De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 65 - Week 8 : van 20 tot 26 februari 2005


VEILGER FIETSEN LANGS DE STAATSBAAN

Wij weten niet of men op de administratie van de Dienst Infrastructuur van het Vlaamse Gewest de kritiek van de fietsers in Adegem gehoord heeft maar sedert begin vorige week zijn ze begonnen met het uitbreken en heraanleggen van het fietspad langs de Staatsbaan tussen de grens met Maldegem en de verkeerslichten aan Adegem Dorp. Een overbodige luxe is die ingreep niet. Het fietspad lag er vooral bij regenweer gevaarlijk - slecht bij


WACHTDIENSTEN APOTHEKERS INGRIJPEND GEWIJZIGD

Eind vorig jaar vroegen wij zoals ieder jaar aan Geert Strybol, voorzitter van de Vereniging van Maldegemse apothekers, de nieuwe lijst met de wachtdiensten 2005 van de Apothekers voor Maldegem en zijn deelgemeenten. "Die lijsten bestaan nog wel maar die zijn er enkel nog voor interne keuken. Er bestaat nu net als bij de dokters een centraal oproepnummer dat de mensen moeten draaien om de naam en het adres te weten te komen van de apotheker die van dienst is. Die maatregel werd door de apothekers genomen om zichzelf te beschermen tegen personen die tijdens de avonden en nachten met minder goede bedoelingen over de vloer proberen te komen" verduidelijkte de heer Stybol de nieuwe regeling

Wie tijdens de uren van de wachtdiensten zowel op werkdagen als in het weekend naar de apotheker moet kan ook de naam en het adres van de apotheker van wacht krijgen van de geneesheer die hem de medicatie voorschrijft. Omdat wij ons, in het belang van de veiligheid van de apothekers, konden vinden in die maatregel achtten wij het toen niet nodig om dieper op die wijziging in te gaan. Deze week hebben wij moeten vaststellen dat wij daarin verkeerd waren. Wij kregen toen, zoals nu blijkt, niet de volledige informatie in verband met de vernieuwing van de wachtdiensten bij van de apothekers.

Provinciegrensoverschrijdend
Een telefoontje naar het centraal oproepnummer 050 79 24 64 leerde ons dat Maldegem niet meer alleen staat met zijn wachtdienst. Maldegem en de deelgemeenten behoort vanaf 1 januari 2005 tot de zone Aalter- Beernem, Knesselare en Sijsele (Damme) en omliggende gemeenten, zoals het antwoordapparaat zegt. Na 23 uur kan je enkel na een telefonische afspraak bij de apotheker van wacht terecht zegt het bandje er nog bij. Dat betekent dat inwoners van Adegem en de andere deelgemeenten van Maldegem niet zeker meer zijn dat zij tijdens de periode van de wachtdiensten altijd bij een apotheker in hun eigen gemeente terecht kunnen. De kans zit er in dat wij 's avonds, 's nachts of tijdens het weekend zelfs de provinciegrens over moeten om medicatie af te halen.

Motivatie
Omdat Geert Strybol, woordvoerder van de Maldegemse apothekers, niet bereikbaar was voor commentaar staken wij ons licht op bij Nicole Bridelance, woordvoerster van de apothekers van Beernem –Damme. Er is volgens haar een maandenlange studie aan de samenvoeging van de wachtdiensten voorafgegaan.. "De wachtdiensten zijn niet te vergelijken met de wachtdiensten van dokters. Het gebeurt dat wij op een weekend slechts een zevental mensen over de vloer krijgen. Die komen dan meetstal niet om medicatie die ze op doktersvoorschrift dringend nodig hebben, maar om zaken zoals babyvoeding of medicatie die ze in de loop van de week vergaten in te kopen..

Er is ook de veiligheid van de apothekers. Het gebeurt wel meer dat wij als apothekers tijdens onze wachtdienst druggebruikers die op zoek zijn naar spul of spuiten over de vloer krijgen" begon mevrouw. Bridelance haar motivatie voor de invoering van de ruime wachtdienstzone. Uit de studie en de daaruit volgende samenstelling van de wachtdiensten blijkt volgens haar dat iedere inwoner uit de zone binnen de tien minuten met de auto bij de apotheker van wacht kan zijn. Volgens mevrouw Bridelance is de schaalvergroting van de wachtdienstzone niet de enige in onze regio. Er bestaat volgens haar een tendens in Oost en West Vlaanderen om overal in die richting te gaan.

