De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 57 - Week 53 : van 26 december 2004 tot 1 januari 2005


VROLIJK KERSTFEEST
AAN AL ONZE BEZOEKERS!


PAROCHIAAL ADEGEM IN KERSTSFEER


Voor het aanschouwelijk voorstellen van het kerstgebeuren kon parochiaal Adegem dit jaar rekenen op de vormelingen.

Ook parochiaal Adegem ontsnapt niet aan de dalende spiraal van de terugval van het kerkbezoek. Feestdagen als Pasten en Kerstmis doen deze terugval even vergeten. Dan worden de eucharistievieringen door veel meer mensen bijgewoond dan de traditionele zondagsmissen. Voor de eucharistievieringen op feestdagen worden er door de parochiale gemeenschap extra inspanningen gedaan om die eucharistievieringen voor de kerkbezoekers aantrekkelijker te maken. Naast de uitbeelding van het kerstverhaal konden de mensen die vrijdagavond de mis bijwoonden voor het eerst het koor van basisschool de Papaver beluisteren.. Het koor gaf een meerwaarde aan de eredienst. De kerkgangers hopen dat het niet bij een eenmalig optreden van het koor in de kerk zal blijven.


Nadat ze eerder dit jaar met Pasen, Pinksteren en Allerheiligen met mooie kerkversiering hadden uitgepakt hebben de verantwoordelijken voor de versiering van het interieur van de kerk ook voor Kerstmis een prachtig bloemstuk in elkaar gestoken.


GEEN ROTONDE, WEL LICHTEN!


Wie nu uit de Barbarastraat de N9 op of over moet, zelfs tijdens de daluren, moet geduld
hebben. Als de N9 in zijn nieuw profiel is aangelegd zal daar verandering in komen.
Volgens het huidige plan komt er niet, zoals eerder aangekondigd, een rotonde maar stoplichten.

Er zal nog veel water naar de zee vloeien vooraleer de werken aan het nieuw profiel van de N9 worden aangevat. De kans is dan ook groot dat de plannen die nu op tafel liggen, de komende maanden en jaren nog ingrijpend kunnen wijzigen. Aan het principe dat er langs de N9 zo weinig mogelijk kruispunten met lichten moeten blijven, wordt (voorlopig) niet geraakt. De dienst Infrastructuur van het Vlaams Gewest wil zelfs het aantal kruispunten drastisch verminderen.

Als de cijfers kloppen die op de laatste bijeenkomst -waarop burgemeester De Roo aanwezig was- genoemd zijn, dan zou men tot bijna een halvering van het aantal kruispunten komen. Er wordt geopteerd om op de meeste kruispunten die blijven rotondes aan te leggen. De kruispunten die verdwijnen zouden voor een groot deel door keerpunten vervangen worden. Voor het gedeelte van de N9 tussen de Hillestraat en de Waleweg wordt aan een speciale oplossing gedacht. Voor het kruispunt aan de Barbarastraat, de straat die van de N9 naar het industrieterrein loopt, werd aanvankelijk een rotonde voorzien. Op het laatste overleg vergadering was er geen sprake meer van een rotonde maar wel van verkeerslichten.

Fietspad
De wijziging in de planning heeft vermoedelijk te maken met de aanleg van het fietspad dat door de gemeente in de Barbarastraat en in andere straten op het industrieterrein, voorzien wordt. Voor de fietsers is er op de N9 momenteel een veilige fietsoversteek ter hoogte van het tankstation Ginneberge. In de nieuwe planning is die veilige oversteek voor fietsers niet meer voorzien. Die wordt naar het kruispunt van de Barbarastraat en de N9 verplaatst. Om de veiligheid van de fietsers op dat punt te verzekeren wil de Vlaamse overheid het voorziene rondpunt door lichten vervangen. In tegenstelling tot de Maldegemse afdeling van Groen! gaan zij er van uit dat de verplaatsing van de veilige fiets-oversteek de beste oplossing is.


DOSSIER FUNERARIUM IN EEN BESLISSENDE FASE

Terwijl de gemeentelijke administratie overstelpt wordt met bezwaarschriften tegen de milieuvergunning voor het mestverwerkingsbedrijf in Onderdijke steekt ook het dossier in verband met het funerarium van het ceremoniebedrijf Johan Borgonjon op den Hoeke opnieuw de kop op. De gemeente Maldegem had aanvankelijk gewacht met de aflevering van de bouwvergunning tot de provincie een beslissing nam in het beroep inzake de milieuvergunning van het funerarium.

Die milieuvergunning is een paar maanden terug in beroep goedgekeurd, op voorwaarde dat ook de bouwvergunning wordt afgeleverd. Het ceremoniebedrijf Borgonjon heeft nu een nieuwe bouwaanvraag ingediend. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 20 januari 2005. Daarna komt het dossier met de eventueel binnengekomen bezwaren op de tafel bij het college van burgemeester en schepenen. Mocht de vergunning geweigerd worden dan kan het ceremoniebedrijf net als voor de milieuvergunning beroep aantekenen bij de provincie.


GROTE BELASTINGEN BLIJVEN ONGEWIJZIGD

Vorige week heeft de gemeenteraad de inkomsten en uitgaven voor 2005 vastgelegd. Wereldschokkende dingen zijn er niet uit de bus gekomen. Zowel de Aanvullende Belasting op de Personenbelasting (8%) als de opcentiemen op de onroerende voorheffing (1300) blijven onveranderd. Na klachten tegen en veroordelingen van belastingen op Rechtspersonen in andere steden en gemeenten heeft Maldegem, voor het tot een klacht tegen de gemeente komt, die belasting nu reeds afgeschaft. Daar tegenover staat de invoering van een nieuwe belasting op de Economische Activiteiten.


