De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 67 - Week 10 : van 6 tot 12 maart 2005


WAT GEBEURT ER MET
HET ELISABETH RUSTHUIS?

Als over een paar jaar het nieuw rusthuis in Maldegem in gebruik genomen wordt zullen ook alle inwoners van het Elisabeth rusthuis in Adegem-Dorp naar het nieuw complex verhuizen. Zaterdag 26 maart wordt de eerste steen van het nieuwe rusthuis gelegd.

Paul Van Nieuwenhuyse wou tijdens de gemeenteraadszitting van februari weten welke nieuwe bestemming de rusthuizen in Adegem en Maldegem zullen krijgen. Ook hij heeft reeds verschillende geruchten over de nieuwe bestemming en de mogelijke sloping van een of beide gebouwen opgevangen.

Marleen Van den Bussche voorzitter van het OCMW die door burgemeester De Roo werd uitgenodigd om op de vraag van de VLD fractieleider te antwoorden liet de heer Van Nieuwenhuyse en de andere raadsleden zo wijs als ze waren. "Op 9 maart komt het bestuur van het OCMW bijeen om zich over de toekomst van de gebouwen te buigen. Het is logisch dat ik daar nu niets over zeg. Het zullen ook in de toekomst in de eerste plaats de leden van de raad van het OCMW zijn die het eerst over die plannen worden geïnformeerd" stelde Mevr. Van den Bussche.

Uit gesprekken die wij vroeger met de OCMW voorzitter voerden weten we dat er voor de OCMW eigendom in Adegem in het kader van de bejaardenzorg nog een toekomst is. Dat wil niet zeggen dat in die nieuwe toekomst het huidig gebouw overeind blijft.


SLECHTE GEWOONTEN OP VEILIGER KRUISPUNTEN


Vorig jaar heeft de gemeente de kruispunten van de Krommewege met de Steenhouwerslaan en de Nijverheidslaan heringericht. Het is er nu veiliger maar een deel van de chauffeurs die de zijstraten in en uit moeten leren hun oude (slechte) gewoonte maar niet af.

Vorig jaar net voor de vakantie hadden wij een gesprek met schepen van infrastructuur Noël Wille over de kruispunten van de Krommewege. Het kruispunt met de Industrielaan was reeds heringericht en bleek een verbetering te zijn. Ondanks aandringen van onder meer raadslid Antoine Pauwels bleef de gemeente vasthouden aan de bestaande in- en uitritregeling van de kruispunten met de Steenhouwerslaan en de Nijverheidslaan.

Die regeling kwam er op neer dat een chauffeur van om het even welke richting hij kwam hij bij het in of uitrijden de binnenbocht mocht nemen. De kruispunten die ook nog met hoog - groen waren uitgewerkt waren verre van overzichtelijk. Zoals tijdens ons gesprek werd beloofd maakte de schepen van Infrastructuur kort na de vakantie werk van de heraanleg van de kruispunten en de invoering van de nieuwe in- en uitritregeling.

Verkeersreglement volgen
Het te ruime groen pleintje op de beide kruispunten werd vervangen door een kleinere licht verhoogde in kasseinen uitgewerkte driehoek. De bordjes dat je als chauffeur langs beide zijden van de vluchtheuvel mag in en uitrijden werd verwijderd. De automobilisten moeten nu enkel maar het verkeersreglement volgen. Er waren bij de automobilisten enkel positieve reacties op de nieuwe regeling te horen.

Alhoewel de chauffeurs nu bij het in en uitrijden van de zijstraten van de Krommewege het verkeersreglement moeten volgen zijn er nu na bijna een half jaar na de invoering van de nieuwe regeling toch nog altijd automobilisten die hun oude gewoonten niet hebben afgeleerd en die, rijdende in de Krommewege, komende uit de richting Maldegem, de binnenbocht nemen om de Steenhouwerslaan of de Nijverheidslaan in te rijden. Omdat iedereen daar voorzichtig de kruispunten in en uitrijdt zijn er nog maar weinig ongevallen gebeurd.

Volgens raadslid Pauwels zal het nog maanden duren vooraleer iedereen de zijn slechte gewoonte achterwege laat. Om zijn overtuiging te staven verwijst hij naar het kruispunt van de Krommewege met de Industrielaan. Dat kruispunt werd reeds bijna anderhalf jaar er ingericht en nog steeds zijn er minstens 15% van de chauffeurs die op het kruispunt in de fout gaan.


FEEST VAN DE FOLK

Sedert 2000 werd Feest van de Folk in Vlaanderen in het leven geroepen. Dit jaar wordt dat muziekgenre tussen 21 april en 1 mei extra in de belangstelling gezet. Ieder jaar worden er in meer culturele centrale en andere concertzalen in het kader van het feest optredens georganiseerd.

Tot dit jaar was dat feest niet aan het Cultureel centrum den Hoogen Pad besteed. Dank zij de Gezinsbond komt daar verandering. In samenwerking met het programmatiecomité van den Hoogen Pad organiseert de Gezinsbond Adegem op zaterdag 23 april start om 20 u een dubbelconcert. Donder in 't Hooi en Bal des Boiteux nemen het publiek naar hun eigenzinnige folkwereld.

