De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 70 - Week 13 : van 27 maart tot 2 april 2005


FIETSPAD IN STRIKVERBAND

De werken aan de het fietspad langs de N9 schieten goed op. De fietsers die klaagden over de structuur waarin het vorig fietspad was aangelegd weten niet of het door hun opmerkingen komt of dat het zo voorzien was in de planning maar het nieuw fietspad wordt nu in strikverband aangelegd. De lange voegen van de klinkers lopen nu in tegenstelling met vroeger niet meer in elkaar over. Ze worden steeds door een rechtstaande voeg onderbroken.

"Toen het fietspad aan de overkant van de N9 heraangelegd werd vroeg ik waarom dat niet in rode klinkers gebeurde. Ik kreeg toen als antwoord dat de overkant in het grijs was. Eigenaardig toch dat nu deze kant van het fietspad vernieuwd wordt de kleur van de klinkers aan de overkant geen belang meer heeft" wist een van de gebruikers van het fietspad ons te vertellen. Samen met het fietspad worden ook de opritten (deel op de openbare weg) heraangelegd. Die werken worden nog wel met grijze klinkers uitgevoerd.


ONRUST GROEIT IN ONDERDIJKE

Omdat de bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen nog steeds geen beslissing heeft genomen in verband met de milieuvergunning voor het mestverwerkend bedrijf die door de familie Coopman uit Onderdijke en Eco Flanders werd aangevraagd stijgt de onrust bij de inwoners van Onderdijke en omgeving. Hun vrees dat de Bestendige Deputatie de milieuvergunning zal afleveren groeit met de dag. De groeiende onrust heeft aan de reacties te horen geen negatieve invloed op hun strijdvaardigheid.

Het begon allemaal vorig jaar rond de verlofperiode toen er op de eigendom van de familie Coopman een aanplakbord verscheen waarop de bouw van een installatie voor mestverwerking verscheen. Buren die de aanplakbrief oppervlakkig hadden gelezen dachten gingen er van uit dat het om een uitbreiding van het bestaand landbouwbedrijf ging. Daar konden zij als landbouwers geen bezwaar tegen hebben. De stemming veranderde toen bij nader inzien de aangevraagde bouwvergunning niets met het bestaande landbouwbedrijf te zien had. De buren staken de koppen bij elkaar en er werd een comité opgericht.

Twee vergunningen
Het is de bedoeling van de familie Coopman en Eco Flanders om in Onderdijke uit mest, organische afval en landbouwgewassen groene energie op te wekken. De opgewekte energie willen zij verkopen aan een energiemaatschappij en het restafval zal als droogmest verkocht worden. In het verleden werd nog in andere plaatsen in Oost Vlaanderen en zelfs in het Meetjesland een aanvraag voor een dergelijk bedrijf ingediend. Daarvoor zijn twee vergunningen nodig. De bouwvergunning die door de familie Coopman als eerste werd aangevraagd kan door de gemeente worden afgeleverd. Omdat het om een bedrijf van Klasse I gaat wordt de milieuvergunning door de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen afgeleverd.

In het college van burgemeester en schepenen vonden de tegenstanders een bondgenoot. De gemeente keurde de bouwvergunning na acte name van de bezwaren die werden ingediend af. Ook in beroep werd de bouwvergunning geweigerd. Het Maldegems schepencollege liet tijdens de hoorzitting die in verband met de milieuvergunning in den Hoogen Pad werd georganiseerd niet zin zijn kaarten kijken maar leverde toch een negatief advies af aan de Bestendige Deputatie. Vooraleer die een beslissing neemt vraagt zij ook het advies van de Provinciale Milieucommissie. Doorgaans volgt de deputatie het advies van die commissie.

