De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 52 - Week 48 : van 21 tot 27 november 2004


WIJ BLAZEN ONS EERSTE KAARSJE UIT

De "Week Van Pol Veirman" bestaat een jaar! Met deze wekelijkse internetkrant proberen wij u nieuws te brengen over wat er leeft in onze gemeente.

De nieuwsubriek is zeker niet alleen mijn verdienste: het idee van de rubriek "Adegems Nieuws" komt van Geert, Marnix, David en Iris, die -in die volgorde- met de Adegemse website zijn gestart. Toen ik vorig jaar in november bij hen op bezoek was voor een artikel in Vrij Maldegem hadden zij het over de nood aan een rubriek met lokaal nieuws op de website en stelden zij mij voor om daarover eens rustig na te denken.

Omdat de manier waarop zij zich voor www.adegem.net inzetten mij aansprak heb ik hen een paar dagen later weten dat ik de uitdaging aannam. Na een paar weken zou ik voor mezelf een evaluatie maken en zien of ik er al dan niet mee door zou gaan. Wij zijn nu een jaar verder en ik heb er nog geen seconde spijt van dat ik tot de Adegemse websitemakers ben toegetreden.

Ik ben echter niet de enige die het nieuws verzamelt: alle leden van het team spelen informatie en ideeën door. Geert en David zorgen ervoor dat mijn teksten en foto’s verzorgd in beeld verschijnen.

Dank zij de rubriek ben ik in contact gekomen met diverse nieuwe mensen en met Adegemnaren die reeds jaren hun geboortedorp verlaten hebben. De reacties die wij op onze wekelijkse rubriek ontvangen bewijzen dat er voor ons nieuws ruime belangstelling bestaat. Wij hopen dan ook ons nieuwsaanbod nog verder te kunnen uitbreiden. Daarvoor rekenen wij echter ook op u: heeft u nieuws over uzelf, uw vereniging of andere zaken die betrekking hebben op de gemeente, dan mag u ons die altijd doorspelen. Hoe meer nieuws wij binnenkrijgen, hoe beter wij u kunnen informeren!


ALFONS EN IRENA DELEN REEDS 60 JAAR LIEF EN LEED

Als een stralend diamanten paar bestegen Alfons De Schepper en zijn echtgenote Irena De Baerdemaeker woensdagnamiddag de trappen van het Maldegemse gemeentehuis. Zij werden er ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum met hun familie ontvangen door schepen van burgerlijke stand Jacques De Taeye, die voor hen geen onbekende is.

Zij huwden op 15 november 1944. Alfons, die tijdens de oorlog tweemaal werd opgeroepen, legde de tweede oproepingsbrief naast zich neer en werd werkweigeraar. Daardoor moest hij het laatste deel van de oorlog regelmatig van adres veranderen. Dat belette hem en Irena niet om trouwplannen te maken.

Het paar -dat zijn leven lang in de Moerewege heeft gewoond- geniet er na een leven van werken van een welverdiende rust. Dat betekent echter niet dat zij in hun zetel wegkwijnen: zij worden omringd door hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, die ervoor zorgen dat het nooit stil is in huize De Schepper-De Baerdemaeker.

Zij zijn ook nog actief bij KBG en Alfons hanteert nog geregeld pijl en boog. Hun diamanten huwelijksjubileum vierden zij met hun familie, buren en vrienden. Met schepen De Taeye maakten zij reeds een afspraak om over vijf jaar hun briljanten jubileum te vieren...


HOORZITTING ROND VERGUNNING MESTVERWERKINGSBEDRIJF

Toen de inwoners van Onderdijke en omgeving tijdens de zomermaanden zagen dat er een openbaar onderzoek liep voor een bouwvergunning bij de familie Coopman, koesterden zij aanvankelijk geen argwaan: zij dachten dat het ging om bijkomende stallingen voor het daar gevestigde landbouwbedrijf. De reacties kwamen pas los toen duidelijk werd dat het de bedoeling was van de familie Coopman om mest op te slaan in de nieuwe gebouwen, en om uit die mest groene energie op te wekken. De buren staken de koppen bij elkaar en op een bijeenkomst in "Buiten de Wereld" werd al snel duidelijk dat de meeste bewoners van Onderdijke en omgeving het mestverwerkingsbedrijf liever kwijt dan rijk zijn.

Om het bedrijf te installeren en uit te baten is er niet alleen een bouwvergunning maar ook een milieuvergunning Klasse 1 nodig. Die wordt niet door de gemeente maar door de Provincie afgeleverd. De gemeente Maldegem heeft in die aangelegenheid enkel een adviserende rol. Terwijl de commotie rond de bouwvergunning nog oplaaide vernamen we van Geert Coopman dat er ook werk werd gemaakt van het dossier voor de milieuvergunning. Die aanvraag is ondertussen ingediend.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 10 december. Op dinsdag 23 november wordt er een hoorzitting rond de aanvraag voor de milieuvergunning georganiseerd. Nadat de familie Coopman en hun raadgevers hun dossiers hebben voorgesteld, zullen de aanwezigen de gelegenheid hebben om opmerking te maken en vragen te stellen. Als zij na die hoorzitting nog bezwaren hebben dan kun zij die altijd schriftelijk of mondelijk bij de gemeente indienen.

Na het openbaar onderzoek en nadat het college van Burgemeester en schepenen kennis heeft genomen van alle binnengekomen bezwaren formuleert het een advies aan de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen. Dat advies wordt samen met de binnengekomen bezwaren aan de Provincie overgemaakt. De beslissing van de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen wordt pas in het voorjaar van 2005 verwacht.


