De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 42 - Week 38 : van 12 tot 18 september 2004


VIJFENVIJFTIGJARIGEN TERUG SAMEN


Bij een drankje maakten de Adegemse vijfenvijftigjarigen
in den Hoogen Pad kennis met onze website

Omdat vijf jaar gelden het feest van de vijftigjarigen hen zo goed bevallen was hadden de deelnemers aan Myriam Cauwels, Piet Blomme, Roger De Vlieger, Wies De Vuldere en Geert De Schepper -de organisatoren van het feest- gevraagd om niet langer dan 5 jaar te wachten alvorens een nieuwe reünie te organiseren.

Het comité had nu minder moeite dan voor vijf jaar om alle leeftijdgenoten die in Adegem geboren zijn of er wonen te contacteren. In den Hoogen Pad werden zij vorige week zaterdag verwelkomd door Marnix en David. Die maakten de vijfenvijftigjarigen wegwijs op www.adegem.net. Velen onder hen waren verrast over de schat aan informatie die zij op de site over hun gemeente kunnen vinden.

Na deze kennismaking vertrok het gezelschap naar het Jagershof waar de feesttafel gedekt stond. Het organiserend comité kreeg na afloop niets dan lovende kritiek en de vraag om over 5 jaar een nieuwe reünie te organiseren.


ZEVENTIGJARIGEN BLAZEN VERZAMELEN

Voor het eerst wordt in Adegem een reünie voor zeventigjarigen georganiseerd. Die bijeenkomst is voorzien op 22 oktober. Het is de bedoeling dat op die datum niet alleen de klasgenoten, maar ook alle andere inwoners van Adegem die in 1934 geboren zijn samen komen .

De initiatiefnemers vermoeden dat zij niet alle namen en adressen hebben van de Adegemnaren die in 1934 geboren zijn. Daarom vragen zij de 70 jarigen om hun deelname aan de reünie bevestigen bij Eddy Fourez (tel: 09-222.67.92), Julien Veirman (tel: 050-71.22.24), Wilfried Ginneberge (tel: 050-71.57.53) of Noëlli Borgonjon (tel: 050-71.11.64).


WERKEN VORDEREN SNELLER DAN VERWACHT

De renovatie van het centrum van Maldegem is in volle gang. Alhoewel er enkele inwoners uit het centrum kritiek uiten over de manier en vooral de snelheid waarmee de renovatie wordt uitgevoerd zijn de meeste mensen in het centrum toch tevreden met de gang van zaken. Eieren bakken zonder de schaal te breken is immer niet mogelijk.

Vorige week donderdag werden de inwoners van de Marktstraat en het Schouwburgplein op een vergadering uitgenodigd. Van de aannemer en van schepen van Openbare Werken Noël Wille kregen zij te horen dat de werkzaamheden sneller vorderen dan voorzien, waardoor de werken aan het Schouwburgplein vroeger dan gepland kunnen starten.

Een bijkomend werk, dat echter geen invloed zal hebben op het tijdsschema, is de heraanleg van het kruispunt van de Noordstraat, Marktstraat en Schouwburgplein. Tijdens die werken zal het kruispunt 14 dagen lang voor het verkeer worden afgesloten. Normaal beginnen de werken aan het kruispunt de week na Maldegem kermis. Er zal een omleiding voorzien worden voor het verkeer dat uit de richting van de Mevr. Courtmanslaan komt.


MESTVERWERKING EN GROENE ENERGIE
NIET WELKOM IN ONDERDIJKE


Notaris Dauwe legde op een druk bijgewoonde bijeenkomst uit welke
de gevolgen zullen zijn voor Onderdijke van de mogelijke inplanting
van een mestverwerkend bedrijf dat groene energie produceert.

Terwijl Geert Coopman er van overtuigd is dat hij over twee jaar met zijn activiteiten in Onderdijke zal kunnen starten, groeit in zijn onmiddellijke omgeving het verzet tegen de mogelijke inplanting van het bedrijf in de landbouwzone. Meer dan honderd mensen uit Onderdijke en omgeving woonden afgelopen week vrijdagavond een bijeenkomst bij in café "Buiten de Wereld". Notaris Jozef Dauwe, die als eerste de ware toedracht van de bouwvergunning had achterhaald, schetste in het kort wat er reeds gebeurd was. Hij had de aanplakbrief op het bedrijf van de heer Coopman gezien en gelezen. Alhoewel hij als notaris toch wel thuis is in ambtelijke taal, moest hij toch even slikken voordat hij alles begreep wat er op die aanplakbrief stond.

Om zich nog beter te informeren ging hij het dossier inkijken bij de technische dienst in de Bloemestraat. Dat was ook meteen het sein om de naaste buren te verwittigen van wat er gebeurde. De heer Dauwe heeft zelf alvast een belangrijke beslissing genomen. Hij heeft een bouwvergunning om in Onderdijke naast het bedrijf van de Coopman een woning op te trekken. Het plateau is reed gegoten. Hij heeft voorlopig alle werkzaamheden stopgezet. "Als het bedrijf er komt, dan zie ik af van het bouwen in Onderdijke" verklaarde hij vrijdagavond openlijk.