Nog geen beslissing
Voor die Provinciale Milieucommissie haar advies uitbracht mochten zowel de indieners van de aanvraag als de tegenstanders voor de commissie nog even hun argumenten verdedigen. Toen de tegenstanders van het mestverwerkingsbedrijf vernamen dat de milieucommissie een negatief advies had uitgebracht waren zij er van overtuigd dat het niet zolang zou duren voordat de Bestendige Deputatie de milieuvergunning zou weigeren. Dagen en weken vestreken zonder dat er nieuws kwam. Toen sijpelde in Adegem langzaam maar zeker het nieuws door dat er op hoger niveau een politiek spelletje wordt gespeeld en dat de beslissing steeds voor zich wordt uitgeschoven. Dat nieuws versterkt het vermoeden bij de inwoners van Onderdijke dat de Deputatie het advies van de Provinciale Milieucommissie niet zal volgen en de milieuvergunning wel zal afleveren.

Waakzaam
Het Comité volgt de zaken op de voet en alhoewel de onrust toeneemt is er van paniek geen sprake. Zij golven nog steeds dat hun argumenten voldoende sterk zullen doorwegen om de Bestendige Deputatie er van te overtuigen dat het advies van de Provinciale Milieucommissie moet gevolgd worden. Om zeker te zijn dat alle leden van de Bestendige Deputatie die argumenten zeker zouden kennen heeft het comité alle leden van de Bestendige Deputatie een dossier opgestuurd waarin hun bezwaren zijn opgesomd. Ook Minister President Leterme en minister van Milieu Peeters kregen zo een bundel in hun brievenbus.

Mocht de Bestendige Deputatie toch beslissen om de milieuvergunning af te leveren dan zul het comité in beroep gaan en het dossier tot voor de Raad van State brengen.


't FOLKLOORKE TE GAST IN HET ELISABETH RUSTHUIS

Vorig weekend organiseerden 't Folkloorke en Keizer Frank I hun jaarlijkse verbroederingsweekend. Ook dit jaar kwamen naast hun Belgische vrienden ook de vrienden van CC Rott Weiss en de Nederlandse Tommeleintjes naar het feest van de Adegemse folkloregroep. Zondagnamiddag, voor de Duitse vrienden terug naar huis vertrokken, vergezelden zij 't Folkloorke bij hun bezoek aan de residenten van het Elisabeth rusthuis.


LICHT OP GROEN VOOR FUNERARIUM

Met de aflevering, in beroep, van de bouwvergunning is een einde gekomen aan de lange procedureslag die Ceremoniebedrijf Johan Borgonjon gedurende meer dan een jaar gevoerd heeft om zowel een bouw- als een milieuvergunning te krijgen voor een funerarium op den Hoeke. Het is duidelijke dat problemen uit het verleden -meer dan het funerarium zelf- de oorzaak van de lange procedureslag zijn geworden.

Nadat de buurt ervan in kennis gesteld was dat de heer Borgonjon de woning op den Hoeke zou verbouwen om er een funerarium in te richten werd er door verschillende mensen uit de buurt bezwaar aangetekend. Het college van burgemeester en schepenen gaf de heer Borgonjon en de groep waarvan zijn bedrijf deel uitmaakt de raad om ook onmiddellijk een milieuvergunning aan te vragen. Na een hoorzitting in den Hoogen Pad volgde er een negatieve beslissing voor de bouwvergunning. Door de Bestendige deputatie werd er wel een milieuvergunning afgeleverd. Die vergunning kreeg pas kracht van wet als er voor de nieuwbouw en de verbouwingen ook een bouwvergunning werd afgeleverd.

De heer Borgonjon ging in beroep tegen de eerdere weigering van de bouwvergunning en kreeg nu vanwege de Bestendige Deputatie groen licht voor zijn funerarium. Het ceremoniebedrijf heeft ondertussen niet stil gezeten. De eerste verdieping werd als woning ingericht zodat de heer Borgonjon en zijn partner er hun intrek kunnen in nemen en ook in de bestaande winkel werden aanpassingswerken uitgevoerd. Midden april zal de vernieuwde winkel zijn deuren openen. Voor het nieuwe funerarium zal een deel van de bestaande woning worden afgebroken en wordt er een kleine vleugel bijgebouwd. De opening van het funerarium wordt over enkele maanden verwacht.