Een paar telefoontjes leerden ons dat niet alle apothekers achter de schaalvergroting staan. De tegenstanders vonden het blijkbaar nog steeds belangrijk dat de mensen ook in de periodes buiten de normale openingsuren bij een apotheker in hun eigen gemeente terecht kunnen.

Reacties
Het is niet de eerste maal dat de Maldegemse apothekers dachten aan de uitbreiding van de zone voor de wachtdiensten. In het verleden zijn er nog vergevorderde onderhandelingen geweest met Sijsele om de wachtdiensten samen te organiseren. Die uitbreiding ging toen niet door omdat de plannen vroegtijdig uitlekten en er uit verschillende hoeken reacties kwamen.

Enkele telefoontjes naar mensen die het reilen en zeilen in onze gemeente van nabij volgen leerden ons dat weinig of geen mensen, behalve de apothekers en artsen, op de hoogte zijn van de ingrijpende wijziging. Bij dokters hoorden wij dat zij bij een consultatie tijdens de wachtdienst de patiënt of de persoon die zijn medicatie moet ophalen zowel de wachtdienst van de zone meegeven als de apotheek van wacht in Eeklo. Dokter Luc Devriendt, ondervoorzitter van WEMEHAR (West Meetjeslandse huisartsen), betreurt de schaalvergroting van de wachtdiensten bij de apothekers. Zijn vereniging heeft dit ook in een brief aan de apothekers laten weten. Een schriftelijk antwoord is op die brieven niet gekomen.

Uit mondelinge contacten konden de dokters opmaken dat zij geacht worden de apotheker van wacht te verwittigen als zij een patienten naar hem doorverwijzen. Over de bereikbaarheid binnen de tien minuten zoals door een van de woordvoersters van de apothekers werd gesteld hebben de mensen hun twijfels. Een telefoontje naar het centraal oproepnummer leerde hen en ons dat er deze week een apotheker van Maldegem en een van Assebroek van wacht zijn. Een van beide apothekers binnen de tien minuten bereiken vanuit het uiterste punt van de zone lijkt ons onmogelijk.

Daarnaast merken de meeste aangesproken mensen op dat zij dan wel de naam en het adres van de apotheker van wacht zullen kennen maar niet altijd de weg zullen weten naar de apotheker. Wie in Aalter weet bijvoorbeeld de weg naar de Donkstraat in Maldegem? Zij verwachten ook niet dat zij 's avond laat of 's nachts nog veel mensen zullen tegenkomen die hun de weg naar de juiste straat kunnen wijzen.

Ook al hebben de mensen begrip voor de argumenten van de apothekers, de schaalvergroting van hun wachtdiensten kunnen zij niet appreciëren...


WERKEN OP DE KRUIPUIT IN BESLISSENDE FASE

Vorige jaar besliste de Maldegemse gemeenteraad om het fietspad tussen Oostwinkel en de Kruipuit te herstellen. De slechtste stukken zouden vervangen worden. Terwijl de firma Vuylsteke bezig was met de voorbereidende werkzaamheden bleek dat het goedkoper zou uitvallen om onmiddellijk het ganse fietspad te vervangen dan om nu enkel de slechtste stukken te vervangen en over een paar jaar dan opnieuw met herstellingswerken geconfronteerd te worden. Het laatste deel van het fietspad is uitgebroken en ligt bijna klaar om een nieuw rijvak te krijgen. Ook het kruispunt aan de Kruipuit is klaar om zijn facelift te krijgen.