FIETSENDIEFSTAL IS MEER DAN KLEINE CRIMINALITEIT

De hoop van de Maldegemse politie dat de daling van het aantal fietsdiefstallen zich tot het einde van 2004 zou doorzetten is ijdel gebleken. Uit de cijfers van de laatste weken blijkt dat er een heropleving is van de het stelen van fietsen. De Maldegemse politie ziet het stelen van een fiets niet als kleine criminaliteit maar als een gewon criminele handeling. Voor een gewone fiets moet al vlug € 500 worden neergeteld. Als we spreken over een fiets of mountainbike van een wielertoerist, dan spreken al vlug over een veelvoud van dat bedrag.

Het stelen van fietsen verhoogt ook het onveiligheidsgevoel bij de bevolking. Daarom wil de politie de komende weken de strijd tegen de fietsdiefstallen opdrijven. Hierbij rekent zij op de medewerking van de bevolking. In de eerste plaats op de mensen die het slachtoffer worden van een fietsendiefstal. Hen wordt gevraagd om die diefstal zo snel als mogelijk te melden. Dat kan ook telefonisch. De aangifte moet dan later wel op het bureel uitgebreider gebeuren. Hoe vlugger de politie op de hoogte is van de diefstal hoe vlugger zij naar de gestolen tweewieler en de dief kan uitkijken.

Ook aan de mensen die aan bushaltes wachten op de komst van het openbaar vervoer of die in druk bezochte dancings of cafés vertoeven wordt gevraagd om verdachte handelingen in verband met het stelen van fietsen dan de politie over te maken. De politie is er van overtuigd dat, mits een goede samenwerking is, het mogelijk moet zijn om de opflakkering van het aantal fietsdiefstallen de kop in te drukken. Voor meer informatie kunnen de mensen terecht bij de dienst onthaal van de politie in de Westeindestraat.


DUIVEN IN DE KIJKER


Gastvrouw Olga Van den Abbeele ontving de duivenmelkers op de jaarlijkse kerst - duivententoonstelling in het André Trenson-stadion. De duiven van Arnold Van De Woestyne, (Adegem), Linda Timmerman (Maldegem) en Frank De Smet (Sint Laureins) waren enkele van de blikvangers op de tentoonstelling die honderden duivenliefhebbers naar Adegem lokte.

Op kerstdag namiddag leiden alle wegen van de duivenmelkers van Oost- West en Zeeuws Vlaanderen naar Adegem. Daar wordt ieder jaar op kerstdag een duivententoonstelling georganiseerd. Dit jaar zijn ze er aan de drieëndertigste editie van de tentoonstelling toe. Het aantal deelnemers en het aantal duiven dat tentoongesteld wordt is beperkt. Enkel duivenmelkers die de afgelopen jaren goede resultaten hebben behaald worden uitgenodigd om met vier van hun kampioenen aan de tentoonstelling deel te nemen. Dit jaar waren er veertien duivenmelkers die hun kampioenen mochten tentoonstellen.

Tot voor enkele jaren werd de tentoonstelling in Adegem-Dorp georganiseerd. De laatste jaren gaat de tentoonstelling door in het André Trenson-stadion in de Zandakkers.


PROBLEMEN MET LEIDINGWATER OPGELOST

Omdat er vervuiling aan het leidingwater was vastgesteld, kregen de inwoners van de Canadezenlaan en de verkaveling Duinen, Bilken en Walland de raad van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening om het leiding water te koken vooraleer het te gebruiken. De problemen zijn achter de rug. De inwoners van de straten kregen vorige week bericht dat er opnieuw zuiver water door de leiding stroomt en dat het water opnieuw normaal kan gebruikt worden.


EERSTE TOOG-QUIZ

Maandag 27 december krijgt Adegem zijn eerste toog-quiz. Die gaat vanaf 20 uur door in Buiten De Wereld in Adegem-Dorp. Iedereen kan meedoen. Vooraf inschrijven is niet nodig. Ook speciale kennis om mee te doen is niet vereist: de vragen hebben vooral betrekking op alledaagse zaken. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om een gezellige avond aan de toog te beleven.


GEMEENTE BESLIST MEE OVER VESTIGING MEGAWINKELS

Tot voor enkele maanden had de gemeente geen inspraak in de vestiging van grote handelszaken langs N9, ook gekend als "de Handelskilometer" die ondertussen al meer 1 km lang is. Door de IKEA wet moet de aflevering van een vergunning voor een dergelijke zaak niet langer door de commissie in Brussel, maar door de gemeente worden afgeleverd. Voor onze gemeente komt deze wetgeving een beetje te laat. Op enkele percelen na is alles volgebouwd in de handelskilometer. Volgens burgemeester De Roo zijn er ook reeds onderhandelingen bezig over de nog beschikbare percelen.

Als er bij de gemeente een aanvraag voor een groothandelszaak binnenkomt, zal het college van burgemeester en schepenen geen beslissing nemen vooraleer zij overleg gepleegd heeft met de stuurgroep waarin, naast een delegatie van het college, ook vertegenwoordigers van UNIZO en BIM zitting hebben. De stuurgroep kan enkel een niet-bindend advies uitbrengen.

Een handelszaak die op een NJET van de gemeente stuit kan daartegen nog altijd in beroep gaan bij de hogere overheid. Burgemeester De Roo onderstreepte dat het overleg met de stuurgroep niet alleen geldt voor de handelszaken die zich in de handelskilometer willen vestigen maar voor alle Mega-zaken die zich om het even waar in Maldegem of een van de deelgemeenten willen vestigen.

 


Home
Home