De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 69 - Week 12 : van 20 tot 26 maart 2005


HILDA VIERDE HAAR 97ste VERJAARDAG

Met 97 rozen en geschenken vierde Hilda Sierens in de Kallestraat, met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, haar 97ste verjaardag. Net genezen van een bronchitis genoot ze van haar verjaardag en het gezelschap om haar heen.


KINDEREN ONTDEKKEN M E G A


De leerlingen van het zesde leerjaar van De Papaver kregen de afgelopen week een paar
keer wijkagent Eric over de vloer. Met hem hadden zij het over legale en illegale drugs.

Onderzoeken tonen aan dat de jeugd op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met drugs. Daarom is het belangrijk dat de kinderen op nog jongere leeftijd gewaarschuwd worden tegen de gevaren van legale en illegale drugs. Enkele jaren geleden waaide vanuit Amerika DONA (Door Ontrading Nee Antwoorden), een lessenpakket dat daar in het lager onderwijs als verplicht vak in het leerprogramma is opgenomen, over. In België is het lessenpakket nog steeds geen verplichte leerstof maar er zijn toch reeds verschillende scholen die in hun lessenrooster ruimte hebben gemaakt voor DONA, dat ondertussen MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord) is geworden.

In Maldegem en de deelgemeenten wordt MEGA reeds jaren gegeven. Eric Vandijck, toen nog rijkswachter en nu wijkagent, maakte van een langdurig ziekteverlof gebruik om de tiendelige lessenreeks een eigen gezicht te geven voor de scholen van Maldegem en de deelgemeenten. Na overleg met zijn oversten en het college van burgemeester en schepenen werd een vergadering belegd met de directies van alle scholen die instaan voor het basisonderwijs. Nadat de directies het project hadden bestudeerd besloten ze allemaal om ieder jaar de tien lessen in te schrijven voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Die leerlingen staan aan de vooravond van hun overstap naar het secundair onderwijs. Het is belangrijk dat zij voor ze die overstap maken voorbereid worden op wat op hen af kan komen.

MEER DAN DRUGS
Niet alleen de scholen maar sedert een paar jaar worden ook de ouders bij MEGA betrokken. Aanvankelijk kregen zij enkel de brochure die bij de MEGA lessen hoorde te zien. Nu worden zij ook voor een informatievergadering naar den hogen Pad uitgenodigd. Door die brochure en de info-avond weten de ouders dat het project over meer dan over de gekende drugs alleen gaat.

De eerste drie lessen en de laatste les worden door de wijkagent zelf gegeven. De andere lessen worden de leerkrachten van het zesde leerjaar zelf of door gespecialiseerde mensen gegeven. Eric wil niet gezegd hebben dat hij les geeft aan de kinderen. "Het gaat om een open gesprek met de kinderen waarin mijn taak vooral bestaat om het onderwerp aan te brengen en de kinderen aan het denken en praten te zetten over het onderwerp. Zo laat ik hen er zelf toe komen dat er naast illegale drugs ook legale drugs zijn. Zij krijgen ook de kans om te vertellen wat zij reeds weten over de legale en illegale drugs en hun gevolgen" legt Eric Vandijck zijn inbreng in het project uit. Naast de lessen over drugs wordt er ook aandacht besteed aan stress bij ouders en kinderen, pesten op school en nu ook veilig surfen op internet aan bod.

VRAGENBOX
Tijdens de duur van de MEGA lessen staat een vragenbox in de klassen. " In de eerste les leg ik de kinderen uit dat zij alles mogen vragen. Als zij dat niet i het opbaar durven doen dan kunnen zij dat anoniem ia de vragenbox doen. Iedere MEGA les begint met het legen van de vragenbox en het beantwoorden van de vragen. Ik nog de andere menen die bij het project betrokken zijn hebben niet altijd onmiddellijk een antwoord op alle gestelde vragen. Wij zorgen er wel voor dat wij tegen de volgende les informatie hebben ingewonnen zodat we de vragen kunnen beantwoorden. Het is ongelooflijk met welke vragen de kinderen leven" weet Eric na al die jaren.