TURNEN MET DE GEZINSBOND

De Adegemse afdeling van de Gezinsbond geeft zijn leden maar ook niet-leden de kans om hun conditie bij te werken. Op maandag 28 februari start in de turnzaal van de Papaver in Adegem-Dorp een nieuwe lessenreeks Conditiegym. Net als vorig jaar worden er twee lessen per avond gegeven. De eerste begint om 19 uur 30 en de tweede start een uur later. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Karel De Roo Spanjaardshoek 30 a Adegem. Tel: 050 71 46 70


POL CLAEYS VERTELT OVER PAPOEALAND

Op uitnodiging van het Davidsfonds is de Middelburgenaar Pol Claeys op zondag 13 maart vanaf 17 u te gast in den Hoogen Pad. Pol is een bereisd man met belangstelling voor vreemde culturen. Hij laat de mensen ook graag meegenieten van al het moois wat hij op zijn verre reizen heeft meegemaakt. Op 13 maart brengt hij met woord en beeld verslag van zijn reis naar Papoealand (Nieuw Guinea) Voor informatie over deze activiteit kan contact opgenomen worden met Antoine Goethals op het nummer 050 71 42 35.


HET GAAT TOCH RAP

Zaterdag 5 maart is Raf Coppens met zijn show "Het gaat toch Rap" te gast in den Hoogen Pad. Hij bekijkt 2004 door een kritische bril: geen enkele politieker, zanger of persoon met aanzien die het afgelopen jaar om de een of andere reden in de kijker liep zit niet in het jaaroverzicht van Raf Coppens. Er wordt vanaf maandag 22 februari op een speciale manier reclame gemaakt voor dit optreden dat om 20 uur begint. Het is vooral uitkijken naar de vuilniswagen die door de straten rijdt...


FRIDAY NIGHT BLASTERS THUIS IN BUITEN DE WERELD


Onder de leiding van dirigent Wim Lasoen bouwt The Friday Night Blasters Big Band in zijn nieuwe thuishaven in Adegem-Dorp aan een nieuwe toekomst.

Vorig jaar was een rotjaar voor The Fridaynight Blasters Big Band, die groeide uit de fanfare Sint Cecilia. Het enige optreden in 2004 tijdens Maldegem Wandelt - Fiets en proeft werd om verschillende reden een ramp. Nadat Freddy Delagaye eind 2003 het dirigeerstokje had neergelegd, nam Wim Lasoen in januari 2004 de fakkel over.

Zoals gevreesd volgde een herstelperiode waarop een aantal leden net als de dirigent de Big Band verlieten. Toen zelfs hun lokaal Café Canada te koop kwam werd het voor de Band tijd om crisisberaad te houden. Het was duidelijk dat er niemand rond de tafel aan dacht om The Friday Night Blasters ter ziele te laten gaan. In samenspraak met het de muziekacademie van Knokke Heist werden enkele nieuwe muzikanten aan de Big Band toegevoegd. De verhuis van de Big Band in het najaar van 2004 naar de zaal van Buiten De Wereld in Adegem was een goede zaak. Zowel uitbaatster Karen Notteboom als de klanten vinden de Big Band een verrijking voor de zaak.

Dirigent Wim Lasoen nam enkele initiatieven om de band zowel financieel (de omslagentrekking loop nog steeds) als muzikaal weer op de rails te zetten. Zoals voorheen houdt de band zijn repetities op vrijdagavond. Peter Van Hecke, die een sabbatjaar achter de rug heeft, is opnieuw klaar om als voorzitter zijn schouders onder de Big Band te zetten. Els Broers verzorgt de public relations. Dat de geleverde inspanningen succes opleveren blijkt uit de vijf optredens in het voorjaar die reeds mochten ingeschreven worden. Om Adegem te laten kennis maken met de nieuwe bezetting van The Friday Night Blasters Big Band nodigt de Band het publiek uit op zijn eerste optreden in hun nieuwe thuis Buiten de Wereld in Adegem-Dorp.


DE GEMEENTE VERKOOPT BRANDHOUT EN VOERTUIGEN

Zaterdag 26 februari om 9 uur begint op het gemeentelijk Depot in de Steenhouwerslaan op het industrieterrein de openbare verkoop van loten brandhout. De betaling gebeurt onmiddellijk na de verkoop.

De gemeente heeft ook nog een dertigtal buiten dienst gestelde voertuigen te koop. Die zijn te bezichtigen op het depot in de Steenhouwerslaan. Daarvoor moet een afspraak gemaakt worden met Lieven Colmann, logistiek medewerker van de gemeente, op het nummer 0478 23 29 62. Wie belangstelling heeft voor een of meerdere van deze voertuigen kan voor 15 maart schriftelijk een bod richten aan het College van burgemeester en schepenen, Markt 10 te 9990 Maldegem.

 


Home
Home