De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 59 - Week 2 : van 9 tot 15 januari 2005


GEMEENTE ZEGT NEEN AAN MESTVERWERKINGSBEDRIJF

De tegenstanders van de mogelijke vestiging van een mestverwerkingsbedrijf in Onderdijke hebben een eerste slag thuis gehaald. Het college van burgemeester en schepenen heeft in verband met de milieuvergunning voor dit bedrijf een negatief advies uitgebracht bij de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen. Het college houdt ook de beslissing in verband met de aflevering van de bouwvergunning voor het bedrijf dat met uit de verwerkte mest, organisch afval en mogelijk ook landbouwgewassen groene elektriciteit wil opwekken, in beraad tot de milieuvergunning is afgeleverd.

Motivatie
Tijdens de hoorzitting die vorig jaar in het kader van de aflevering van de milieuvergunning in den Hoogen Pad werd georganiseerd was het duidelijk dat de familie Coopman en Eco Flanders die achter het bedrijf staan op veel weerstand van de inwoners van Onderdijke en omgeving mochten rekenen. Na die hoorzitting kwamen dan ook massa' s bezwaren binnen bij de gemeente. Doe werden door de milieudienst geordend, geëvalueerd en aan het college van burgemeester en schepenen overgemaakt. Tijdens de hoorzitting had burgemeester De Roo al duidelijk laten verstaan dat zijn college nog met een aantal vragen omtrent het bedrijf zat waarop de firma Coopman en Eco Flanders nog antwoord moesten geven voor het college een advies zou uitbrengen. Na het doornemen van de bezwaarschriften en de antwoorden op die vragen kwam er een negatief advies.

Uit de motivatie van het negatief advies blijkt dat het college geen tegenstander is van een mestverwerkend bedrijf dat groene elektriciteit opwekt in zijn gemeente. Zij vinden echter dat het bedrijf niet thuishoort in het agrarisch gebied waarin Onderdijke volgens het gewestplan ligt. Het gaat volgens het college om een zuiver commerciële onderneming die behalve de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van afgewerkte producten niets met landbouw te maken heeft. Het college is dan ook van mening dat het bedrijf thuishoort op een industrieterrein. De leden van het college zijn er zich wel van bewust dat, mocht er een aanvraag komen om een dergelijk bedrijf op het Maldegems industrieterrein te vestigen, de tegenkanting bij de bevolking van Adegem nog groter zou zijn dan ze nu is.

Volgende stappen
De tegenstanders van de vestiging van het bedrijf in Onderdijke hebben nog geen redenen om victorie te kraaien. De Familie Coopman en Eco Flanders hebben dan wel een veldslag, maar de oorlog nog niet verloren. Her advies van de gemeente Maldegem is niet bindend en slechts de eerste stap in de weg die het dossier nog moet afleggen voor de Bestendige deputatie tot een beslissing komt. Er worden nog aan andere instanties om advies gevraagd.. Al die adviezen worden vermoedelijk nog deze maand in de Milieucommissie van de Provincie behandeld. Op basis van het advies van die commissie zal de bestendige Deputatie vermoedelijk voor eind maart zijn beslissing nemen.

Beroep
Hoe de beslissing van de bestendige Deputatie ook uitvalt er is nog altijd beroep tegen die positieve of negatieve beslissing mogelijk door de partij die zijn zin niet heeft gekregen. In dat geval belandt het dossier op het bureau van de bevoegde minister. Als een van de partijen zelfs met die beslissing geen vrede kan nemen belandt het dossier uiteindelijk bij de Raad van State. Daar wordt niet meer geoordeeld over de inhoud van het dossier maar wel over de procedures die gevolgd werden. Mocht blijken dat het dossier niet volledig volgens het boekje is afgehandeld dan levert de Raad van State geen milieuvergunning af maar beslist zij dat de procedure moet overgedaan worden.

Omdat de tegenstanders van het bedrijf tijdens de hoorzitting reeds hebben aangekondigd dat zij bereid zijn om het dossier tot bij de Raad van State te brengen zal er nog veel water naar de zee vloeien voor het doek valt over het dossier van Onderdijke.


VK ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR


Bestuur, spelers, sponsors en supporters wisselden in de kantine van VK Adegem nieuwjaarswensen uit. Voorzitter Wille liet er geen twijfel over bestaan in welke reeks hij volgend seizoen met zijn eerste ploeg wil spelen.

Er was een groot verschil tussen de stemming in de kantine eind vorig seizoen toen de ploeg zijn beslissende testwedstrijd tegen Sparta Ertvelde verloor en degradeerde naar 3de provinciale en de sfeer op massaal bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van afgelopen vrijdag. Opmerkelijk was het groot aantal spelers en voordal jonge spelers die zich vrijdagavond voor een ontmoeting met bestuur, sponsors en supporters hadden vrijgemaakt. Ook een uitgebreide delegatie van het college van burgemeester en schepenen was op de nieuwjaarsdrink aanwezig.

