De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 47 - Week 43 : van 17 tot 23 oktober 2004


KBG VERWENDE ZIJN TACHTIGPLUSSERS


Een potje koffie, een gebakje en wat achtergrondmuziek is voldoende
om de 80 plussers een gezellige namiddag te bezorgen.

Ook in Adegem is de KBG een van de grootste en actiefste socio-culturele verenigingen. Er worden in de loop van het werkjaar verschillende activiteiten georganiseerd zodat alle leeftijdscategorieën aan hun trekken komen. De algemene vergaderingen die doorgaans met koffie en gebak samengaan trekken het meeste volk.

KBG Adegem heeft zelfs een eigen klein toneelgezelschap. Dat zorgt met korte komische toneelstukjes regelmatig voor ontspanning tijdens de Algemene Vergaderingen. Omdat de meeste tachtig plussers niet of minder deelnemen aan uitstappen en andere activiteiten waar veel beweging in zit organiseert KBG Adegem jaarlijks een verwen-namiddag voor de tachtig plussers. Ongeveer eenderde van de leden heef de kaap van de 80 jaar overschreden.

Een tachtigtal van hen zat woensdagnamiddag gezellig samen in het Parochiaal centrum. "Een speciaal programma hoeven wij voor hen niet in elkaar te steken. Als wij zorgen voor een kopje koffie met een gebak en wat achtergrondmuziek zijn zij al tevreden. De ervaring heeft ons geleerd dat zij vooral onder elkaar willen praten" vertelde voorzitter Freddy Aesaert ons net voor hij de oudste leden van zijn vereniging verwelkomde.

Nadat zij ongeveer drie uren samen hadden gekletst en met de accordeonist liedjes hadden gezongen vonden de tachtigplussers het welletjes en gingen naar huis. Zij hadden van hun namiddag genoten en hopen dat die namiddag ook volgend jaar op in het jaarprogramma wordt ingeschreven.


Bij KBG zitten er verstokte kaarters. Nog voor de voor de koffie was uitgeschonken hadden zij hun eerste partij manielen er al op zitten. Omdat zij de anderen in hun praatjes niet zouden storen kregen zij op de verwen-namiddag van de 80 plussers een hoekje apart in het Parochiaal centrum.


VIJF ONTWERPERS VOOR RENOVATIE
EN UITBREIDING VAN GEMEENTEHUIS

Reeds jaren wordt er gesproken over de renovatie van het gemeentehuis van Maldegem. Telkens als er gevraagd wordt naar een lift om ook rolstoelgebruikers en mensen die moeilijk te been zijn de kans te geven om de trouwzaal of raadszaal te bezoeken wordt verwezen naar de in aantocht zijnde renovatie. Aan die renovatie zal een zwaar prijskaartje kleven. Vermoedelijk hebben de colleges van burgemeester en schepenen om die reden de afgelopen jaren het dossier steeds voor zich uitgeschoven. Daar is nu echter verandering in gekomen.

Alhoewel de begroting voor volgend jaar nog niet volledig klaar is konden we toch reeds vernemen dat er in die begroting voor de renovatie van het gemeentehuis een bedrag zal opgenomen worden. Dat bedrag zal in de eerste plaats dienen om de erelonen van de ontwerpers te betalen. De gemeente kreeg een lijst met tien namen van ontwerpers die voor een dergelijke opdracht in aanmerking kunnen komen. Uit die tien werden op basis van wat zij in het verleden reeds realiseerden en na overleg over de partijgrenzen heen vijf mensen weerhouden. Zij kregen als opdracht niet alleen een ontwerp voor renovatie maar ook voor de uitbreiding van het gemeentehuis te maken. Zij mogen alvast hun fantasie aan het werk zetten.

Beschermd
Een makkelijk opdracht wordt het zeker niet. Veel ruimte om uit te breiden is er naast en achter het gemeentehuis niet. Daarbij komt ook nog dat het gemeentehuis een beschermd gebouw is. Alle wijzigingen en uitbreidingen zullen ook in overeenstemming moeten zijn met de reglementering van de dienst Monumenten en Landschapszorg. Of de gemeente van die dienst ook subsidies kan krijgen voor de renovatie zal later onderzocht worden.

