De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 37 - Week 33 : van 8 tot 14 augustus 2004


PRINSES MATHILDE KOMT NIET

Een paar maanden terug kreeg de gemeente Maldegem de bevestiging dat Prins Filip op zondag 12 september de jaarlijkse plechtigheid op het Militair Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan zal bijwonen. Het is dit jaar 60 jaar geleden dat onze regio bevrijd werd. Deze week stond in verschillende dag- en weekbladen dat de prins op zijn bezoek aan Adegem zou vergezeld zijn van Prinses Mathilde.

Als bron voor hun informatie haalden zij burgemeester Johan De Roo aan. Die begrijpt echter niet waar de reporters hun informatie vandaan halen. "Ik heb met geen enkele reporter over de mogelijke aanwezigheid van prinses Mathilde op de Canadese plechtigheid gesproken. Op het gemeentehuis is er over de mogelijke aanwezigheid van de prinses op de plechtigheid geen enkel bericht binnen gekomen."

"Wij en de VZW België - Canada, die mee instaat voor de organisatie van de plechtigheid, gaan er dan ook van uit dat enkel Prins Filip de plechtigheid zal bijwonen. Wij kregen nog geen bericht of hij -net als tijdens zijn vorig bezoek- ook aan de receptie na de plechtigheid zal deelnemen" reageerde burgemeester De Roo.


NIEUWE REGELING CONTAINERPARK
NIET VOOR SEPTEMBER 2005


De inrit van het vernieuwd containerpark zal er na de uitbreiding anders uitzien.
Er blijft een gemeenschappelijke in- en uitrit, maar eens op het containerpark
scheiden de wegen naar gelang het soort afval dat wordt aangevoerd.

Het Maldegems containerpark is nog een van de weinige containerparken in onze regio waar de inwoners met al hun afval gratis terechtkunnen. Zoals kon worden verwacht zal ook daaraan in de nabije toekomst een einde komen. De gemeente heeft plannen om het containerpark uit te breiden en her in te richten. Op het vernieuwde containerpark zal niet alles meer gratis kunnen gestort worden.

Over het principe van de uitbreiding en herinrichting van het containerpark bestaat er binnen de Maldegemse gemeenteraad overeenstemming zo bleek uit de zitting van juli. Ook over het principe dat niet alles gratis naar het containerpark kan gebracht worden en dat de grootste vervuiler het meest moet betalen waren alle raadsleden het eens. Hoeveel er voor wat zal aangerekend worden zal in een reglement gegoten worden dat door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.

Over de datum waarop de nieuwe regeling in werking zal treden bestaat nog onduidelijkheid. Volgens schepen van milieu Geert De Roo is de streefdatum september 2005. Er moeten volgens de schepen nog belangrijke werken uitgevoerd worden. De plannen voor het vernieuwd containerpark zijn n de maak. Zij moeten niet alleen door de gemeenteraad maar ook door OVAM worden goedgekeurd.

Drie zones
Het vernieuwde en uitgebreide containerpark zal opgesplitst worden in drie zones (Gratis, Medium en Hoog). Het grootste deel van het containerpark zal voorbehouden worden voor de zone 'Gratis'. Daar kunnen de mensen terecht met hun klassiek afval (papier, karton, PDM, wit en gekleurd glas, oude metalen, frietvet, afvalolie, klein gevaarlijk afval, plastiek, polystyreen, lintcassettes, batterijen, bloempotten, elektrische toestellen, kledij en kringloopgerief). De zone medium is voorbehouden voor gras, groen snoeihout en zuiver steengruis. In de zone hoog mogen gemengd bouwafval, golfplaten, gyproc, hout, vlak glas en grof vuil gedumpt worden.


Het hoekje van de compostmeesters, dat in een eerste schets van het vernieuwde
containerpark op een verdoken plekje zou komen te liggen, zal na aandringen van
de compostmeester en van Groen! nu toch een in het oog springende plaats krijgen.

