De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 53 - Week 49 : van 28 november tot 4 december 2004


OUDSTE CAFEBAZIN SLUIT HAAR DEUREN

Woensdagnamiddag werd Elvira Matthys van café "Het Vliegkasteel" door een van haar klanten bewusteloos in haar keuken aangetroffen. De 97 jarige Elvira, die vermoedelijk door een beroerte werd getroffen, werd in zorgwekkende toestand naar de kliniek overgebracht. Haar trouwe klanten vrezen dat zij in de toekomst geen kaartje meer zullen kunnen leggen en geen pintje meer zullen kunnen drinken bij Adegems oudste en best gekende cafébazin...


GROOTOUDERS OP BEZOEK IN DE PAPAVER


In de turn- en feestzaal zagen de grootouders hoe kun oogappeltjes aan hun conditie werken.

Een beetje onzeker stapten de grootouders deze week de poort van de school de Papaver in Adegem-Dorp binnen. Het was alsof ze opnieuw hun eerste schooldag beleefden. Het ging gelukkig voor hen nu maar om een bezoekje aan de klas van hun kleinkinderen. Omdat de belangstelling bij grootouders voor het bijwonen van een paar lesuren van hun kleinkinderen zo hoog lag moesten de bezoekjes in groepen worden opgesplitst.

In de turnzaal mochten de kinderen hun grootouders laten zien hoe lenig ze wel zijn. Na de speeltijd trokken de grootouders met de kinderen naar hun klaslokaal en volgden er met bijzonder veel aandacht de les. Iedereen lette op of zijn of haar kleinkind wel voldoende aandachtig de les volgde en was trots als zijn of haar oogappel een goed antwoord gaf.


De kinderen hadden zich speciaal uitgedost en geschminkt voor de komst van
hun grootouders. Ze waren ook allemaal extra aandachtig en actief tijdens de
les die door hun grootouders werd bijgewoond.

Tussen de lessen in werden de grootouders uitgenodigd in de speelruimte van de kleuters voor een kopje koffie. Dat gaf directeur Jozef Ginneberge de gelegenheid om met behulp van een diavoorstelling de grootouders te laten zien welke zowel educatieve als ontspannende activiteiten er in de loop van een schooljaar in de Papaver worden georganiseerd. Na afloop van het schoolbezoek waren de grootouders over de indruk van wat zij in de Papaver te zien en te horen hadden gekregen. "Een vergelijking met de school in onzen tijd gaat niet op" hoorden we uit verschillende hoeken.


TEGENSTANDERS BELOVEN JARENLANGE STRIJD


De familie Coopman en vertegenwoordigers van Eco Flanders probeerden
tevergeefs de aanwezigen uit te leggen dat het bedrijf niet hinderlijk is.
De tegenstanders hadden geen boodschap aan hun technische uitleg.

Het waren niet alleen de inwoners van Onderdijke die dinsdagavond naar den Hoogen Pad afzakten. De tegenstanders van de vestiging van het bedrijf dat groene energie moet opwekken hadden de inwoners van alle straten in de omgeving van Onderdijke gemobiliseerd. Er waren extra stoelen nodig in de grote zaal van den Hoogen Pad om alle deelnemers aan de hoorzitting rond de milieuvergunningsaanvraag voor een mestverwerkingsbedrijf in Onderdijke een zitje te geven. Ondanks de oproep van schepen van milieu Geert De Roo om de avond sereen te laten verlopen moest hij in de loop van de avond toch enkele malen ingrijpen om orde op zaken te stellen.

Nog voor de heer Adriaens, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat, zijn inleiding had afgemaakt werd hij reeds onderbroken door de mensen uit het kamp van de tegenstanders. Hij had die meteen ook tegen de schenen getampt door te laten uitschijnen dat de klachten en tegenstand tegen het bedrijf in hoofdzaak komen van mensen die in een agrarische zone wonen in een opgesmukt landbouwbedrijf maar in wezen niets met de landbouw te maken hebben. Hij kreeg meteen lik op stuk van de heer De Baenst die zich met de manier van zijn reactie tot een populair entertainer ontpopte.