De opdracht van de ontwerpers zal de eerstkomende maanden via een gemeenteraadsbeslissing geofficialiseerd worden. Alle partijen zijn het er over eens dat de renovatie nodig is en dat de uitbreiding er moet komen als dat praktisch en financieel mogelijk is.


NIEUW FIETSPAD KLAAR VOOR DE EERSTE SNEEUW

Omdat er ook nog aanpassingswerken moesten uitgevoerd worden aan nutsleidingen liep de aanvang van de aanleg van het nieuw fietspad tussen Oostwinkel en Veldekens enge vertraging op. Schepen van Openbare Werken Noël Wille maakt zich sterk dat ondanks die vertraging het nieuw fietspad er nog dit jaar zal liggen. De werken zijn ondertussen reeds begonnen.


WINTERKERMIS IS NOOIT EEN HOOGVLIEGER


De Boeken- en Posterbeurs van de school De Papaver is al jaren een vast item in het programma van de winterkermis. Ook dit jaar was de belangstelling van ouders met schoolgaande kinderen groot.

Van onze ouders en grootouders horen we dat vroeger de winterkermis de grootste van de twee kermissen was. De afgelopen decennia ligt de klemtoon vooral op de zomerkermis. De winterkermis is er vooral voor de kinderen en voor de cafés. De Vrienden van het Rusthuis en basisschool De Papaver zorgen er voor dat er naast de kermisattracties voor de kinderen ook nog iets is dat de mensen die de kinderschoenen ontgroeid zijn kan interesseren.


Ook het oudercomité van de papaver was nadrukkelijk aanwezig op de boeken en Posterbeurs. Voor een euro mocht je een gokje wagen op het gewicht van de fruitmand. Je kon de fruitschaal winnen en steunde er de werking van het oudercomité.

In het Elisabeth Rusthuis was er een tentoonstelling van werkjes die door de Vrienden- en Hobbyclub van het rusthuis werden gemaakt. Voor een prikje kon je er in de sneltombola mooie en leuke prijzen winnen. De Papaver staat reeds jaren in voor de organisatie van de Boeken- en Posterbeurs op zondag namiddag. Ouders en grootouders kunnen er ideeën opdoen voor geschenkjes voor hun kinderen en kleinkinderen. Door de verhuis van de beurs van de feest- en turnzaal naar de speelzaal van de kleuters kreeg de beurs nog een aantrekkelijker uitzicht dan vroeger. Wie van het kijken naar boeken, postkaarten en posters honger en of dorst had gekregen kon in de turn en feestzaal terecht. Daar waren pannenkoeken en warme en frisse drankjes te koop.

Nieuwe voorzitter
De winter was voor Willy Boulez ook de laatste kermis die hij meemaakt als voorzitter van het feestcomité. Reeds voor de zomerkermis had hij de leden van het kermiscomité verwittigd dat hij na de winterkermis zijn functie van voorzitter ter beschikking stelde. Hij blijft wel nog lid van het comité. Wie zijn opvolger wordt zal in de nabije toekomst beslist worden. Al hoewel het met niet zoveel woorden werd gezegd zouden Marc Maeyens en Vic Blomme zich kandidaat stellen om Willy als voorzitter op te volgen.


FUNERARIUM KRIJGT MILIEUVERGUNNING

Nadat eerder dit jaar de gemeente Maldegem de milieuvergunning Klasse II voor zijn funerarium op den Hoeke had geweigerd gingen Johan Borgonjon en de vereniging van Ceremoniebedrijven in beroep bij de bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen. Voor de beroepscommissie kreeg zowel de aanvrager van de vergunning als een delegatie van de tegenstanders de gelegenheid om in een paar minuten hun standpunt te verdedigen. De beroepscommissie heeft haar advies aan de Bestendige Deputatie overgemaakt. Alhoewel die nog tot 16 november de tijd had om een beslissing te nemen heeft de Deputatie vorige week beslist om de Milieuvergunning met enkele aanpassingen aan het dossier goed te keuren.

