De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 51 - Week 47 : van 14 tot 20 november 2004


CANADESE VETERANEN TERUG IN ADEGEM

Van hun vakantie in Europa maakte een Canadees gezelschap gebruik om even een bezoek te brengen aan België Tijdens dat kort verblijf in ons land stond ook een bezoekje aan Adegem op het programma. Voor twee leden van het gezelschap was het een emotioneel moment toen zij het Canadese militaire kerkhof betraden. Donald R Nicholas was er bij toen de Canadezen landden in Normandië. George Albrecht werd 20 dagen later aan de strijdkrachten in Europa toegevoegd. Zaterdag brachten zij samen met familie en vrienden een bezoek aan de graven van hun gesneuvelde wapenbroeders. Op het kerkhof werden ze verwelkomd door schepen Jacques De Taeye en een delegatie van de Oud Wapenbroeders afdeling Adegem.


TWEEDE BPA ZONEVREEMDE BEDRIJVEN IN DE MAAK

Op 9 december 2001 zette de bevoegde minister zijn handtekening onder een sectorieel Bijzonder Plan van Aanleg voor Zonevreemde Bedrijven. Door dat BPA zijn er in Maldegem en zijn deelgemeenten 13 bedrijven wiens voortbestaan voor de toekomst geregeld is.

Sommige van die bedrijven hebben zelfs de mogelijkheid om nog even uit te breiden. Er vielen bij de opmaak van het eerste BPA ook een aantal bedrijven uit de boot omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. Ondertussen is de wetgeving aangepast en zouden een aantal bedrijven die toen uit de boot vielen nu wel in aanmerking komen om in een sectorieel BPA Zonevreemde bedrijven te worden opgenomen.

Nieuw BPA
Omdat de gemeente de laatste tijd regelmatig aanvragen krijgt van bedrijven voor planologische attesten en er voor iedere aanvraag afzonderlijk een BPA moet worden opgemaakt keek de gemeente uit naar een mogelijkheid om die verschillende plannen te bundelen. Dat zou tijd, werk en geld voor de gemeente sparen. De opmaak van een tweede BPA Zonevreemde Bedrijven lijkt het college van burgmeester en schepenen de beste oplossing. Via een planbureau wil de gemeente dat BPA voorbereiden. Bedrijven die in het BPA willen opgenomen worden kunnen voor verdere informatie contact opnemen met de gemeentelijke diensten.


KRUIPUIT PUZZELDE AAN DE VREDE

In het kader van de Vlaamse Week van de Vrede werd op de gemeenteschool op de Kruipuit gepuzzeld aan de vrede. Directie, leerkrachten, leerlingen, ouders en grootouders brachten 150 stukjes samen voor een Vredespuzzel Die puzzel is af en momenteel nog te bewonderen in de turnzaal van de gemeenteschool.


ADEGEM VERGEET ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS NIET


Voor het eerst werd de 11 novemberplechtigheid aan het nieuwe monument georganiseerd.
Het was ook de eerste maal dat kolonel Georges De Vos de aanwezigen toesprak.

Naast de jaarlijkse hulde aan de Canadese en Poolse bevrijders vergeet Adegem ook zijn eigen oorlogshelden en oorlogsslachtoffers niet. Zowel in mei als in november wordt hen eer bewezen.

De oproep van de vereniging "Eendracht Maakt Macht" naar de socio-culturele verenigingen toe, om met hun vlag aanwezig te zijn op de plechtigheid, is dovemansoren gevallen. De belangstelling bij de bevolking voor de plechtigheid zelf lag hoger dan vorige jaar. De plechtigheid in de Sint Adrianuskerk en op het kerkhof werd opgeluisterd door het koor en door de Verenigde Vrienden Adegem.

Zowel in de Kerk als aan het monument bad pastoor Dhooghe voor vrede in de wereld. In zijn eerste toespraak bracht kolonel De Vos hulde aan de oorlogsslachtoffers. Hij legde meteen een link van het offer dat de oorlogsslachters hebben gebracht en de opdracht die wij hebben. Wij moeten, aldus de kolonel, samen bouwen aan de vrede. Wij moeten er ons er ook van bewust zijn en blijven dat de vrede, vrijheid en welvaart die wij kennen er niet vanzelf gekomen is.


Met woorden en bloemen brachten de kinderen van de Papaver
hulde aan de slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Dank
Cyriel Ryckaert, voorzitter van "Eendracht Maakt Macht", was tevreden over de ruimere belangstelling voor de plechtigheid. Hij dankte dan ook iedereen die de plechtigheid heeft voorbereid of eraan deelnam. Vooral de schoolgaande jeugd kon op een extra dankwoord rekenen. Zijn dank ging ook uit naar de leden van de Vaderlandslievende Verenigingen omdat zij niet alleen aanwezig zijn op de herdenkingsplechtigheden maar ook op de momenten dat er van een medelid afscheid moet worden genomen


ADEGEMS ZWEET OP MALDEGEMS FINSE PISTE


Vier leden van ACME (waaronder twee echte en een naar Maldegem uitgeweken Adegemnaar)
hebben het eerste deel van de aanleg van de Finse piste in het Maurice De Waelestadion voor
hun rekening genomen.

