De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 58 - Week 1 : van 2 tot 8 januari 2005


Het team van www.adegem.net
wenst u een gelukkig 2005 !


HET GEBEURDE IN 2004...

Met een weer dat een beetje naar de lente rook maakten we de overstap van oud naar nieuw; een moment om even terug te blikken op wat Adegem zich over 2004 zal blijven herinneren.

Het jaar begon met een kater: Adegem had net voor de jaarwisseling 2003-2004 (en dit ondanks het protest van de bevolking) zijn postkantoor langs de N9 zien sluiten.

In de Ringbaan maakte men zich zorgen over de mogelijke vestiging van Fides Food, een bedrijf dat droogvoer voor dieren produceert, in de achtertuin. Het protest van de inwoners en de reacties in de gemeenteraad bleven niet zonder gevolgen: het bedrijf stopte zijn onderhandelingen met de gemeente en week uit naar Oostende.

Niet alleen de inwoners van het Vliegplein en Zandakkers lieten zich horen: ook de mensen van den Hoeke kwamen in het verzet. Zij protesteerden tegen de mogelijke inplanting van een funerarium op den Hoeke. Hun protest zorgde echter enkel voor vertraging van het dossier. De milieuvergunning is ondertussen afgeleverd en over de bouwvergunning neemt het college van burgemeester en schepenen in 2005 zeker een beslissing.

In het najaar van 2004 was het dan de beurt aan de mensen van Onderdijke en omgeving om zich te roeren. Zij kwamen in verzet tegen de mogelijke inplanting van een mestverwerkingsbedrijf dat groene stroom wil opwekken in hun wijk. De kans is groot dat een beslissing over dat dossier pas over enkele jaren valt.

De inwoners van Adegem-Dorp en van de Canadezenlaan hadden in 2004 dan weer redenen om tevreden te zijn: een deel van het wegdek of wegrand in hun wijk kreeg een facelift waardoor het veiliger fietsen is in het centrum van Adegem. En de modderpoelen in het begin van de Canadezenlaan behoren eveneens definitief tot het verleden.

Ingrepen aan de kruispunten in de Krommewege zorgen er voor dat het verkeer in die straat op het industrieterrein veiliger verloopt.

De fietsers die regelmatig de weg tussen de Kruipuit en Oostwinkel afleggen zagen in het najaar de werken aan het fietspad beginnen. De afwerking van het nieuwe fietspad is voor over enkele maanden.

Voor de Oud-strijders en de Vaderlandslievende Verenigingen was 2004 een belangrijk jaar. De plechtigheid die ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding op het Militair Canadees Kerkhof werd georganiseerd werd bijgewoond door Prins Filip. Met minder show -maar zeker niet minder belangrijk- werd in juli het nieuwe monument ter ere van de Adegemse slachtoffers uit de beide wereldoorlogen op het Adegemse kerkhof ingehuldigd.

Het Canadamuseum opende in september het tweede luik van zijn museum, waarin naast herinneringen aan de bevrijding in 1944 ook ruimte werd vrijgemaakt voor een overzicht van de geschiedenis van ons vorstenhuis

Afscheid
Ook vorig jaar moest Adegem afscheid nemen van enkele gekende mensen: Eugeen Van Hecke, die gedurende meerdere jaren deel uitmaakte van het bestuur van het OVMW, overleed ten gevolge van een slepende ziekte. Arthur D'havé, pastoor op rust die zich in de Kallestraat had gevestigd, overleed aan een hartaanval. In het najaar moest Adegem eerst afscheid nemen van de 46 jarige Marijke Bert. De onderwijzeres van de Papaver verloor haar tweede strijd tegen de kanker. Drie dagen nadat Adegem Marijke naar haar laatste rustplaats had begeleid nam de gemeente afscheid van de 51 jarige Rudy Landuyt. Ook hij had de strijd tegen de gevreesde ziekte niet kunnen winnen. Met Elvira Matthys verloor Adegem in december zijn oudste inwoner.

Cultuur en sport
Ook de wereld van cultuur en sport is in 2004 in Adegem niet onopgemerkt voorbijgegaan. Jacky Pauwels, die ruim 30 jaar geleden Adegem voor Canada verliet, was vorig jaar niet alleen een paar maal terug te gast in Adegem, maar stelde ook op de Boekenbeurs zijn nieuwste boek voor. Ook van Guido Van Heulendonck rolde er dit jaar een nieuw boek van de persen.

Op sportief vlak bezorgde VK Adegem zijn supporters een kater, door eind vorig seizoen de beslissende testwedstrijd tegen Sparta Ertvelde te verliezen. Hierdoor zakte de ploeg van voorzitter Noël Wille van tweede naar derde provinciale. Daarentegen staat, dat de club dit jaar startte met een meisjesploeg!

Wielrenner Michiel Van Aelbroeck, Sportman van het jaar 2003, behaalde successen in binnen- en buitenland. Zijn hoop om in Eeklo kampioen van België te worden werd door ziekte de kop ingedrukt.

Mocht 2004 niet al uw verwachtingen hebben ingelost dan hopen wij dat 2005 dat wel doet!


WORDT NIKKIE STEYAERT TALENTED TEENAGE GIRL 2005?


