De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 56 - Week 52 : van 19 tot 25 december 2004


VROEGE KERSTSFEER OP DE KRUIPUIT


Na een gezellige wandeling door de straten van de Kruipuit kon het publiek in de feestzaal van de
gemeenteschool genieten van een kerstspel dat door de kinderen van de het zesde leerjaar werd
opgevoerd.

Om de twee jaar pakt het Oudercomité van de gemeenteschool op de Kruipuit uit met een stoet. Voor twee jaar werd de pompoenstoet georganiseerd en werd er in de school een kerstmarkt gehouden. Vorige week pakte het oudercomité uit met een vroege kerstwandeling in de omgeving van de school. Een paar weken voor die kerstwandeling hadden leden van het oudercomité een bezoek gebracht aan de mensen uit de straten in de onmiddellijke omgeving van de school. Zaterdagavond tijdens de wandeling konden ze vaststellen dat hun oproep om de tuintjes en woningen met sfeerlichtjes te versieren door de bezochte inwoners massaal was opgevolgd.

De straten lagen er zaterdagavond bijzonder sfeervol bij. Omstreeks 18 uur verzamelden de deelnemers aan de kerstwandeling in de feestzaal van de gemeenteschool. Het oudercomité had voor een eigen veiligheidsdienst gezocht. De schoolkinderen die aan de wandeling deelnamen hadden op verzoek van het oudercomité en de schooldirectie hun fluoriserende hesjes aangetrokken. De ongeveer 150 deelnemers wandelden tegen een gezapig tempo door de verlichte straten. Ondertussen werden in de feestzaal de eerste suikerwafels gebakken. Toen de wandelaars terug de school bereikten werden hun neusvleugels door het heerlijke aroma van warme suikerwafels geprikkeld.

Voor het bereiden van het deeg en het bakken van de suikerwafels kon het oudercomité rekenen op een vrijwilliger met bakervaring. Het duurde even voor iedereen een plaatsje in de feestzaal gevonden had maar daarna gingen de suikerwafels als zoete broodjes van de hand. De leerlingen van het zesde leerjaar moesten nog even wachten op hu suikerwafel. Na de wandeling trokken zij zich terug in een van de klaslokalen om even later uit e pakken met een eigen kerstverhaal.


HET REGENDE BEZWAREN TEGEN MESTVERWERKINGSBEDRIJF

Op 10 december werd het openbaar onderzoek in verband met de aanvraag van de milieuvergunning voor het mestverwerkingsbedrijf van de familie Coopman in Onderdijke afgesloten. Na de hoorzitting in de Hoogen Pad was het duidelijk dat er tegen die milieuvergunning veel bezwaren zouden ingediend worden. Tegen de aanvraag van de bouwvergunning die nog niet is afgeleverd, kwamen naar wij vernamen ongeveer 150 bezwaren binnen.

Alhoewel het juiste cijfer van de binnengekomen bezwaren tegen de milieuvergunning nog niet bekend gemaakt wordt konden wij toch achterhalen dat het aantal bezwaren tegen de milieuvergunning een pak hoger ligt dan het aantal bezwaren dat tegen de bouwvergunning werd ingediend. In sommige gezinnen dienden alle leden van het gezin afzonderlijk een bezwaarschrift in.

In de lente
Zonder op het dossier van het mestverwerkingsbedrijf zelf in te gaan stelde de milieudienst dat niet het aantal bezwaarschriften maar wel de inhoud van de bezwaren belangrijk is. Het is de milieudienst die al de bezwaren leest en ordent. Daarna belandt het dossier bij het college van burgemeester en schepenen die al of niet rekening houdend met de bezwaren een advies uitbrengt voor de provincie.

De eerstvolgende milieucommissie van de provincie is op 11 januari 2005. Als het college van burgemeester en schepenen zijn advies tijdig klaar heeft kan het dossier Onderdijke in die commissie aanbod komen. Na het advies van die commissie is het aan de Bestendige Deputatie om een beslissing te nemen. Die beslissing moet volgens ingewijden pas in het begin van de lente verwacht worden.

Beroep
Uit de reacties op de hoorzitting hebben kunnen opmaken dat de tegenstanders van de inplanting van het mestverwerkingsbedrijf niet van plan zijn om zich tegen een eventuele gunstige beslissing van de Bestendige Deputatie neer te leggen. Zij kunnen beroep aantekenen bij de bevoegde minister en in laatste instantie bij de Raad van State. Dezelfde beroepsmogelijkheden liggen ook open voor de familie Coopman mocht de Bestendige Deputatie de vergunning weigeren.


AMBACHTENLAAN AFGESLOTEN

Wie van de Nijverheidslaan per auto of vrachtwagen naar het Vliegplein of omgekeerd moet kan niet langer gebruik maken van de Ambachtenlaan. Sedert kort werden iets over het midden van die straat paaltjes geplaatst zodat de voertuigen verplicht worden rechtsomkeer te maken. Het waren Postmannen die vanuit hun uitreikingskantoor op het industrieterrein vertrokken die het eerst met de nieuwe situatie werden geconfronteerd.

Voor zover wij weten wordt die weg reeds meer dan 50 jaar gebruikt en heeft die ook een officiële naam. Uit ingewonnen inlichtingen gaat het wel om een private weg die nu na al die jaren wordt afgesloten. Uit een eerste reactie van het college van burgemeester en schepenen is er nog geen officieel bezwaar tegen de afsluiting van de weg ingediend..


JEUGDVERBROEDERING ADOPTEERT FREDERIQUE


Wie vrijdag of zaterdag op de parking van de Intermarché een glaasje Glühwein kocht aan de stand van de
Jeugdverbroedering steunde daarmee de Jeugdverbroedering met haar adoptie van vierjarige Frederique.

