De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 68 - Week 11 : van 13 tot 19 maart 2005


WWW.ADEGEM.NET IN DE KIJKER

Volgend weekend verschijnt voor het eerst in het Meetjesland het veertiendaags magazine "PAS UIT". Dat -voor onze regio- nieuwe magazine verschijnt reeds enige tijd in het Waasland. Het is gratis te verkrijgen in kiosken, kranten- en boekenwinkels. Het magazine is een combinatie van teksten, interviews en reclame. Drie medewerkers van www.adegem.net kregen vorige week een van de reporters bij Marnix thuis over de vloer. Zijn verhaal over onze website is volgend weekend in het eerste nummer van Pas Uit - Regio Oost Vlaanderen te lezen.


FIETSERS MAAR HALF TEVREDEN


De gedeeltelijke heraanleg van het fietspad is dan wel een goede zaak toch zijn de
fietsers niet helemaal tevreden over het fietspad. De ligging van de uitgesleten lange
voegen maken het fietspad tijdens de wintermaanden gevaarlijker.

De wintertoestanden van de vorige weken hebben er voor gezorgd dat de werken aan het fietspad langs de Staatsbaan enige vertraging opliepen. Nu het einde van Koning Winter is aangekondigd verwachten de fietsers dat de werkzaamheden snel zullen opschieten. Zij vinden het wel jammer dat het Vlaams Gewest met de heraanleg van het fietspad niet vanaf de grens met Maldegem begonnen is: ook dat deel van het fietspad is voor verbetering vatbaar.

De fietsers hadden gehoopt dat het patroon waarin in het nieuw fietspad wordt aangelegd het tegenovergestelde zou zijn van het huidige. "Nu lopen de lange voegen mee met de rijrichting. Als de voegen wat afslijten en er blijft tijdens de wintermaanden een beetje water in staan dan worden dat verraderlijke gladde plekjes. Het fietspad aanleggen met de lange voegen gericht naar de rijweg voor de auto's zou voor de fietsers veiliger zijn maar het zou wel meer werk vragen om het aan te leggen" filosofeerde een fietser die een kijkje naar de werken kwam nemen.


M O S  IS GEEN MOS


Voordat clown Rocky op de kinderen werd losgelaten probeerde schepen van milieu
Geert De Roo de kinderen de betekenis van MOS te laten uitleggen. De kinderen hielden
het op het groene onkruid. Na het optreden van Rocky wisten ze allemaal dat het om
Milieuzorg Op School gaat.

Alle kleuter- en basisscholen in Maldegem en de deelgemeenten hebben de engagements-verklaring van MOS. (Milieuzorg Op School) ondertekend. Daardoor verbinden zij zich er toe om in de toekomst binnen de klaswerking aandacht te besteden aan het milieu en initiatieven te nemen zodat de kleuters en leerlingen reeds op jonge leeftijd milieubewust worden.

MOS is een initiatief van de Vlaamse regering daarbij gesteund door de provincie Oost Vlaanderen. Het gemeentebestuur juicht de beslissing van de scholen om het charter te ondertekenen toe en wil de initiatieven die door de scholen genomen worden ondersteunen. Om de meer dan zeshonderd kinderen uit de verschillende scholen in de juiste stemming te brengen werd vorige week Clown Rocky naar den Hoogen Pad uitgenodigd. Hij maakte grappen en grollen maar bracht de kinderen op een speelse manier ook in contact met het milieu en de zorg voor het milieu.

Afval vermijden en composteren
Vrijdagmorgen ging het er met clown Rocky gezellig aan toe. Na vrijdag is het aan de verschillende scholen om hun engagement waar te maken. Als eerste actiepunt wordt de strijd tegen afval naar voor geschoven. Deelnemen aan de actie zwerfvuil op zaterdag 26 maart zou al een stap in de goede richting zijn. Voor informatie en ondersteuning kunnen de scholen steeds rekenen op de gemeentelijke milieudienst. Ook de compostmeesters willen nauw samenwerken met de scholen. Iedere school krijgt een compostmeester als peter. Het is de bedoeling dat in alle scholen de leerlingen leren wat composteren is en hoe makkelijk en milieuvriendelijk het is. Verschillende scholen hebben reeds laten weten dat zij samen met de compostmeester in de school een composthoop willen opzetten en onderhouden. Met dat initiatief hopen de schepen van milieu en de compostmeesters dat er ook meer ouders de stap naar het composteren zullen zetten.


De leerkrachten werden tijdens het optreden van clown Rock aan een stem- en ademtest onderworpen. Alle leerkrachten en kinderen hielden aan het optreden van de groene Clown een nuttig geschenk over.

Meer-jaren plan
Ligt dit schooljaar de klemtoon op de zorg voor afval, niets sluit volgens schepen Geert De Roo uit dat er volgend jaar nieuwe klemtonen gelegd worden. Hij denkt daarbij aan de zorg voor het water. Met de ondertekening van het charter hebben de scholen een verbintenis voor lange termijn aangegaan. De zorg en het respect voor het milieu zal met de jaren een vast item in de opleiding van de jeugd worden.

