De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 36 - Week 32 : van 1 tot 7 augustus 2004


Veilige Krommewege heeft
meer nodig dan fietspaden


Nadat er lang en uit verschillende hoeken is op aangedrongen werd het kruispunt
van de Krommewege en de Industrielaan her-aangelegd. Als de automobilisten zich
nu nog aan de wegcode houden is het er nu in tegenstelling met vroeger veilig.

Om de vele fietsers zowel mensen die op het industrieterrein hun brood verdienen, wielertoeristen en scholieren die langs daar naar school rijden, een veiliger gevoel te geven heeft de gemeente besloten om in een aantal straten op het industrieterrein fietspaden, los van de rijweg, aan te leggen. Dat kan volgens schepen van Openbare Werken Noël Wille zonder dat er onteigeningen moeten uitgevoerd worden. Iedereen in de gemeenteraad stond achter het voorstel. De aanleg van de fietspaden zal om budgettaire redenen in fasen worden uitgevoerd.

De Krommewege is een van de straten op het industrieterrein die zeker in aanmerking komt voor fietspaden, maar de aanleg van fietspaden alleen is niet voldoende om de weg veiliger te maken: er moeten nog een paar ingrepen gebeuren. Die mening wordt gedeeld door onder meer raadslid Antoine Pauwels die als wielertoerist regelmatig van de Krommewege gebruik maakt.

Voorrang
Er wordt ook veel te snel gereden langs de Krommewege. Sommige automobilisten denken dat zij er op een autostrade zitten. Zij vergeten daarbij echter dat de Krommewege geen hoofdweg is. De automobilisten moeten er voorrang geven aan het verkeer dat van rechts komt. Wie uit een van de zijstraten komt en zijn voorrang durft nemen riskeert een ongeval. Hij of zij zal dan wel in zijn recht zijn maar de pijn en de miserie heeft hij of zij er bij. Daarom is het nodig dat er duidelijke signalisatie komt dat de automobilisten er op wijst dat zij een kruispunt naderen waarop de voorrangsregel van toepassing is. Een dergelijke signalisatie werd reeds aangebracht aan het kruispunt van het Vliegplein en de Ringbaan. Die signalisatie moet over het ganse industrieterrein worden aangepast.

Gevaarlijke kruispunten
Sedert enkele weken is het kruispunt van de Krommewege en de Industrielaan aangepast. Dank zij die nieuwe regeling, waarop uit verschillende hoeken jaren werd aan aangedrongen, is het aan dat kruispunt nu een stuk veiliger. Er zijn in de Krommewege nog twee kruispunten die zoals zij er nu bijliggen levensgevaarlijk zijn. Zowel het kruispunt met de Steenhouwerslaan als het kruispunt met de Nijverheidslaan zijn uitgerust met een veel te groot park. De auto mogen daarbij nog langs beide zijden van het park in en uitrijden. De kans dat auto' s die in en uit de Steenhouwerslaan een Nijverheidslaan moeten plots neus aan neus staan is groot. Er zijn daar ook reeds enkele ongevallen gebeurd.


Alhoewel de automobilist hier niet in de fout gaat ontstaat er voor de fietser wel
een gevaarlijke situatie. Het is niet normaal dat de automobilist aan de linkse
kant van de straat een weg inrijdt.

Alvorens verder te werken aan het dossier van de kruispunten moet de gemeente eerst werk maken van de heraanleg van die twee kruispunten. Raadslid Pauwels heeft dat probleem reeds doorgespeeld aan de cel veiligheid. Het drastisch verkleinen van de parkjes en het afschaffen van de huidige in- en uitrij regeling zowel aan de Steenhouwerslaan als aan de Nijverheidslaan is de enig goede oplossing. Als die zaken zijn geregeld kan er werk gemaakt worden van de aanleg van fietspaden.

Uit een gesprek met schepen Wille leerden we dat de door ons verzamelde opmerkingen het college van burgemeester en schepen reeds hadden bereikt. Hij verzekerde ons dat de twee kruispunten zullen aangepakt worden. Er zal een stukje groen sneuvelen en de in- en uitrij regeling zal aangepast worden. De schepen hoopt dat die werken nog dit jaar kunnen uitgevoerd worden.


Nieuw boek van Jacques Pauwels
rolt weldra van de pers!


Jacques week als pas afgestudeerde uit Canada maar hij is zijn Vaderlandse
geschiedenis niet vergeten: die gebruikt hij als basis voor zijn nieuwste boek
dat in september van de pers rolt.

