De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 54 - Week 50 : van 5 tot 11 december 2004


MARIJKE BERT IS NIET MEER...

Op enkele dagen voor haar zesenveertigste verjaardag heeft Marijke Bert de strijd tegen haar slepende ziekte verloren. Marijke, die in Adegem in De Papaver in het onderwijs stond, had een vijftal jaren terug een eerste aanval van kanker afgeslagen. Alles leek er op dat zij de strijd definitief gewonnen had, maar enkele maanden terug kreeg zij bij een medische controle te horen dat de kanker een nieuwe aanval op haar lichaam had ingezet.

Alle zorgen en medicatie ten spijt heeft zij die tweede aanval niet kunnen afslaan. Marijke was gehuwd met Piet Van Vooren en moeder van drie kinderen. Familie en vrienden nemen woensdag om 10 uur 30 afscheid van haar in de Sint Adrianuskerk.


PRINSELIJK BEZOEK IN MALDEGEM

Nadat hij in september reeds in Adegem op bezoek was ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding, was Prins Filip vorige week donderdag opnieuw te gast in onze gemeente. Nu bezocht hij het centrum van Maldegem. Enkel burgemeester Johan De Roo was op de hoogte van de komst van de prins: op verzoek van het hof werd het bezoek immers geheim gehouden. Dat er donderdagnamiddag iets speciaals te gebeuren stond hadden opmerkzame bezoekers van het centrum echter kunnen opmaken uit de ongebruikelijke opnetting en de extra bevlagging die in het centrum was aangebracht.

Waarom prins Filip juist Maldegem voor een bezoek heeft uitgekozen weet niemand. Tijdens zijn bezoek aan het kabinet van de burgemeester liet hij zich het beleid van de gemeente grondig uitleggen. Daarbij had hij vooral belangstelling voor het financieel beleid en de openbare werken. Nadat hij daarover uitvoerig was ingelicht bracht de prins samen met de burgemeester een bezoek aan de werken in het centrum.

Na die wandeling was de prins aan een drankje toe: hij genoot dan ook van een frisse Leffe bij Filip, in De Filosoof. Omdat zijn agenda het niet toeliet moest hij het aanbod van een tweede drankje afslaan. De mensen die de prins in Maldegem gezien hebben knipperden even met hun ogen om er zeker van te zijn dat het wel degelijk de prins was die zij in het centrum zagen wandelen en die zij op café een pintje zagen drinken.


ADEGEM STEUNT DE VIERKLAVER


De schenking van de Gaaibolders en de Koppelbolders zal door de VZW Vierklaver
gebruikt worden om de snoezelhoek verder uit te bouwen.

Toen het vast stond dat VZW De Vierklaver naast zijn afdeling in Landegem ook in Adegem een afdeling zou opstarten, waren er een aantal Adegemnaren die zo hun bedekkingen hadden bij de inplanting van de huizen in een nieuwe verkaveling.

Zelfs de grootste pessimisten moeten echter na enkele jaren toegeven dat de Adegemse afdeling van de Vierklaver een succesverhaal is geworden. De huizen en ateliers van de VZW passen uitstekend in de verkaveling en de zowel de bewoners van de Vierklaver als de mensen die er op dagverblijf komen zijn uitstekend in de omgeving ingeburgerd.

De Adegemse bevolking heeft respect en waardering voor het werk van de Vierklaver. Dat tonen zij op verschillende manieren. Er zijn er die dat doen door op vrijwilligersbasis mee te werken aan de activiteiten binnen de Vierklaver. Anderen organiseren activiteiten en schenken de opbrengst aan de VZW.

De Gaaibolders van Adegem en omgeving zijn dan ook geen onbekenden in de Vierklaver: Patrick De Vogelaere organiseert reeds verschillende jaren een gaaibolling ten voordele van de VZW. Dit jaar namen bijna 300 gaaibolders deel aan die bolling. Ook de inwoners van de Vierklaver zelf kregen de gelegenheid om de bollen te laten rollen. De gaaibolling en alles wat er rond hoort bracht € 1405 op. Patrick en een delegatie van de gaaibolders overhandigden de cheque aan de verantwoordelijken van de VZW.

Om de mensen uit de straat de kans te geven elkaar beter te leren kennen startten Marc Van Gierdeghom en zijn echtgenote Christine Roets samen met Freddy Martens en zijn echtgenote Linda Van Speybroeck jaren terug hun eerste koppelbolling voor de inwoners van de wijk. Er werden onder de inwoners van Duinen en Walland ploegen van twee personen gevormd die het in het krulbollen tegen elkaar opnamen. Tussen het bollen door werd en wordt een glaasje gedronken een hapje gegeten.

Ook die bolling is ondertussen een klassieker geworden in de wijk. De inrichters deden en doen het niet om er zelf iets aan te verdienen. Vanaf het eerste jaar dat de koppelbolling werd ingericht werd de opbrengst aan een goed doel geschonken. Toen de VZW De Vierklaver zich in de verkaveling vestigde stond het voor de initiatiefnemers vast dat de opbrengst van hun bolling naar de VZW zou gaan. Dit jaar namen 24 ploegen aan de bolling deel. De initiatiefnemers overhandigden vorige week eveneens een cheque van € 900 aan de Vierklaver.