De gemeenteschool op de Kruipuit wil volgens schepen De Roo duidelijk een belangrijke rol spelen in het project. Zij zullen dit jaar uitgebreid aandacht besteden aan het voorkomen en opruimen van afval. In het Zuiden van Adegem lopen ze met plannen rond om in de school een afvalstraat in te richten. Mogelijks wordt deze straat nog voor het einde van het schooljaar officieel geopend.


21.535,86 EURO VOOR KINDER-KANKERFONDS

Ook vorig jaar heeft de Maldegemse afdeling van de VZW Kinderkankerfonds zich ingezet voor de werking van de VZW van Professor Benoit van het UZ Gent. Naast de eigen aanmaak en verkoop van kerststukken waren er ook nog initiatieven van particulieren en verenigingen van Maldegem en de deelgemeenten. Tijdens een receptie in Gasthof Sint Marie, waarop het team van Professor Benoit aanwezig was, kon het bestuur van de werkgroep een cheque van € 21.535,86 aan de professor overhandigen.


FRIDAY NIGHT BLASTERS THUIS IN ADEGEM

Alhoewel de Big Band ontstaan is uit de Maldegemse muziekmaatschappij Ste Cecilia voelen de Friday Night Blasters zich reeds goed thuis in Adegem. Hun verhuis naar de zaal van Buiten De Wereld in Adegem-Dorp ziet Wim Lasoen als een nieuwe start voor de Big Band waarvan hij nu de muzikale leiding heeft. Het kennismakingsconcert dat zij in Buiten de Wereld gaven lokte een bomvolle zaal. Dat concert is meteen ook de start van een muzikale ronde van Vlaanderen voor de Big Band die nu reeds 10 optredens op zijn programma heeft staan.


PROEF ZUID-AFRIKAANSE POËZIE EN WIJN

Op uitnodiging van de het Davidsfonds en de Gezinsbond is literator Joris Van Hulle te gast in het Broederhuis in Maldegem. Zijn geïllustreerde voordracht over Zuid Afrika wordt doorspekt met mooie Zuid Afrikaanse Liefdesgedichten. Het publiek kan al dat moois doorspoelen met een passend wijntje. Inschrijven voor deze avond kan bij DF Adegem op het nummer 050 71 42 35.


CARLOS SIERENS OP HET PODIUM IN EVERGEM

Ondanks zijn drukke beroepsbezigheden vindt Carlos Sierens ontspanning belangrijk. Daarom keek hij vol belangstelling uit naar het nieuwe motorcross-seizoen. Vorige week was hij als Vrijetijdsrijder te gast in Evergem. De inrichters hadden er ondanks de wintertoestanden alles aan gedaan om het parcours goed berijdbaar te maken. De piloten dankten de inrichters met spektakel van de bovenste plank Carlos die de kleuren van 't Zeepaardje verdedigt slaagde er in zijn categorie in om beide reeksen te winnen. Zijn eerste trofee van het nieuwe seizoen is binnen.


BIJ VK ADEGEM STAAT DE CHAMPAGNE KLAAR

De voorsprong van VK Adegem in derde provinciale A bedraagt reeds 16 punten. Niemand van de achtervolgende ploegen gelooft nog in zijn kansen om die achterstand te overbruggen. Als de ploeg van voorzitter Wille nog drie overwinningen binnenhaalt mag het de champagne reeds ontkurken...


M O P  IS GEEN MOP


Schepen Geert De Roo en de Milieudienst kondigden in den Hoogen Pad een nieuwe actie tegen zwerfvuil aan.

Een rit rond Maldegem en de deelgemeenten leert ons dat er ook bij ons nog altijd mensen zijn die zich de moeite niet getroosten om hun afval naar het containerpark te voeren. Daarom kieperen zij het maar hier of daar langs de openbare weg of in een gracht. Voor een paar jaar lanceerde de burgemeester M(aldegem) O(ontzettend) P(roper). Om het goede voorbeeld te geven organiseerde het gemeentebestuur een actie straatkuis.

Politici, verengingen en particulieren trokken een zaterdagnamiddag door de straten van Maldegem en de deelgemeenten om de straten van het zwerfvuil te verlossen. Ook dit jaar is er een actie zwerfvuil gepland. Zaterdag 26 maart worden jong en oud, particulieren en verenigingen, opgeroepen om deel te nemen aan de actie. De gemeente zorgt voor logistieke ondersteuning. Voor informatie over de actie kan tijdens de kantooruren contact opgenomen met de gemeentelijke milieudienst op het nummer 050 72 89 37.

Om 16 u wordt de actie afgesloten in het Sint Annapark. Daar wordt ook het compostpaviljoen voor het centrum officieel geopend.


Containerpark

In de week van 26 maart zal het containerpark enkele dagen gesloten worden. Het park wordt namelijk volledig heringericht. Voor het vernieuwde containerpark geopend wordt komt er een uitgebreide informatiecampagne, die duidelijk zal maken met welk afval de inwoners van Maldegem nog gratis naar het containerpark kunnen en voor welk afval er een bijdrage moet betaald worden. Tijdens de duur van werken zullen de compost activiteiten naar het nieuwe compostpaviljoen in het Sint Annapark worden verplaatst.

 


Home
Home