De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 50 - Week 46 : van 7 tot 13 november 2004


WAT GEBEURT ER MET HET HOSPICE?


Meer dan 130 jaar geleden werd in Adegem de beslissing genomen om een rusthuis te bouwen. Het einde van het Elisabeth Rusthuis -in zijn huidige vorm- is niet ver meer af. Of het gebouw zelf nog een toekomst heeft is ook niet zeker.

Op 2 november 1875 opende het Elisabeth Rusthuis in Adegem zijn deuren. Bijna honderd jaar hebben de zusters van de Congregatie van Geraardsbergen ingestaan voor de verzorging van de mensen die de herfst van hun leven in "'t Hospice" doorbrachten. Daarna werd hun taak door burgerpersoneel van het OCMW overgenomen. Er werden in de loop van de afgelopen 129 jaar regelmatig aanpassings- en uitbreidingswerken aan het rusthuis uitgevoerd. Nu ziet het er naar uit dat 't Hospice gedoemd is om te verdwijnen.

Het renoveren van het huidige rusthuis tot een modern rusthuis met alle comfort dat voldoet aan de strengste normen zou handenvol geld kosten en dat hebben noch de gemeente Maldegem noch vadertje staat er voor over. Hetzelfde kan ook gezegd worden van het rusthuis in de Mevr. Courtmanslaan in Maldegem.

De fusie was nog maar net een feit toen de eerste geruchten over de bouw van een nieuw rusthuis in Maldegem de kop opstaken. Het heeft wel tot nu geduurd voordat het dossier door de administratieve molen is geraakt. Volgens OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche zal nog dit jaar de aanbesteding van het nieuwe rusthuis gebeuren en zal de eerste steen nog voor de lente van 2005 gelegd worden. Volgens de planning zou het nieuwe rusthuis in de tweede helft van 2006 klaar zijn.

Geen toekomst
De opening van het nieuwe rusthuis betekent ook het einde van de bestaande rusthuizen in Maldegem en Adegem. Alle residenten van de beide rusthuizen zullen in het nieuwe gebouw een onderkomen vinden. Een aantal gebouwen van het rusthuis in de Mevr. Courtmanslaan zullen een nieuwe bestemming krijgen. Als het van het OCMW afhangt zijn de andere gebouwen rijp voor de sloop. Volgens voorzitter Van den Bussche heeft ook het Adegemse rusthuis geen toekomst meer. Het zal -eens het nieuwe rusthuis geopend is- niet meer als rusthuis worden gebruikt.

Dat betekent volgens de OCMW voorzitter niet dat er in Adegem geen voorzieningen meer zullen zijn voor de opvang van ouderen. Er zal onderzocht worden of er in het huidige rusthuis eventueel flats voor bejaarden kunnen ingericht worden. De voorzitter vreest echter dat er voor die verbouwingen geen vergunning en geen geld zal komen. Zij denkt eerder aan het afbreken van het bestaande gebouw en het optrekken van een aantal bejaardenwoningen of appartementen met een OCMW dienstverlening.

Geen verkoop
Sedert enkele maanden doen in Adegem geruchten de ronde dat het OCMW grond in de onmiddellijke omgeving van het rusthuis zou verkocht hebben aan een bouwmaatschappij. Die gronden zouden dan opgenomen worden in een bouwproject waarvan ook de gronden van wijlen burgemeester De Kesel deel zouden uitmaken.

Mevrouw Van den Bussche ontkent niet dat de vraag om grond te kopen nooit gesteld is. Er zou volgens haar door het bestuur van het OCWM echter nooit gedacht zijn aan de verkoop van een deel van de gronden. "Mochten wij al plannen hebben om te verkopen, dan zou dat over het ganse complex gaan. Daar wij zelf ideeën hebben om in het kader van de bejaardenzorg in Adegem iets te realiseren is er van een verkoop dan ook geen sprake" benadrukte voorzitter Van den Bussche.

Of er in de nabije toekomst nieuws over het project kan verwacht worden betwijfelt de voorzitter. Momenteel wordt op het vlak van de bejaardenzorg de meeste aandacht besteed aan het nog te bouwen rusthuis. Pas als iedereen -zowel het bestuur, de residenten als het personeel- in het nieuwe rusthuis zijn draai gevonden heeft, zal er over de toekomst van de leeggekomen rusthuizen gedacht en gesproken worden.


NIEUW FIETSPAD IN PLAATS VAN LAPMIDDELEN


Het was aanvankelijk de bedoeling om enkel de slechte stukken van het fietspad tussen Oostwinkel en Veldekens te vervangen. De firma Vuylsteke kreeg uiteindelijk de opdracht om het fietspad langs de kant van de even huisnummers volledig te vervangen.

Tijdens de raadszitting van 21 juni 2004 besliste de gemeenteraad om herstellingswerken uit te voeren aan het fietspad tussen Oostwinkel en Veldekens. De werken werden op € 309.679,54 geraamd. Na de aanbesteding werden de werken voor € 223.935,97 toegewezen aan de firma Vuylsteke. Na de aanpassingswerken aan de nutsleidingen langs die strook van het fietspad werd het duidelijk dat het fietspad er slechter bijlag dan aanvankelijk vermoed was. Het college van burgemeester en schepenen vroeg de aannemer wat het zou kosten om in plaats van stukken in het fietspad te vervangen een volledig nieuw fietspad aan te leggen. De gemeenteraad keurde nu de extra werken voor een prijs van € 41.721,42 goed.