Bouwvergunning
De milieuvergunning heeft slechts kracht van wet als de heer Borgonjon ook een bouwvergunning krijgt voor de aanpassingswerking aan het huis op den Hoeke. De eerste bouwaanvraag werd om drie redenen geweigerd. Van de heer Borgonjon vernamen wij dat het oorspronkelijke plan is aangepast en dat hij, nu hij de goedkeuring van de milieuvergunning op zak heeft, zijn nieuw plan bij het college van burgemeester en schepenen van Maldegem zal indienen. Er zal voordat het college een beslissing neemt een nieuw openbaar onderzoek volgen.


BIN-Z UIT DE STARTBLOKKEN


Onder impuls van UBIZO en BIM (Bedrijven Industrieterrein Maldegem) werd in den Hoogen Pad de startvergadering van het Maldegemse BIN-Z gehouden. Van de 89 aanwezige zelfstandigen en zaakvoerders van KMO's schreven zich reeds 35 personen in.

Nadat ze de afgelopen jaren eerst afzonderlijk met de politie en de gemeente hadden onderhandeld over maatregelen om het veiligheidsgevoel in het algemeen en dat van de zelfstandigen en vrije beroepen in het bijzonder te verhogen hebben UNIZO en BIM de handen in elkaar geslagen en samengewerkt aan de oprichting van een BIN-Z (Buurt Informatie Netwerk - Zelfstandigen) voor Maldegem en de deelgemeenten. Bij hun voorbereiding werden zij begeleid door het bestuur van de VZW BIN.

Bij die voorbereidende gesprekken werden ook politie en de gemeentelijke overheid betrokken. De drie partners in het netwerk hebben elk hun eigen inbreng. In de stuurgroep die de werking van het netwerk coördineert zitten mensen van beide verenigingen en van de lokale politie. Het is de bedoeling dat de zelfstandigen en bedrijven die tot BIN-Z toetreden de politie inlichten als zij iets of iemand verdacht in of rond hun zaak zien. Op die manier kan de politie preventief ingrijpen.

Christoph Geirnaert, die namens de politie deel uitmaakt van de bestuursgroep, kon op de startvergadering twee voorbeelden uit het recent verleden aanhalen van inbraken en wisseltrucs die in Maldegem gebeurd zijn en die mogelijks vermeden hadden kunnen worden als er de afgelopen maanden een goedwerkend BIN-Z aanwezig geweest was. De mensen die lid zijn van BIN-Z krijgen een brochure waarin onder meer wordt uitgelegd welke gegevens over een persoon of een voertuig belangrijk zijn voor de politie.

Er is niet alleen het doorspelen van informatie van de mensen naar de politie maar de informatie werkt ook in de andere richting. Als de politie van een van de leden een tip binnenkrijgt wordt die onderzocht. Indien nodig krijgen alle leden via een speciale BIN foon op hetzelfde moment hetzelfde bericht. De politiezones in de regio hebben de afspraak gemaakt om ook de informatie van hun zones aan elkaar door te geven. Cijfers tonen aan dat in steden en gemeenten waar een goed BIN aanwezig is de criminaliteit sterker daalt en het veiligheidsgevoel stijgt.


FAKKEL SPORTLINT TROK OOK DOOR ADEGEM

Met een fakkel-estafette trok het BLOSO van Brussel tot aan de kust. In alle steden en gemeenten zorgen sportverenigingen en scholen er voor dat de fakkel door hun stad of gemeente werd gedragen. Dat gebeurde lopend, fietsend of varend. Donderdagnamiddag stonden honderden scholieren van de Zusters Maricolen en van de Mevrouw Courtmans-school plus een tiental fietslustige burgers Ula Werbrouck en de andere gasten op te wachten aan het Stadhuis van Raverschoot, waar wielrenner James Van Landschoot het overnam van de Kajakkers uit Eeklo.

In de regen ging het fietsend richting Maldegem. Daar werd de fakkel overgedragen aan Miek Vyncke. Maldegem was het eindpunt van de estafette voor Oost-Vlaanderen. Tijdens de fuif in het Sint Annapark werd de fakkel overgedragen aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Damme...

 


Home
Home