De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 41 - Week 37 : van 5 tot 11 september 2004


Geert Coopman wil mest verwerken
en groene stroom produceren

Er loopt momenteel een openbaar onderzoek voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie. Geert Coopman, de aanvrager van de bouwvergunning, schrok toen wij hem de omschrijving van de bouwaanvraag voorlegden. "Het gaat hier zeker niet om een zuiver mestverwerkingsbedrijf. Ik ontken niet dat ik in de installatie mest zal verwerken, maar er zullen ook andere landbouwproducten bij het productieproces gebruikt worden." legde hij uit. Met zijn project wil hij twee vliegen in één klap slaan: hij wil mee helpen aan het wegwerken van het mestoverschot in ons land, én hij wil bij die wegwerking groene elektriciteit produceren.

Geert Coopman is een jonge dertiger die met landbouw zijn brood verdient. Hij heeft in het verleden samen met geestesgenoten nog initiatieven genomen om het probleem van het mestoverschot aan te pakken. Aan zijn nieuwe project werkt hij reeds meer dan twee jaar. Hij treedt met zijn initiatief in de voetsporen van één van zijn geestesgenoten die in Hooglede een bouw- en milieuvergunning voor een dergelijk project heeft gekregen.

Food en non-food
Geert gaat er van uit dat de landbouwers zich in de toekomst met hun gewassen niet langer alleen op de foodsector mogen richten. Wij moeten, willen wij met onze landbouw overleven, met onze gewassen ook de markt van de non-food sector aanboren. Daarbij denkt hij aan het gebruik van maïs en suikerbieten bij de productie van groene energie. Voor de gisting van deze gewassen moet vocht gebruikt worden. In plaats van water wordt in dit productieproces mest gebruikt. De vrijgekomen gassen worden omgezet in groene elektriciteit. Geert Coopman maakt zich ook sterk dat er bij zijn productieproces niets verloren gaat. De warmte die bij het productieproces door de motoren wordt geproduceerd wordt gebruikt om het restafval te drogen. Dat afval kan dan weer gebruikt worden als bemesting in de landbouw.

Niet op het industrieterrein
Geert Coopman ontkent niet dat hij in zijn project niet alleen gewassen en mest van zijn eigen landbouwbedrijf zal gebruiken. Het komt bijgevolg overeen met een industriële uitbating. Die zou strikt genomen op het industrieterrein thuishoren. Daar wil de man uit Onderdijke echter niet van weten. Hij is er ook van overtuigd dat de bedrijven op het industrieterrein niet staan te springen om een dergelijk bedrijf in hun onmiddellijke omgeving te krijgen. " Het gaat om een productieproces dat volledig gedragen wordt door de landbouw. Het is dan ook logisch dat het in de landbouwzone wordt ingeplant" redeneert Geert Coopman. Hij maakt zich sterk dat hij met zijn installatie geen landbouwgrond ten voordele van de industrie afneemt..

Vergunningen
Voortgaand op het voorbeeld van Hooglede verwacht de heer Coopman niet dat hij voor medio 2006 zijn project kan opstarten. Het openbaar onderzoek voor de bouwvergunning loopt nog tot half september. Daarna moet het college van burgemeester en schepenen zijn advies formuleren. Als de bouwvergunning wordt afgeleverd heeft hij nog maar de helft van zijn administratieve weg afgelegd. Er moet ook nog een milieuvergunning worden afgeleverd. De procedure voor de milieuvergunning is reeds ingezet met een aanvraag bij de provincie. Die zal nu bij verschillende diensten -waaronder het college van burgemeester en schepenen- advies vragen. Uit een gesprek met schepen van milieu Geert De Roo onthouden wij dat er voordat er advies wordt uitgebracht een nieuw openbaar onderzoek komt. Omdat het om een milieuvergunning Klasse I gaat komt er tijdens die periode van openbaar onderzoek een hoorzitting waarop de heer Coopman zijn project kan toelichten en waarin de bevolking vragen kan stellen en opmerkingen kan maken.

