De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 64 - Week 7 : van 13 tot 19 februari 2005


ZIMBABWESE CYCLOCROSSERS TE GAST IN DE PAPAVER


Tijdens hun Carnavalsfeest kregen de kinderen van de Papaver het bezoek van de vijf Zimbabwese Cyclocrossers die op stage zijn bij Roger De Vlaminck

Honderden ouders en grootouders zagen vorige week vrijdag een prachtige carnavalsstoet met de kinderen van de Papver door het centrum van Adegem trekken. De oudste leerlingen van de school mochten daarna verder feesten in de zaal D'Havé. De andere kinderen vierden verder Carnaval in de school. Omstreeks 3 uur kregen de jonge carnavallisten onverwacht bezoek. De vijf Zimbabwese cyclocrossers die wekelijks op VTM te zien zijn en veel succes hebben waar ze verschijnen brachten een bezoekje aan de Adegemse schoolkinderen. De kleinste kinderen hadden weinig belangstelling voor de cyclocrossers. Anders ging het er aan toe toen de Zimbabwese gasten in de zaal D'Havé verschenen. Het programma van het feest liep volledig in het honderd. Er was geen aandacht meer voor de muziek of de hotdogs. Zowel de jongens als de meisjes drumden rond de Cyclocrossers uit het verre Zimbabwe. Nadat ze honderden handtekeningen hadden uitgedeeld was het hoogtijd om de draad van het feest weer op te nemen. De sportieve Zimbabwezen lieten zich niet pramen om met de Adegemse scholieren mee te dansen. "Dat bezoek hebben we te danken aan onze turnleraar Paul Mortier. Hij is nauw betrokken bij de stage van de cyclocrossers. Wij hadden het bezoek niet aangekondigd omdat wij niet zeker waren dat de cyclocrossers in hun druk programma nog een gaatje zouden vinden om even naar Adegem uit te wijken. Het was pas in de loop van de namiddag dat we een telefoontje kregen dat ze op weg waren naar Adegem" vertelde directeur Jozef Ginneberge ons terwijl we de eerste foto's van het bezoek bekeken. De kinderen zelf zullen Carnaval 2005 niet vlug vergeten. Toen ze thuiskwamen spraken ze niet zozeer over hun carnavalsfuif maar vooral over hun ontmoeting met de sympathieke Zimbabwese cyclocrossers.


UW OUDE BELGISCHE FRANKSKES VOOR TSUNAMI


Tijdens de CD&V nieuwjaarsreceptie in de zaal D' Havé kreeg Dr. Dirk Van Herzele de gelegenheid om Minister President Yves Leterme namens Rotaryclub Maldegem een voorstel te doen voor een speciale actie voor de slachtoffers van de Tsunami. Dank zij dat voorstel zijn onze nog niet ingewisselde en voor ons waardeloze oude frankskes veel waard voor de slachtoffers in Zuidoost Azië.

Nadat de uiterste datum voor het inwisselen van oude Belgische muntstukken was vervallen berekende de Nationale bank dat er nog voor enkele miljarden aan Belgische franken, muntstukken en papiergeld, niet werden ingewisseld. De muntstukken zijn nu behalve voor de verzamelaars niets meer waard. Tijdens de CD&V nieuwjaarsreceptie in Adegem deed dokter Dirk Van Herzele het voorstel aan Minister President Leterme om de oude Belgische frankskes voor een bepaalde periode te laten inzamelen en in te leveren bij de nationale Bank. Die zou dan de tegenwaarde in euro op de rekening van de actie 12 - 12 storten.

Wetsvoorstel

De Minister - President kon voor dat initiatief zelf geen goedkeuring geven omdat dit een aangelegenheid is waarover de federale regering moet beslissen. Op zijn verzoek diende Senator Beke uit Leopoldsburg een wetsvoorstel in bij de Senaat. Hij kon daarvoor rekenen op de handtekeningen van nog enkele senatoren. Ook vice-eerste minister en minister van Begroting Vandelanotte en De Decker schaarden zich achter het voorstel. Dat is ondertussen goedgekeurd zowel door de kamer als door de senaat. Door deze nieuwe wet mag de Nationale Bank tot en met 31 maart 2005 de binnengebrachte Belgische muntstukken omzetten in euro's en overmaken op de rekening van de actie 12 - 12. De omwisseling mag voor geen enkel ander doeleinde gebeuren.

Inzamelpunten
Vanwege de Nationale Bank kreeg de heer Van Herzele te horen dat de inzameling mag beginnen. Niet alleen Rotaryclub is bevoegd om inzamelingen te organiseren. Alle verenigingen, particulieren en bedrijven mogen oude Belgische frankskes inzamelen en voor 31 maart aan de Nationale Bank overmaken. Van de heer Van Herzele vernamen we dat er in verschillende financiële instellingen, en in bedrijven en winkels collectebussen zullen geplaatst worden waarin de mensen hun oude Belgische munten kunnen deponeren. Er zullen ook andere collectebussen geplaatst worden waarin ook euro's als steun gestoken kunnen worden. Gevraagd wordt wel om de oude Belgische frankskes en de euro's gesplitst te houden. Anders levert dat problemen op voor de automatische telmachine van de Nationale Bank. Dirk Van Herzele en Rotaryclub Maldegem hopen dat hun initiatief overal ten lande navolging zal vinden.


