De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 63 - Week 6 : van 6 tot 12 februari 2005


CARNAVAL IN HET ELISABETH RUSTHUIS

De residenten van de rusthuizen zijn traditioneel de eersten in de gemeente die carnaval vieren. Zondag namiddag kregen de bewoners van het Elisabeth rusthuis het bezoek van Prins Bart I en zijn gevolg.

Alvorens accordeonist Roman de eerste carnavalsmeezingers door de zaal liet weerklinken installeerde Prins Bart I het prinsenpaar van het rusthuis. Omdat Hilaire De Baere voor de derde maal Prins Carnaval is mag hij zich vanaf zondag keizer Hilaire I noemen.

Malvina De Coninck werd de nieuwe prinses van het rusthuis.


OOK DE PAPAVER VIERDE CARNAVAL


Ook dit jaar hadden alle klassen van de Papaver een eigen thema gekozen voor de carnavalsstoet. Begeleid door de politie trokken de leerlingen, bewonderd door hun ouders en grootouders, in hun veelkleurige outfit door het centrum.

Honderden ouders en grootouders waren vorige week vrijdag in de vroege namiddag naar het centrum afgezakt om er de carnavalsstoet van de Papaver te bewonderen. Zoals gevraagd door de gemeente werd ook dit jaar door de jonge carnavallisten tijdens hun tocht door het centrum geen confetti gegooid of bommetjes tot ontploffing gebracht. Zingen en dansen en toeters en bellen mochten wel.

Normaal trekken de oudste leerlingen door de straten van het centrum en doen de kleuters de kleine ronde via het rusthuis. Omdat het weer zo mooi was deden alle kinderen niet alleen de grote toer maar wandelden en dansten zij ook allemaal voorbij het Elsabeth rusthuis. Zo genoten ook de residenten van het rusthuis mee van het kindercarnaval.

Na hun wandeling door het centrum vierden de oudste leerlingen van de Papaver verder in de zaal D'Havé. De kleintjes mochten verder zingen en dansen in de klaslokalen. Het was een ideale aanloop naar de krokusvakantie...


VERHUIZEN POLITIE EN BRANDWEER
NAAR NV DE MEYER?

Alhoewel de firma De Meyer reeds jaren terug haar deuren sloot wordt het gebouw op het industrieterrein, waarin ze het laatst verbleef, naar haar genoemd. Vroeger dan verwacht lekte het nieuws uit dat de gemeente onderzoekt of zij het gebouw kan kopen om er twee van haar hulpdiensten in onder te brengen.

Het zal zeker niet de bedoeling van het college van burgemeester en schepenen geweest zijn om de onderhandelingen over de mogelijke aankoop van de gebouwen van de vroegere firma NV De Meyer te laten uitlekken. Toen wij burgemeester Johan De Roo vroegen of de opgevangen geruchten juist waren ontkende hij niet dat er gesprekken werden gevoerd met de huidige eigenaars van het gebouw in de Industrielaan. Hij ontkende wel in alle toonaarden dat een beslissing over de aankoop in de nabije toekomst mag verwacht worden.

Een blik op de investeringsplanning voor de komende jaren leerde ons dat er voor de mogelijke aankoop van het gebouw geen geld voorzien is voor 2005. Een aankoop stond en staat ook niet op de meerjarenplanning ingeschreven. De gemeente keurde vorige jaar wel de uitbreiding van de vroegere rijkswachtkazerne in de Brugse Steenweg goed. Het was de bedoeling dat in het uitgebreide gebouw alle leden van het politiekorps een plaats zouden krijgen. Niet de gemeente maar een projectontwikkelaar zou als bouwheer optreden.

Beiden of niet
De eerste oproep naar een projectontwikkelaar leverde niets op. Er zal een tweede oproep gedaan worden maar ondertussen kijkt het college van burgemeester en schepenen uit naar een alternatief voor het nieuwe onderkomen van het volledige politiekorps. Het gebouw waarover momenteel onderhandeld wordt is echter veel te groot voor de politie alleen. Daarom wil het college er naast de politie ook de brandweer -momenteel in de Bloemestraat gevestigd- in onderbrengen. Voor zover wij kunnen nagaan is er bij de brandweer in het verleden nooit geklaagd over plaatsgebrek in hun huidige locatie.