FUIF
De leerlingen werken hard mee aan het project. Als afsluiter van de lessen wordt er met de steun van Rotary Maldegem een alcohol en rookvrije fuif georganiseerd. Die fuif is ieder jaar een succes. De fuif wordt ook steeds meer een ontmoetingsplaats voor de ouders van de kinderen. Uit de jaren die Eric Vandijck meedraait in MEGA heeft hij geleerd dat de lessen hun doel bereiken. Er zijn leerlingen die ook nadat zij het lager onderwijs achter de rug hebben nog contact houden met hem. Er zijn er ook die met hem contact nemen als zij dreigen in de problemen te komen. De lessen bevorderen ook de verhouding tussen de schoolgaande jeugd en de politie. " De kinderen beschouwen ons als hun vriend maar zij weten dat ook al zijn het vrienden zij zich moeten gedragen.


KOMT POLITIE DICHTER BIJ ADEGEM?


Ook de gebouwen van Aventis Crop Science in de Krommewege zouden in aanmerking
komen als mogelijk nieuw onderkomen van de Maldegemse politie

Dat de manschappen van Hoofdcommissaris Franky Mervielde in de toekomst onder een dak moeten komen dat staat als een paal boven water. Een eerste optie was de uitbreiding van de vroegere rijkswachtkazerne in de Brugse Steenweg. Dat dossier lijkt moeilijk of niet van de grond te komen. Daarom keek het college van burgemeester en schepenen uit naar alternatieven voor de Brugse Steenweg. Vroeger dan het College wenste lekte uit dat er plannen bestonden om te onderhandelen over de aankoop in de Industrielaan van de gebouwen waar destijds de firma De Meyer gevestigd was. Dat zou ook het nieuwe onderkomen van de Brandweer worden. Uit het antwoord van burgemeester Johan de Roo op de vraag van Paul Van Nieuwenhuyse bleek dat erin de nabije toekomst nog geen beslissing in dat dossier moet verwacht worden. Die beslissing moet door de gemeenteraad genomen worden. De woorden van de burgemeester waren amper koud of wij hoorden dat de oud eigendom De Meyer niet de enige gebouwen zijn die in de kijker staan bij het college van burgemeester en schepenen. Alhoewel het ons met niet zoveel woorden bevestigd werd konden wij toch opmaken dat er nog een tweetal gebouwen op het industrieterrein zijn die als nieuwe vestigingsplaats van de politie in aanmerkingen kunnen komen. Eigenaardig was wel dat er voorlopig niet meer over de mogelijke verhuis van de brandweer werd gesproken

VOORKOOPRECHT
Er staan op het industrieterrein nog een aantal gebouwen te koop. De gemeente heeft voor de meeste van die gebouwen ( jonger dan 10 jaar) een voorkooprecht. De gemeente liet reeds verstaan dat zij plannen had om gebruik te maak van haar voorkooprecht voor de aankoop van de gebouwen van Qurtz Indoorwood. Daarnaast staan de gebouwen van Aventis Crop Science. Ook die gebouwen staan te koop en werden pas een vijftal jaar geleden opgetrokken. Ook dat gebouw zou voldoende ruimte bieden om er de politie in onder te brengen. In de Industrielaan staan ook gebouwen van de firma Lyma te koop. Binnen het college gaan er stemmen op om na te gaan of ook die gebouwen niet in aanmerking komen als nieuw onderkomen voor de politie. .

Officieel heet het dat het dossier van de huisvestiging van de Politie in werking is en er nog geen oplossing in het vooruitzicht is. Dat er met verschillende pistes rekening wordt gehouden werd noch ontkend noch bevestigd.


CONTAINERPARK VERHUIST OP 20 MAART


Het was zaterdag bij momenten zo druk op het containerpark dat de toegang tijdelijk werd afgesloten. Het huidige containerpark wordt tijdelijk gesloten en verhuist naar het gemeentelijk depot dat vlak naast het containerpark ligt.

Het was zaterdag weer aanschuiven in de Steenhouwerslaan. Omdat het containerpark deze week enkele dagen gesloten is wou blijkbaar iedereen zaterdag nog snel wat afval weg brengen. Rudy De Smet het bekendste gezicht van het Containerpark verloor er zijn kalmte en vriendelijke glimlach niet bij. " Zelfs als het zo druk is zijn de mensen gedisciplineerd en verloopt hier alles vlot" riep hij ons toe terwijl hij iemand wees waar hij met zijn afval terecht kon.

