De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 49 - Week 45 : van 31 oktober tot 6 november 2004


Vijftigjarigen hadden
geen tijd om te dansen


Download hier deze foto in hoge resolutie: klas_1954.jpg (980 Kb)

Dank zij het organisatorisch talent van Carine Aesaert, Monique De Vos, Hendrika Van der Jeught en Noël Vyncke kregen de Adegemse 50-ers (geboren in 1954 of er komen wonen) de gelegenheid om elkaar op zaterdag 23 oktober te ontmoeten bij een gezellig etentje. Het had voor de organisatoren heel wat voeten in de aarde om de adressen van al hun leeftijdsgenoten die in de loop der jaren hun geboortedorp verlaten hebben terug te vinden.

Van de meer dan honderd namen die bij het begin van de voorbereiding van de reünie op papier stonden moesten er een aantal geschrapt worden omdat die reeds overleden zijn. Van al de aangeschreven reageerden een veertigtal mensen positief op de uitnodiging. Omstreeks 19 uur waren Carine, Monique, Hendrika en Noël klaar en een beetje zenuwachtig om hun leeftijdsgenoten in 't Groot Ardoes te ontvangen. Die zenuwachtigheid verdween van zodra ze de eerste stralende gezichten van het jaar 1954 de hand schudden.

Op enkele kleine uitzonderingen na herkende bijna iedereen nog iedereen. Toch waren er twee gewezen buren die het even moeilijk hadden om elkaar thuis te wijzen. Het was dan ook meer dan 30 jaar geleden dat ze elkaar nog gezien hadden. Bij het aperitief werden de eerste nieuwtjes uitgewisseld. De initiatiefnemers van de reünie hadden voor sfeervolle muziek gezorgd zodat er na het eten ook gedanst kon worden.

De dansvloer bleef echter leeg: de vijfigjarigen hadden elkaar zoveel te vertellen dat ze niet tot dansen toe kwamen. Zaten ze geen herinneringen op te halen dan bestudeerden zij de klasfoto's en andere oude foto's die in een mini-tentoonstelling bijeen gebracht waren. Iedereen probeerde eerst zichzelf en daarna de anderen op de foto te herkennen. Het duurde voor sommige wel enkele minuten voor ze zichzelf gevonden hadden.

Mocht er een prijs geweest zijn voor de verstkomende deelnemer, dan was die zeker voor onze webmaster Geert De Baets. Die kwam speciaal uit het Zuid-franse Agde om het feest mee te maken. Hij heeft zich -naar eigen zeggen- de verplaatsing naar Maldegem (via Adegem) niet beklaagd. Het optreden van Piper Diederik De Jaeger was voor iedereen een verrassing.

Het ging er zo gezellig aan toe dat iedereen de tijd vergat en schrok toen ze dan toch even op hun uurwerk keken. Met felicitaties aan de initiatiefnemers en de belofte dat de volgende reünie geen tien jaar op zich zal laten wachten namen ze afscheid van elkaar.


Na de hesjes: de fietsencontrole!


Op dinsdagmorgen streek de Politie neer in de Papaver in Adegem-Dorp.
Alle fietsen werden er aan een grondige controle onderworpen.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe fluo-hesjes kondigde Franky Mervielde, hoofd van de Maldegemse politie, aan dat de politie in het vooruitzicht van de donkere maanden haar jaarlijkse fietsencontrole zou organiseren. Met de verschillende onderwijsinstellingen werden de data van de controles afgesproken. De leerlingen werden wel verwittigd dat er een fietsencontrole op komst was, maar de dag van de controle zelf wed niet meegedeeld.

Tijdens deze controles worden geen PV's uitgeschreven. Leerlingen wiens fiets niet volledig in orde is krijgen een brief mee waarop de mankementen worden aangeduid. Het is de bedoeling dat de ouders van die kinderen de fiets zo snel als mogelijk herstellen of laten herstellen. De namen van de leerlingen die een dergelijk formulier kregen werden wel genoteerd. Bij eventuele controles in het verkeer kan dan worden nagegaan of de mankementen al dan niet hersteld werden.

Te oud
Voor het eerst werden de fietsen van de leerlingen van 15 jaar en ouder niet meer gecontroleerd. "Uit hun reacties van vorig jaar kon worden opgemaakt dat zij zich te oud voelen voor een fietsencontrole op school. Zij die vorig jaar een briefje hadden gekregen waarop de gebreken aan hun fiets waren aangekruist namen dit niet mee naar huis om het aan hun ouders te tonen maar plakten het op de wagens van de politie" vingen wij als uitleg op bij de politie.

Die leerlingen zouden nu toch best zelf eens hun fiets grondig nakijken. Tijdens de donkere maanden zal de politie de fietsers, niet alleen de scholieren, scherper in het oog houden. Werden er tijdens de fietscontroles in de scholen geen PV uitgedeeld, bij de controles langs de openbare weg zal de politie wél het boekje bovenhalen voor een PV of een waarschuwing, naar gelang de ernst van het mankement.


Op de school in de Kruipuit onderwierp wijkagent Caroline de fietsen aan een strenge controle.
Zij stelde vast dat op een paar uitzonderingen na de fietsen op de Kruipuit goed onderhouden worden.

Reflectoren en lichten
De controles zijn afgerond en de resultaten worden nu gebundeld. Vast staat dat er dit jaar minder fietsen ter controle werden aangeboden dan vorig jaar. De meest voorkomende gebreken aan de fietsen waren het ontbreken van reflectoren en het niet functioneren van het voor- en/of achterlicht. Hier en daar was er ook een bel die het niet deed. Was er een kabel los of was de belkop te hard aangedraaid, dan werd dat euvel door de controleurs zelf hersteld.