Een buitenkansje voor folk-liefhebbers om in hun eigen gemeente van folk te genieten en een ideale gelegenheid om mensen die het genre niet kennen om er voor het eerst mee in contact te komen. Kaarten voor dit dubbelconcert kunnen besteld worden bij het secretariaat van den Hoogen Pad tel 050-71.00.21 of bij de Gezinsbond op het nummer 050-71.43.57.


WIN UW GEWICHT IN WIJN

Op 1 maart start het gemeentelijk Comité KOTK zijn wijnverkoop. Die loopt tot het einde van de actie op zaterdag 15 oktober. Op die dag zal ook bekend gemaakt worden wie zijn gewicht in wijn heeft gewonnen. Die speciale prijs is een geschenk van wijnhuis Van den Bossche in de Stationsstraat.

Wie zich in het kader van KOTK 12 flessen wijn koopt die ontvangt een 1 lot. Op de slotmanifestatie in den Hoogen Pad zal Steven Hertleer het winnend lot te trekken. De persoon wiens naam op dat lot staat ontvangt zijn gewicht in Château Mériquet.

Wie in Adegem wijn wil bestellen kan dat bij Nelly De Schepper - Van den Bossche (09-378.05.23), Maria Chaves Daguilar (050-71.51.46) of Achiel Goethals (050-71.72.90).


NU INSCHRIJVEN VOOR DE SNEUKELTOER VAN 17 APRIL

Op 17 april start Jonas Vandermeersch zijn fietstocht die hem tot in Noordkaap zal brengen. Hij verwacht hij dat als hij op 15 oktober tijdens de slotmanifestatie van KOTK den Hoogen Pad binnenfietst ongeveer 12000 km zal afgelegd hebben. Wat de tocht aan geld oplevert schenkt hij aan KOTK. Kandidaat sponsors kunnen contact opnemen met Jonas of met de leden van het KOTK comité.

Maldegem wil Jonas op een feestelijke wijze op de markt uitwuiven. Daarvoor worden nu de voorbereiding getroffen. Het Comité organiseert op die dag ook zelf een sneukeltoer. Wie daar wil aan deelnemen die kan nu reeds inschrijven bij het comité.


EERSTE WOONINFOBEURS


Burgemeester De Roo, Rita Verleye en Marleen Hertleer zijn de stuwende krachten
achter de eerste wooninfobeurs die in Maldegem wordt georganiseerd.

Wie op korte, middellange of lange termijn in onze regio op zoek is naar een nieuwe koopwoning of huurwoning zowel in de privé of sociale huisvesting die brengt best een bezoekje aan de eerste wooninfobeurs die door de gemeente Maldegem op 19 maart in het gemeentehuis en huis Wallyn wort georganiseerd.

De gemeente heeft als inrichter van deze beurs verschillen verkavelaars bouwfirma's en sociale woningmaatschappijen die in Maldegem en zijn deelgemeenten projecten lopen hebben of plannen voor nieuwbouw hebben overlegt op de organisatie van de beurs.

"Wij stellen hen de ruimte ter beschikking om hun plannen tentoonstellen. Op de beurs kunnen kandidaat koers of huurders de bouwheren ontmoeten. Door het op twee gemeentelijke locaties te organiseren zorgen wij er ook voor dat als er concrete onderhandelingen moeten gevoerd worden de kandidaat huurder of koper en de bouwheer over voldoende privacy beschikken" lichtte burgemeester De Roo het initiatief toe.

Omdat er op de beurs ook kandidaat kopers en huurders van buiten de gemeente verwacht worden zal de gemeente op de beurs zelf ook een info-stand over de gemeente hebben.

Vergunningen
Uit het ondertussen verzameld cijfermateriaal blijkt dat er de komende maanden en jaren nog veel zal gebouwd worden in onze gemeente. Momenteel zijn er op de private markt voor 47 woongelegenheden waaronder 3 gezinswoningen vergunningen afgeleverd en zijn de werken reeds gestart of starten die in de nabije toekomst.

Daarnaast zijn er voor de private markt ook nog voor 67 woongelegenheden waarvan 8 eengezinswoningen bouwaanvragen ingediend Ook op de Sociale Markt valt het niet stil Momenteel zijn ar voor 33 appartementen en 16 woningen vergunningen afgeleverd of in onderzoek. Daarnaast is er nog een project in voorbereiding voor 8 appartementen door de Meetjeslandse Bouwmaatschappij van Volkswoningen.

Maldegem zal er de komende jaren veel woongelegenheden bij krijgen. Dat is volgens de dienst bevolking ook noodzakelijk want met uitzondering van 2003 gaat de bevolking in Maldegem nog steeds i stijgende lijn. Eind december 2004 telde Maldegem 22129 inwoners. Dat is 115 meer dan in 2003.

Groot Project
Over een groot bouwproject in het centrum zal er op de beurs nog niets te zien zijn. Tijdens de februarizitting van de Maldegemse gemeenteraad werd beslist om de omschrijving van het BPA in het centrum op te maken. Op de gronden naast de Zusters Maricolen zou in die zone een complex worden opgetrokken met vermoedelijk 150 appartementen. De realisatie van dat project wordt pas over enkele jaren verwacht.

 


Home
Home