Reeds een paar jaar is Atletiekclub Meetjesland (ACME) vragende partij voor de aanleg van een Finse piste in het Maurice de Waelestadion. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden kunnen de atleten gebruik maken van die piste, in plaats van de piste rond het voetbalveld. Omdat een Finse piste bestaat uit schorsen is die ook vriendelijker voor de voeten van de atleten. Door haar samenstelling is ze ook waterdoorlatend, zodat er ook na regenval nog op gelopen kan worden. De gemeente was bereid om voor de aanleg van de piste een extra subsidie uit te trekken. ACME moest als tegenprestatie wel instaan voor de aanleg.

Samenwerking
Omdat men er bij ACME niet van op de hoogte was dat er voor de aanleg van een Finse piste ook een vergunning moest aangevraagd worden, liep de aanleg enige vertraging op. Nu alles administratief in orde is kon er werk gemaakt worden van de aanleg van de piste. Er kwam ook onverwacht gemeentelijke hulp. De piste, die meer dan 1 km lang wordt, moet 40 cm uitgeschept worden. De gemeente -die deze grond best kon gebruiken- stelde voor om in ruil voor de grond mee te helpen aan het uitdelven.

Doordat er over materiaal van de gemeente beschikt kon worden verliepen de werkzaamheden sneller dan voorzien. Op 12 november offerden enkele leden van ACME hun vrije voormiddag op voor het aanleggen van een deel van de piste. De ondergrond van de piste bestaat uit ruwe schors. Op de 30 cm dikke laag ruwe schors komt nog 10 cm fijne schors. Bij ACME wordt gehoopt dat de piste nog voor de winter klaar is zodat de atleten er de komende maanden nog gebruik kunnen van maken.


POLEN VERGETEN HUN GESNEUVELDE LANDGENOTEN NIET


Een oud-strijder van de Poolse Tankdivisies die tijdens WO II heeft deelgenomen aan
de bevrijding van onze regio bracht hulde aan zijn in Adegem begraven wapenbroeders.

Naast de Canadese hebben ook de Polen een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van onze regio. Op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan liggen 34 Polen begraven die tijdens de bevrijding sneuvelden. Traditioneel begin november brengt de gemeente samen met de Poolse gemeenschap in België hulde aan die Poolse bevrijders.

De publieke belangstelling voor deze plechtigheid ligt veel lager dan voor de Canadese plechtigheid, maar de plechtigheid heeft wel een veel intiemer karakter. Na een Eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk en een korte plechtigheid aan het centraal monument wordt het programma van de plechtigheid volledig aan de graven van de Poolse soldaten afgewerkt. De Poolse Militaire attaché bracht hulde aan zijn in Adegem begraven landgenoten. Ook burgemeester Johan De Roo bracht hulde aan de Poolse bevrijders.

Nieuw Leven
"Zij die hier begraven liggen brachten het grootste offer. Veel van de Polen die onze bevrijding wel overleefden moesten daarvoor een zware tol betalen. Omdat hun land ondertussen onder invloed van het communisme was geraakt, waren zij in hun vaderland niet meer welkom en moesten zij een nieuw leven opbouwen in een land waarvan ze weinig of niets wisten en waarvan ze de taal niet spraken" merkte de burgemeester op. Het verheugde hem jaarlijks een uitgebreide Poolse delegatie te mogen ontvangen die in hun nieuw vaderland hun weg gevonden hebben.

Na de officiële toespraken was het de beurt aan een oud-strijder, aan een echtgenote van een pools Oud-strijder en aan de schoolgaande jeugd om hulde te brengen aan de Poolse bevrijders. Na de plechtigheid in de Prins Boudewijnlaan werden de genodigden ontvangen op het gemeentehuis. Die ontvangst groeide als steeds uit tot een gezellige verbroedering.


EEN BEETJE ADEGEM OP DE BOEKENBEURS

De Boekenbeurs sloot met een nieuw record aantal bezoekers zijn deuren. Op deze boekenbeurs was ook Adegem een beetje aanwezig: Jackie Pauwels is dan wel naar Canada uitgeweken, maar blijft zich nog altijd Adegemnaar voelen. Hij kwam uit Canada over om op de boekenbeurs zijn nieuwste boek "De Canadezen en de bevrijding van België" voor te stellen. Hij deed dat ondermeer in een vraaggesprek met journalist Jeroen Kuypers. Met zijn boek laat Jackie ons onze streek tijdens de oorlog door de ogen van de Canadese soldaten zien.

 


Home
Home