De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 45 - Week 41 : van 3 tot 9 oktober 2004


HIER WORDT VEEL TE SNEL GEREDEN

In enkele maanden tijd is het uitzicht van de Kallestraat serieus veranderd. In de nieuwe zijstraat (die van de gemeente de naam Albert De Kesellaan meekreeg) schieten de huizen als paddestoelen uit de grond. Sedert een paar maanden hebben de eerste inwoners hun intrek in hun nieuwe woonst genomen. De nieuwkomers zijn vooral mensen van buiten Adegem.

Uit hun reacties blijkt dat zij tevreden zijn over hun nieuwe omgeving. Een opmerking komt bij hen steeds terug: wij wonen in een doodlopende straat waar snelheid ontwikkelen moeilijk is, maar in de Kallestraat wordt veel te snel gereden...

Daarmee zitten de nieuwkomers op dezelfde lijn als de inwoners van de Kallestraat. Voorlopig zijn er van uit de gemeente nog geen maatregelen voorzien om de snelheid in de Kallestraat te doen dalen. Het wordt waarschijnlijk ook wachten op het moment dat de gemeente over een eigen snelheidsmeter beschikt om meer controles uit te voeren.


GEVAARLIJKE KRUISPUNTEN WORDEN AANGEPAKT


Met een kleine ingreep maakt de gemeente de twee
gevaarlijkste kruispunten op het industrieterrein veiliger.

Toen wij een paar maanden terug schepen van Openbare Werken Noël Wille aanspraken over de onveilige situatie aan de kruispunten van de Krommewege met de Steenhouwerslaan en de Nijverheidslaan stelde die een oplossing in het vooruitzicht. Vorige week werd het parkje dat op beide kruispunten was aangelegd verwijderd. In de loop van deze week zullen in plaats van groen kasseien worden aangelegd. Het kruispunt zal daardoor minder mooi maar overzichtelijker en veiliger worden.

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de in- en uitritregeling van de beide kruispunten aan te pakken. Van zodra de nieuwe kruispunten zijn aangelegd zal er nog enkel via het rechter rijvak in en uit de beide straten mogen gereden worden. Die regeling wordt nu reeds ongeveer een jaar met succes toegepast aan het kruispunt Verheire.

Alhoewel de regeling daar reeds zo lang bestaat en de wegmarkering duidelijk is, zijn er toch nog regelmatig chauffeurs die zowel bij het in- als uitrijden in om het even welke richting zij moeten, de binnenbocht nemen. Een paar ongevallen met stoffelijke schade waren daar een gevolg van.


BIN-Z IN DE MAAK

Toen een paar jaar terug verschillende steden en gemeenten door golven van inbraken werden getroffen, werden hier en daar -tot ergernis van de politie en de overheid- burgerwachten opgericht. De politie zag liever BIN's (Buurt Informatie Netwerken) dan burgerwachten. Ook in Maldegem en Adegem was er oventjes sprake van de oprichting van een BIN. De politie mag deze niet promoten maar mag de mensen die met een BIN willen starten wel met goede raad bijstaan. De golven van inbraken zijn door het politieoptreden ingedijkt en er werd in Maldegem en Adegem tot voor kort niet meer over BIN's gesproken.

UNIZO heeft opnieuw het vuur aan de lont gestoken. Op haar ledenvergadering van woensdag 15 september kondigde Frank Govaert, voorzitter van UNIZO Maldegem, de oprichting van een BIN-Z (Buurt Informatie Netwerk - Zelfstandigen) aan. Het is volgens de heer Govaert de bedoeling om alle zelfstandigen, beoefenaars van Vrije Beroepen en beheerders en zaakvoerders van grote en kleine ondernemingen van Maldegem en de deelgemeenten samen te brengen en een samenwerkingsverbond op te richten.

Preventie en samenwerking
Bij UNIZO zien ze de taak en de doelstellingen van het BIN-Z ruimer dan alleen het zichzelf en zijn omgeving beschermen tegen diefstalen en inbraken. Naast de strijd tegen de inbraken en het vandalisme wil UNIZO ook de samenwerking tussen hun vereniging, BIM (Bedrijven Industriezone Maldegem), de Vrije Beroepen en de KMO's verbeteren.

De coördinatiegroep, die met vertegenwoordigers uit de verschillende geledingen zal opgericht worden, moet ook het overleg en de samenwerking met zowel de politie als de gemeente bevorderen. Om de mensen en bedrijven die belang hebben bij een BIN-Z een beter inzicht te geven in de werking van een BIN organiseert UNIZO op woensdag 13 oktober om 20 u een informatieavond.


DE KRUIPUIT GAAT VOOR GOUD

De deelname aan de scholenloop die door de Gemeentelijke Sportdienst werd georganiseerd is niet de enige activiteit waaraan de leerlingen van de Gemeenteschool op de Kruipuit dit jaar zullen deelnemen. Gewoon uit het oogpunt van de gezondheid van de scholieren zijn er voor directeur Manu Buysse redenen genoeg om het sporten bij de schoolgaande jeugd aan te moedigen. Tijdens het Europees jaar van Opvoeding door sport loopt onder het motto van "Schoolsport doe je niet alleen" een landelijke sport promotieactie.

De school van de Kruipuit wil zowel aan sportmanifestaties die in dat kader als in een ander kader worden georganiseerd deelnemen en goud halen. Daarom worden er in de loop van het schooljaar, naast het deelnemen aan sportmanifestaties door de schoolgaande jeugd, ook inspanningen geleverd om op de speelplaats het aanbod van sport en spel aantrekkelijker te maken.

Ook de leerkrachten zullen de komende maanden hun horizonten op het vlak van de sportieve begeleiding van hun leerlingen verruimen... Sport en bewegingsopvoeding zijn een van de prioriteiten van de school voor het schooljaar 2004-2005. Voor het realiseren van die prioriteit kan de school rekenen op de inzet van zowel de directie en de leerkrachten als het oudercomité.