Alhoewel wij reeds een prijskaartje van 2 miljoen Euro hoorden vallen staan de onderhandelingen over de aankoop volgens de burgemeester nog niet eens in hun kinderschoenen:

"Momenteel loopt er een haalbaarheids-studie. Zowel politie als brandweer moeten nagaan of het gebouw voor hen wel geschikt is en welke verbouwingsweken er nodig zullen zijn om het gebouw functioneel aan te passen. Als het voor een van beiden niet geschikt is of niet aangepast kan worden dan heeft verder onderhandelen ook geen zin.

Er wordt ook een gewoon bouwkundig onderzoek op het gebouw verricht. Daarnaast is er ook nog het financieel aspect. Wij moeten niet alleen rekening houden met de aankoopprijs maar ook met de aanpassingswerken die ongetwijfeld nodig zijn om het gebouw aan de noden van brandweer en politie aan te passen. Wij willen niet tegen elke prijs eigenaar worden van het gebouw" lichtte burgemeester De Roo toe.

Pas als de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek gekend zijn zal het college een beslissing nemen of er verder onderhandeld wordt. Dan zal ook de gemeenteraad ingelicht worden. Vanwege de VLD, de grootste fractie in de oppositie in de gemeenteraad, vernamen wij dat zij tijdens de volgende gemeenteraadszitting vragen zal stellen over het dossier.

Nieuwe bestemming
Terwijl de burgemeester het nog heeft over het haalbaarheidsonderzoek gonst het in de gemeente al van de geruchten over de nieuwe bestemming van de gebouwen die bij een verhuis van brandweer en politie zouden vrijkomen.

Van het Sint Annakasteel was het geweten dat het vroeg of laat zou vrijkomen.Dat gebouw zou dan een nieuwe functie in de gemeentelijke administratie kunnen krijgen of zelfs een commerciële functie. Over het gebouw in de Brugse Steenweg is het koffiedik kijken. Dat de gemeente het van de hand zou doen staat voor ingewijden vast.


Wordt de huidige brandweerkazerne straks de al lang door de jeugd gevraagde fuifzaal? Een alternatief waar zeker de inwoners van de Bloemendalelaan en de Bloemestraat niet gelukkig mee zullen zijn.

Het meest concreet wordt er gesproken over de huidige brandweerkazerne. De grote ruimtes in de Bloemestraat zouden als fuifzaal voor de jeugd worden ingericht en de andere lokalen zouden vergaderlokalen en burelen voor de jeugddienst worden. Volgens burgemeester De Roo is er binnen het college nog geen woord gerept over de mogelijke nieuwe bestemmingen.

"Wij willen eerst nagaan of het zin heeft om verder te onderhandelen over de aankoop van het gebouw in de Industrielaan. Een nieuwe bestemming zoeken voor de drie gebouwen komt pas aan de orde als er effectief over de verhuis van de politie en de brandweer wordt gesproken" meent burgemeester De Roo.

Het dossier wordt zeker vervolgd.


NIEUW SKATEPLEZIER

Op vraag van vooral de Adegemse skaters heeft de gemeente een nieuw toestel geplaatst op het skateterrein achter den Hoogen Pad. De funbox die vorige zaterdag officieel in gebruik werd genomen voldoet aan de eisen van de skaters. Dat is volgens schepen van Jeugd Anneke Gobeyn logisch. "De vraag voor een extra toestel op het terrein dat we eerste geasfalteerd hebben komt van de skaters. Wij hebben hen nauw bij het overleg berokken. Hun mening en die van specialisten hebben de beslissing van het college geleid" leidde schepen Gobeyn, die het inrijden van de funbox aan ervaren skaters overliet, uit...


KOM OP TEGEN KANKER KOMT ER AAN


Met een sneukeltoer voor de leden van het comité en de medewerkers gaf het gemeentelijk Comité KOTK het startschot voor zijn nieuwe actiejaar.

Een dertigtal mensen die zich de afgelopen jaren ingezet hebben voor de actie KOM OP TEGEN KANKER in onze gemeenten verzamelden afgelopen zondag namiddag in de Paddepoeleweg. Els De Bruyckere, een van de leden van het gemeentelijk Comité, had een sneukeltoer in elkaar gestoken voor de leden en de medewerkers van het comité. Het was de bedoeling om samen het actiejaar op een gezellige manier in te zetten.

