De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 48 - Week 44 : van 24 tot 30 oktober 2004


TEGENSTANDERS FUNERARIUM
BEGRAVEN STRIJDBIJL (nog) NIET

Voor het ceremoniebedrijf van Johan Borgonjon komt zijn funerarium met het verkrijgen van de milieuvergunning een stap dichterbij. Die vergunning kreeg hij in beroep omdat de gemeente de vergunning aanvankelijk had geweigerd. De tegenstanders van een funerarium op den Hoeke geven toe dat zij met de aflevering van de milieuvergunning een veldslag maar niet de oorlog verloren hebben.

Zij maken zich sterk dat de milieuvergunning slechts is afgeleverd op voorwaarde dat het ceremoniebedrijf ook over een vergunning beschikt voor de uitvoering van de noodzakelijke verbouwingen op den Hoeke. Die bouwvergunning werd geweigerd een eerstemaal geweigerd. Van de heer Borgonjon vernamen wij dat hij nu de milieuvergunning binnen is een nieuwe aanvraag voor een bouwverginning bij de gemeente zal indienen.

ZELFDE BEZWAREN
De tegenstanders van het funerarium zijn niet van plan om zich zo maar bij de feiten neer te leggen. "Wij wachten nu op het moment dat het openbaar onderzoek voor de bouwvergunning begint. Dan zullen wij opnieuw onze stem laten horen. Het college heeft de vorige keer naar onze bezwaren geluisterd. De situatie op den Hoeke is met de aflevering van de milieuvergunning niet veranderd. De bezwaren die wij begin dit jaar hebben aangedragen blijven bestaan. Wij hopen dat Het college van burgemeester en Schepenen ook nu oor hebben voor onze op en aanmerkingen" klinkt hij strijdvaardig bij de tegenstanders.

TWEEDE STROHALM
De nog aan te vragen bouwvergunning is niet de enige strohalm waaraan de tegenstanders zich vastklampen. Zij hebben ook weet van de idee van schepen Geert De Roo om een gemeentelijk funerarium op te richten. Van dat gemeentelijke funerarium dat op een van de kerkhoven in Maldegem of zijn deelgemeenten zou kunnen gebouwd worden, zouden alle begrafenisondernemers, mits betaling, gebruik kunnen maken.

Met een gemeentelijk funerarium zou de gemeente voorkomen dat er in de toekomst nog andere begrafenisondernemers in Maldegem een aanvraag voor de bouw van een funerarium indienen. Schepen De Roo ontkende niet dat hij met die idee speelt. De tegenstanders vinden het wel eigenaardig dat volgens de door de schepen ingewonnen inlichtingen een funerarium niet op een kerkhof zou mogen gebouwd worden.

Zij hebben bij dezelfde dienst van Stedebouw informatie gevraagd. Zij kregen als antwoord dat een funerarium zowel in een woonzone als in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen waaronder kerkhoven vallen kan gebouwd worden. Van Schepen De Roo willen zij dan ook graag weten hoe ver hij met zijn plannen voor een gemeentelijk funerarium staat


SCHOLIEREN FIETSEN VEILIGER MET EEN HESJE AAN


In het gemeentehuis werden de nieuwe Fluo- Hesjes voor de scholieren voorgesteld.

Sedert het begin van het nieuw schooljaar zijn er ook in het verkeer in Adegem meer Fluo-hesjes te zien. Die hesjes die gedragen worden door fietsende scholieren zijn een idee en initiatief van Rotaryclub Maldegem.

Ongeveer 5 jaar geleden groeide bij de serviceclub de idee om in samenwerking met de scholen, de politie en de gemeente iets extra te doen om het veiligheidsgevoel van de scholieren tijdens hun rit per fiets van en naar school te verhogen. Drie jaar terug verschenen de eerste Hesjes in het straatbeeld.

"Een onverdeeld succes was het niet. Wie als scholier met zo een hesjes in het verkeer verscheen werd als een rariteit bekeken. Sommige uitgedeelde hesjes werden zelfs langs de rand van de weg gevonden om dat scholieren ze liever kwijt waren dan er mee op te vallen" stelde Dirk Van Herzele van de werkgroep Jeugd en beroep van Rotaryclub Maldegem tijdens de voorstelling van de nieuwe lichting hesjes.