FOUTPARKEERDERS GAAN DE BON OP

Omdat er de laatste tijd teveel inbreuken tegen heet parkeerreglement worden vastgesteld en verkeersveiligheid een van haar prioriteiten is heeft de Maldegemse politie haar parkeerbeleid bijgesteld. Vooral de foutparkeerders zullen dat in de toekomst ondervinden. Zij zullen beter in het oog worden gehouden. Er zal vooral gelet worden op een vijftal veer voorkomende inbreuken op het parkeerreglement. Op het parkeren op een voetpad of een fietspad staat een boete van € 50. Als de auto zo geparkeerd staat dat de voetganger of fietser op de rijweg moet om de geparkeerde wagen te kunnen passeren wordt die boete verhoogd tot € 150. Aan het parkeren op stopplaatsen van autobussen of op parkeerplaatsen voorbehouden aan personen met een handicap staat een boete van € 150. Mensen met een handicap moeten hun kaart wel duidelijk zichtbaar op het dashboard leggen zodat de politie bij controle onmiddellijk kan zien dat de wagen daar wel mag staan. Voor het parkeren op stroken die voorbehouden zijn voor het laden en lossen wordt een boete van € 50 uitgeschreven. Wie parkeert op 5 meter of minder van een oversteekplaats voor voetgangers of fietsers, mag rekenen op een boete van € 150.

Overgangsperiode
Alhoewel iedere automobilist geacht wordt de verkeersreglementen te kennen wil de politie de automobilisten de kans geven zich aan te passen aan hun nieuw parkeerbeleid. Daarom zien zij de periode tussen 14 en 28 februari als een overgangsperiode. In die periode zullen de automobilisten die foutparkeren een eerste maal op hun fout gewezen worden. Wie zich in die overgangsperiode een tweede keer laat betrappen op foutparkeren vliegt op de bon.

Vanaf 1 maart is de overgangsperiode voorbij en worden er bij het foutparkeren onmiddellijk boetes uitgeschreven. Het vernieuwd parkeerbeleid is niet alleen in het centrum maar over de ganse gemeente van toepassing. Een verwittigd chauffeur is er twee waard.


RIJP VOOR DE SLOOP

Niet alle carnavalswagens stonden vorige week in de belangstelling van de feestneuzen. De soepkiekens pronkten in de stoet in Maldegem met een nieuwe wagen en behaalden er de eerste prijs mee. Hu oude wagen lieten ze de zaterdag daarvoor achter in de Kallestraat. Die was rijp voor de sloophamer.


ADEGEMS VOLKSTHEATER KOMT OP TEGEN KANKER
EEN AVONDJE UIT VOOR HET GOEDE DOEL


De zee krijg je niet te zien. In de Caraibische Zee is een ziekenhuiskamer de belangrijkste plaats van handelen. Het Adegemse Volkstheater speelt dit stuk vijfmaal ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

Het Adegemse Volkstheater is een van de eerste organisaties die het comité KOTK een belangrijk initiatief voor zijn jubileum kon aankondigen. Het AVT geeft de toneelliefhebbers de gelegenheid om met een ontspannend avondje uit KOTK te steunen. Achiel Goedhals, een van de boegbeelden van het Adegems Volkstheater is ook lid van het Gemeentekijk Comité KOTK. Het AVT heeft besloten om de opbrengst van de vijf voorstellingen van De Caraibische Zee aan KOTK te schenken.

Het stuk dat door René Verheezen werd geschreven en in een regie van Etienne Notteboom wordt opgevoerd brengt het verhaal van twee vrouwen die noodgedwongen elkaars gezelschap moeten dulden. Omdat het vrouwen zijn met totaal verschillende (botsende) karakters hebben leidt dat gedwongen samen zijn soms tot spanning en soms tot komische situaties. Ondanks elkaars tegenpolen zijn groeien zij toch langzaam maar zeker naar elkaar toe. Regisseur Notteboom doet voor de opvoering van dit stuk beroep op 14 leden van het gezelschap

In tegenstelling met wat eerder werd gemeld zijn de opvoeringen in den Hoogen Pad niet voorzien in februari en maart maar wel op 1, 2 en 9 april om 20 uur en op 10 april om 15 uur. Kaarten voor die voorstellingen kunnen besteld worden bij Ria De Wilde, Broekelken 16 Adegem. Tel: 050-71.28.43. In voorverkoop betaalt u € 7 aan de kassa kost een kaartje € 8.


MEETJESLANDS JAARBOEK 55 ROLDE VAN DE PERS

Reeds sedert 1949 geeft de Heemkundige Genootschap van het Meetjesland een jaarboek uit. Zaterdagnamiddag werd in de zaal Katerhoek in Ursel het 55ste jaarboek voorgesteld.. Het 512 bladzijden tellende boek neemt de lezers mee naar het verleden van verschillende gemeenten en inwoners van het Meetjesland. Hugo Notteboom leverde een bijdrage over de oorlogsmonumenten in Adegem. De andere bijdragen zijn van de hand van Roger Buyck, Paul Huys, Jozef Van de Veire, Arco Willeboordse, Christa Matthys, Frederik De Cocker, Erik De Smet, Filip Bastiaen en Peter Leroy.

Voor de prijs van € 18 wordt je lid van de Heemkundige genootschap en krijg je jaarlijks een exemplaar van het jaarboek. Wie het thuis wil toegezonden krijgen moet daarvoor bijbetalen. Voor informatie over het genootschap en het jaarboek kan contact opgenomen worden met voorzitter Hugo Notteboom, Prins Boudewijnlaan 9b te Adegem (telefoon: 050 71 29 12) of met ondervoorzitter en redactiesecretaris Filip Bastiaen, Oostmolenstraat 216 Aalter (telefoon: 09 375 08 38).

 


Home
Home