ADEGEM HERDACHT KRUISIGING

Ook dit jaar werd aan de Kruisweg in 't Oosteindeken de Kruisiging en dood van Christus herdacht. Een paar honderd jonge en oudere Adegemnaren volgden op Goede Vrijdag 's namiddags om 15 u Pastoor Adrien Dhooghe die de Kruisweg bad. Voor het eerst was er 's avonds geen Paaswake in de Sint Adrianuskerk. Dit jaar werd die waken samen georganiseerd met Maldegem Centrum. Het is de bedoeling dat de Paaswake volgend jaar in de Sint Adrianuskerk in Adegem wordt georganiseerd. De plechtigheid in de dekenale kerk werd opgeluisterd door het Maldegemse KAV koor en het Adegemse koor Canticorum.


WE ARE THE CHAMPIONS


Onmiddellijk na de 1-3 op het terrein van Poesele kon het feest bij VK Adegem beginnen.
Met nog zes wedstrijden voor de boeg is er in derde provinciale A geen enkele ploeg die
VKA in de rangschikking nog kan bij halen. Het feest duurde tot in de vroege uurtjes...

Nadat op het eind van vorig seizoen, na verlies in een testwedstrijd tegen Ertvelde, VK Adegem van tweede naar derde provinciale zakte zaten bestuur, spelers en supporters in zak en as. Enkel voorzitter Wille deed toen niet mee aan de klaagzang. "Wij moeten die donkere bladzijde uit onze geschiedenis zo snel als mogelijk omdraaien en zorgen dat wij volgend seizoen de promotie halen" klonk het een uur na de voor VK desastreuze testwedstrijd. De voorzitter die zijn ontslag had aangekondigd bleef, op voorwaarde dat hij de reorganisatie die hij in zijn hoofd had mocht doorvoeren. Die reorganisatie kwam er. Er werden zowel binnen het bestuur als met de nieuwe trainer De Waele en de spelers afspraken gemaakt. Iedereen werd voor het nieuw seizoen van start ging voor zijn verantwoordelijkheid geplaatst.

Niet zweven
De ploeg had zijn transfers geregeld als een ploeg die in tweede provinciale zou spelen. Het was dan ook normaal dat VKA de eerste wedstrijden in derde provinciale A zonder veel problemen won. Aanvankelijk moest het in de kop van de rangschikking nog enkele concurrenten in zijn buurt dulden. Naarmate de competitie vorderde werd de kloof tussen VKA en zijn naaste achtervolgers steeds groter. Bij de supporters en de tegenstrevers was de vraag al lang niet meer "wie wordt er kampioen" maar "hoeveel punten zal VK Adegem op het einde van de competitie meer hebben dan de tweede uit de rangschikking". Bestuur, trainer en spelers gingen niet zweven. Zij bleven met beide voeten op de grond. Er werd van wedstrijd naar wedstrijd geleefd. De ploeg speelde zo mogelijk nog sterker op verplaatsing dan thuis. Op verplaatsing heeft VKA tot er zekerheid was over de titel nog niet verloren. Thuis was er wel een uitschuiver.


Willy Willems, Adelin Colambeen, en Antoine De Meyere zijn reeds vele jaren met VK
Adegem verbonden. Zij misten dit jaar geen enkele wedstrijd van hun kampioenenploeg.
Zij noemen zich de ouwe getrouwen van VKA.

Toekomst
Nu de titel binnen is kan VKA het seizoen verder rustig uitspelen en reeds denken aan het nieuwe seizoen. Volgens de voorzitter blijft de kern bijna volledig behouden en komen er enkele spelers bij die de ploeg zowel in de hoogte als nog zullen versterken. Het is volgens de voorzitter de bedoeling om ook al in het eerste seizoen in tweede provinciale bij de subtop te eindigen. Dat zal dan wel moeten gebeuren zonder kapitein Steve Landuyt. Steve die het afgelopen jaar op familiaal vlak zowel vreugde als verdriet heeft gekend kondigde na het behalen van de titel aan dat hij de voetbalschoenen aan de haak hangt. Echt onverwacht was dit niet. Steve had vorig seizoen reeds plannen om te stoppen met voetballen.