Controle en prijzen
Op het vernieuwde en uitgebreide containerpark zal er -omdat er voor het dumpen van sommige soorten afval moet betaald worden- meer controle gebeuren. Omdat er in de toekomst enkel nog inwoners van Maldegem en de deelgemeenten afval naar het containerpark mogen brengen zal er bij het binnenrijden een eerste controle via de identiteitskaart gebeuren. Mensen die een tweede verblijf in Maldegem hebben zullen een badge kunnen aanvragen. Bij het binnenrijden zal iedereen moeten aangeven welk soort en hoeveel afval voor de zones Medium en Hoog hij of zij bij heeft.

Dat gewicht wordt gecontroleerd bij het binnenrijden van de zones. In het voorstel van schepen De Roo worden drie normen naar voor geschoven. Een normale hoeveelheid staat voor afval tot en met 0,5 m³ of een koffer van een wagen. Met een grote hoeveelheid wordt tussen 0,5 en 1,5m³ bedoeld. Dat zou overeenkomen met een aanhangwagen. Al wat daarna komt valt onder de noemer uitzonderlijke hoeveelheden.

Over de tarieven die zullen aangerekend worden heeft schepen De Roo de raadsleden een voorstel ter overweging meegegeven. Voor een normale hoeveelheid zou in de zone Medium €1 en in de zone Hoog € 2 aangerekend worden. Voor een grote hoeveelheid zou in Medium € 2 en in Hoog € 6 moeten betaald worden. Voor uitzonderlijke hoeveelheden zou in de zone Medium een tarief van € 4 en in de zone Hoog € 12 gelden. Dat voorstel is voor de schepen niet te nemen of te laten. Over de tarieven werd tijdens de raadszitting nog geen debat gevoerd omdat die nog niet in een officieel reglement gegoten zijn.

Tijdens de vernieuwings- en uitbreidingswerken zal het huidig containerpark anders worden ingedeeld zodat de bevolking ook tijdens de werken van haar afval verlost kan worden. Omdat ieder gezin jaarlijks met een bonus van € 24 zal starten zal volgens schepen Geert De Roo iemand die composteert en die in de loop van het jaar geen grote verbouwingen doet zijn geldbeugel niet moeten opendoen om al zijn afval kwijt te geraken op het containerpark.


SPANJAARDSHOEK HIJST DE KERMISVLAG

Vrijdag 13 augustus zetten de inwoners van Spanjaardshoek en Middelleen hun kermisweekend in rond de feesttafel. Om 19 uur worden de eerste porties mosselen en koude schotels geserveerd.

Zaterdag worden in de feesttent vanaf 14u30 pijl en boog gehanteerd. Iedereen ouder dan 16 jaar kan deelnemen. Om allen gelijke kansen te geven wordt er geschoten met bogen zonder vizier. Als alle gaaien zijn afgeschoten begint om 21 uur de Beachparty.

Zondagnamiddag kan er tussen 13u30 en 14u30 aan de feesttent gestart worden voor de geanimeerde fietstocht. Vanaf 17 uur staan er in de feesttent Trappist en Streekbieren op het menu. De drankjes worden tegen de prijs van € 1 geserveerd. Voor de lekkerbekken zijn er ook borrelhapjes te verkrijgen. Maandag staat, na de dienst voor de overledenen om 9u30, de ontbijttafel gedekt.

Voor de mosselen of koude schotel op vrijdagavond en het ontbijt op maandagmorgen moet op voorhand bij het kermiscomité worden ingeschreven!


WERKEN IN ADEGEM - DORP

Doorgaand verkeer zal de komende weken in Adegem-Dorp onmogelijk zijn. De inwoners van het centrum van Adegem hebben vorige week een bericht in hun brievenbus gekregen waarin werken in hun straat worden aangekondigd. Het talud ter hoogte van de Schoolstraat wordt opnieuw aangelegd. De kasseien worden vervangen door klinkers.

