De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 46 - Week 42 : van 10 tot 16 oktober 2004


DIERENDAG IN DE PAPAVER


In de eennamiddagszoo van De Papaver was het kalfje de grote blikvanger voor de bezoekers. Het dier liet alle drukte om zich heen aan zich voorbij gaan. Het aaien van de kleuters liet het zich wel gevallen.

Ook dit jaar ging de Dierendag niet onopgemerkt voorbij in basisschool de Papaver. Dagen voor de Internationale dag van het dier werd in het eerste leerjaar aandacht besteed aan de dierenwereld. Als hoogtepunt van hun dierendag was er voor de derde maal de Zoo van huisdieren. Alle kinderen van het eerste leerjaar mochten vorige week maandag hun troeteldier mee naar school brengen.

Voor een halve dag werd de speelplaats tot dierentuin uitgeroepen. Het was directeur Ginneberge die om 13u30 officieel de dierentuin opende. Een 20 tal kinderen hadden hun lievelingsdier meegebracht naar school. Naast kanaries, parkieten, vissen katten en honden waren er ook cavia's en een kalfje. Bij de opening van de dierentuin zongen de kinderen hun dierenlied. Daarna was het wachten op de bezoekers.

De kinderen die een huisdier hadden meegebracht gaven aan de bezoekers uitleg over de goede en minder goede eigenschappen van hun huisdier. Vooral de kleuters genoten van hun bezoek aan de dierentuin. Omstreeks 15u30 werden de deuren van de dierentuin voor minstens een jaar gesloten. De dieren mochten terug met hun baasjes mee naar hun vertrouwde omgeving.


LICHT OP GROEN VOOR
UITBREIDING CONTAINERPARK

Vorig jaar werd door het college van burgemeester en schepenen een eerste proefballonnetje over de uitbreiding en de herinrichting van het containerpark opgelaten. Het grootste nieuws bij dat proefballonnetje was wel de bemerking dat er in de toekomst voor het lozen van sommige afvalproducten een vergoeding zou gevraagd worden.

Een paar maanden terug kwam het dossier van het containerpark voor de gemeenteraad. Schepen van Milieu Geert De Roo stelde de raadsleden voor om het containerpark in 3 vleugels op te splitsen. In het algemeen gedeelte kunnen de mensen terecht met hun klassiek afval. In het tweede compartiment kan vooral groen worden gedumpt. In de derde vleugel kunnen de mensen met hun grof afval terecht.

Aan de uitbreiding en herinrichting van het containerpark kleeft een prijskaartje van € 425.000. Zowel schepen De Roo als schepen van Financiën Remi De Jaeger stelden tijdens de bespreking dat het voorgestelde plan slechts kon uitgevoerd worden als er voor de renovatie van het containerpark subsidies konden verkregen worden. De gemeente kan volgens de schepen van Financiën, die (voorlopig) van geen belastingverhoging wil weten, die extra uitgaven niet alleen aan.

Het subsidiedossier is ondertussen op het bureau van minister Kris Peeters beland en behandeld. De gemeente Maldegem kan als het voor de renovatie en herinrichting de nodige vergunningen krijgt rekenen op een subsidie van € 240.730. Met die vaste belofte van toelage zet de minister meteen ook het licht op groen voor de realisatie van het dossier.

Volgend jaar
Het plan dat door schepen De Roo aan de gemeenteraad werd voorgelegd kon op een ruime meerderheid rekenen. Nu de zekerheid over de subsidies er is kunnen de werken aanbesteed worden. De schepen van Milieu hoopt dat het aanbestedingsdossier tegen november klaar is. In het voorjaar zou dan met de werken kunnen begonnen worden. De opening van het vernieuwd containerpark hoopt schepen De Roo net voor de vakantie 2005 te kunnen doen.

Betalen
Wie nog grof afval liggen heeft raden wij aan om dat afval in de loop van de komende maanden naar het containerpark te voeren. Nu kan het nog gratis. Als het vernieuwd containerpark opengaat zal er ook een betalingsreglement van toepassing worden. Zoals schepen De Roo tijdens de voorstelling van het plan in de gemeenteraad aankondigde zal er op het verruimd containerpark voor het lozen van afval in vleugel twee en drie een bijdrage moeten betaald worden.

De administratie werkt nog aan het reglement. Schepen De Roo herhaalde nog eens dat ieder gezin met een bedrag op zijn rekening voor het containerpark start. Wie recycleert en composteert en geen grote verbouwingswerken uitvoert die zal volgens schepen De Roo ook op het uitgebreid containerpark niet extra in zijn geldbeugel moeten tasten om van zijn afval verlost te geraken. Het reglement is nog niet klaar en het moet ook nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.


VIJFENTWINTIG JAAR KERMIS OP DE KRUIPUIT


Vorige week zaterdag waren alle inwoners van de Kruipuit uitgenodigd op de receptie die ter gelegenheid van de 25ste kermis van de wijk, in de turn- en feestzaal van de gemeenteschool werd georganiseerd. Onder de aanwezigen herkenden wij ook een aantal mensen die de eerste kermissen mee hielpen organiseren.

"Er gebeuren op onze kermis geen wereldschokkende dingen en er worden ook geen vedettes naar de wijk uitgenodigd. Daar hebben wij het geld niet voor. Met de subsidie van de gemeente en de steun van de plaatselijke middenstand kunnen wij een programma in elkaar steken dat op maat van onze wijk gesneden is" vertelde Paul Ginneberge, voorzitter van de feestcommissie, ons terwijl hij samen met zijn bestuur en de genodigden klonk op het zilveren jubileum van Kruipuit kermis.