Steeds meer leerlingen komen met een mountainbike in plaats van met een klassieke fiets nar school. Bij de meeste van die mountainbikes ontbreken de reflectoren zowel voor- als achteraan en er is zowel voor- als achteraan geen verlichting voorzien. Een mountainbike die in het verkeer wordt gebruikt wordt door de politie beoordeeld als een gewone fiets. De bezitters van een mountainbike werd dan, voor hun eigen veiligheid, aangeraden er voor te zorgen dat hun tweewieler met lichten en reflectoren wordt uitgerust.


Adegems Volkstheater slacht zijn spaarvarken

Zoals elk jaar biedt het Adegemse Volkstheater zijn publiek in november een gezellig avondje uit aan. Ook dit jaar heeft het amateursgezelschap gekozen voor een komedie die de lachspieren van het publiek veel aan het werk zet. Alles draait om een kaarterskransje dat zijn spaarvarken slacht om een uitstapje naar de grootstad te kunnen doen. Alhoewel de uitstap degelijk voorbereid was loopt alles in het honderd.

Tot welke komische situaties dat leidt komt u te weten als u op 6, 7, 11, 12 of 13 november een bezoekje brengt aan den Hoogen Pad waar het AVT optreedt. Kaarten voor de optredens kunnen besteld worden bij Lionel De Schepper Tel: 050-71.28.43 of bij het secretariaat van den Hoogen Pad, telefoon: 050-71.00.21.


OCMW start poetspunt


OCMW voorzitter Marleen van de Bussche stelde de nieuwste dienst van het OCMW voor.
Op de mensen van Poetspunt kan iedereen een beroep doen.

Sedert 1 november heeft het OCMW van Maldegem zijn dienstenpakket met een eenheid uitgebreid. Tot op heden bestond er een sociale poetsdienst. Die blijft bestaan voor de mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het OCMW heeft zijn erkenning gekregen als bedrijf met dienstencheques. Door die erkenning kan zij nu ook een poetsdienst aanbieden waarop iedereen die in Maldegem is ingeschreven en woont, ongeacht zijn inkomen, beroep kan op doen. Momenteel heeft het OCMW zes mensen die in deze nieuwe dienst kunnen ingezet worden. Of het personeelsbestand nog uitbreiding neemt zal afhangen van de vraag naar mensen van de poetsdienst.

Enkel dienstencheques
Aanvragen voor hulp van Poetspunt kan rechtstreeks bij het bureau van het OCMW. Bij een eerste contact zal de aanvrager worden uitgelegd waar en hoe hij de dienstencheques moet aanvragen. Er worden dan ook afspraken gemaakt op welke datum iemand van Poetspunt bij de aanvrager verwacht wordt. Dat kan een eenmalige hulp zijn of een hulp die om de week of om de twee weken terugkomt. Wie beroep doet op iemand van Poetspunt kan die enkel met dienstencheques betalen. De betaling met 4 dienstencheques gebeurt steeds op het einde van elke dienstverlening. Wie beroep doet op iemand van Poetspunt doet dat steeds voor 4 uren. Per uur betaalt hij of zij € 6,20. Dienstencheques die na 1 januari 2004 werden aangevraagd zijn voor 30% fiscaal aftrekbaar.

Twee doelstellingen
Met Poetspunt beoogt het OCMW twee doelstellingen: in de eerste plaats wil zij met de nieuwe dienst ook mensen die niet in aanmerking komen voor de sociale poetsdienst de gelegenheid geven om beroep te doen op een officiële dienst om bij hen te kuisen of te helpen bij de kuis, en dat tegen een betaalbare prijs. Daarnaast wil Poetspunt ook meewerken aan de strijd tegen het zwartwerk in de poetsector. Bij het OCMW is men er van overtuigd dat er in Maldegem zowel een markt is van mensen die op de nieuwe dienst beroep zullen doen als mensen die in deze nieuwe dienst willen werken.

Voor informatie over het Poetspunt kan steeds contact opgenomen worden met het OCMW.


Pastoor D'Havé is niet meer

Zaterdag 30 oktober heeft parochiaal Adegem afscheid genomen van Pastoor Arthur D'Havé. Hij werd op 17 augustus 1925 in Eeklo geboren en in 1951 tot priester gewijd. Nadat hij les gaf in het college van Wetteren en als medepastoor actief was in Meulestede, Merelbeke - Flora - Melle - Vogelhoek en Wondelgem werd hij in 1977 als pastoor van Adegem aangesteld.

Eind 1995 ging hij om medische redenen op rust. Hij ruilde zijn pastorij in Adegem-Dorp voor een woning in de Kallestraat. Hij overleed er op zaterdag 23 oktober. Alhoewel hij op rust was droeg hij nog dagelijks een mis op in het Elisabeth rusthuis in Adegem. Op zaterdag ging hij ook voor in een eredienst in het rusthuis in Maldegem.


11 11 11 zoekt medewerkers

Dit jaar organiseert Adegem samen met de andere deelgemeenten van Maldegem zijn 11 11 11 actie. Om huis aan huis de omslagen op te halen doet de gemeente een oproep om vrijwilligers. Wie zich geroepen voelt om in Adegem mee te werken aan de actie kan contact opnemen met Frank Sierens, Broekelken 13, telefoon: 050 71.87.43.

 


Home
Home