Gaby Van Landschoot en Jan Mussche dankten de schenkers voor de mooie geste en verzekerde hen dat, zoals steeds, de schenking nuttig zal besteed worden. De VZW maakt er een gewoonte van om de mensen of verenigingen die een som schenken in te lichten over wat er met hun geld gebeurt. De schenkingen van dit jaar zullen gebruikt worden om de snoezelhoek uit te breiden.


GEZINSBOND ACTIEF TIJDENS VOORLEESWEEK


Op het Canadees Kerkhof luisterden de kinderen naar het verhaal over de slag aan het Kanaal

Dit jaar was de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tijdens de jaarlijkse Vlaamse Voorleesweek op verschillende plaatsen actief. Als rode draad door hun activiteiten van die week liep het pas verschenen boek "Van Koolhoofden en Landschepen", niet toevallig een boek dat door de Oost Vlaamse Gezinsbond op de markt werd gebracht.

Het boek neemt de lezers via verhalen mee naar verschillende plaatsen in het Meetjesland. Aan ieder voorleespunt werd ook een activiteit gekoppeld waarbij de kinderen zelf de handen uit de mouwen moesten steken. Nadat ze op de parking van den Hoogen Pad het verhaal van de Koolhoofden hadden gehoord werden de kinderen mee geloodst naar de kunstacademie en mochten zij er zelf een hoofd boetseren.

Op het Militair Kerkhof luisterden de kinderen naar het verhaal over De Slag van het Kanaal. Daarna werden zij naar de Brug van Celie gevoerd en mochten zij er onder de leiding van kunstschilder Willy Van De Velde het landschap aan het kanaal schilderen. Voor het laatste voorleesuurtje trok de Gezinsbond naar de voortuin van de Jeugdherberg "Die Loyale"...


De gezinsbond peilde tijdens de voorleesweek even naar het acteertalent van de Adegemse
kinderen. Het werd een geslaagde test: het AVT kan gerust zijn, de opvolging is verzekerd!

Aan het beeld van Mijnheerke Van Maldegem werd zijn geschiedenis verteld. Daarna mochten de kinderen zelf toneelspelen en konden de ouders bij een drankje en een hapje de kunstwerken bewonderen die hun kinderen de vorige dagen gemaakt hadden.


DRIE NIEUWE AUTO' S VOOR DE WIJKAGENTEN

Dat het de Maldegemse politie en politici menens is met de uitbouw van de gemeenschapsgerichte politie bewijzen de jongste investeringen. De zes wijkagenten moeten zich vlot in hun wijk kunnen verplaatsen. Daarom wordt van hen verwacht dat zij zowel te voet als per fiets of per brommer hun dienst doen.

Als het weer te slecht is of de afstanden te groot moeten zij over een wagen kunnen beschikken. Daarom werden drie nieuwe auto's in gebruik genomen, die uitsluitend voor de wijkagenten bestemd zijn.

De gemeenschapsgerichte politiecel heeft haar standplaats in de Westeindestraat. Daar is ook het onthaal van de politie gevestigd. Over enkele maanden zal de cel volledig samengesteld zijn en zullen de juiste sectoren omschreven zijn.


MIEK VYNCKE DERDE MAAL
SPORTVROUW VAN HET JAAR

Tijdens het jaarlijks Sportgala in den Hoogen Pad maakte de gemeentelijke Sportraad de namen van zijn laureaten bekend. Die laureaten werden verkozen door de clubs die bij de sportraad zijn aangesloten.

Miek Vyncke was bij de vrouwen de enige kandidaat voor de titel van "Sportvrouw van het Jaar". Met haar titels van Wereldkampioen, Europees en Belgisch Kampioen heeft zij de titel zeker verdiend. Ondanks zijn goede prestaties in het voorbije seizoen kon Michiel van Aelbroeck zijn titel niet verlengen: Mario Lammens, die wereldkampioen Cyclocross bij de masters werd, kreeg de meeste stemmen achter zijn naam.

Mini AZ 77 werd tot grote teleurstelling van Volleybalclub Flamingo uitgeroepen tot "Sportploeg van het Jaar". Julien van Haecke van WTC Sportief Maldegem kreeg de trofee als "Laureaat van Sportverdienste".


APERITIEFGESPREK

Zondag 19 december organiseert de Gezinsbond een aperitiefgesprek met Hilde De Laere in het parochiaal centrum. Hilde was een van de producers achter de film "de Zaak Alzheimer". Wie aan het aperitiefgesprek wil deelnemen kan zich inschrijven bij Dorine De Vlieger (050 71 61 33) of bij Wilfried Sierens (050 71 55 77).


KERKEN IN HET MEETJESLAND

Op zondagnamiddag 12 december brengt Davidsfonds Adegem een bezoek aan de Kathedraal van het Noorden in Watervliet. Daar gaat een fototentoonstelling rond de kerken van het Meetjesland door. In de nabije toekomst verschijnt op initiatief van de Marnixring ook een kunstkalender met twaalf foto's van kerken uit onze regio.

Voor deelname aan het bezoek van de tentoonstelling en/of de kunstkalender kan informatie bekomen worden op de nummers 050 71 42 35 en 050 71 84 48.

 


Home
Home