De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 62 - Week 5 : van 30 januari tot 5 februari 2005


BETERE BEWEGWIJZERING OP INDUSTRIETERREIN


De bordjes met de namen van de bedrijven die in op het industrieterrein gevestigd zijn
werden vervangen door een duidelijk stratenplan. Dat moet het de mensen die op het
industrieterrein moeten zijn makkelijker maken om de kortste weg naar het juiste bedrijf te vinden.

Het industrieterrein raakt langzaam maar zeker volgebouwd. Er zijn nog diverse aanvragen van bedrijven die er zich willen vestigen, en daarom kijkt de gemeente uit naar de volgende uitbreiding. Er moet ook eens nagedacht worden over de enkele gebouwen die momenteel leeg staan op het industrieterrein, want ook die kunnen als vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven in aanmerking komen.

Dagelijks komen er zowel vrachtwagens als personenwagens uit andere steden en gemeenten uit binnen- en buitenland op ons industrieterrein. Het is dan ook belangrijk dat iedereen vlot zijn weg kan vinden naar het bedrijf dat hij of zij op het industrieterrein moet aandoen. Tot voor enkele weken stonden op de straathoeken bordjes met de namen van alle bedrijven die in die straten gevestigd waren. Dat was mooi en zag er goed uit als reclamebord. Toch stonden er dikwijls chauffeurs op het industrieterrein te twijfelen welke weg ze moeten kiezen om bij de straat te komen waar het bedrijf gevestigd was dat zij moesten bezoeken.

Het college van burgemeester en schepenen en BIM waren het er al lange tijd over eens dat de wegaanduiding beter kon. Er werd lang onderhandeld over de nieuwe manier van bewegwijzering. Ook over de kosten van de vernieuwing en wie die zou dragen werden veel woorden gekraakt. Uiteindelijk is er op alle vragen een passend en voor iedereen aanvaardbaar antwoord gekomen.

Grote borden
Eens de beslissing gevallen kwam het dossier in een stroomversnelling. Voor wie nu langs de bedrijven op het industrieterrein wandelt of rijdt is het even wennen aan de nieuw geplaatste wegaanduidingen. Op iedere inrit van het industrieterrein staat een groot en duidelijk stratenplan. Het zijn grote borden die opvallen zonder storend te zijn. Wie als leverancier of klant op een bedrijf op het industrieterrein moet zijn kan, als hij het juiste adres heeft van het bedrijf dat hij moet bezoeken, bij het binnenrijden van het industrieterrein makkelijk uitmaken welke route hij moet volgen om zonder problemen op zijn bestemming te geraken.

Geen reclameborden meer
De borden met de namen van de bedrijven zijn ondertussen allemaal verwijderd. Het industrieterrein heeft met de nieuwe borden een mooier uitzicht gekregen. Toch zijn er al enkele bedrijven die menen dat zij met de nieuwe wegaanduidingen te weinig in de belangstelling staan. Op verschillende plaatsen op het industrieterrein zijn langs de openbare weg reclameborden van bedrijven die er gevestigd zijn gesignaleerd. Die horen er niet meer thuis. Borden met aankondigingen van activiteiten die door sportieve of culturele verenigingen zonder toestemming langs de openbare weg worden geplaatst worden door de gemeentelijke diensten verwijderd. Officieel moeten die als sluikstorten aanzien worden. De borden die door bedrijven langs de openbare weg geplaatst worden zullen volgens onze informatie over dezelfde kam geschoren worden.


FLAMINGOJEUGD SERVEERT VALENTIJNSONTBIJT

Volleybalclub Flamingo besteed meer aandacht aan zijn jeugdopleiding en begeleiding. Om de kosten daarvan mee te helpen financieren bestellen de verantwoordelijken van de jeugdploegen op zondag 13 februari een valentijnsontbijt aan huis in Maldegem en de deelgemeenten.

Omdat het bestuur van Flamingo Maldegem de handen vol heeft aan de opleiding en begeleiding van zijn dames- (provinciale) en herenploeg (nationale) hebben ouders van de jeugdspeelsters zich in een werkgroep verenigd om de begeleiding van de jeugdploegen op zich te nemen. De aanpak zorgt er samen met de bewegingsschool voor dat er de afgelopen maanden steeds meer jongeren, vooral meisjes, hun weg vinden naar het volleybal-team.

De werkgroep zorgt er niet alleen voor dat de jeugdploegen zowel bij hun thuiswedstrijden als op verplaatsing begeleid worden. Zij zorgen er ook voor dat er voor de wedstrijden van de herenploeg in nationale voldoende ballenraapsters en vegers aanwezig zijn.

Extra kosten
Het instandhouden van jeugdploegen brengt voor een club extra kosten mee. Daarom wil de werkgroep door het organiseren van activiteiten ook zorgen voor extra financiële ondersteuning van de werking van de ploeg. Er werden verschillende ideeën gelanceerd om de clubkas te spijzen. Uiteindelijk is het bereiden en aan huis bestellen van valentijnsontbijten uit de bus gekomen. Flamingo is niet de eerste sportclub in onze gemeente die ontbijt aan huis bestelt. Enkele maanden geleden kon Maldegem genieten van een BJM ontbijt dat samengesteld en thuisgebracht werd door de jeugdverantwoordelijken van de ploeg.