Het containerpark gaat voor een zestal maanden dicht om dat het uitgebreid en heringericht wordt. ER komen drie zones. Er komen een zone voor het klassiek afval van alle dag. Daarnaast is er de zone voor het groenafval en er komt een aparte zone voor het grof afval. In de laatste twee zones zal er aan de storters een bijdrage worden gevraagd. Terwijl de werken aan het huidig containerpark worden. Net als schepen van milieu Geert de Roo herhaalt Rudy dat inwoners van Maldegem en de deelgemeenten die met hun eigen afval, groen en kleine bouwafval naar het containerpark komen hun geldbeugel niet zullen moeten open doen. Zij zullen voldoende hebben aan de voorziene vrijgeleide die ze jaarlijks krijgen.

VERHUIS EN UITBREIDING
Het containerpark wordt niet alleen heringericht het wordt ook bijna 200 m2 groter. Naast de drie hoger genoemde zones krijgen ook de compostmeesters een nieuwe en meer in het oog springende plaats op het containerpark. Om de werkzaamheden vlot te laten verlopen verhuist het huidige containerparkl voor zes maanden naar het gemeentelijk depot dat eveneens in de Steenhouwerslaan gevestigd is. Voor het publiek verandert er weinig of niets.

Voor het uitgebreide containerpark opnieuw voor het publiek wordt opengesteld komt er volgens schepen van Milieu Geert De Roo nog een uitgebreide informatiecampagne met informatie over de manier waarop men in de toekomst met zijn afval op het containerpark terecht kan en voor welk afval er een bijdrage zal gevraagd worden.


GEZINSBOND ORGANISEERT CREA - NAMIDDAG

Adegemse kleuters en leerlingen van het basisonderwijs kunnen op woensdag 6 april deelnemen aan een Crea - namiddag waar naast knutselen ook nog verschillende activiteiten op het programma staan genieten. Die namiddag gaat door in het parochiaal centrum wordt hen aangeboden door de Adegemse afdeling van de gezinsbond. Inschrijven voor deze namiddag is noodzakelijk en kan tot 25 maart bij Denise De Spiegeleire, Ringbaan 7a Adegem.


EDDY WALLY ZINGT VOOR KOTK

Op uitnodiging van de dansclub van KBG Adegem en het Canadamuseum is Eddy Wally op vrijdag 8 april te gast in de cafetaria van het museum. De charmezanger treedt er op tijdens een open - dansnamiddag. De deuren van de cafetaria gaan open om13 u en de toegangsprijs bedraagt € 5. De opbrengst gaat naar KOM OP TEGEN KANKER.


PAASFEEST BIJ KVG GROOT MALDEGEM

Maandag 28 maart hebben de leden van KVG Groot Maldegem afspraak in den Hoogen Pad. Hun paasfeest begint om 11 u met een eucharistieviering. Daarnaast staan er ook nog etentje en ontspanning op het programma. Voor ze naar huis gaan krijgen de leden ook nog een geschenk van de paashaas. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Annie Borgonjon op het nummer 050 71 54 03


WIJ HEBBEN EEN WERELDKAMPIOEN

In Blankenberge werd in het Thaiboksen gestreden voor de wereldtitel in de categorie van de lichtgewichten tot 59 kg. Chris Heyneman, die reeds 14 jaar traint in de gymschool Rocky van Noël Van den Heuvel en reeds verschillende Belgische en Europese titels op zijn naam schreef, was er nog niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. In Blankenberge heeft hij die ban doorbroken en na tweemaal net naast de titel te hebben gegrepen werd hij nu de nieuwe wereldkampioen. Zaterdag 23 april is de kersverse wereldkampioen aan het werk te zien tijdens een Thaiboksavond in de Sporthal in de Bloemestraat. Hij neemt het op tegen de man die hem twee jaar terug versloeg voor de wereldtitel.


VK ADEGEM DE EERSTE KAMPIOEN

Op zes speeldagen voor het einde van de competitie heeft VK Adegem zich, dank zij een 1-3 overwinning op het terrein van Poesele, van de titel in derde provinciale A en de promotie naar tweede provinciale verzekerd. Na de wedstrijd werden de titel en de promotie uitgebreid gevierd in het supporterslokaal en in de kantine van VK. Omdat het de eerste ploeg is die zo vroeg de titel binnenhaalt ontving VK Adegem het Buitenbeen, een trofee die door de regionale TV AVS aan een verdienstelijke sporter of club wordt toegekend.

 


Home
Home