Regelmatig komen jongeren uit Adria, Ermont, Lampertheim, Maldegem, en Wierden in het kader van de jeugdverbroedering samen. De jongeren maken samen graag plezier maar hebben ook oog voor de noden in de wereld. Zo adopteerden zij jaren geleden een kind, in het kader van het Foster-Parents-Plan. De leden van de Jeugdverbroedering zorgden er voor dat het geld voor de adoptie bijeen werd gebracht.

Nu hun geadopteerd kind de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft en dank zij de steun van de Jeugdverbroedering een eigen toekomst kan opbouwen liep het contract met de Foster-Parents-Plan organisatie ten einde. De Jeugdraad besloot om die contacten te behouden en een nieuw kindje te adopteren. In april werd met een eerste actie geld ingezameld om het begin van de adoptie te kunnen financieren.

Dit weekend verkocht een delegatie van de Jeugdverbroedering Glühwein op de parking van de Intermarché. Wie bij het kraam bleef staan kreeg van de delegatie de uitleg over hun adoptie en de reden van hun actie. De actie kon op de steun en sympathie van heel wat mensen rekenen.


STEUN DE KERST-IN ACTIE


In en aan de grote winkels in Maldegem en de deelgemeenten stonden dit weekend mensen van
de Redekiel om steun te vragen voor de Kerst-In actie.
Met die actie bezorgt De Redekiel arme behoeftige mensen een feestmaal op kerstavond.

Ook dit jaar pakt de Redekiel in samenwerking met Rotaryclub Maldegem, het Comité voor Initiatief en het OCMW uit met zijn Kerst-In actie. Op kerstavond tussen 18 en 20 uur bezorgen zij eenzamen een kerstmaal.

Vroeger, toen het oud Jeugdhuis nog bestond, werd daar een feestmaal voor eenzamen georganiseerd. Door het verdwijnen van het Jeugdhuis bleef het aanvankelijk even stil rond de Kerst-In actie. De Redekiel heeft de draad toen weer opgenomen. Een maaltijd in het jeugdhuis organiseren kon niet meer. Daarom werd besloten om de feestmaaltijd bij de mensen aan huis te brengen.

Om de actie te kunnen financieren en bij de maaltijd ook nog een dessertje te kunnen stoppen doet de Redekiel een beroep op de bevolking. De weken voor kerstmis staan zij in of aan de grote winkels in Maldegem en de deelgemeenten om mensen steun te vragen voor de actie. Die steun kan geld of koekjes of iets anders zijn die de mensen in de winkel kopen, zijn.

Mensen die de actie willen steunen maar die niet naar de grote winkels gaan kunnen zich steeds tot de verantwoordelijken van de Redekiel wenden.


PARKINGS GOED AANGEDUID

In het centrum van Adegem een parkeerplaats vinden is nu niet moeilijk meer. De gemeente heeft in Adegem Dorp borden geplaatst die aangeven welke richting u als automobilist moet volgen om de parkings in het centrum te bereiken. Foutparkeerders hebben als ze de bon op gaan geen enkele reden meer om daartegen te reageren. Het argument dat zij van op de parking een paar tientallen meter te voet moeten gaan wordt als excuus niet aanvaard.


WAAKZAAMHEID BLIJFT GEBODEN

Nadat in de zaak ALIBI een verdacht persoon vermoedelijk van Tunesische afkomst werd opgemerkt werd nu ook een verdachte Poolse wagen in Maldegem en de deelgemeenten opgemerkt. De auto stopte bij de garage De Mey in de Koning Leopoldlaan. De inzittenden hadden volgens de familie Mey meer dan gewone aandacht voor wat er zich in de garage en in de toonzaal bevond.

Eerder was ook al in de Aalterbaan een verdachte wagen met een Poolse nummerplaat gesignaleerd. De politie vraagt de bevolking om waakzaam te zijn. Het zou kunnen dat het gaan om een verkenningsrit voor een latere overval. Wie verdachte wagens en/of personen opmerkt wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie op het nummer 050 72 71 60.


CEDRICK DE WITTE VERKOCHT DE MEESTE PRALINES VOOR VK ADEGEM


Omdat hij dit jaar de meeste doosjes pralines heeft verkocht ontving Cedrick de Witte
een wedstrijdbal uit de handen van de verantwoordelijken van de Jeugd van VK Adegem.

Jeugdploegen in stand houden kost een club handen vol geld. Daarom organiseren de meeste clubs jaarlijks minsten een activiteit om extra geld in het laatje te brengen. In oktober werden de jeugdspelers (van duiveltjes tot juniores) van VK Adegem gevraagd om opnieuw me te werken aan de jaarlijkse praline-verkoop.

Om de actie voor de spelertjes iets aantrekkelijker te maken werd er een wedstrijdbal beloofd aan de speler die in de loop van de maand november de meeste dozen pralines aan de man of vrouw bracht. Het vooruitzicht van een wedstrijdbal te kunnen winnen miste zijn doel niet. Er werden dit jaar 1550 dozen pralines verkocht. Dat is 350 meer dan vorig jaar.

Cedric De Witte heeft ofwel een grote familie ofwel is hij in november flink op stap geweest om pralines voor zijn ploeg te verkopen: in één maand verkocht hij 72 doosjes zeevruchten! Dat leverde hem de beloofde wedstrijdbal op. Cedric is niet de enige die een extra inspanning voor zijn ploeg heeft geleverd. Gilles Van der Jeugd verkocht 56 doosjes en Tymen D'Havé bracht er 39 aan de man. Batiest Goethals met 34 doosjes en Sofie Vleeshouwers met 31 doosjes maakten de top vijf van de praline-verkopers compleet.

 


Home
Home