De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 43 - Week 39 : van 19 tot 25 september 2004


ADEGEM HERDACHT 60 JAAR BEVRIJDING
MET PRINS FILIP


Samen met nog meer dan 2000 andere mensen bracht prins Filip hulde aan
de Canadese bevrijders die op het Canadees Militair Kerkhof begraven liggen.

Nadat zaterdag de bevrijding van onze regio met de Switchback Memorial March was herdacht, stond vorige week zondag de jaarlijkse plechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan op het programma. Dat kerkhof ligt op een historische begraafplaats en werd eind mei 1945 aangelegd op grond die werd aangekocht van de familie Standaert. De gesneuvelde soldaten die op verschillende plaatsen een laatste rustplaats hadden gekregen werden allemaal naar Adegem overgebracht.

Er liggen 848 Canadezen, 256 Britten, 2 Australiërs, 2 Fransen, 33 Polen, 2 Nieuw-Zeelanders en 2 soldaten waarvan de nationaliteit niet kon achterhaald worden begraven, die allen sneuvelden bij de bevrijding in 1944-45. De eerste herdenkingsplechtigheid vond plaats op 8-9-10 september 1945. Na de bevrijdingsfeesten in Adegem-Dorp en de herdenkingsplechtigheid op het kerkhof rond de Kerk trok een grote stoet naar het Canadees kerkhof om er hulde te brengen aan alle slachtoffers uit de beide wereldoorlogen.

Sedertdien wordt ieder jaar op de tweede zondag van september op het Canadees Militair Kerkhof een plechtigheid georganiseerd ter ere van de gesneuvelde Canadese soldaten. Zowel ons vorstenhuis als Canada hechten veel belang aan deze plechtigheid. Jaarlijks is zowel van Canada als van het Hof een vertegenwoordiger aanwezig op de plechtigheid. In het verleden brachten naast Prins Filip ook Koning Boudewijn en Prins Albert een bezoek aan het Canadees kerkhof. Het kerkhof in de Prins Boudewijnlaan is een van de drukst bezochte plaatsen van Adegem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er mensen uit binnen- of buitenland een bezoek brengen aan dat stukje Canada in Adegem.

Meer publiek
Na de fusie in 1977 heeft burgemeester Jean Rotsart de Hertaing er voor gezorgd dat de plechtigheid die steeds minder belangstelling trok meer uitstraling kreeg. Het kan niet worden ontkend dat er de laatste jaren opnieuw minder publiek op de plechtigheid aanwezig is. Zondag 12 september 2004 maakte een uitzondering op die tendens. De aanwezigheid van Prins Filip op de plechtigheid zal daar wel voor iets tussen zitten. Een half uur voor het begin van de plechtigheid waren alle zitjes op de tribunes ingenomen en wachtten nog honderden mensen staande op de komst van de prins en het begin van de plechtigheid. Diederik De Jaeger mocht, als Piper, Prins Filip naar zijn plaats begeleiden.

De eucharistieviering die vroeger in de Sint Adrianuskerk de plechtigheid opende is sedert enkele jaren vervangen door een Oecumenische gebedsdienst op het Canadees kerkhof.

Boodschap
Twaalf Canadezen die tijdens de bevrijding in onze regio hebben gevochten woonden op een ereplaats de plechtigheid bij. In een korte toespraak verzekerde een van de oud-strijders dat hij en zijn vrienden hun gesneuvelde wapenbroeders nooit zullen vergeten.

Het gesprek dat de prins op het einde met hen voerde zorgt er voor dat ook 12 september 2004 voor hen een onvergetelijke dag wordt. Net als de Jeugd brachten alle sprekers hulde aan de soldaten die hun leven gaven voor de vrede en de vrijheid die wij nu reeds 60 jaar kennen. Zij deden ook een oproep tot de wereldleiders om samen te streven naar vrede. De onlusten op verschillende plaatsen in de wereld bewijzen dat de mensheid te weinig heeft geleerd uit de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis. De oproep voor vrede kwam het sterkst tot uiting in de toespraken zowel van de Adegemse als Canadese scholieren.


Ook een uitgebreide delegatie van basisschool De Papaver
nam aan de plechtigheid en de bloemenhulde deel.

Zij verwachten van de volwassenen dat zij een wereld creëren waarin zij en hun leeftijdsgenoten waar ook ter wereld in vrede kunnen openbloeien. Dat kan volgens hen alleen als het goede voorbeeld aan de basis wort gegeven. Zij pleitten dan ook voor meer verdraagzaamheid in de eigen leefwereld.

Na de toespraken en de muzikale hulde aan de oorlogsslachtoffers begon de indrukwekkende bloemenhulde.


Een onder bloemen bedolven centraal monument herinnert aan de plechtigheid
die op het Canadees Militair Kerkhof werd georganiseerd.

De kinderen hadden zich gedurende de meer dan twee uur durende plechtigheid bijzonder rustig gehouden. Toen prins Filip het kerkhof had verlaten kreeg de piloot van het vliegtuigje het sein om boven het kerkhof te cirkelen en duizenden paapavers uit te strooien. Dat was het moment waar de kinderen naar uit hadden gekeken.