Jacky Pauwels, onze gemeentegenoot die 35 jaar geleden naar Canada uitweek, is een bezige bij. Hij werd daar niet alleen docent, maar bouwde er samen met zijn broer een reisbureau uit en heeft ook nog een vlotte pen. Volgens de verschijningskalender van de uitgeverij EPO rolt in september een nieuw boek van Jacques van de pers.

In "De bevrijding van België 1944-1945" beschrijft hij de strijd die de Canadese soldaten leverden tussen september 1944 en het einde van WO II. De auteur beschrijft daarin de bevrijdingsroute en de belangrijkste veldslagen die er geleverd werden.

Jacques beperkt zich echter in zijn nieuw boek niet alleen tot een chronologische weergave van de geschiedenis van de bevrijding. Hij heeft ook oog voor het sociale leven -of wat er nog van overbleef- van de soldaten. Hij laat de Canadese bevrijders hun visie geven over de mensen en het leven van het land dat zij voor hun vertrek uit Canada niet eens kenden.

Wie meer informatie over het boek wenst verwijzen wij naar de website van de Uitgeverij EPO. Meer informatie over Jackie zélf vind u in zijn gastbijdrage op onze pagina "Radio Spaander".


De speelpleinwerking is halfweg


Nee, deze kinderen speelden niet het oude spelletje "zakdoekske" zoals sommige
passanten dachten. Alhoewel zij nauwelijks bewogen speelden zij een detectivespel.

Nadat het voor de bouw van het cultureel centrum Den Hoogen Pad moest wijken kreeg het Adegemse speelplein een nieuwe locatie op de Zandakkers. Naast de speelpleinwerking en de gemeentelijke kinderopvangdienst De Zandloper hebben ook de jeugdbewegingen en de muziekmaatschappij de Verenigde Vrienden Adegem er een nieuw onderkomen gevonden.

De speelpleinwerking gaat haar 2de maand in en is volgens Vic Blomme, een van de verantwoordelijken voor de speelpleinwerking Adegem, ondanks de niet al te beste weersomstandigheden in juli toch een succes geworden. Er zijn 15 jongeren die er gedurende de beide vakantiemaanden moeten voor zorgen dat de kinderen zich 's namiddags niet vervelen.


Voor wie creatief met zijn handen wil bezig zijn heeft de speelpleinwerking een eigen atelier.

Veel tijd om zich te vervelen hebben de kinderen overigens niet: iedere namiddag wordt door de werkgroep voorbereid. Voor iedere leeftijdsgroep wordt een verschillende planning opgemaakt. Regelmatig wordt de speelpleinwerking door de leden van de werkgroep geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

Over de belangstelling van de kinderen voor de speelpleinwerking heeft de werkgroep geen redenen tot klagen. Op de minste dagen waren er toch nog zeventig kinderen aanwezig. Op de topdagen namen er meer dan 120 kinderen deel aan de speelpleinwerking. Die loopt nog tot 25 augustus. Het afscheidsfeest wordt op 23 augustus georganiseerd omdat er op 24 en 25 augustus uitstappen op het programma staan.


Michiel Van Aelbroeck deed het weer!

Na zijn overwinning in de trofee van de Vlaamse Ardennen behoorde Michiel Van Aelbroeck tot het kransje favorieten voor de Ronde van Vlaanderen die vorige week werd gereden. Er verscheen opnieuw een sterk internationaal deelnemersveld aan de start. Michiel die naar eigen zeggen nog naar zijn beste vorm aan het toe groeien is reed een schitterende wedstrijd.

Hij werd niet zenuwachtig bij de eerste spelde prikken die in het peloton werden uitgedeeld. Hij was er wel toen de wedstrijd in een beslissende plooi werd gelegd. Aan de eindstreep toonde hij zich de snelste van de kopgroep.

Dat was meteen zijn elfde zege van dit seizoen. Daarmee staat de Adegemse renner met de meeste overwinningen bij de junioren achter zijn naam. Het bleef niet alleen bij de zege in de Ronde Van Vlaanderen. Michel werd ondertussen ook nog Provinciaal kampioen tijdrijden.


Rabby floot zich kampioen bij "Ons Genoegen"

Op 25 juli viel bij de vinkenmaatschappij Ons Genoegen met lokaal in 't Spaanderken het doek over het kampioenschap 2004. Rabby, de vink van Emiel Vergult, floot in zes wedstrijden van telkens over 1 uur 3584 liedjes. Dat was voldoende om de kampioenstitel binnen te halen. Patrick, de vink van Lodewijk Bonne, stopte bij 1641 sieskewiets. Dat leverde hem de titel van Kleine kampioen op. Met 1557 liedjes bracht Romeo van Rosa Gryp het tot koning. Flash, de vink van Mike Aesaert, was de vogel met de meeste zang op donderdagavond....
 

 


Home
Home