Dat de Hesjes steeds nadrukkelijker in het straatbeeld kwamen is te danken aan de goede samenwerking tussen de Serviceclub, de scholen en de oudercomité. Alle scholen en oudercomité’ s doen inspanningen om de veiligheid rond de scholen te verbeteren en zetten de fietsende scholieren er toe aan om als zij met de fiets rijden hun hesje aan te trekken. Zowel in De Papaver en in de Gemeenteschool op de Kruipuit belonen zij de klassen waarvan de kinderen het regelmatigst hun hesjes dragen.

VOORBEELDFUNCTIE
Zonechef Franky Mervielde is vol lof over het initiatief en de verderzetting van het project door de serviceclub. Hij herhaalde dat het voor de politie onmogelijke om altijd alleen in te staan voor de veiligheid van de schoolgaande jeugd. Daarom is het volgens de zonechef zo belangrijk dat er goede en regelmatige contacten zijn tussen de politie, de scholen en de oudercomité.

Het initiatief van de Serviceclub is volgens de heer Mervielde een idee dat ook in andere steden en gemeenten navolging kent. Hij kondigde ook aan dat de politie de komende weken en maanden het rij- en parkeergedrag van de automobilisten in onmiddellijke omgeving van scholen zowel in het centrum als de deelgemeenten en leefkernen, in het oog zal houden.

Aanvankelijk zal er in geval van overtredingen met de wijsvinger worden opgetreden.. "Als dat niet helpt dan zullen de hardleerse chauffeurs het in hun portefeuille voelen" benadrukte de zonechef. Hij richtte zich ook tot de ouders en grootouders die hun kinderen van en naar school voeren. Zij moeten weten dat zij een voorbeeld voor hun kinderen en kleinkinderen zijn. Die pakken de goede maar ook de slechte gewoonten en voorbeelden van hun ouders en grootouders over. De volwassenen moeten er op toezien dat iedereen in de auto de gordel draagt. Dat zij hun auto parkeren waar het mag en dat zij oversteken op en niet naast het zebrapad.

PLICHT
Ook burgemeester Johan De Roo had woorden van lof voor de inspanningen die zowel de scholen en Oudercomité en de serviceclub leveren om het veiligheidsgevoel van de scholieren te verhogen. De dank die de scholen aan het gemeentebestuur richten is volgens de burgemeester leuk om horen maar eigenlijk overbodig:"Als gemeente hebben wij samen met de politie de plicht om voor de veiligheid van de inwoners te zorgen".

Hij trad de zonechef bij door te stellen dat zorgen voor de veiligheid van de jeugd een niet alleen de opdracht is van de gemeente en de politie maar ook van de ouders en onderwijsinstellingen.


Dank zij de hesjes worden fietsende scholieren vlugger opgemerkt in het verkeer.
Dat verhoogt hun gevoel van veiligheid in het verkeer.


DE FIETSCONTROLES KOMEN ER AAN

Met de donkere maanden in aantocht is het voor de fietsers ook belangrijk dat zij gezien worden in het verkeer. Daarom worden er de komende weken in de scholen fietsencontroles georganiseerd. De politie bezoekt alle scholen en controleert de fietsen. Leerlingen en leerkrachten wiens fiets niet in orde is krijgen geen PV maar een opmerking. Zij kunnen dan hun fiets zelf herstellen of laten herstellen.

Niet alleen de scholieren en de leerkrachten moet er voor zorgen dat hun fiets volledig in orde is als zij in het verkeer komen. Die opdracht geld voor alle fietsers. De fietscontroles past in een actie waarbij de politie de komende maanden ook extra aandacht zal hebben voor het rijgedrag van de fietsers in het verkeer.


EVEN WENNEN AAN DE NIEUWE KRUISPUNTEN


Sedert vrijdag zijn de heraangelegde kruispunten op het industrieterrein voor het verkeer opengesteld. Het wordt even wennen voor de automobilisten die de Nijverheidslaan en de Steenhouwerslaan in en uit moeten.

