te nemen aan de repetitie(s).

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het nummer 050 71 05 96 of via Blikvanger. Op de vijfde Editie van Al Onder De Rock Van Maldegem is Clearance Clearwater Revival van de partij.


SPORTKAMP VOOR JONGE VOETBALLERTJES

Meer dan 90 jonge voetballertjes uit het Meetjesland hebben zich vorige week flink geamuseerd tijdens het voetbalkamp dat door de gemeentelijke sportdienst georganiseerd werd. Als slot van het sportkamp was er een wedstrijd strafschoppen nemen. De jonge voetballertjes die vrijdagnamiddag in de finale uitkwamen mochten hun laatste strafschoppen nemen tegen de doelman en de reservedoelman van het eerste elftal van KSK.

Alle sporters houden aan het sportkamp een gratis toegangskaart over voor de wedstrijd van het eerste elftal van KSK tegen Evergem. Eind deze maand worden de data bekend voor de zomersportkampen.

 


Home
Home