Tegenkanting
Alhoewel het lopende onderzoek enkel en alleen over een vergunning voor het optrekken van een gebouw met industriële doeleinden gaat zijn de aangelanden in Onderdijke toch reeds in actie geschoten. Zij hebben een bijeenkomst belegd waarop een delegatie van het college van burgemeester en schepenen was uitgenodigd. Uit de reacties van de aangelanden blijkt dat zij de komst van het mestverwerkingsbedrijf niet zien zitten. Zij zullen nu een aantal bezwaren indienen. Als er later een openbaar onderzoek komt voor de aflevering van een milieu- vergunning zullen zij nieuwe bezwaren indienen.


VOLGENDE STAP IN HET FUNERARIUMDOSSIER

Eind vorig jaar diende het ceremoniebedrijf van Johan Borgonjon een aanvraag voor een bouwvergunning om op den Hoeke bij een bestaande woning een funerarium op te richten. Er kwam reactie van de aangelanden. Het college van burgemeester en schepenen raadde de heer Borgonjon aan om ook meteen een milieuvergunning aan te vragen. Terwijl het dossier in verband met de bouwvergunning nog lopende was kwam er reeds een negatief advies over de milieuvergunning Klasse II. De heer Borgonjon ging tegen dat negatief advies in beroep bij de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen.

Dinsdag 7 september mag de heer Borgonjon zijn dossier bij de beroepscommissie van de provincie verdedigen. Ook de tegenstanders van het funerarium krijgen dinsdagnamiddag de gelegenheid om hun standpunten te verduidelijken. Na die bijeenkomst zal de Bestendige Deputatie een uitspraak in het beroep doen. Ondertussen raakte ook bekend dat de bouwvergunning geweigerd werd. Ook tegen die weigering zal beroep aangetekend worden. Uit de toelichting bij de weigering blijkt dat mits enkele aanpassingen van het plan de bouwvergunning wel voor goedkeuring in aanmerking komt.


PROBLEEMLOZE START VAN NIEUW SCHOOLJAAR

De kleuters die voor het eerst kennis maken met de school in Adegem-Dorp voelen zich er onmiddellijk thuis. Juf Kathy heeft haar klas tijdens de vakantie bijzonder kleutervriendelijk ingericht. In Adegem-Dorp staan 351 kinderen ingeschreven. Dat is iets minder dan vorig schooljaar. Directeur Ginneberge is er zeker van dat na de eerste instapdatum het aantal ingeschreven kinderen minstens even hoog zal liggen als vorig schooljaar.

Vorige week woensdag was het dan weer zover: na twee maanden vakantie werden de kleuters en scholieren opnieuw op school verwacht. Het was nog geen 8 uur toen de eerste kinderen reeds richting schoolpoort trokken. Dat waren er voor wie de vakantie duidelijk lang genoeg geduurd had. Bij de allerkleinsten waren er die met traantjes in de ogen afscheid namen van mama of papa.

In de onmiddellijke omgeving van alle scholen van Maldegem en de deelgemeenten was de politie op de eerste schooldag nadrukkelijk aanwezig. Zoals aangekondigd waakte de politie over de veiligheid van de schoolgaande jeugd. De ouders of grootouders die hun kinderen naar school brachten of ophaalden zorgden er voor dat zij niet in tweede file stonden of hun auto niet achterlieten waar ze niet mochten. De meeste bestuurders hadden de waarschuwing over de controles op het dragen van de gordel goed in de oren geknoopt. Bij een kleine minderheid moest de politie een vermanende vinger opsteken. De eerste dagen bleef het bij een vermanende vinger. In de toekomst hangt er een boete van € 50 aan vast.

Op de gemeenteschool in de Kruipuit was de komst van Manu Buysse, het nieuw schoolhoofd, de grootste wijziging. Met 77 leerlingen scoort de gemeenteschool iets lager dan vorig schooljaar. Met zijn 49 kleuters zit de school hoger dan bij het begin van het vorig schooljaar.


CLIFF CHADDERTON EVEN TERUG WAAR HIJ ZIJN BEEN VERLOOR


Tijdens zijn bezoek aan het Canadamuseum van de familie Van Landschoot
overhandigde de kranige Canadese veteraan de baret van een van zijn
wapenbroeders aan de heer Gilbert Van Landschoot. Die baret krijgt een
plaats in het museum.

Samen met Albini Guarnieri, de Canadese Minister van Oudstrijderszaken, zijn een aantal Canadese oorlogsveteranen voor een kort verblijf in België. Een van die veteranen, Cliff Chadderton, vocht tijdens de bevrijding langs het Leopoldskanaal. "Ik verloor hier een been maar veel van mijn strijdmakkers verloren in de strijd tegen de Duitse bezetter het leven" vertelde de Major op rust tijdens zijn wandeling door het museum. Hij herinnert zich de bevrijding nog alsof het pas gisteren is gebeurd.