ADEGEM ZOEKT SLIMSTE QUIZTEAM

Zaterdag 16 oktober gaat Adegem op zoek naar zijn slimste quizteam. Enkele quizfanaten leggen de laatste hand aan de voorbereiding van een quiz die op zaterdag 16 oktober in de zaal van Buiten de Wereld in Adegem-Dorp wordt georganiseerd. Er kunnen maximum 20 ploegen van 4 personen aan de quiz deelnemen. De ploegen betalen € 10 inschrijvingsgeld.

Tijdens het spel van vragen en antwoorden worden de teams getest op hun algemene kennis, sport, muziek, puzzels en Adegem. Geen enkele ploeg gaat met lege handen naar huis.


DE BRANDWEERKALENDER KOMT ER AAN

De komende dagen en weken mogen de inwoners van Adegem, Maldegem en Middelburg het bezoek verwachten van Marc De Coninck, Johan Hellebaut, Johan Ceulenaere of Frank Demote verwachten.

Dat zijn vier brandweerlieden die net als de andere leden van het korps steeds klaar staan om mensen in nood te helpen. De vier spuitgasten staan in voor de verdeling van de kalender die jaarlijks door het korps wordt uitgegeven. Door het kopen van deze kalender bewijst u uw sympathie voor het korps en voor het werk dat het verricht.


LACHEN MET HET SPAARVARKEN

Voor een gezellig avondje of namiddag uit kunnen wij U op 6, 11, 12 en 13 november om 20 uur, en op 7 november om 15 uur, het Cultureel Centrum "den Hoogen Pad" aanraden. Op die data brengt het Adegems Volkstheater er de boulevardkomedie Lachen met het spaarvarken. Het Adegems Volkstheater staat garant voor een namiddag of avond lachen.

Kaarten voor deze optredens kunnen gereserveerd worden bij Lionel De Schepper, Broekelken 16 Adegem, telefoon: 050 71 28 43 en bij het secretariaat van den Hoogen Pad, telefoon: 050 71 00 21.


TERUGKEER NAAR KILLARY HARBOUR

Bij de Arbeiderspers rolde eind vorige maand de nieuwste roman van de Adegemse schrijver Guido Van Heulendonk van de persen. In 1999 ontving Guido de Gouden Uil voor zijn roman Paarden zijn ook Varkens. In zijn jongste boek, Terugkeer naar Killary Harbour, is de centrale figuur een journalist die uit zijn beroepsleven stapt.

Hij overloopt zijn leven en daarin staan drie jaartallen centraal, die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben: 1302 (de Slag der Gulden Sporen), 1972: zijn vakantie aan de kust en 2002 met onder meer de gebeurtenissen op 11 september. Voor het hoofdpersonage van het boek is er echter wél een link tussen die drie data. Het boek werd vorige week ingeleid door Geert Van Istendael en is nu in de boekhandel te koop.


NOELLI SLOOT EEN HOOFDSTUK AF

Gedurende 7 jaar gaf Noëlli De Busschere een eigen gezicht en karakter aan haar café 't Pleintje in Donk. Samen met haar partner heeft ze besloten om de deur van haar Pleintje te sluiten en terug te keren naar haar geboortedorp Adegem. Samen met haar vele klanten die in de loop der jaren ook haar vrienden zijn geworden nam zij vorige week dinsdag afscheid van 't Pleintje.


TE VEEL VOLK IN HET SINT ANNAZWEMBAD

Het Sint Annazwembad heeft altijd al een goed naam en faam gehad. Wie de laatste weken een plonsje maakte in het zwembad kon vaststellen dat er merkelijk meer volk is dan in het verleden. De plotse nog ruimere belangstelling van zwemmers van buiten de gemeente is makkelijk te verklaren.

Er zijn in de steden en gemeenten in onze regio enkele zwembaden voor korte of langere termijn gesloten. De echte zwemmers kijken op geen kilometertje en zakken naar Maldegem af om te zwemmen. Er zijn ook clubs die een tijdelijk alternatief voor hun vertrouwde zwembad zoeken.

De gemeentelijke sportdienst wil nagaan of er niets kan gewijzigd worden aan de openingsuren, zodat ook ondanks de ruimere belangstelling iedereen kan genieten van zijn zwemuurtjes.


TIJDELIJK EXTRA INGANG VAN DE BIBLIOTHEEK

Mensen die hun boeken in de bibliotheek in Maldegem afhalen zullen al gemerkt hebben dat het gezien de werken op de Schouwburgplaats moeilijk en zelfs soms onmogelijk is om zonder benen te breken de ingang van de Bibliotheek te bereiken.

Daarom heeft de raad van bestuur van de bibliotheek in afspraak met de gemeente beslist om tijdelijk een extra ingang voor de bibliotheek in de Boudewijn Lippensstraat te maken. Die ingang zal gebruikt worden zo lang de werken in de omgeving van de bibliotheek duren.


THERESE NU OOK KAMPIOEN
OP HET IJZEREN GAAIBARD

Nadat zij in Maldegem samen met haar team van Moerhuize de Belgische titel op het houten gaaibard had gewonnen, stond Thérèse Van Vooren uit de Molenstraat vorig weekend met haar kampioenenteam ingeschreven voor het Belgisch kampioenschap op het ijzeren gaaibard.

De verplaatsing naar Sint Niklaas werd zaterdag samen met een bus gaaibolders uit de regio gemaakt.. Zondag moesten Thérèse en haar teamgenoten teug naar Sint-Niklaas. Geen enkele ploeg deed het bij de vrouwen beter dan haar team!

 


Home
Home