De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 60 - Week 3 : van 16 tot 22 januari 2005


DAT IS IN ADEGEM NIET MOGELIJK!

Uit het gemeentelijk nieuws van vorige week onthouden we dat de gemeente Maldegem van plan is om de gerenoveerde openbare toiletten aan de Sint Barbarakerk in Maldegem enkel nog tijdens de dag voor het publiek toegankelijk te laten. Oorzaak van die maatregel is het vandalisme waarvan de openbare toiletten in het centrum van Maldegem tweemaal in evenveel dagen het slachtoffer waren.

In Adegem is dat probleem onbestaande. Niet omdat er geen vandalen zijn die hun lusten op de toiletten botvieren, maar omdat er geen openbare toiletten in het centrum zijn! In een ver verleden, toen Adegem nog een zelfstandige gemeente was en de oude kerkhofmuur nog bestond, waren die er wel...

Wij herinneren ons uit die periode dat die toiletten er -alhoewel er in die periode van vandalisme nog weinig of geen sprake was- vaak smerig bij lagen. Ze waren zeker geen reclame voor de gemeentelijke overheid. Toen ze werden afgebroken was er enig gemor in Adegem maar daar bleef het bij, net als met al de rest dat verdwenen is.

Wie zich in Adegem centrum bevindt en zo nodig even moet, is verplicht in een herberg of in den Hoogen Pad (als die open is) binnen te gaan.


Tegenstanders Mestverwerkingsbedrijf
halen tweede slag thuis

Nadat de gemeente Maldegem een niet-bindend negatief advies had uitgebracht werd dat advies samen met de binnengekomen bezwaren overgebracht aan de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen. Vorige week lag het dossier op tafel bij de Provinciale milieucommissie.

Zowel de indieners van de aanvraag van de milieuvergunning als de gemeente Maldegem en de tegenstanders van de vestiging van het Mestverwerkingsbedrijf in Onderdijke kregen nog even de kans om hun standpunten op een rijtje te zetten. De standpunten van de familie Coopman en Eco Flanders en de tegenstanders hadden wij vorig jaar tijdens de hoorzitting in den Hoogen Pad in het lang en het breed gehoord. De argumenten van de het college van burgemeester en schepenen kennen we sedert vorige week.

De milieucommissie had niet veel tijd nodig om tot een advies te komen.. Zij volgt de stelling van de gemeente Maldegem. Dat advies wordt nu uitgebreid uitgeschreven en overgemaakt aan de Bestendigde Deputatie. Dat advies is net als het advies van de gemeente niet bindend.

Verwacht wordt dat in de maand maart het dossier door de Bestendige deputatie zal behandeld worden. De beslissing die door de Bestendige Deputatie wordt genomen zal vermoedelijk nog niet het einde nog niet zijn van het dossiers. De beroepsmogelijkheden van alle betrokken partijen zijn nog niet uitgeput.


PEACE PAR 2 PARTY


Gedurende jaren waren er spanningen tussen VT Flamingo en De Redekiel. Nu organiseren beide organisaties op 22 januari samen een fuif met een toepasselijke naam.

Regelmatig kwamen er in het verleden bij het college van burgemeester en schepenen klachten binnen van het bestuur van de Volleybalclub Flamingo over de festiviteiten die door het Jongeren Ontmoetingscentrum De Redekiel georganiseerd werden. Vooral problemen met de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen waren voor het bestuur van de volleybalclub een bron van ergernis.

Overlegvergaderingen tussen de verantwoordelijken van het JOC en het bestuur van VT Flamingo leverden niets op. De spanningen bleven bestaan en beiden wezen elkaar aan als de oorzaak van de sanitaire problemen. Vorig jaar kwam er dan een vergadering waarbij ook jongeren van de volleybal betrokken werden.. Het werd een gesprek dat een nieuwe wind in de verhouding deed waaien. De problemen werden niet meer zo scherp gesteld en er kon dank zij de jongeren gesproken worden zonder dat er harde woorden vielen.

Samenwerking
Vorige week donderdag troffen wij Dries Van Hulle, een van de jonge Flamingo spelers, samen met nog enkele jonge krachten uit de dames- en herenploegen in De Redekiel om samen met de verantwoordelijken van de Redekiel een persbabbel te geven. De Flamingo jongeren hadden besloten om ten voordele van de clubkas een party te organiseren maar vonden dat de cafetaria van hun ploeg te klein is voor het volk dat ze op 22 januari verwachten. Daarom gingen zij praten met hun buren, om gebruik te kunnen maken van de lokalen van het JOC.

Het gesprek draaide uit in een overeenkomst om de fuif samen te organiseren en zowel in de cafetaria van de Volleybalclub als in de zaal van De Redekiel verschillende gekende DJ's te laten optreden. Dries van Hulle is een van de DJ's die in beide locaties gedurende een uurtje de plaatjes aan elkaar zal praten. Door de fuif in twee zalen te laten verlopen kan er ook een splitsing gemaakt worden in het soort muziek dat gebracht wordt.

Wie het resultaat van de samenwerking wil ervaren die heeft op 22 januari vanaf 22 u afspraak in de Bloemestraat ofwel in de Redekiel ofwel in de cafetaria van de sporthal. Het publiek kan voor de prijs van € 4 van de ene locatie naar de andere. Voor zowel Flamingo als De Redekiel is deze Peace par 2 Party een testcase. Als het meevalt kunnen er nog gemeenschappelijke initiatieven volgen


INITIATIEVEN voor ZUID-OOST AZIE


Leden van de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking verkochten gedurende twee weekends peperkoek, wereldwinkelkoffie en Sri Lankese thee voor de actie 12-12. Marcel Van Vooren gaf zaterdag voormiddag het goede voorbeeld en melde zich als koper.