Het was een tevreden voorzitter Noël Wille die iedereen verwelkomde. Het deed hem genoegen dat ook veel vertegenwoordigers van andere plaatselijke ploegen op de uitnodiging van zijn club waren ingegaan. Een goede samenwerking tussen de ploegen in de gemeente is voor hem zowel als voorzitter van VK Adegem als schepen van Sport belangrijk.

Terug naar tweede Provinciale
In zijn toespraak stond de voorzitter eventjes stil bij de degradatie eind vorig seizoen maar stapte onmiddellijk over op het optimisme die hij steeds had behouden. Hij kondigde in die donkere periode aan dat het bestuur zou hervormd worden en dat de ploeg zo snel als mogelijk terug naar 2de Provinciale moest. Na de eerste ronde in de lopende competitie is dat optimisme meer dan gewettigd. De ploeg heeft 6 punten voor op zijn eerste en 9 punten op zijn 2de achter volger. De voorzitter is er dan ook van overtuigd dat zonder grote tegenslagen VK Adegem volgend seizoen opnieuw in 2de provinciale speelt.

De voorzitter benadrukte dat een ploeg meer is dan alleen het eerste elftal. Daarom wil hij nog meer dan in het verleden binnen de club de nadruk op de jeugdopleiding leggen. Daarnaast zal de ploeg zijn inspanningen verder zetten om de meisjesploeg klaar te stomen voor de competitie 2005-2006. Dit seizoen wordt er getraind en worden er vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Met de herstructurering binnen in het bestuur is de samenwerking tussen het hoofd en het jeugdbestuur nog beter dan in het verleden. Het doet een voorzitter deugd als hij ziet dat iedereen, van de materiaalmeester tot de hoogste in rang in de club, zich volledig voor het wel van de club inzet. Die inzet resulteert in goede sportieve resultaten niet alleen van het eerste elftal maar ook van de jeugdploegen. Dat ook de beloften momenteel aan de leiding van de rangschikking staan is voor de voorzitter geen toeval. Een speciaal woordje van dank had de voorzitter ook voor het personeel die er iedere keer is als er moet gewerkt worden in de kantine van VK. Die mensen die zijn voor de voorzitter minstens even belangrijk als degenen die zich om het sportief beleid van de ploeg bekommeren.

Feesten
VK Adegem bestaat 50 jaar. Dat gouden jubileum zal in het seizoen 2005- 2006 gevierd worden. Alhoewel het programma van de viering nog niet volledig op papier staat wist de voorzitter toch reeds te vertellen dat de viering begint met een officieel gedeelte. Daarin zit onder meer een ontvangst in het gemeentehuis. Daarnaast komt er een benefietwedstrijd en tijdens het Pinksterweekeinde zou er een driedaags feest komen waarbij jong en oud betrokken worden. De voorzitter hoopt dat hij het feesten reeds eind van dit seizoen kan inzetten met de viering van een kampioenstitel en de promotie naar 2de provinciale..

De voorzitter en zijn bestuur kregen felicitaties van burgemeester Johan De Roo voor de manier waarop zij hun sociaal opvoedende taak van de jeugd als club aanpakken. Net als voorzitter Wille hoopt hij dat Adegem volgend seizoen terug in 2de provinciale mag spelen.


WIE WON DE HOOFDPRIJS VAN DE EINDEJAARSTOMBOLA?

Het nieuwe jaar was pas ingezet of UNIZO zorgde ervoor, met de trekking van de winnaars van zijn eindejaarstombola, dat een aantal mensen zich gelukkiger voelden dan net voor de jaarwisseling.
De hoofdprijs, een waardebon van € 1000, gaat naar het nummer 82 335 en werd uitgegeven in Slagerij Rys in Adegem-Dorp. Het reservenummer voor de hoofdprijs is 80 295.
De waardebon van € 500 gaat naar het nummer 70 117 dat werd uitgegeven bij Electro Gabriel Gelaude.
Winnen een bon ter waarde van € 25 de bezitters van de loten met nummer 70971 - 78110 - 79415 - 81949 - 89057 - 95 795 - 77 374 - 79 284 - 83 502 - 90980.
Alle loten die eindigen op 932 winnen een waardebon van € 15


GROOT NEDERLANDS DICTEE 2005

Wie er -zowel als jongere of als volwassene- van overtuigd is dat hij zonder fouten kan schrijven, die moet zeker deelnemen aan het Groot Nederlands Dictee 2005 dat door Davidsfonds en Knack wordt georganiseerd. De pre-selecties gaan door in 75 plaatsen waarvan Eeklo en Sluis de dichtst bijgelegen plaatsen zijn. Inschrijven kan voor 5 februari. Voor informatie kan contact opgenomen worden met DF Adegem (050 71 42 35) of bij het regionaal secretariaat op het nummer 050 71 43 57.