Niet hinderlijk
Wie gedacht had dat een lid van de familie Coopman als aanvrager van de bouwvergunning zou instaan voor de technische uitleg kwam bedrogen uit: die werd gegeven door ingenieur Christiaens, een onbezoldigd medewerker van Eco Flanders. Daarmee werd voor de tegenstanders meteen ook duidelijk dat de familie Coopman niet in zijn eentje het bedrijf opzet maar een firma achter zich heeft.

In een lange -en voor de meeste aanwezigen soms te technische- uitleg probeerde de heer Christiaens aan te tonen dat de omgeving geen enkele hinder zal ondervinden van het bedrijf. De 24000 ton mest, maïs, suikerbieten en ander organisch afval die per jaar nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden worden met vrachtwagens aangevoerd en mogen pas gelost worden als de vrachtwagens in de afgesloten gebouwen van het bedrijf zijn. Ook de mestkorrels die op het einde van het productieproces overblijven zullen, al zorgen zij voor geen milieuhinder, nooit te zien zijn in Onderdijke. Die mestkorrels zijn eveneens bestemd voor de uitvoer.

Verrassende wending
De eerste reactie van de tegenstanders stuurde het debat in een totaal andere richting. Zij zwaaiden met documenten die de twijfelachtige financiële situatie van Eco Flanders moesten aantonen. Volgens die tegenstanders heeft Eco Flanders de familie Coopman en het mestverwerkingsbedrijf nodig om zijn vel te redden. Zij zien Adegem ook als een testcase voor nog andere aanvragen in Vlaanderen. De tegenstanders kondigden dan ook aan dat zij zich, gesteund door experts, tegen de vestiging zullen blijven verzetten, desnoods tot bij de Raad van State. Zij blijven er bij dat een dergelijk bedrijf thuishoort op een industrieterrein. Dat er geen reuk of lawaaihinder zal zijn geloven zij niet. Zij vrezen ook voor wateroverlast in de regio en problemen met de vrachtwagens die het mest aanvoeren en de mestkorrels afvoeren.


Bij de tegenstanders zaten de mensen die het best van tongriem gesneden zijn,
op de eerste rij. Zij lieten er geen twijfel over bestand dat zij bereid zijn om tot
het uiterste te gaan om de vestiging van het bedrijf te voorkomen.

Nog geen standpunt
De tegenstanders probeerden na meer dan twee uren discussie ook schepen Geert De Roo en daarna burgmeester Johan De Roo te verleiden om het standpunt van het college te geven. Beiden beperkten zich tot de mededeling dat het college pas na de periode van openbaar onderzoek en het lezen van de binnengekomen bezwaren een advies over het dossier van de milieuvergunning zal uitbrengen. Burgemeester De Roo waarschuwde de tegenstanders dat de gemeente voor de milieuvergunning enkel advies mag geven.

Bij de aflevering van de bouwvergunning heeft de gemeente daarentegen een grote vinger in de pap. Tegen het afleveren of weigeren van de bouwvergunning en de milieuvergunning blijft er beroep door een van de partijen mogelijk. De uitspraak van de tegenstanders aan het adres van de familie Coopman en Eco Flanders, dat zij er niet moeten op rekenen dat hun dossier de eerstkomende 5 jaar uit de administratieve molen komt, houdt dan ook veel waarheid in.


COMEET STELDE NIEUW LOGO VOOR


Volgens een jury van deskundigen dekt het logo dat Maldegemnaar
Koen Volckaert ontwierp het best de lading van COMEET

Sedert mei hebben de cultuurraden van 13 steden en gemeenten van het Meetjesland de handen in elkaar geslagen. Zij willen dat de beleidsmensen uit die gemeenten hun cultuurbeleid op elkaar afstemmen en op die manier een cultuurbeleid voor het Meetjesland op poten zetten. COMEET (Cultuur Overleg MEETjesland), dat ook onder de vleugels zit van het Streekplatform Meetjesland, moet onze regio meer culturele mogelijkheden geven.

