De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 61 - Week 4 : van 23 tot 29 januari 2005


MINISTER PRESIDENT LETERME
EVEN TE GAST IN ADEGEM


Ook op de nieuwjaarsreceptie van CD&V verkocht schepen Boudewijn
De Schepper
peperkoeken ten voordele van de Tsunami-slachtoffers.
Yves Leterme gaf het goede voorbeeld en kocht er twee.

Voor zijn jaarlijkse nieuwjaarsontbijt en nieuwjaarsreceptie week CD&V dit jaar uit naar Adegem. Alle stoelen in de zaal D'havé waren ingenomen toen eregast Minister President Yves Leterme zijn opwachting maakte. Nadat hij zich het ontbijt had laten smaken richtte hij eventjes het woord tot zijn Adegemse en Maldegemse vrienden. Hij verzekerde nog eens dat hij over het beleid van de Vlaamse regering aan niemand beloften wil doen die hij en de regering niet waar kunnen maken.

Hij vroeg nog wel even de tijd voor er een duidelijk verschil met het beleid van de vorige regering merkbaar is. Hij zal eerst de verbintenis die de vorig regering tegenover de bevolking heeft aangegaan nakomen. Dat zal volgens de Minister President tijd en geld kosten. Hij hoopt dat tegen volgend jaar de eerste signalen van het nieuw beleid zichtbaar en voelbaar worden.

Dokter Dirk Van Herzele maakte van het bezoek van de minister President gebruik om het voorstel te lanceren om de oude Belgische munten die niet meer ingewisseld kunnen worden toch nog te laten inzamelen door Rotaryclub. Die zouden ze dan inruilen voor euro's bij de nationale Bank. De euro's zouden dan op de rekening 12-12 gestort worden. Yves Leterme stond, net als burgemeester Johan De Roo, achter het voorstel. In de loop van vorig week werden op politiek vlak de eerste stappen gezet om het voorstel wettelijk mogelijk te maken.

Vertrouwen
Nadat de Minister President vertrokken was blikten burgemeester Johan De Roo en CD&V-voorzitter Omer Baute terug op de realisaties in de gemeente en wierpen ook een blik in de toekomst. "Onze problemen vervallen in het niets als wij kijken met welke problemen de mensen in Zuidoost Azië te kampen hebben" was een van de vaststellingen van beide sprekers. Zij keken ook met tevredenheid terug op het beleid dat de afgelopen jaar gevoerd is. Zowel de burgemeester als de CD&V voorzitter hebben vertrouwen in de toekomst. Zij zijn er van overtuigd dat zij ook voor de volgende bestuursperiode een mandaat zullen krijgen van de bevolking om verder te besturen.


WERKEN EN VERKEERSPROBLEMEN IN ADEGEM-DORP


Zowel voetgangers, fietsers als automobilisten ondervonden de afgelopen week
hinder van de werken die momenteel in Adegem-Dorp bezig zijn. Nog een paar
dagen geduld en alle problemen zijn achter de rug.

Er zijn de afgelopen jaren een aantal woongelegenheden bijgekomen en er komen er in de nabije toekomst nog enkele bij. Voor de verantwoordelijken van de nutsleidingen was het dan ook nodig om te evalueren of hun leidingen het extra verbruik probleemloos kunnen verwerken of als de oude leidingen niet aan vervanging toe zijn.

Vorige week werd het voetpad aan de zijde met de even huisnummers opengebroken. De werken begonnen ter hoogte van de woning van de familie De Kesel. Toen wij op informatietocht uitgingen kregen wij eerst te horen dat er een versterking van de leiding naar de Zaal D'have werd aangelegd. Toen het voetpad verder werd opengebroken heette het dat de uitbreiding werd doorgetrokken tot aan de in aantocht zijnde verkaveling. Toen de oude leidingen nog verder werden blootgelegd kregen we te horen dat de werken tot aan den Hoeke werd doorgetrokken. In de gemeente was men duidelijk niet zo best op de hoogte van de aan de gang zijnde werken.

Volgens schepen Wille zijn de werken noodzakelijk en probeert de firma de ongemakken die een en ander met zich meebrengt tot het minimum te beperken. De technische Dienst kreeg de opdracht om de werken op te volgen en er over te waken dat als de voetpaden dichtgegooid worden zij vervolgens ook worden her-aangelegd zoals ze lagen voor de werken. De eerste fase van de werken is achter de rug en er is geen reden om te klagen over de heraanleg van de voetpaden.


GEMEENTESCHOOL KRUIPUIT LIEP VOOR HET GOEDE DOEL


Directie, leerkrachten, leerlingen en ouders van de leerlingen van de gemeenteschool op de
Kruipuit liepen vrijdagnamiddag een gesponsorde estafette op de terreinen van de school.
Het oudercomité was de eerste sponsor maar kreeg gelukkig navolging voor de actie.

Sporten en bewegen Zijn een paar van de sleutelwoorden in het schooljaar 2004-2005 van de Gemeenteschool op de Kruipuit. De school laat dan ook geen gelegenheid voorbijgaan om haar sportief blazoen op te poetsen. Toen er onder de directie en de leerkrachten van gedachten gewisseld werd over het voeren van een actie ten voordele van de slachtoffers van de zeebeving en vloedgolven in Zuidoost Azië stond het dan ook snel vast dat de gemeente de sportieve toer zou opgaan.

