De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 44 - Week 40 : van 26 september tot 2 oktober 2004


DE PAPVER EN CM SERVEERDEN GEZOND ONTBIJT


Onder het goedkeurend oog van de directeur en van de mensen die het
ontbijt hadden voorbereid lieten de kinderen van het eerste en tweede
jaar zich het gezond ontbijt smaken.

Het is niet gezond om kinderen met een lege maag naar school te sturen. Vorige week woensdag mochten de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van Basisschool de Papaver in Adegem thuis hun ontbijt overslaan en zonder eten naar school vertrekken: er stond in de turn- en feestzaal een ontbijt op hen te wachten.

Het gezond ontbijt was een initiatief van de school, het Oudercomité en de Dienst Gezondheidspromotie van CM Midden Vlaanderen. Het ontbijt was voor de kinderen ook het orgelpunt op de lessen over gezond ontbijten en tandverzorging die de afgelopen dagen werden gegeven.

Tijdens die lessen werd hen aangetoond dat kinderen die het ontbijt overslaan, minder energie hebben om zich op de te verwerken kennis te storten en ook rapper moe zijn. Zij grijpen in de loop van de voormiddag ook makkelijker naar snoep. Er werd de kinderen ook uitgelegd waarom chips en limonade of andere suikerhoudende frisdranken als ontbijt niet aan te raden zijn.

Daarnaast werd een uitgebreid gamma van brood, granen fruit en andere eetwaren aangereikt waarmee een gezond en voedzaam ontbijt kan samengesteld worden. Om aan te tonen dat een goed ouderwets ontbijt best lekker is werd dat de kinderen op woensdag 22 september geserveerd.

De kinderen werden niet alleen gewezen op het belang van een gezond ontbijt maar ook op het belang van goede tandverzorging. Er werd hen getoond hoe het ze het best hun tanden poetsen en hoe ze kunnen zien dat hun tandenborstel aan vervanging toe is. Zowel de leerkrachten als de mensen van de CM hebben veel tijd in het gezond ontbijt gestoken. Zij genoten er van toen ze de kinderen zagen smullen.

Zij konden voor hun initiatief ook rekenen op de steun van Camina en Ganini. Zij hopen natuurlijk dat de kinderen de goede raad die ze tijdens de lessen gekregen hebben ook zullen opvolgen. Daarvoor rekenen ze ook op de medewerking van de ouders...


MEER CONTROLES MAAR GEEN HEKSENJACHT

Tijdens de eerste gemeenteraadszitting na de vakantie heeft de Maldegemse gemeenteraad beslist dat er een snelheidsmeter en andere materiaal voor verkeersanalyse zullen aangekocht worden.

Er was noch bij de gemeente noch bij de lokale politie geld op de begroting van dit jaar voorzien. De aankoop van het materiaal -waaronder ook een tweedehands auto waarop een snelheidsmeter gemonteerd staat- wordt aangekocht met geld dat Maldegem kan putten uit het nationaal boetefonds.

Als de gemeente over een eigensnelheidsmeter beschikt kan zij snelheidscontroles organiseren wanneer zij dat nodig acht. Nu gebeurden die controles ongeveer 10 weken per jaar, met een gehuurd toestel.

Burgemeester De Roo herhaalde de woorden van korpschef Mervielde, dat de Maldegemse politie met zijn eigen snelheidsmeter geen heksenjacht op de snelheidsduivels zal ontketenen. Hij voegde er wel onmiddellijk aan toe dat er van zodra het toestel in Maldegem is er meer controles zullen gebeuren ook in straten die nu niet of zelden aan bod kwamen.

Ook dit en de komende jaren maakt de politie van de veiligheid een extra aandachtspunt. Door meer en gerichter controles wil de politie het aantal ongevallen, het aantal doden en gekwetsten langs de Maldegemse wegen doen dalen.


SCHOLENLOOP IN DE GIETENDE REGEN


De leerlingen van meester Hendrik van de Gemeenteschool op de Kruipuit
deden het goed tijdens de scholenloop. Een van de kinderen doet niet aan
sport omdat hij er geen tijd voor heeft. Toch klopte hij in zijn reeks alle
andere deelnemers.

Op initiatief van de Gemeentelijke Sportdienst werd op vrijdag 24 september in Maldegem een scholenloop georganiseerd. "Nieuw is het initiatief niet. Het is wel de eerste maal dat die scholenloop niet op een woensdagnamiddag wordt georganiseerd" vertelde ons Kristien Moens, hoofd van de Gemeentelijke Sportdienst.

De scholenloop op woensdagnamiddag was een extra belasting voor de leerkrachten die er hun vrije tijd moesten insteken en enkel de sportieve jongeren kwamen er op af. Door de wedstrijd op een andere dag te organiseren werden alle kinderen van het lager onderwijs bij het sportief gebeuren betrokken.

"Nadat wij eerst overleg hadden gepleegd met de directies van alle scholen van Maldegem en de deelgemeenten zijn wij begonnen met de voorbereiding van de school-loopdag. In de werkgroep zaten naast mensen van de Sportdienst en Atletiekclub Meetjesland ook vertegenwoordigers van de verschillende scholen.. Wij vonden het al een succes dat alle scholen onmiddellijk positief op ons voorstel ingingen. Onze waardering steeg nog vrijdag toen ondanks het slechte weer alle scholen met hun 1500 kinderen naar het Maurice De Waelestadion afzakten. De kleinsten werden met de bus gebracht; de ouderen kwamen zelfs in de gietende regen met de fiets", deed de sportfunctionaris haar verhaal verder.