Aan enthousiasme ontbreekt het cultuurminnend Meetjesland niet: om zichzelf beter kenbaar te maken schreef COMEET een wedstrijd uit voor een eigen logo. Er kwamen 54 voorstellen van de hand van 17 mensen binnen. Tijdens het tweede cultuurforum dat doorging in den Hoogen Pad werd het nieuwe logo aan het publiek voorgesteld. Dat logo zal in de toekomst te zien zijn op alle briefwisseling en affiches die door COMEET gebruikt worden.


PATER ROMMEL GING HEEN

Zaterdag 20 november verloor Pater Rommel de strijd tegen een slepende ziekte. Op donderdag 25 november namen familie en vrienden afscheid van de Benedictijn in de kapel van het Klooster in Steenbrugge. Pater Rommel was ook in Adegem en Donk geen onbekende. Zolang zijn gezondheid het hem toeliet nam de man die de auto's wijdde deel aan de jaarlijkse autowijding op den Hoeke.


AFZIEN TIJDENS DE SURVIVAL

Bavo Sierens was een van de meer dan 600 deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Survival dat vorige week zondag in Adegem werd georganiseerd. Het was voor de deelnemers opnieuw ploeteren en afzien op het select parcours dat door Meetjeslandse Survivalclub was aangelegd. Na afloop van de wedstrijden klaagde niemand over de weersomstandigheden of de moeilijke hindernissen. Voor het talrijk opgekomen publiek waren alle deelnemers die de eindstreep haalden grote kampioenen.


CANADEZENLAAN KRIJGT MOOIER UITZICHT

Tot vorige week was het in de Canadezenlaan, langs de kant van de pare huisnummers in het gedeelte vóór de spoorweg een slijkerige bedoening, vooral tijdens regenweer. In de loop van deze week wordt het nieuwe uitzicht van dat gedeelte van Canadezenlaan voltooid. Tussen de borduren die de rijweg afbakenen en de voetpaden van de huizen legt de gemeente nu een nieuw voetpad in klinkers aan. Er komen ook boompjes en mogelijks een rustbank. De werken zullen de gemeente ongeveer € 20.000 kosten. Dat geld was volgens schepen van infrastructuurwerken Noël Wille voorzien in de post onderhoudswerken.


LEIDER ADEGEM WINT DERBY TEGEN KLEIT

Ook na de derby tegen Kleit behoudt VK Adegem zes punten voorsprong op zijn naaste achtervolger. De wedstrijd tegen de buren uit Kleit werd geen walk-over voor de leider. De Kleitenaars vingen in het begin van de wedstrijd Adegem goed op en knutselden regelmatig een goede aanval in elkaar. Een slordigheid in de Adegemse verdediging zorgde er voor dat de bezoekers op voorsprong kwamen.

Ook na de opgelopen achterstand slaagde de leider er nauwelijks in om de Kleitse portier in de problemen te brengen. Na de rust vergrootte Adegem de druk op de Kleitse defensie. Via een strafschop (Kleit had er ook al een geëist maar niet gekregen) kwam het gelijkspel op het bord. Een dekkingsfout op een vrijschop maakte voor Adegem de weg vrij naar de overwinning.


ALTE HERREN BLEVEN IN DE KLEEDKAMERS

Vrijdagavond stond bij de veteranen de wedstrijd tussen Alte Herren VK Adegem en Atletico Brugge -de nummer twee tegen de nummer een- op het programma. De uitslag van de wedstrijd zal vermoedelijk door de groene tafel bepaald worden: de spelers van de bezoekende ploeg hebben hun reputatie van potige spelers alle eer aangedaan.

Na de eerste helft, waarin een speler van de bezoekers de rode kaart kreeg, stond de 1-1 op het bord. Toen de spelers van de Alte Herren bij de rust naar de kleedkamer trokken was het hen aan te zien dat zij vreesden voor hun lijf en leden. Omdat het allemaal spelers zijn die werkend hun brood moeten verdienen besloten zij tijdens de rust om uit veiligheidsoverwegingen niet meer aan de tweede helft te beginnen. De scheidsrechter kon niets anders dan dat feit vaststellen en vermelden op het scheidsrechtersblad. De rest van de wedstrijd wordt later voor de groene tafel afgewerkt...

 


Home
Home