Er zal van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om ook op het talud een fietsen-suggestiestrook aan te leggen. Ook de kasseien tussen het talud en de beenhouwerij Rys zullen de komende weken uitgebroken en herlegd worden. Volgens schepen van Openbare Werken Noël Wille moeten die werken klaar zijn tegen het begin van het volgend schooljaar.


JONGE SPORTERS OP BEZOEK BIJ A.A. GENT


Tijdens hun bezoek aan de accommodatie van AA Gent kregen de jonge sporters de
gelegenheid om een training van het eerste elftal bij te wonen. Daarna mochten zij
samen met de spelers op de foto en kon de handtekeningenjacht beginnen.

De sportkampen die door de Gemeentelijke Sportdienst jaarlijks worden ingericht zijn bij de jongeren erg in trek. Weken voor de het begin van de sportkampen zijn alle plaatsen reeds ingenomen. De jongens en meisjes kunnen zich een week sportief uitleven. Zij ontdekken nieuwe sporten of schaven de technieken van hun favoriete sport bij.

Beleven zij een heerlijke tijd tijdens het sportkamp, zij kijken ook uit naar de laatste dag van hun kamp. Dan staat er immers een uitstap op het programma. Vorig jaar werd een bezoek gebracht aan Racing Genk en het Nederlandse Roda JC. Vorige week vrijdag werd het eerste sportkamp afgerond en waren 120 jonge sporters uit Maldegem en Adegem te gast bij AA Gent.

Zij trokken eerst naar de Blaarmeersen om er de fit-o-meter af te leggen. Zij waren net op tijd terug in het oefenkamp van de Gentse club om er een training van Georges Leekens en zijn eerste ploeg mee te maken. Na de middag stonden er wedstrijden tegen jeugdploegen van AA Gent op het programma. In de late namiddag werd nog een bezoek gebracht aan het stadion waar het eerste elftal van AA Gent zijn thuiswedstrijden speelt.


KBG FIETSTE NAAR SLUIS


Een vijftigtal sportieve leden van KBG Adegem fietsten vorige week donderdag
tegen een rustig tempo naar Sluis en terug. Ondanks een dreigend wolkendek
bleven ze van regen gespaard...

Tijdens de zomermaanden staat er bij KBG Adegem wekelijks een fietstocht op het programma. In het fietsprogramma is ieder jaar ook een dag-uitstap opgenomen. Vorige week werd om 9u30 verzamelen geblazen op de parking van den Hoogen Pad. Ondanks de dreigende wolken waren alle ingeschreven op de afspraak.

Een zestal wegkapiteins zorgden er voor dat de rit zonder problemen verliep. Voordat de voorzitter het startsein gaf was er ook nog een korte briefing. Daarin werd de deelnemers op het hart gedrukt dat zij zich aan de verkeersreglementen moesten houden, ook al reden zij in groep. Zeker langs de Nederlandse wegen moesten zij de aanwijzingen van de baankapiteins nauwgezet opvolgen.

Om de rit aantrekkelijk te houden werd voor de terugreis een andere route kozen dan deze die 's morgens gevolgd werd. Over enkele weken wordt het fietsprogramma afgesloten met een smakelijke rit.


GAAIBOLLEN BIJ PATRICK EN DE VIERKLAVER

Voor de vierde maal organiseert Patrick De Vogelaere zijn Beschrijfbolling op het gaaibard ten voordele van de VZW De Vierklaver. De Bolling gaat door op de terreinen van de VZW De Vierklaver in De Bilken.

Zaterdag 21 augustus wordt er ingeschreven vanaf 17u30. Zondag 22 augustus wordt er gebold tussen 10 en 12 uur en vanaf 14 uur. Op maandag rollen de bollen vanaf 18 uur. Voor zijn organisatie kan Patrick rekenen op zijn vrienden gaaibolders en op de KWB Adegem...

 


Home
Home