Het was de bedoeling om zowel in de voormiddag met de kinderen van de eerste en tweede graad in groep van de sporthal in de Bloemestraat naar de piste te lopen. Daar zouden, naast het lopen, ook nog andere atletiekdisciplines beoefend worden. Door het slechte weer zijn die punten van het programma afgevoerd. Om de kinderen na hun aankomst niet te lang in hun natte kleren te late werd ook 's namiddags de prijsuitreiking afgevoerd; de sportdienst zal de medailles die de kinderen behaalden aan hun school overmaken.

Het initiatief is ondanks de slechte weersomstandigheden zowel bij de leerlingen als de leerkrachten in de smaak gevallen. De gemeenteschool van de Kruipuit maakte er zelfs een daguitstap van; de kinderen die pas 's namiddags moesten lopen bezochten in de voormiddag de brandweerkazerne. De kinderen die in de voormiddag hun 400m hadden afgelegd zwommen 's namiddags in het Sint Annazwembad. De Gemeentelijke Sportdienst is dan ook van plan om volgend jaar opnieuw een scholen-loopdag op het programma te zetten.


DANIEL DE BUSSCHERE WINT GEZINSBOND'S FIETSZOEKTOCHT


Daniel De Busschere was een van de vele deelnemers die alle vragen juist had beantwoord.
Bij de schiftingsvraag was hij met zijn schatting het dichtst bij het aantal knikkers die in de
bokaal zaten. Dat leverde hem de eerste prijs op.

Meer dan 150 mensen schaften zich dit jaar een formulier aan voor de zomer-fietszoektocht van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond. De deelnemers kwamen niet alleen uit Adegem en Maldegem maar ook uit andere steden en gemeenten van Oost- en West-Vlaanderen. De gezinsbond en zijn sponsors zorgden er voor dat alle honderddertig deelnemers die hun antwoordformulier indienden zondag voormiddag ook langs de prijzentafel mochten passeren.

De deelnemers kregen een paar maanden de tijd om de fietstocht af te leggen. Zij waren ook niet verplicht om de tocht in één rit af te werken. Van enkelen onder de deelnemers hoorden wij dat ze de rit in drie of meer etappes hadden opgesplitst. Anderen vonden de omloop zo mooi dat ze hem twee of meermaals hebben gereden. Dat gaf hen de kans om hun antwoorden nog eens te controleren voor zijn deelnemingsformulier inleverden.

Door het succes van deze en vorige fietszoektochten is de gezinsbond vast van plan om ook volgend jaar in zijn programma een zomer-fietszoektocht op te nemen.


VEILIGER FIETSEN TUSSEN DE KRUIPUIT EN OOSTWINKEL

Het wordt mogelijks nog dit jaar of ten laatste volgend jaar veiliger fietsen tussen Oostwinkel en de Kruipuit. De gemeente heeft beslist om de weg met een fietspad uit te rusten. Omdat het fietspad past in het Provinciaal Fietspadenplan heeft Maldegem subsidies aangevraagd en gekregen.. Het was volgens schepen van Openbare Werken Noël Wille de bedoeling om het fietspad nog dit jaar aan te leggen. Omdat er op de plaats waar het fietspad komt nog andere aanpassingswerken moeten gebeuren wordt de kans echter klein dat de fietsers nog dit jaar langs het nieuw fietspad kunnen rijden.


WIE WINT KVK ADEGEM'S KWIS

Op vrijdag 17 december organiseert voetbalploeg KVK Adegem in zijn kantine zijn jaarlijkse kwis. Er zijn verschillende vragenreeksen over sport en algemene onderwerpen; de eerste vragen worden om 20 uur op de kandidaten afgevuurd.

De organisatoren hebben voor een prachtige prijzenpot gezorgd. Deelnemen kost € 12 per ploeg. Iedere ploeg bestaat uit drie leden. Om het organisatorisch in de hand te houden mogen er maximum 40 ploegen aan de kwis deelnemen.

Voor informatie en of inschrijving kan contact opgenomen worden met Marino Longeville (0485-57.52.52), Chris Meloen (050-71.66.94 of Geert Pollier (0478-26.99.91).


VIJFTIGJARIGE TWEEMAAL VERRAST IN ZES DAGEN

Toen Luc Van Landschoot vorige week zaterdag op het feest van de 50 jarigen in Gasthof Sint Marie als één van de vijftigjarigen zijn voeten onder de feesttafel wou schuiven, doken plots een aantal door zijn vriendin uitgenodigde vrienden op. Luc, die dit als een prachtig vervroegd verjaardagsgeschenk zag, heeft zich die avond met zijn vrienden kostelijk geamuseerd.

Zijn hoop om zijn verjaardag op donderdag 23 september rustig met zijn vriendin door te brengen mocht hij ook vergeten. Donderdagavond om 20 uur werd zijn rust verstoord. Dezelfde bende ... had nóg een verjaardagsgeschenk te overhandigen. Zij beloofden plechtig hem en zijn vriendin tijdens het verlengde weekend van 10 november niet te storen...

 


Home
Home