Alhoewel hij me zijn ploeg met ruime voorsprong kampioen speelt zal ook trainer De Waele er volgend seizoen niet meer bij zijn. Die beslissing werd door het bestuur reeds kort na nieuwjaar genomen en met de trainer besproken. De afscheidnemende trainer zal door Capellen, de huidige laatste man van de ploeg, als speler - trainer worden opgevolgd. De laatste maanden werd hij door trainer De Waele reeds betrokken bij de training en de opstelling van de ploeg.

Vieren
Een werkgroep binnen het bestuur werkt momenteel aan het programma voor de vieringen bij VK Adegem. De club heeft niet alleen zijn titel te vieren. De kans dat ook de beloften de titel pakken is groot. Het behalen van twee titels in een seizoen zou de kers op de taart zijn van de ploeg die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert. Die viering zal in verschillende fasen gebeuren.


PAASEIEREN RAPEN IN DE LAZARUSBRON

De kinderen van het personeel van het OCMW en de kleinkinderen en achterkleinkinderen van de rusthuisbewoners van Adegem en Maldegem werden op Paaszaterdag namiddag door het bestuur van OCMW uitgenodigd om in de Lazarsbron eieren te zoeken. Wie in het gras of tussen de struiken eitjes had gevonden die kreeg er achteraf als beloning nog eens een extra zakje eitjes bovenop.


INGE VERVOTTE GEEFT START VAN
DE BOUW VAN HET NIEUWE RUSTHUIS

Zaterdagvoormiddag was Minister van Sociale Zaken, Welzijn en Gezin Inge Vervotte te gast in Maldegem. Samen met het bestuur van het OCMW, Burgemeester Johan De Roo en Volksvertegenwoordiger Beytebier gaven zij de eerste spadesteek voor de bouw van het nieuwe rusthuis. De nieuwbouw betekent ook het einde van het huidige Elisabeth rusthuis in Adegem. Verwacht wordt dat midden 2007 de residenten van de Adegemse en Maldegemse rusthuizen naar hun nieuwe woonst zullen kunnen verhuizen.


DE POLITIE CONTROLEERT

Dinsdag 22 maart voerde de Maldegemse politie op verschillende plaatsen controles uit. Meer dan 400 auto's werden op hun snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 45 te snel. Zes reden er meer dan 16 km/u sneller dan toegelaten. Hun boete zal hoger liggen dan die van de 39 andere chauffeurs. Er werden tijdens de controle aan het rondpunt ook 13 PV's uitgeschreven voor chauffeurs en/of passagiers die de autogordel niet droegen. Het is de bedoeling van de politie om inde toekomst regelmatig controles uit te voeren. Sommige zullen aangekondigd worden, andere niet.

Voor de komende week kunnen wij de automobilisten verwittigen dat er op Paasmaandag (tussen 9u en 13u), dinsdag 29 maart (tussen 13u en 20u), woensdag 30 maart (tussen 7u en 13u), donderdag 31 maart (tussen 13u en 20u) en zaterdag 2 april (tussen 9u en 13u) ergens in Maldegem en/of Adegem controles zullen uitgevoerd worden. De volgende controles zullen volgens hoofdinspecteur Jan Willems niet aangekondigd worden.


DAAR ZIT MUZIEK IN

Muziekliefhebbers hebben op zondag 3 april vanaf 15 uur afspraak in den Hoogen Pad. Daar worden zij niet alleen verwend met de muziek van de Verenigde Vrienden Adegem. De Adegemse fanfare nodigde haar muzikale vrienden van Veronica Zuidzande uit om deze namiddag extra kleur te geven. Als extraatje werden ook nog The Flemish Caledonan Pipes en Drums aan het programma toegevoegd. Voor de muzikale namiddag betaal je slechts € 5.

 


Home
Home