UKKIE PUKKIE ONDER DAK IN DE ZANDLOPER

Omdat er onderhouds- en schilderwerken moeten uitgevoerd worden was UKKIE PUKKIE, de gemeentelijke Kinderopvangdienst in Adegem-Dorp, verplicht om tijdelijk een ander onderkomen te zoeken. De beste oplossing voor die tijdelijke verhuis was voor de gemeente De Zandloper op de Zandakkers. In die lokalen wordt buitenschoolse kinderopvang georganiseerd. Voor alle bladeren van de bomen zijn gevallen zullen de kinderen terug in hun vertrouwde omgeving in Adegem-Dorp zijn.


HOEVENWEEKEND

De Davidsfondsafdelingen Maldegem en Adegem spelen positief in op het hoevenweekend van 25 en 26 september. Tijdens dat weekend zetten in gans Vlaanderen een dertigtal hoeven hun deuren en hekkens voor het publiek open. Voor onze streek bereikte het Comité een overeenkomst met de familie Meerschman om, net als tijdens de Open Monumentendag, de Papinglohoeve in Kleit voor het publiek open te stellen. Er worden ook gegidste wandelingen georganiseerd.

Wie de hoeve langs de N44 bezoekt krijgt via een maquette ook reeds een idee van het uitzicht dat de hoeve over een paar jaar zal hebben. De familie Meerschman -die de hoeve een paar jaar terug kocht- heeft besloten de hoeve een nieuwe bestemming te geven. De woning wordt gerenoveerd. De stallingen dicht bij de Aalterbaan worden omgebouwd tot restaurant. De schuur aan de overkant van de oprit zal worden gesloopt. Op die plaats komt een hotel met een 20-tal kamers. De familie Meerschman heeft haar plannen reeds voorgelegd aan de bevoegde instanties. Zij hoopt begin volgend jaar met de werken te kunnen starten en in de loop van 2006 het hotel en het restaurant te kunnen openen.


KAARTEN BRAM VERMEULEN RUILEN OF INWISSELEN

Op 4 september overleed Bram Vermeulen. De Nederlandse artiest die een paar jaar terug den Hoogen Pad vol deed lopen stond ook dit jaar op het programma. De mensen die reeds een kaartje gekocht hebben voor het optreden dat voorzien was op 29 oktober kunnen contact opnemen met het secretariaat van den Hoogen Pad (telefoon: 050-71.00.21). De kaarten kunnen geruild worden voor een ander optreden of worden terugbetaald. Het programmatiecomité heeft besloten om niet uit te kijken naar een vervangprogramma. Het geld dat daarmee dit jaar wordt uitgespaard kan het comité gebruiken om de viering van het 10 jarig bestaan van den Hoogen Pad extra kleur te geven.


SNEL GEMEENTERAADSLID

Alhoewel hij reeds jaren in Maldegem woont voelt Antoon Pauwels zich nog altijd een Adegemnaar. Het sportief gemeenteraad werd Kampioen van Vlaanderen op de 200m en in het Kogelstoten. Die titels openden voor hem de deuren voor deelname aan het nationaal kampioenschap. Vorige week nam hij in Zwevegem deel aan de 220 en de 400 m. Dat de senior zijn snelle benen nog niet verloren heeft bewijzen de 2 gouden medailles die sedert zondagavond in zijn trofeeënkast hangen.


LAATSTE FIETSENREGISTRATIE

Inwoners van Maldegem en de deelgemeenten hebben de afgelopen jaren regelmatig de kans gekregen om hun fiets te laten registreren. In het frame werd en wordt gratis het nationaal nummer van de eigenaar gegrift. Als de fiets gestolen en later teruggevonden wordt kan de rechtmatige eigenaar van de fiets door middel van het Nationaal Nummer makkelijk opgespoord worden. Op maandag 27 september wordt in de voormiddag voor het laatst een fietsenregistratie georganiseerd. Wie zijn fiets nog wil laten registreren kan dat nog op 27 september tussen 8 u en 13 u aan het politiecommissariaat in de Westeindestraat.


BEL DE 101

Inwoners van Adegem die politiehulp nodig hebben draaien het nummer 050 71 10 13 (nummer van de vroegere Rijkswacht) of 050 72 89 50 (Politie Westeindestraat). Sedert de Locale Politiezone Maldegem voor haar telecommunicatie op het ASTRID net is aangesloten raadt de politie de mensen aan om zeker buiten de kantoren het nummer 101 te draaien in plaats van de vaste nummers.

Als iemand naar de politie belt wanneer er niemand meer op het kantoor is wordt de communicatie na enige tijd doorgeschakeld naar de centrale dispatching in Gent. Die verwittigt dan onmiddellijk de patrouille die in Maldegem op de baan is. Ook als er tijdens de kantooruren een oproep voor een interventie binnenkomt op de klassieke nummers moet Maldegem die oproep melden aan de centrale dispatching. Bellen naar 101 veroorzaakt geen vertraging in de interventie.

 


Home
Home