Het is niet de eerste maal dat Cliff terug in België en in het Meetjesland is. Reeds in 1954 keerde hij de eerste maal terug naar ons land en naar de streek waar hij gevochten heeft. Daarna kwam hij nog meermaals met groepen oud-strijders naar onze streek. Ook volgend jaar komt hij op bezoek. Hij spreekt nog steeds met veel respect over de mensen van het verzet. Het succes van hun strijd hing volgens de majoor veel af van de informatie die ze door het verzet kregen doorgespeeld.

Hij is trots dat hij heeft kunnen bijdragen aan de bevrijding van onze streek. Hij is ook onder de indruk van de manier waarop Vlaanderen en België hem en zijn wapenbroeders in het hart blijven dragen. Ook de minister, die naast haar bezoek aan het Canadamuseum ook een bezoek bracht aan het Militair Canadees Kerkhof, was onder de indruk van de manier waarop wij haar land en hun bedrijders in ere houden.


RUIME BELANGSTELLING VOOR CANADESE PLECHTIGHEID

Zondag 12 september wordt op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan hulde gebracht aan de Canadese bevrijders. Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de bevrijding zal prins Filip de plechtigheid bijwonen. Twintig jaar geleden was de prins in de gietende regen eveneens te gast op de plechtigheid. De komst van de prins heeft de belangstelling voor de plechtigheid doen stijgen. Alle plaatsjes op de tribunes zijn reeds uitgedeeld. Dat betekent volgens burgemeester Johan De Roo niet dat de mensen zondagmorgen de plechtigheid niet meer kunnen bijwonen. Wie geen kaartje heeft voor een van de tribunes zal de plechtigheid rechtstaand moeten volgen. Om praktische redenen vraagt de burgemeester De Roo dat iedereen voor 9u45 zijn plaats op het Militair Canadees Kerkhof heeft ingenomen.


TWEEDE SWITCHBACK MEMORIAL MARCH START EN EINDIGT IN DEN HOOGEN PAD


Op zaterdag 11 september organiseert de VZW België-Canada zijn tweede Switchback
Memorial March
. Dit jaar worden ook de motorrijders en fietsers op het evenement verwacht.

De Switchback March is een initiatief van de VZW België-Canada en legt een gedeelte van de weg af die de soldaten tijdens de bevrijding volgden. Aan de monumenten die de wandelaars op hun tocht tegenkomen wordt een korte plechtigheid gehouden. De wandelaars kunnen kiezen tussen een tocht van 32 km (start aan Overbruggen), 24 km (start aan Ryckevelde), 16 km (start aan Montifau in Oedelem), 8 km (start aan de Boshoeve in Burkel). De wandelaars kunnen inschrijven vanaf 8 u. Er is een ruime parking voorzien aan het André Trensonstadion.

Voor de motorrijders is een parcours van 155 km uitgestippeld. Zij kunnen starten tussen 10u en 11u30. De fietsers wacht een rit van 55 km. Zij kunnen inschrijven tussen 8u en 9u en tussen 13u en 14u. Alle inschrijvingen gebeuren in de feesttent naast den Hoogen Pad. De wandelaars worden per autobus naar hun startplaats gebracht. Alle wandelingen eindigen net als de motorrit en de fietstocht aan den Hoogen Pad. In de VIP tent zorgen de Redhackle Pipe Band en Nut en Vermaak voor de sfeer.


AFSCHEID VAN EUGEEN VAN HECKE

Zaterdag 4 september heeft Adegem afscheid genomen van Eugeen van Hecke. Eugeen, die op 23 november 1940 geboren werd, heeft in de loop van zijn loopbaan als loonwerker duizenden mensen en veel verenigingen uit de nood geholpen. Hij was een trouw VLD bestuurslid die zich niet populair maakte door grote verklaringen af te leggen maar door als OCMW bestuurslid mensen op een eenvoudige manier te helpen. Na een operatie aan de heup moest hij zijn beroepsactiviteiten staken. Vroeger dan verwacht heeft de dood hem van zijn familie en vrienden weggehaald.

 


Home
Home