GEZINSBOND DRIEMAAL AKTIEF TIJDENS DE VOORLEESWEEK


Maaike en haar Opa, die het Meetjesland rondtrokken voor het boek
"Over Koolhoofden en Landschepen", dat pas deze week verscheen,
waren te gast in de Adegemse bibliotheek. Voor de kinderen van de
Papaver lichtten zij een tipje van de sluier over het boek op...

Tussen maandag 22 en zondag 28 november loopt in Vlaanderen de Voorleesweek. De Adegemse afdeling van de Gezinsbond speelt hierop in met drie initiatieven.

Op woensdag 24 november worden de kinderen om 14 uur verwacht in de kunstacademie in Adegem-Dorp. Daar krijgen zij het verhaal te horen over een nieuw Koolhoofd. De kinderen moeten echter niet alleen passief luisteren: nadat het verhaal is voorgelezen mogen zij zelf een hoofd boetseren. De kunstwerkjes zijn zondag 28 november te bewonderen in de zaal van de jeugdherberg "Die Loyale".

Zaterdag 27 november wachten leden van de Gezinsbond de kinderen en hun ouders op aan het Canadees Kerkhof. Om 14 uur wordt daar het verhaal over De Slag om het Kanaal uit de doeken gedaan. Daarna trekt het ganse gezelschap naar Celiebrug, waar de kinderen onder toezicht en begeleiding van kunstschilder Willy Van de Velde het landschap aan het kanaal op papier kunnen zetten. Ook die kunstwerken zijn zondagvoormiddag tussen 11 en 12 uur in Die Loyale te bewonderen.

Op zondag 28 november worden de kinderen reeds om half tien in de zaal van de Jeugdherberg op de Gentse Steenweg verwacht: daar wordt hen het verhaal van Mijnheerke Van Maldegem geserveerd. Nadat zij geluisterd en gekeken hebben mogen zjj zelf onder begeleiding toneel spelen. Hun ouders kunnen om 11 uur een voorstelling van Mijnheerke van Maldegem bijwonen en daarna de kunstwerken bewonderen die op woensdag en vrijdag door de kinderen werden gemaakt. Genieten van het initiatief van de Gezinsbond is gratis!


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR RICHARD EN SIMONA

Op 18 november stonden Richard Verstuyf en Simona Potvliege in het Adegemse gemeentehuis voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand om te trouwen. Zaterdag werden zij -samen met hun familie- ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen door schepen van burgerlijke stand Jacques De Taeye.

Simona heeft altijd in de Waleweg in Adegem gewoond. Zij was mede oprichterster van de Adegemse afdeling van KAV en coördinator van de Damiaanactie. Kaarten en dansen in dansclub "Tropicana" zijn haar voornaamste hobbies.

Richard is pas na zijn huwelijk Adegemnaar geworden: hij volgde Louis Savat op als voorzitter van de Adegemse afdeling van de Vriendenkring van de Grenadiers. Hij is dan ook regelmatig aanwezig op herdenkingsplechtigheden, zowel binnen als buiten Adegem. Naast het dansen is ook de duivensport een hobby waarin Richard tijd steekt.

Het gouden paar weet van het leven te genieten, en hoopt dat nog vele jaren in gezondheid en geluk te kunnen doen...


HET SPAARVARKEN IS GESLACHT

Het Adegemse Volkstheater heeft zijn trouw publiek opnieuw enkele heerlijke avondjes uit bezorgd. Met de komedie ”het Spaarvarken” heeft het amateurgezelschap honderden mensen aan het lachen gebracht. Het doek is dicht maar niet voor lang. Nog voor het einde van het seizoen is het gezelschap met nog twee producties te zien en te horen in Adegem.


DODEN WORDEN NIET VERGETEN

November is de maand waarin wij onze overleden familieleden, vrienden en kennissen herdenken. In de Sint Adrianuskerk werd die sfeer extra in de verf gezet door een versiering van het altaar. De parochiale gemeenschap betreurt echter dat er toch nog steeds mensen zijn die als verzamelaars de bidprentjes van overledenen uit het kader vooraan in de kerk stelen. Dat kader geeft de mensen een overzicht van diegenen die ons in de loop van het jaar zijn ontvallen.


WIE WORDEN SPORTMAN EN SPORTVROUW VAN HET JAAR?

Vrijdag 26 november organiseert de gemeentelijke sportraad zijn jaarlijkse sportgala. Om 20 uur wordt sportief Maldegem in "den Hoogen Pad" verwacht. De verantwoordelijken van alle bij de sportraad aangesloten clubs worden er vanaf 19 uur met hun kiesbrieven verwacht. Terwijl in de grote zaal in een geïmproviseerd praatcafé een aantal sportfiguren aan de tand gevoeld worden, tellen leden van de sportraad in een van de kleine vergaderzalen de stembrieven voor de verkiezing van de sportman en sportvrouw van het jaar.

Vorig jaar gingen die titels naar Michiel Van Aelbroeck en Miek Vyncke. Beiden behoren ook dit jaar tot de genomineerden. Naast die twee laureaten worden ook nog de sportclub en de laureaat van sportverdienste gekozen.


SENIOREN GENOTEN TWEEMAAL

Reeds meer dan 10 jaar organiseert Maldegem jaarlijks zijn seniorennamiddag. Sedert de Parochiale gemeenschap de deuren van de Gildezaal gesloten heeft wordt deze namiddag in "den Hoogen Pad" georganiseerd.

Vorige week vrijdagnamiddag vulden meer dan 300 senioren uit de verschillende leefkernen van Maldegem den Hoogen Pad. Zij genoten van het optreden van de groep Maria Tell, die vooral opera en operetteliederen liet horen. Tijdens de pauze werd taart en koffie geserveerd en was het voor de senioren weer genieten.

 


Home
Home