Voordat zij aan de sneukeltoer begonnen schetste voorzitter Marleen Van den Bussche in het kort de actie KOTK 2005. Het is het tiende jaar dat het gemeentelijk Comité bestaat. Zowel de voorzitter als de leden hopen dat dit jubileumjaar ook een recordjaar wordt. Alhoewel iedereen het hoopt durven weinigen het vooropgestelde te behalen bedrag van € 50.000 luidop te zeggen. De actie van twee jaar terug bracht ruim € 43 000 op.

Om dat gigantische bedrag bijeen te sprokkelen rekenen de voorzitter en het comité niet alleen op de eigen initiatieven. Voorzitter Van den Bussche is er van overtuigd dat er de komende dagen, weken en maanden meldingen zullen binnenlopen van particulieren en verenigingen die acties zullen ondernemen ten voordele van KOTK.

Er zijn reeds enkele verenigingen nog voor de officiële startdatum in gang geschoten zodat het comité niet met een lege kas aan het nieuwe actiejaar begint.

Vanwege het Adegemse Volkstheater kreeg het Comité reeds de verzekering dat de opbrengst van de vijf voorstellingen die eind februari en begin maart in den Hoogen Pad worden gegeven aan de actie worden afgestaan.

Jonas Vandermeersch start op 17 april aan een 6 maanden durende fietstocht die hem tot in Noordkaap brengt. Hij zoekt mensen die hem 1 eurocent per km willen sponsoren. Dat bedrag staat hij dan af aan KOTK; hij zoekt ook nog een reisverzekering voor zichzelf en zijn fiets.

Net als twee jaar terug organiseren de Alte Herren VK Adegem een benefietwedstrijd ten voordele van KOTK. Voor twee jaar kon hij er niet bij zijn maar voor de wedstrijd van 31 oktober 2005 heeft Jean Marie Pfaff zijn deelname reeds toegezegd

Nieuw
Ook het jubileumjaar wordt op het klassiek stramien opgebouwd. Er is de wijnverkoop, de speciale eucharistieviering en de slotmanifestatie op 15 oktober in den Hoogen Pad. Die manifestatie wordt ook dit jaar een combinatie van informatie en ontspanning.

Toch zijn er ook enkele nieuwigheden in de actie. Bij de wijnverkoop die op 1 maart start worden 2 in plaats van 3 soorten wijn verkocht. In plaats van de derde soort wijn wordt gekozen voor de verkoop van fruitsap uit de wereldwinkel. Daarmee steunt de actie een goed doel en kunnen ook niet - wijnliefhebbers de verkoopactie steunen.

Er komt ook een Nepalshop; voorzitter Van den Bussche is namelijk vorig jaar op bezoek geweest in Nepal. Zij heeft er prachtige dingen gezien die door de Nepalezen zelf gemaakt worden. Zij heeft er een voorraad van meegebracht en zal die in het kader van de KOTK actie verkopen. Omdat er nog familie in Nepal zit kan de voorraad makkelijk worden aangevuld...

Op 17 april, als Jonas Vandermeersch aan zijn fietstocht richting Noord Europa begint, zal het comité hem niet alleen feestelijk uitgeleide doen: het wil op die dag zelf ook een fietstocht of sneukeltoer organiseren.

Het comité is over de kater van zijn mislukte pizza-verkoop van enkele jaren terug heen en denkt er ernstig over na om dit jaar, nu de lat hoger is gelegd, opnieuw met een huis aan huisverkoop uit te pakken. Wat en wanneer er lekkers te koop zal worden aangeboden kon de voorzitter nog niet zeggen.

Via verschillende kanalen -waaronder natuurlijk ook het onze- zal de bevolking regelmatig ingelicht worden over de acties die ten voordele van KOTK worden georganiseerd. Wie meer informatie wil of voorstellen heeft voor het comité die kan contact opnemen met voorzitter Marleen Van den Bussche of secretaris Rita Verleye. Die is tijdens de kantooruren te bereiken op het secretariaat van de burgemeester op het nummer 050 72 89 44.

 


Home
Home