RECREATIEZWEMMERS KRIJGEN ( gedeeltelijk) HUN ZIN


Mega zwemteam Maldegem onderhandelde met het gemeentelijk Autonoom Gemeente Bedrijf om meer en betere trainingsmogelijkheden in het Sint Anna-zwembad. Er kwam een compromis uit de bus.

Sedert het Sint Anna-zwembad in september 2002 na een ingrijpende renovatie opnieuw zijn deuren opende ging het aantal bezoekers in stijgende lijn. Die stijging werd vorig jaar nog in de hand gewerkt door de tijdelijke sluiting van enkele zwembaden in de regio. In 2004 bleef de teller stilstaan op 120 000 bezoekers. Daarin zijn de zwemmers die aan de sportkampen die door de Gemeentelijke Sportdienst werden georganiseerd, niet meegerekend.. .

De gemeente Maldegem had, toen het zijn zwembad bouwde, gekozen voor een zwembad voor recreanten. Clubs die aan competitiezwemmen deden had Maldegem niet. Nu is er met het Mega Zwemteam Maldegem, met trainer Patrick Blomme, wel een club die zijn leden voorbereidt op competitiezwemmen. Ondanks zijn nog jong bestaan telt de club reeds enkele jonge zwemmers in zijn rangen die op een meer dan behoorlijk competitieniveau zwemmen. Tot voor enkele was er wat het trainen in het Sint Anna-zwembad betrof geen probleem. De recreanten en competitiezwemmers hadden enkele uren dat zij het zwembad samen deelden. Door het stijgend aantal bezoekers bij de recreanten kwam er gemor omdat de competitiezwemmers teveel ruimte van het zwembad innamen en de recreanten onvoldoende konden zwemmen. Ook Het Mega Zwemteam Maldegem was vragende partij voor meer trainingsuren en meer vrije banen.

Overleg
Het zwemteam had een concreet voorstel dat het voorlegde aan de sportraad en ter discussie voorlegde aan het Autonoom Gemeentebedrijf. Ondertussen dat de Sportdienst de openingsuren van het zwembad bekeken en in overleg met het personeel een nieuw schema van openingsuren gemaakt waarin de Recreanten en de competitiezwemmers niet meer samen in het zwembad liggen en er voorbeiden meer uren komen zonder dat er extra personeelskosten bijkomen.

In het nieuwe schema dat vanaf 10 januari in werking treedt kan het publiek op maandag altijd tussen 7u en 9u30 zwemmen. Op dinsdag is het zwembad open tot 22 u in plaats van tot 20u45. Op dinsdag, donderdag en vrijdag is het zwembad open vanaf 15u30 in plaats van 16u. Op vrijdag kan er nu ook tijdens de schoolvakanties tussen 11u30 en 13u gezwommen worden.

Op dinsdag en donderdag is het zwembad tussen 17u en 19 u voorbehouden aan de zwemclubs. Op vrijdag wordt het zwembad tussen 17u en 18u30 voorbehouden voor de zwemclub.


LICHTJESFEEST VOOR HET GOEDE DOEL

De gemeentelijke kuisploeg werd tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie niet alleen geprezen voor zijn inzet. Het team kreeg ook felicitaties voor zijn organisaties van het lichtjesfeest in het Sint Annapark. De initiatiefnemers overhandigden de opbrengst van het feest (€ 500) aan de voorzitter van het Comité van Kop Op Tegen Kanker.


STEUN VOOR TSUNAMI-SLACHTOFFERS

Ook Maldegem en de deelgemeenten zullen op rekening 000-0000012-12 storten. De Raad voor Ontwikkelingssamenwerking gaf een gunstig advies aan het college van burgemeester om een bedrag op die rekening te storten. Aan de gemeenterad zal gevraagd worden om akkoord te gaan met een storting van € 6000. De Raad voor Ontwikkelingssamenwerking bleef ook zelf niet bij de pakken zitten. Zaterdag was er een verkoopstand op de eerste wintermarkt van de Raad van Elf. Zondag stond de raad met een stand op de veldloop van Atletiekclub Meetjesland op de speelweide achter het Sint Annapark en maandag was de raad actief op de maandagmarkt. De opbrengst van die verkoopdagen wordt op de rekening voor de hulp aan de Tsunami-slachtoffers gestort.

Ook de Jeugd laat zich niet onbetuigd. Op vrijdag 14 januari tussen 13u en 17u en zaterdag 15 januari van 9u tot 17u wassen zij auto's op het marktplein. Voor een wasbeurt wordt € 5 gevraagd.

 


Home
Home