Voor oppositielid Ghyssels was dat een verkeerde beslissing. Het is niet omdat een werk minder kost dan voorzien dat men er vlug iets moet bij doen om toch aan de voorziene prijs te geraken. Willy Boulez en James Van Landschoot konden zich wel vinden in het voorstel van de CD&V meerderheid, maar vonden dat het college onmiddellijk tot de volledige vervanging van het fietspad had moeten beslissen. Zij hadden ook vragen bij de keuze van de aannemer. Zij verwezen naar de Kallestraat die eveneens door de firma Vuylsteke is aangelegd en waarover het volgens de raadsleden klachten regent.


Niet alleen het fietspad wordt aangepakt: ook het kruispunt van de Kruipuit richting Oostwinkel krijgt een ander uitzicht.

Laagste Offerte
Volgens schepen Wille kon de gemeente niet anders dan de werken aan de firma Vuylsteke te gunnen: de firma had de laagste offerte en die voldeed aan alle voorwaarden. De firma weet volgens de schepen ook dat zij over haar werk in de Kallestraat kritiek heeft gekregen en wil met de aanleg van het nieuwe fietspad bewijzen dat zij wel degelijk goed werk aflevert. Als de weersomstandigheden gunstig blijven zal het nieuwe fietspad nog voor de jaarwisseling in gebruik worden genomen.


MARIANNE ELIAS STAPT UIT DE GEMEENTERAAD


In haar drukke Kinderkledingzaak DOREMI op de hoek van de Nieuwstraat en de Brielstraat heeft Marianne Elias weinig tijd om stil te staan bij haar ontslag als gemeenteraad.

Met 888 stemmen werd Marianne Elias tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van CD&V verkozen. Vol enthousiasme deed zij vier jaar terug haar intrede in de gemeenteraad. Vorige week heeft zij echter schriftelijk haar ontslag uit de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen overgemaakt.

Spijt dat zij in de politiek gestapt is heeft zij niet. "Ik was zeker niet iemand die mij in discussies tijdens de gemeenteraadszittingen wilde laten opmerken. Ik werkte vooral in de fractie. Ik ben ook niet teleurgesteld in mijn collega's gemeenteraadsleden, noch in het college. Het is al enkele maanden geleden dat ik binnen onze fractie heb gezegd dat ik mij niet goed voel in de politieke werking.

Ik heb de balans voor mezelf gemaakt en meen dat ik als gemeenteraadslid te weinig kan doen voor de bevolking en dat het resultaat van de geleverde inspanningen te gering was. Ik vind dat ik geen aanspraak kan maken op zitpenningen in de gemeenteraad als ik de gemeente als raadslid niets extra te bieden heb" legde Marianne de reden van haar ontslag uit. Zij is een ervaring rijker en heeft de afgelopen jaren veel mensenkennis opgedaan.

Haar ontslag zorgt binnen de CD&V voor een mini stoelendans. Zij wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Frank Govaert. Die moet daarvoor ontslag nemen in het bestuur van het OCMW, waar hij opgevolgd wordt door Vic Blomme.


PATRICK HOUDT ADEGEMSE GAAIBOLKLEUREN HOOG

Vorig weekend werd in de zaal Telstar het Gaaibol-kampioenschap van Maldegem en de deelgemeenten georganiseerd. De titel per ploeg bij de mannen ging naar de Kruiskensbolders.

Patrick De Vogelaere hield in de Adegemse ploeg, die verder bestond uit Mario De Deyne uit Maldegem en Geert De Meyer uit Kleit, de Adegemse kleuren hoog...


KNOKKE HERDENKT ZIJN BEVRIJDERS IN ADEGEM

Traditiegetrouw herdenkt de Stad Knokke begin november zijn bevrijders. Na de eucharistieviering en de bloemenhulde in Knokke verplaatsten de genodigden zich naar het Canadees Militair kerkhof in Adegem om er hulde te brengen aan de soldaten die er sneuvelden tijdens de bevrijding. Na de plechtigheid werden de Knokse gasten -waaronder ook een delegatie Canadezen- in het gemeentehuis ontvangen.


VOLGT MICHIEL ZICHZELF OP ALS SPORTMAN VAN HET JAAR?

Tijdens het sportgala dat op vrijdag 26 september door de Sportraad in den Hoogen Pad wordt georganiseerd worden de Sportploeg, de Sportpersoonlijkheid, de Sportman en de Sportvrouw van het jaar verkozen.

De sportclubs hebben hun stembrieven, met daarop de namen van de genomineerden in de verschillende categorieën, ontvangen tijdens de Algemene Vergadering van de Sportraad. Die stembrieven moeten op 26 november tussen 19 en 20 uur binnen gebracht worden op het secretariaat in den Hogen Pad.

Terwijl het programma in de grote zaal wordt afgewerkt worden in een van de vergaderlokalen de stemmen geteld. Het programma wordt afgerond met de bekendmaking van de namen van de laureaten. Vorig jaar werd Michiel Van Aelbroeck Sportman van het Jaar. Ook dit jaar behoort hij, dank zij zijn schitterende resultaten in het afgelopen seizoen, tot het kransje van de genomineerden. Bij de vrouwen is er slechts één kandidate voor de titel van "Sportvrouw van het Jaar".


SPORTCLUBS VERLIEZEN HUN SUBSIDIES

Een aantal sportclubs in Maldegem en de deelgemeenten zullen het volgend jaar zonder subsidie moeten stellen. Het gaat over een tiental clubs die hun jaarlijks informatieblad niet teruggestuurd hebben aan de sportrad.

Omdat het reglement voorziet dat de subsidies toegekend worden op basis van de informatie op dat inlichtingsblad kan er voor de clubs die nagelaten hebben hun administratief werk te doen volgend jaar geen subsidie uitbetaald worden...

 


Home
Home