Bestellen
Om het praktisch allemaal in de hand te houden worden de valentijnsontbijten enkel in Maldegem en de deelgemeenten aan huis besteld. Een ontbijt voor een volwassene kost € 7. Voor een kinderontbijt moet € 5 worden neergeteld. Voor de levering kan er gekozen worden tussen 8 u en 9 u of tussen 9 u en 10 u. Bestellen kan tot 5 februari bij Johan Houwenhuyse tel: 04 77 39 57 65 of in de cafetaria in de Bloemestraat.


NIEUWE PARKEERREGELING IN DE CANADEZENLAAN

Eind vorig jaar werd in het gedeelte van de Canadezenlaan tussen de Staatsbaan en de spoorweg een nieuw voetpad aangelegd. In dat gedeelte van de straat is momenteel een systeem van beurtelings parkeren van toepassing. De gemeenteraad heeft een voorstel van politiereglement goedgekeurd waarin die regeling wordt opgeheven en het parkeren langs de zijde van het voetpad mag gebeuren. Van zodra ook het ministerie zijn goedkeuring over dit politiereglement geeft kunnen de nieuwe borden geplaatst worden.


'T OOSTEINDEKE WIL VROEGER GESTROOID WORDEN

De gemeente Maldegem heeft een strooiplan uitgewerkt waarin de volgorde wordt bepaald van de straten die voor strooiing in aanmerking komen. In de eerste plaats komen straten in de omgeving van scholen, openbare gebouwen en de grote verkeersassen van en naar het industrieterrein en de scholen aan de beurt. Vorige week kon met de eerste echte winterprik het strooiplan uitgetest worden.

Om de wegen sneller berijdbaar te maken heeft de gemeente zelf een strooiwagen gekocht. Daardoor kan het plan sneller uitgevoerd worden dan in het verleden. Dat het plan nog vatbaar is voor aanpassing hebben we na de eerste winterprik van 2005 kunnen vaststellen. Het Oosteindeken staat niet als een van de prioriteitenstraten aangeduid. Toch rijden er veel scholieren met hun fiets van en naar school in Eeklo. Aan schepen van infrastructuur Wille werd gevraagd om in de toekomst ook 't Oosteindeken vroeger in het strooiplan een plaats te geven.


ADEGEMSE SCHOLIEREN VIEREN CARNAVAL

Wie vrijdagnamiddag in het centrum van Adegem moet zijn mag zich daar tussen 13u30 en 15 u aan enige verkeershinder verwachten. Op hun laatste namiddag voor het krokusverlof zetten de leerlingen van de Papaver hun zotskap op. Het is een traditie dat de leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar in stoet door het centrum trekken. Iedere klas kiest een eigen thema voor de stoet. Na hun tocht door het centrum vieren de leerlingen Carnaval in de zaal D'havé. De kleuters vieren hun eigen Carnaval. Zij trekken zingend en dansend langs het rusthuis waar ze de residenten laten mee genieten van hun feest. Daarna zetten zij in de school hun feest verder.


KOKEN MET DE GEZINSBOND

Ook dit jaar geeft de Adegemse afdeling van de Gezinsbond u de gelegenheid om uw kookkunsten uit te testen. Op woensdag 16 februari start de eerste van een vierdelige lessenreeks koken in het parochiaal centrum. De drie andere lessen gaan door op 23 februari en op 2 en 9 maart. Iedere les wordt onder de leiding van Hilde Locufier een volledig menu klaargemaakt Het aantal deelnemers aan de lessenreeks is beperkt. Inschrijven kan tot 8 februari bij Dorine De Vlieger Moerewege 8b tel: 050 71 61 33.


VK ADEGEM REEDS 11 PUNTEN LOS

VK Adegem heeft als leider thuis tegen Zeveren gedaan wat van hem verwacht werd. De ploeg won nipt maar verdiend met 2-1 van Zeveren. Naaste achtervolger Bassevelde kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Poesele. Door het puntenverlies van zijn naaste achtervolger staat VK Adegem nu reeds 11 punten voor op het als 2de gerangschikte Bassevelde.


MARIANNE DU PRÉ VERDIENSTELIJKSTE MEETJESLANDER 2004

Tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Godshuis in Sint Laureins maakte het Streekplatform Meetjesland de verdienstelijkste Meetjeslander van 2004 bekend. Meer dan 1100 inwoners van het Meetjesland brachten hun stem uit op een van de vijf door lokale persmensen genomineerde kandidaten.

Marianne Du Pré, die vanaf nu als Verdienstelijkste Meetjeslander 2004 door het leven mag gaan, kreeg 41% van de uitgebracht stemmen achter haar naam. Met Marianne Du Pré werd de ganse werkgroep van Meetjeslandse medici en paramedici die zich het lot van de straatkinderen in Peru aantrekken gehuldigd.
 

 


Home
Home