Om zoveel als mogelijk de kinderen bij de actie te betrekken werd gekozen voor een estafetteloop. Op de terreinen van de school zou op vrijdagnamiddag de afstand van de omtrek van Maldegem en de deelgemeenten worden gelopen. Die omtrek bedraagt afgerond 57 km. Er werd op de terreinen van de school een omloop van ongeveer 270 m uitgestippeld. Er moesten vrijdagnamiddag 210 rondjes worden afgelegd om de vooropgestelde afstand te bereiken.

Sponsoring
Het oudercomité dat bij het initiatief betrokken werd kondigde aan dat zij iedere deelnemer aan de estafette voor 1 dollar zou sponsoren. Ook ouders, grootouders en familieleden van de leerlingen melden zich spontaan als sponsors voor de deelnemers aan de estafetteloop. Vrijdagnamiddag om 14 u werd het startschot van de estafetteloop voor schepen van Onderwijs Jacques De Taeye die ook een rondje meedeed, gegeven. Een tachtigtal sportievelingen leden legden de voorgeschreven afstand af. Ook de 57 kleuters liepen hun rondje mee. Voor iedere afgelegde rond werd op een grote flyer in de naam TSUNAMI een roosje geplakt. Toen de laatste deelnemer de laatste ronde had afgelegd zat Tsunami volledig onder de roosjes.

Succes
Er werd bij de lancering van het idee van de gesponsorde estafetteloop geen bedrag vooropgesteld. Toen de eerste lopers van start gingen was er reeds € 1680 binnengekomen. De teller liep nog verder. Volgens directeur Manu Buysse zal het initiatief de kaap van de € 1800 halen. Hij is reuze trots op de school waarvan hij sedert september vorig jaar de leiding heeft en op de inzet van de ouders en grootouders voor hun inzet voor het wel van de school. Met de actie heeft de school bewezen dat ook een kleine school een groot hart kan hebben.


KLINKEN OP HET NIEUWE JAAR

Het kermiscomité van de Kalseide (Oude Staatsbaan en omgeving) nodigde vorige week zondag voormiddag op de parking van frituur Raf de inwoners van de wijk uit om samen met hen te klinken op het nieuwe jaar. Die receptie geeft de inwoners niet alleen de gelegenheid om nieuwjaarswensen uit te wisselen maar ook om kennis te maken met de nieuwe inwoners. De leden van het kermisbestuur zorgden er voor dat het niemand aan spijs of drank ontbrak.


GEEN GOLDEN PIG AWARD FAMILIE VAN LANDSCHOOT - DESMET

Door de verwarring in een persbericht werd bij de familie Van Landschoot - Desmet uit de Kallestraat 22 eventjes de indruk gewekt dat zij de Flanders Golden Pig Award 2005 hadden gewonnen. Die award wordt jaarlijks toegekend aan een verdienstelijk varkenshouder. Dit jaar werd de aandacht gevestigd op de huisvesting van drachtige zeugen. De familie Van Landschoot - Desmet heeft een gesloten varkensbedrijf met 130 zeugen. Vroeger werden drachtige zeugen apart in een "renne" gestoken.

Omdat onderzoeken hebben uitgewezen dat dit ongezond is voor de dieren werd op Europees vlak beslist dat de huisvesting van drachtige zeugen diervriendelijker moet gebeuren. De afgelopen maanden hebben de inrichters van Flanders Golden Pig Award 2005 een aantal varkensbedrijven bezocht. De familie Van Landschoot was een van de genomineerde bedrijven. Groot was hun teleurstelling toen ze op de dag van de prijsuitreiking vernamen dat zij niet de verwachte trofee en de prijs van € 2500 hadden gewonnen maar het moesten stellen met een eervolle vermelding van Laureaat en een premie van € 250...


CARWASH BRACHT 3179 EURO OP

Zaterdagmorgen overhandigden Marie Jeanne Ackx en een delegatie van de gemeentelijke Kuisploeg samen met leden van de Jeugddienst aan burgemeester Johan De Roo een cheque van € 3179. Dat was de opbrengst van de carwash die zij ten voordele van de slachtoffers van de zeebeving en de vloedgolven in Zuidoost Azië hadden georganiseerd. Er boden zich 481 auto's aan. Daarnaast werden ook nog een brommer, een mountainbike, drie fietsen en een rolstoel gewassen. Een wasbeurt kostte € 5 maar veel mensen gaven meer. Een persoon telde voor de wasbeurt en het goede doel € 150 neer.


GEZINSBOND HULDIGT VERDIENSTELIJKE BESTUURSLEDEN

De Gezinsbond maakte van zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gebruik om Conny Boone uit Knesselare als nieuw bestuurslid aan de leden voorstellen. Het was voor het bestuur ook de ideale gelegenheid om Viviane Buysse, Hubert Van der Borght, Karel De Roo, Antoon van de Geuchte, Firmin Ginneberge en de 91-jarige Jozef De Baets als trouwe en verdienstelijke bestuursleden te huldigen. Dorine De Vlieger lichtte ook het programma voor het komende jaar toe.


VK ADEGEM LOOPT VERDER UIT

Door zijn winst op Zelzate en het puntenverlies van zijn naaste achtervolger heeft VK Adegem zijn voorsprong in de rangschikking in Derde Provinciale-A tot 9 punten uitgediept. De aangekondigde trainerswissel voor volgend seizoen heeft geen invloed gehad op de spelers of op de trainer. Zij gingen in Zelzate met een licht gewijzigde ploeg van de eerste tot de laatste minuut voor de volle buit. Trainer De Waele wil afscheid nemen met een titel. Hoe vlugger hij daaromtrent zekerheid heeft hoe liever. De ploeg is volgens voorzitter sterk genoeg om zowel thuis als op verplaatsing in iedere wedstrijd voor de volle buit te gaan.

 


Home
Home