Begin juli wezen wij na een gesprek met de raadsleden Antoon Pauwels en Jason Van Landschoot op de gevaarlijke situaties aan de kruispunten van de Krommewege met de Steenhouwerslaan ( richting containerpark), en de Steenhouwerslaan (verbinding tussen het Vliegplein en de Krommewege).

Het kruispunt was volgens de beide heren niet alleen onoverzichtelijk door het groen maar ook gevaarlijk omdat automobilisten op beide vakken de straten in en uit mochten rijden. Schepen Van Openbare Werken Noël Wille verzekerde ons tijdens de vakantiemaanden dat het probleem aan de orde was in de cel veiligheid en dat de kruispunten nog voor het einde van het jaar heraangelegd werden.

Begin oktober werden de beide kruispunten van hun groene vacht ontdaan. Het groen werd vervangen door kasseien. Nu de vernieuwde kruispunten voor het verkeer zijn opengesteld gelden de klassieke verkeersvoorschriften voor het in en uitrijden van de beide straten. Wie vanuit de richting Maldegem komt mag bij het inslaan van de Steenhouwerslaan of de Nijverheidslaan de binnenbocht nemen. Hetzelfde geld voor de automobilisten die van uit de beide straten richting Adegem moeten. Als iedereen zich nu aan de richtlijnen houdt zal het verkeer op die kruispunten een stuk veiliger zijn.


AVONDWANDELING VOOR SPEURNEUZEN

Zaterdag 30 oktober organiseert de Gezinsbond een avondwandeling voor speurneuzen. Er kan gestart worden tussen 19u30 en 20u15 aan den Hoogen Pad.

De wandeling is 6 km lang. Tijdens de wandeling moeten de deelnemers een paar vragen beantwoorden. De deelnemers wordt aangeraden om een zaklamp mee te nemen. Het eindpunt van de wandeling blijft geheim. Bij hun aankomst op het eindpunt kunnen de deelnemers de innerlijke mens met warme soep of een frisse drank versterken. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Wilfried Sierens Molenstraat 19 a Adegem.


KINDEREN KNUTSELEN

Op woensdag 3 november organiseert de Gezinsbond een knutselnamiddag voor kinderen. Kinderen van de derde Kleuterklas tot en met het zesde leerjaar zijn vanaf 12 u welkom in het Parochiaal Centrum. In samenwerking met mensen met vaardige handen worden iets leuks in elkaar geknutseld rond het thema Herfst. Voor inschrijving en informatie kan contact opgenomen worden met Denise De Spiegeleire, Ringbaan 7 a Adegem. Tel: 050-71.99.73.


CIOCARLIA SPEELT IN DEN HOOGEN PAD

De Jeugdraad heet nu ook besloten om mee helpen aan de opkrikking van het cultureel peil van Maldegem. Met dat doel voor ogen organiseert de Jeugdraad in samenwerking met het Jeugd Ontmoetingscentrum De Redekiel op zaterdag 30 oktober een optreden van de fanfare Ciocarlia.

De 12 koppige Fast Speed Gipsy Brass Band heeft de afgelopen jaren de wereld doorkruist. Hun muziek vindt nu niet langer alleen aanhangers onder de zigeuners. Voor informatie en kaarten voor dit eenmalig optreden in den Hoogen Pad en de Regio kan contact opgenomen worden met De Redekiel Bloemestraat Maldegem of telefonisch op het nummer: 050-71. 06.16.


ZEVENTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Voor de derde maal in 10 jaar zaten de Adegemnaren die in 1934 het levenslicht zagen samen rond de feesttafel. Het waren dit jaar opnieuw Freddy Foré, Julien Veirman en Wilfried Ginneberge die het initiatief voor de reünie namen. Zestien leeftijdsgenoten verzamelden vrijdagmiddag met hun partner rond de feesttafel. In vergelijken met het vorige feest waren er een paar nieuwkomers bij waarvan Freddy Foré het adres had opgespoord. Tussen dit en vorig feest hebben de Adegemse dames en heren van 1934 afscheid moeten nemen van enkele leeftijdsgenoten. De volgende reünie heeft plaats over 5 jaar.

 


Home
Home