Nikkie is niet alleen sympathiek, zij kan goed dansen en mooi zingen. Met die eigenschappen
dingt zij op 19 februari in Mechelen mee naar de titel van Talented Teenage-Girl 2004

Vorig jaar zag de 13 jarige Nikkie Steyaert uit Adegem de finale van Talented Teenage Girl of Boy 2003. Toen zij enkele weken later op Studio 100 hoorde dat er inschrijvingen ingewacht werden voor de verkiezing van Teenage Girl of Boy 2004 vond zij dat voor zichzelf een uitdaging en schreef zich -met medeweten van haar ouders Nick en Brigitte- in voor de pre-selecties. Naast Nikkie schreven zich nog bijna 900 andere kandidaten in.

Zowel in de pre-selecties als in het verder verloop van de wedstrijd mogen de kandidaten zelf bepalen met elke act zij aan de wedstrijd deelnemen. In de pre-selecties moesten de kandidaten alvorens hun act te brengen zichzelf voorstellen en hun visie op een actueel onderwerp geven.

Enige kandidaat zonder fanclub!
Nikkie -die eerst muziek studeerde en nu reeds vier jaar toneelschool volgt in Maldegem- had zich tijdens de pre-selectie voor de kandidaten van Oost en West Vlaanderen in Brugge voorgesteld als een bedeesd meisje, maar pakte met een gevat antwoord uit op het actueel onderwerp en koos voor haar act een combinatie van zang en dans.

De jury gaf geen commentaar op de optredens en maakte enkel de namen bekend van de jongeren die doorgingen nar de halve finale. "Als het enkel van het publiek afhingt maakte ik geen schijn van kans" zegt Nikkie, als ze terugdenkt aan de halve finale. Alle andere kandidaten hadden immers een legertje supporters mee. Zij was de enige zonder fanclub, met enkel ma Brigitte en een supporter als begeleider. Ook in de halve finale liet de jury zich echter niet door het publiek imponeren en gaf zij geen enkele commentaar op de optredens: zij beperkte zich opnieuw tot het bekend maken van de namen van de jongens en meisjes die konden doorstoten naar de finale

Finale
Nikkie Steyaert werd de enige kandidaat van Oost Vlaanderen die zich kon plaatsen voor de finale, die doorgaat op zaterdag 19 februari in Mechelen. Eer het zover is trekken alle finalisten echter, samen met de organisatoren, voor een officiële voorstelling van de kandidaten voor twee dagen naar Disneyland Parijs.

Nikkie steunen voor de finale kan door met haar op 19 februari mee te reizen naar de finale in Mechelen en door op haar te stemmen op de website www.talentedteenager.be. Dat stemmen kan reeds vanaf nu!


ELVIRA VAN 'T VLIEGKASTEEL IS NIET MEER

Nadat ze op 24 november getroffen werd door een beroerte werd de 97 jarige Elvira Matthijs van café 't Vliegkasteel op de Ringbaan opgenomen in de Heilig Hartkliniek te Eeklo. Adegems oudste inwoner, die hoopte de kaap van de 100 jaar te kunnen bereiken, is niet meer ontwaakt uit de coma waarin ze na haar beroerte terechtkwam.

Op 21 december is Elvira in de Kliniek in Eeklo overleden. Op maandag 27 december namen familie en vrienden in de Sint Adrianuskerk afscheid van haar. Het café in de Ringbaan is gesloten. Als het ooit nog zijn deuren opent zal het -zonder Elvira- hetzelfde Vliegkasteel niet meer zijn...


GRENSGEMEENTEN HULDIGDEN HUN KRULBOLKAMPIOENEN

Na drie bollingen in het André Trensonstadion in de Zandakkers en een in Sint Margriete, waaraan in totaal 400 bolders deelnamen, huldigde het bestuur van de Verbroederde Grensgemeenten hun krulbolkampioenen. Alhoewel drie van de vier bollingen in Adegem werden georganiseerd kwam geen enkele Adegemse deelnemer in aanmerking voor de titel. Die titel ging bij de mannen naar de Maldegemnaar Robert Braet. Bij de vrouwen was de titel voor Aline Verstringe uit Sijsele. De trofees van de gemeente Maldegem gingen naar winnaar Robert Braet en Georgette Leers.


SPORTSCHOOL ORGANISEERDE MINIVOETBAL-INSTUIF

Honderd jonge voetballertjes uit het Meetjesland hebben op dinsdag 28 en woensdag 29 december deelgenomen aan de minivoetbal-instuif die door de Maldegemse sportschool en de Gemeentelijke Sportdienst in de Sporthallen Atletico, De Berken en Van Cauteren georganiseerd werden. De trainingen en de wedstrijden werden geleid en begeleid door voetballers van de Meetjeslandse clubs en van AZ 77. Naast de voetbalpret houden de jonge voetballers ook nog een diploma aan de minivoetbalinstuif over...


JEUGD GENOOT VAN BASKETBALFEEST

De verantwoordelijken voor het jeugdbeleid van Basketbalclub Jeugd Maldegem organiseerden ook dit jaar op tweede kerstdag hun basketbal-namiddag in de Sporthal Van Cauteren. Tussen 12u30 en 17u30 beleefden een 30-tal kinderen al dan niet aangesloten bij BJM samen met hun ouders van de trainingen en de wedstrijden die door de trainers van BJM werden geleid. Na het laatste fluitsignaal werd er gezellige verbroederd in de VIP ruimte.

 


Home
Home