Ook op ons hebben de beelden van de zeebeving en vloedgolven in Zuid-Oost Azië indruk gemaakt. De gemeente Maldegem stort een bedrag op de rekening 000-0000012-12 en de Raad van Ontwikkelingssamenwerking was vorige week zaterdag, zondag en maandag actief in het centrum.

Ook dit weekend sloegen vrijwilligers van de Raad hun tent op het Marktplein op. Net als vorig weekend probeerden zij er op vrijdag, zaterdag en zondag hun drie producten aan de man te brengen en dat lukte aardig. Zij hadden de markt als standplaats uitgekozen omdat daar de gemeentelijke Kuisploeg en de Jeugddienst een Carwash organiseerden.


Het was zowel vrijdag als zaterdag aanschuiven om de auto voor het goede doel te laten wassen. Ondanks de koude verloren de carwashers er hun glimlach en goedhumeur niet bij.

Vrijdagnamiddag hadden zich in 4 uren meer dan 100 automobilisten met hun auto voor een wasbeurt aangeboden. Ook zaterdag was het aanschuiven toen wij ons voor een wasbeurt van onze auto op de markt aanboden. Ondanks de koude waren er een twintigtal mensen druk bezig met wagens in te zepen, af te spoelen en droog te wrijven. Wie moest wachten kon de actie extra steunen door aan de tent een kopje koffie te drinken of iets te kopen bij de leden van de Raad van Ontwikkelingssamenwerking.

Dansen en Wandelen
Dat zijn niet de enige initiatieven die door de inwoners van Adegem en Maldegem worden genomen. In samenwerking met verschillende KBG-verenigingen uit het Meetjesland organiseert het Canadamuseum in zijn zaal in Heulendonk op woensdag 19 januari een dansnamiddag en op vrijdag 21 januari een dansavond. Het inkomgeld van € 2,5 (koffie inbegrepen) gaat naar de actie 12-12.

Op zondag 23 januari organiseert wandelclub Royal Benti – Aktiva 278 een wandeling met start en aankomst in de gebouwen van Decoranda op het industrieterrein. Starten kan tussen 7u30 en 15u. Voor de prijs van € 2 kan je kiezen uit een wandeling van 4-8-12-15-20 of 24 km.


PANNENKOEKEN WAREN NIET VOOR ACTIE 12-12

Vorig weekend kregen veel mensen in Adegem en Maldegem bezoekers aan de deur die pannenkoeken verkochten. Al hoewel de verkopers niet zegden ten voordele van welk goed doel die deur aan deur verkoop was ging iedereen er van uit dat het ten voordele van de Tsunamislachtoffers was.

Toen een man het zaakje toch niet vertrouwde en nadere uitleg vroeg kreeg hij te horen dat het een actie van de Brauwerstichting ten voordele van autistische kinderen ging. Een initiatief waarvan hij nog nooit had gehoord. De huis aan huisverkopers konden hem ook geen officieel papier van de actie voorleggen.

Niet alleen in Adegem en Maldegem alleen werd het vertrouwen van de mensen misbruikt. Ook in Aalter verkochten twee jongeren uit de kuststreek koeken ten voordele van de actie 12-12. Na een telefoontje van een koper die argwaan kreeg, werden de twee kustjongens voor ondervraging meegenomen door de politie. Zij mochten later op de dag weer naar de kust vertrekken.


EVEN EEN RUSTIG PLEKJE OPZOEKEN

Op de druk bijgewoonde receptie van supportersclub "De Melda's" in café Maison van hun dochter Katrien vonden Omer De Waele en zijn echtgenote Christiane toch een plaatsje waar ze even konden ontsnappen aan de drukte...


NIEUWE BEWEGWIJZERING OP HET INDUSTRIETERREIN

Omdat er bijna net zoveel buitenlandse als inlandse vrachtwagens de bedrijven op het industrieterrein aandoen is het belangrijk dat er goed is aangeduid waar de bedrijven gevestigd zijn. Er is al enkele jaren overleg gepleegd over de vernieuwing, en over wie welk deel van de kosten van de nieuwe aanduidingen zal betalen. Die fase ligt nu achter de rug. Vorige week werden de eerste voorbereidingen voor de plaatsing van de nieuwe borden getroffen.


VK ADEGEM VOLGEND SEIZOEN MET NIEUWE TRAINER

Alhoewel de tweede ronde van de competitie amper begonnen is zijn de meeste ploegen toch al bezig met de samenstelling van hun team voor volgend seizoen. Van Noël Wille voorzitter van VK Adegem vernamen wij dat er reeds een zevental spelers van de huidige kern een overeenkomst voor volgend seizoen hebben getekend.

Sedert deze week staat het ook vast dat trainer Filip De Waele weg gaat, zelfs als de ploeg kampioen speelt. In onderling akkoord wordt zijn contract niet verlengd. Zowel hijzelf als de spelers werden hiervan in de loop van deze week door de voorzitter op de hoogte gebracht. Van de trainer is geweten dat hij met een titel Adegem wil verlaten.

Filip wordt volgend seizoen opgevolgd door Jo Capelle. De huidige libero van VK Adegem heeft een Heizeldiploma en wordt speler-trainer. Het was de ambitie van Jo Capelle om trainer te worden. De kans zat er volgens voorzitter Wille dan ook in dat Jo Capelle, mocht hij voor volgend seizoen een aanbieding krijgen om ergens trainer te worden, de club zou verlaten.

Door hem als speler-trainer aan te werven is VK er zeker van dat zijn laatste man ook volgend seizoen bij Adegem blijft voetballen.

 


Home
Home