Reageren
Spreker riep de aanwezigen op om te reageren en zoveel bezwaren als mogelijk in te dienen tegen de bouwvergunning. Het openbaar onderzoek loopt nog een week. Er zijn volgens de heer Dauwe redenen te over om tegen de komst van het bedrijf bezwaar in te dienen. Hij wees er op dat heer Coopman heeft bevestigd dat het om een industrieel bedrijf gaat. Een dergelijke bedrijf hoort volgens de heer Dauwe dan ook thuis op het industrieterrein.

Het gebouw wordt ingeplant in de onmiddellijke omgeving van een landschappelijk waardevol gebied en in de nabijheid van verschillende woningen. Mocht het ruimtelijk structuurplan nu reeds klaar zijn, dan zou bedrijf op minimum 300 meter van een woning moeten staan. Dat is in Onderdijke onmogelijk. Het complex zal ook het uitzicht van de ganse omgeving verstoren.

De heer Dauwe moest geen moeite doen om de aanwezigen te overtuigen dat het bedrijf er niet mag komen: kriskras door elkaar somden de aanwezigen redenen op waarom zij tegen de komst van het bedrijf zijn. Zij zijn voorstander van Groene energie, maar dan wel op een plaats die daarvoor geschikt is.

Alle aanwezigen zijn er van overtuigd dat niet alleen de inwoners van Onderdijke maar ook die uit de aanpalende straten last zullen ondervinden van het bedrijf. Er moeten jaarlijks duizenden tonnen landbouwgewassen en andere organisch materiaal worden aangevoerd. Zonder nog te spreken over de geurhinder denken de mensen aan het extra verkeer dat er onder meer in de Gentweg zal komen. Bij de gisting wordt ook veel vocht gebruikt, dat na het productieproces geloosd moet worden. Zelfs al is het zuiver water, dan nog zal het volgens de aanwezigen toch voor problemen zorgen in deze kleiachtige streek.

College
De mensen kijken ook uit naar het college van burgemeester en schepenen. Dat heeft immers bij de aflevering van de bouwvergunning een belangrijke taak. Bij het afleveren van de milieuvergunning Klasse I heeft het college enkel een adviserende bevoegdheid. Uit gesprekken met schepen van Milieu Geert de Roo en met burgemeester Johan De Roo blijkt dat ook de gemeente niet gelukkig is met de plannen van Geert Coopman. Zij zullen dan ook alle wettelijke middelen aanwenden om het bedrijf in Onderdijke tegen te houden..

Niemand van het college was op de bijeenkomst in Buiten de Wereld aanwezig. "Wij wilden op geen enkele manier de mensen tijdens die bijeenkomst beïnvloeden. Wij zullen ten gepaste tijde een bijeenkomst met de aangelanden beleggen, om hen duidelijk uit te leggen welke stappen wij als college zullen nemen en wat er kan gebeuren als een of beide vergunningen geweigerd worden".


CANADAMUSEUM HEEFT NOG MEER TE BIEDEN

Nadat vorige week de Canadese minister voor oorlogsveteranenzaken en één van de Canadese bevrijders op bezoek waren in het Canadamuseum, hadden de VZW België Canada en de familie Van Landschoot deze week opnieuw redenen om te feesten. Dinsdagnamiddag werd een nieuw gedeelte van het Canadamuseum officieel geopend.. Het lint werd geknipt door een vertegenwoordiger van de Koning.

In het nieuwe gedeelte is een deel van de tentoonstelling gewijd aan de veldslagen van de Canadezen in België. In een tweede deel heeft Gerard Cordier zijn verzameling over ons vorstenhuis ondergebracht.

Alhoewel de verzamelwoede heer Cordier pas na het overlijden van Koning Boudewijn te pakken kreeg, heeft hij in deze relatief korte periode toch reeds veel herinneringen aan het vorstenhuis bijeen gekregen.


SWITCHBACK MEMORIAL MARCH
LIEP LANGS PRACHTIGE WEGEN

De langste wandeling van de tweede Switback Memorial March startte zaterdag voormiddag om 10 uur met een korte plechtigheid in Moerbrugge. Die -en de andere herdenkingsplechtigheden op de omloop- werden bijgewoond door een 12 tal Canadese oud-strijders die ons land mee hielpen bevrijden.

Bij hun terugkeer in de VIP tent werden zij begeleid door een Piperband en kregen zij een warm applaus van de honderden wandelaars. In totaal namen 664 mensen deel aan deze tweede herdenkingsmars.


WANDELEN IN HET KEIGAT

Zondag stapt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond mee in de Gewestelijke wandeling van de Gezinsbond. Om 15 uur wordt gestart aan de parochiezaal van Oostwinkel. Er kan gekozen worden voor een wandeling van 6 of van 8 kilometer.


PRIJSUITREIKING

Wie deelgenomen heeft aan de fotozoektocht die tijdens de vakantiemaanden door de Gezinsbond werd georganiseerd heeft reeds bericht ontvangen of hij of zij in de prijzen valt. Die prijzen worden zondag 19 september om 10 uur 30 in het cafetaria van den Hoogen Pad uitgereikt.

 


Home
Home