Paul Ginneberge is nog de enige in het bestuur die de afgelopen jaar aan alle kermissen van de wijk heeft meegewerkt. "Het was in het begin en nu nog altijd onze bedoeling om de mensen van de Kruipuit een paar gezellige avonden te bezorgen. Met de gemeenteschool beschikken wij een ideale accommodatie om dat te realiseren" legde de voorzitter uit.

Dat de mensen van de wijk nog altijd op de kermis afkomen bewijst volgens de voorzitter dat zij tevreden zijn met het aangeboden programma. De receptie van zaterdagavond was voor Paul Ginneberge de ideale gelegenheid om de bestuursleden van het eerste uur en de bestuursleden van nu te bedanken voor de tijd en energie die ze de afgelopen jaren in hun kermis hebben gestoken.


SENEGAL ZIEN EN PROEVEN

Nele De Brabander en An Maeyens hebben een tijd in Senegal verbleven. Zij hebben er een geheel ander Senegal gezien dan wij dat kennen uit de nieuwsberichten. Zij hebben er de rijke cultuur van het land aan de Afrikaanse Westkust ontdekt en vastgelegd op de gevoelige plaat. Een deel van hun fotomateriaal hebben Nele en An bijeengebracht in een tentoonstelling die momenteel te bezoeken is in de inkomhal van het Cultureel Centrum den Hoogen Pad.

De Gezinsbond organiseert op donderdag 21 oktober een geleid bezoek aan de tentoonstelling. Na het bezoek worden de aanwezigen door Nele, An en Ibou Ba meegetroond naar het Parochiaal Centrum om er te proeven van enkele Senegalese gerechten.

Inschrijven voor het geleide bezoek -dat om 19u30 begint- en voor het proeven van de gerechten kan tot 18 oktober bij Marc Maeyens, Oude Weg 48 Adegem. Telefoon: 050 71 36 46


ALCOHOLCONTROLES GEEN
PRIVILEGE VOOR DE JAARWISSELING

Wie de afgelopen weekends 's avonds of 's nachts door onze regio reed heeft kunnen vaststellen dat er in de verschillende politiezones zowel op vrijdagavond en -nacht of de daaropvolgende avonden en nachten alcoholcontroles worden uitgevoerd.

Er worden de laatste maanden regelmatig Zone-overschrijdende controles uitgeoefend. "De controles zijn geen privilege van de jaarwisseling" heet het in de verschillende politiezones. De controles zullen naarmate de jaarwisseling nadert wel frequenter worden. Het is aan de automobilisten om daar de nodige lessen uit te trekken.


INWONERS VERBRANDEN BOS
LEREN ELKAAR BETER KENNEN


Op initiatief van Lieve, Petra en Sofie Crul zaten twee derden van de inwoners van de Verbranden Bos vorige week zaterdag voor het eerst gezellig rond de tafel. Alle aanwezigen hopen dat het initiatief volgend jaar een vervolg krijgt

Terwijl de centrumkermissen het steeds moeilijker krijgen om de mensen uit hun luie zetel te krijgen, winnen de wijkkermissen de laatste jaren aan belangstelling. Er komen ook regelmatig nieuwe wijkfeesten bij.

Vorige week zaterdag was het de beurt aan de inwoners van de Verbranden Bos om voor de eerste maal samen te kommen voor een gezellig etentje. Het idee om de inwoners van de wijk eens samen te brengen ontstond reeds drie jaar terug tijdens een familiefeest van de familie Crul: Lieve, Petra en Sofie lanceerden het idee bij een hapje en een drankje.

Het bleef tot voor een paar maanden stil rond het wijkfeest. Op een van de familiale babbeltjes kwam het wijkfeest echter opnieuw ter sprake. Dit keer werd er wel op het gesprek verder gebouwd. De mensen werden aangesproken. Hoe meer mensen Lieve, Petra en Sofie aanspraken hoe meer hun overtuiging groeide dat het feest een succes zou worden.

Vorige week was het dan zover. Omstreeks 17 u kwamen de eerste inwoners de feesttent binnen. Bij het aperitief leerden de inwoners elkaar beter kennen. Daarna werd er aangeschoven voor een barbecue. Het werd een gezellige avond die, aan de reactie van de aanwezigen te horen, zeker voor herhaling vatbaar is.


MANNEN AAN DE KOOKPOT

Een tiental leden van de Gezinsbond verzamelden zondag voormiddag in het parochiaal centrum. Zij waren ingegaan op de uitdaging van de Gezinsbond om samen een etentje voor hun partner voor te bereiden. De partners mochten zondag voormiddag dus even relaxen: voor 12u30 waren zij niet welkom in het parochiaal centrum!

Er werd onder de mannen heel wat afgelachen maar ook hard gewerkt. Hun partners werden als opener vergast op een Waku-Waku van grijze garnalen met een infusie van ansjoviscrème. Er was ook gerookte zalm met zure room en kersentomaat en champignons met Boursin. Om te tonen dat ze van veel kookmarkten thuis waren serveerden de mannen ook nog een tartaar van tonijn met zalm, gerookte paling met een gaspacho dressing.

Alvorens het hoofdgerecht op te dienen mochten de dames de Choisy roomsoep proeven. De hoofdschotel was een heerlijk lamskroontje met Bigaradesaus, zuiderse ratatouille en champignonaardappelen. Als dessert stond er een chaud-froid van aardbeien en sorbet op het menu. De dames genoten van het etentje en hopen dat het voor herhaling vatbaar is.

 


Home
Home